Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
II. János Pál pápa vízkereszti homíliája
  2021-01-06 15:55:39, szerda
 
  Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésekor
Húsz évvel ezelőtt, 2000. január 6-án különleges vízkereszti misét mutatott be II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilikában: az Úr megjelenésének ünnepén ugyanis régi szokás szerint püspököket szentelt, köztük két magyar püspököt, Veres Andrást és Erdő Pétert.
A Szentatya akkori homíliájának fordítását adjuk most közre, melyet első alkalommal olvashatunk magyarul.
1. ,,Kelj fel, és tündökölj, Jeruzsálem, mert elérkezett világosságod, és az Úr dicsősége felragyogott feletted!" (Iz 60,1).
Izajás próféta a jövő felé fordítja tekintetét. Nem annyira a profán jövőt nézi. A Lélek által megvilágosítva az idők teljessége felé, Isten tervének a messiási időben való beteljesedése felé veti pillantását.
A próféta jövendölése a szent városra vonatkozik, melyet tündöklőnek lát: ,,Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de feletted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad" (Iz 60,2). Pontosan ez történt Isten Igéjének megtestesülésével. Vele ,,a világba jött az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít" (Jn 1,9). Mostantól valamennyiünk sorsa attól függ, hogy elfogadjuk-e vagy elutasítjuk ezt a világosságot: ezen a világosságon múlik ugyanis az emberek élete (vö. Jn 1,4).
2. A karácsonykor felragyogott fény ma kitágítja sugarának körét: ez Isten megjelenésének fénye. Ma már nemcsak a betlehemi pásztorok látják és követik, hanem a bölcsek is, akik keletről indulva Jeruzsálembe mentek, hogy imádják a született királyt (vö. Mt 2,1-2). A bölcsek a nemzetek, melyek útnak indulnak az isteni fény felé.
Ma az Egyház ezt az üdvözítő megjelentést ünnepli, a Máté-evangéliumban található leírását hallgatja meg. A bölcsek híres története, akik keletről jöttek, és keresték azt, akinek meg kellett születnie, a népi jámborságot is mindig is megihlette, s így a a bölcsek a betlehem elhagyhatatlan alakjaivá váltak.
A megjelenés egy esemény, ugyanakkor szimbólum is. Az evangélista részletesen leírja az eseményt, a szimbolikus jelentés viszont csak fokozatosan

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Kocsis Imre írása: A napkeleti bölcsek útja
  2021-01-06 15:47:31, szerda
 
  A napkeleti bölcsek útja a világ Üdvözítőjéhez Kocsis Imre írása
A föld minden királya meghódol előtte, és minden nép szolgál neki"

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Egy éve kezdődött a koronavírus-járvány
  2021-01-06 15:18:26, szerda
 
  Egy éve kezdődött a koronavírus-járvány, amely teljesen megváltoztatta mindannyiunk életét. Kína 2020. január 5-én jelentette be hivatalosan, hogy az először Vuhan városában terjedő vírus nem a SARS újbóli megjelenése, és amelyet WHO - 2019-nCOV, azaz koronavírus névre keresztelt!

Imádkozzunk, hogy az emberiség minél hamarabb véglegesen győzze le e világjárványt elindító vírust!! Bizalommal, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
A beoltás elfogadása erkölcsi felelősség
  2021-01-06 15:14:48, szerda
 
  Vatikáni dokumentum a vakcináról.
Vakcinát mindenkinek. 20 megjegyzés egy igazságosabb és egészségesebb világért címmel 2020. december 29-én a Ferenc pápa által létrehozott Covid-19 Vatikáni Bizottság - együttműködésben az Élet Pápai Akadémiájával - dokumentumot adott ki, melyet az alábbiakban teljes terjedelmében közreadunk. Link

- Ferenc pápa különböző alkalmakkor megerősítette azt a követelményt, hogy a hamarosan elkészülő anti-Covid-19 vakcinák, minden ,,gyógyászati kirekesztést" kizárva, mindenki számára rendelkezésre álljanak és elérhetőek legyenek: ,,ha megvan a lehetőség egy betegség gyógyszeres gyógyítására, azt mindenki számára elérhetővé kell tenni, különben igazságtalanságot követünk el

*
- Ferenc pápa: Erkölcsi döntés, hogy beoltatjuk magunkat, én már jelentkeztem az oltásra.
Január 10-én este az olasz Canale 5 csatorna leadta a Ferenc pápával készült exkluzív interjút, melyben számos aktuális kérdés szóba került. A Szentatya bejelentette, hogy beoltatja magát a koronavírus ellen. A Fabio Marchese Ragona Vatikán-szakértővel folytatott beszélgetésben arra buzdított, hogy aki hatalommal bír, a saját gyarapodásával szemben a közjót állítsa előtérbe.
Meg kell haladni az individualizmus logikáját, hogy többes számban tudjunk gondolkodni" - Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a világ minden országának ezt a hozzáállást kellene magáévá tennie a jelenlegi válsághelyzetben, amely megköveteli, hogy aki hatalommal bír, a saját gyarapodásával szemben a közjót állítsa előtérbe, az ,,én" elé helyezze a ,,mi"-t.
Ebben az időszakban az egységért kell munkálkodni, és mindig ezt kell tenni. Nem létezik olyan jog, ami miatt el lehet távolodni az egységtől. A politikai küzdelem nemes dolog, a pártok eszközök ebben. Ami számít, az a szándék, hogy az ország fejlődjön. De ha a politikusok a saját érdeküket a közérdek elé helyezik, akkor lerombolnak mindent. Más szóval: ,,Az uralkodó osztályból senkinek nincs joga azt mondani, hogy »én«, hanem azt kell mondania, hogy »mi«, és a válsággal szemben az egységre kell törekednie." Ebben a pillanatban ,,ha egy politikus, egy keresztény lelkipásztor, egy katolikus, akár egy püspök, egy pap nem képes azt mondani, hogy »mi«, akkor nem áll a helyzet magaslatán".
Ebben az értelemben beszélt az amerikai válságról is, a Capitolium előtt történt erőszakos tüntetés kapcsán: ,,Megdöbbentett... Még a legfejlettebb világban is mindig van valami, ami nem működik; vannak emberek, akik olyan utat választanak, ami szembemegy a közösséggel, a demokráciával, a közjóval. Istennek hála, kitört ez a lázadás, és így jól láthatóvá vált, mert így lehet megoldást találni rá. Az ilyen mozgalom úgy, ahogy van, elítélendő, függetlenül az emberektől, akik benne vannak." Hozzátette: ,,Az erőszak mindig ilyen, nem? Egy nép sem dicsekedhet azzal, hogy soha nem volt az életében egy erőszakos nap, egy erőszakos eset sem. Ez megesik a történelemben, de jól meg kell értenünk, hogy ne ismétlődjön meg. Tanulnunk kell a történelemből."
Mert a válságból az ember biztosan megváltozva jön ki, jobb vagy rosszabb lesz. Olyan helyzet ez, ami arra ösztönöz, hogy ,,mindent átgondoljunk", kezdve a ,,nagy értékektől", amelyeket ,,a pillanatnyi életre lefordítva kell megélni". A statisztikák szerint az egy hónap alatt háborúkra fordított összegből az egész emberiséget egy éven át jól lehetne lakatni. Ferenc pápa szerint ,,tudatára kell ébrednünk, hogy a világ drámai helyzetben van. Nem csak ünnep létezik. Ahhoz, hogy emelt fővel, jobb emberként kerüljünk ki ebből a válságból, realistának kell lennünk. Realizmusra van szükség".
Többes számban kell gondolkodnunk, és ez azt is jelenti, hogy fel kell vállalnunk a felelősséget, az egyéni és a kollektív felelősséget is a koronavírus elleni harcban. ,,Azt gondolom, hogy erkölcsi alapon mindenkinek be kell oltatnia magát, ez nem választható opció, hanem erkölcsi tett. Mert a te egészségedet, életedet kockáztatod, de másokét is." Ferenc pápa világosan elmondta álláspontját: ,,Létezik egy öngyilkos vírustagadás, amit én nem tudok megérteni, de ma az a feladatunk, hogy beadassuk magunknak az oltást" - jelentette ki a begyűrűző tudományellenes kultúrán gondolkodva. Hozzátette: ,,A jövő héten kezdjük el itt a Vatikánban az oltást. Én jelentkeztem rá, be kell adatni."
Kijelentésének alátámasztására egy személyes emlékét idézte fel: ,,Amikor gyerek voltam, emlékszem, gyermekbénulás pusztított, sok gyermek lebénult miatta, ezért elkeseredetten keresték az oltóanyagot... Mi pedig az oltások árnyékában nőttünk fel, a kanyaró ellen, ez ellen, az ellen, gyerekként sok oltást kaptunk... Nem tudom, miért mondják egyesek, hogy nem akarják, az oltás veszélyes... Ha azt mondják róla az orvosok, hogy rendben van, hogy nincs különösebb veszélye, akkor miért ne oltatnád be magad?" (A Vatikánban a Covid-19 elleni oltási kampányt néhány napja jelentették be, és január 7-én megérkeztek a részletes belső rendelkezések a kormányzóságtól, amelyhez Vatikán állam egészségügyi és higiénés szolgálata tartozik - A ford.)
A vakcina mint a megelőzés eszköze alapjában az az elv áll, hogy gondoljunk másokra - vagyis a testvériség. ,,Az a kihívás, hogy közel lépjek a másikhoz, közel a helyzethez, közel a problémához, közel az emberekhez." A közelség ellensége pedig a közöny kultúrája. Mondják, hogy ,,létezik a problémáknak egy egészséges tudomásul nem vétele, de a nemtörődömség nem egészséges. A közöny kultúrája rombol, mert eltávolít".
A hosszú interjúban a pápa kitér pápasága kulcsfontosságú gondolataira is, a találkozás kultúrájától kezdve addig, hogy ne adjuk meg magunkat a kiselejtezés logikájának, különösen a legvédtelenebbekkel szemben. A szegények, a betegek, az idősek, a ,,hasznot nem hozók" kiselejtezése elfogadhatatlan. Olyan logika ez, ami a meg nem született gyermekek elutasításával kezdődik. ,,Helyénvaló kioltani egy emberi életet azért, hogy megoldjunk egy problémát, bármilyen problémát? - tette fel a kérdést. - Nem, nem helyes. Helyes dolog felbérelni egy orvlövészt, hogy megoldjunk egy problémát? Valakit, aki emberi életet olt ki? Ez a probléma az abortusszal, tudományos és emberi alapon." Hozzátette: ,,Ne feledkezzünk el kultúránk brutalitásáról. Elmondhatjuk, hogy ez a kiselejtezés kultúrája. Ami elveszti a hasznosságát, azt kiselejtezik. Sok dolgot selejteznek ki: ez a kiselejtezés kultúrája. Azokat az embereket, akik nem hasznosak. A gyerekeket, akiket nem akarnak, vagy visszaküldenek a feladónak, amikor kiderül, hogy van valami betegségük, vagy egyszerűen nem kívánt gyerekek: születésük előtt kitörlik őket az életből


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Magyar Kurír 2021.01.11
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Böjte Csaba gondolatai Vízkereszt ünnepén
  2021-01-06 15:11:51, szerda
 
  2021 január 6. Vízkereszt ünnepe
Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése) az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, momentumait kapcsolja egybe:
a napkeleti bölcsek imádása (és korábban, a karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születése);
Jézus megkeresztelkedése a Jordánban;
Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai menyegzőn.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Régi hagyományt élesztettek fel
  2021-01-06 15:09:04, szerda
 
  premontreiek: szentmise a Rábaközi Szerecsen Mária kegyoltáránál.
Az oltárnál elhelyezett szív alakú hálatáblák talán mindannyiunk szívét jelképezték, akik Szűzanyánk csornai kegyképe elé hoztuk szívünk örömét és bánatát.
anuár 2-án, az új esztendő első szombatján egy régi hagyományt felelevenítendő a Rábaközi Boldogasszony kegyoltáránál mutatta be Fazakas Z. Márton apát a vasárnap elő esti szentmisét.
A szentmise főcelebránsa szentbeszédében kimondott szavaink és igenjeink fontosságáról és méltóságáról elmélkedett.
Az oltárnál elhelyezett szív alakú hálatáblák pedig talán mindannyiunk szívét jelképezték, akik Szűzanyánk csornai kegyképe elé hoztuk szívünk örömét és bánatát"
A kegyoltárnál bemutatott szentmise után a szerzetesek gyertyafénynél elénekelték a Salve Regina Mária-antifónát, azon a premontrei dallamon, amelyen csaknem 900 éven keresztül mindennap köszöntötték a Szűzanyát rendi elődeik.
Szép számmal gyűltek össze imádkozni január első szombatján; a szerzetesek bíznak benne, hogy következő alkalommal, február első szombatján még többen tudják majd kérni Boldogasszonyunk közbenjárását.
A február 6-i esti szentmise különlegessége lesz, hogy ennek keretében fogja Márton apát megáldani a Rábaközi Szerecsen Mária-kegyképnek azt a másolatát, amelyet majd a kegyoltártól küldenek el amerikai premontrei rendtársaiknak.
Az amerikai Orange premontrei apátságát ugyanis csornai premontrei szerzetesek alapítottak még az '50-es években. Isten kegyelméből szerzetesi közösségük az elmúlt években olyan sok új hivatással gyarapodott, hogy egy új apátsági épületet építenek, amelynek egyik kápolnájában helyezik majd el a csornai kegykép másolatát.

Forrás: Csornai Premontrei Apátság
Fotó: Erdős Zsolt
...... ........... ........


Magyar Kurír 2021.01.06
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Mihály Zoltán testvér: Urunk megjelenése
  2021-01-06 15:01:56, szerda
 
  ...... ......


A vízkereszt ünnepének hivatalos neve Urunk megjelenése.
A második isteni személy megjelent emberi testben és kinyilvánította istenségét.
Nemcsak a választott népnek, hanem a pogányoknak is, hogy őket is meghívja az üdvösségre.
Urunk megjelenése, azokra van hatással, akik érdeklődéssel indulnak feléje, és látni kívánják.
Jézus ma is felragyogtatja magát a szentmisében, hogy lássuk és magunkhoz vegyük.
A napkeleti bölcsekhez hasonlóan mi is hódolunk előtte, és magunkat adjuk neki.
A mi utunk nem állhat meg Heródesnél, és nem egyeztethetünk vele.
Ma is sokan tudják, hogy van Isten, Egyház, üdvösség, de egy lépést nem tesznek az üdvösségük érdekében.
Ma is vannak, akik a szentmisére hosszú utat tesznek meg, és vannak, akik a templom közelében laknak, de nem jelent semmit.
Nekünk nem kell hosszú utat tenni, s a csillagot se kell figyelni, mert Jézus már felragyogtatta dicsőségét az Oltáriszentségben. Ha akarjuk, megtaláljuk.
Ehhez kérjük az Úr Jézust, hogy a bölcsekhez hasonlóan minket is vezessen magához, hogy hódoljunk előtte és neki ajándékozzuk magunkat teljes szívvel. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Vízkereszt - ünnepi szentmise Pécs 01.06
  2021-01-06 13:10:54, szerda
 
  Pécsi Székesegyházból.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Felföldi László püspökszentelése a Pécsi Székesegyházban
  2021-01-06 13:04:56, szerda
 
  Videó Link

Felföldi László új püspök
...... .........- A remény kovászával - Felszentelték Felföldi Lászlót, a Pécsi Egyházmegye új megyéspüspökét.
Urunk megjelenésének főünnepén, január 6-án szentelték püspökké és iktatták be főpásztori hivatalába Felföldi Lászlót ünnepi szentmise keretében a pécsi székesegyházban. A főszentelő Erdő Péter bíboros, prímás; a társszentelők Udvardy György érsek és Bosák Nándor nyugalmazott Debrecen-nyíregyházi püspök voltak.
A szentelés megkezdésére kisütött a nap. A püspöki palota épületéből hosszú menetben vonult be az asszisztencia, a koncelebráló papok és püspökök a székesegyházba. A menetben volt a társegyházak két püspöke, Balogh Zoltán, a Magyar Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke, valamint Kondor Péter, a Magyar Evangélikus Egyház püspöke is.
A liturgia elején Erdő Péter bíboros köszöntötte az egybegyűlteket. Michael August Blume apostoli nuncius egészségügyi okokból nem tudott részt venni a szertartáson; köszöntőjét José Salas Castañeda, az Apostoli Nunciatúra első beosztottja közvetítette, Kajtár Edvárd székesegyházi plébános tolmácsolásban.
Teremtő Lélek, jöjj közénk" - a Szentlélek hívásával kezdődött a szentelés szertartása. A jelölt bemutatása után elhangzott a megyéspüspöki kinevezéséről szóló pápai bulla, melyet magyarul Szép Attila püspöki irodaigazgató ismertetett.

Ferenc püspök, Isten szolgáinak szolgája szeretett fiának, Felföldi Lászlónak, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papjának és ugyanott jelenlegi általános helynöknek, kiválasztott pécsi megyéspüspöknek: üdvözlet és apostoli áldás! Remélve, hogy amit Krisztus az ő emlékezetére cselekednünk parancsolt, növeli szeretetünket (vö. Római misekönyv, évközi 33. vasárnap, áldozás utáni könyörgés), az Úr iránti mély tiszteletben szüntelen örvendezzünk és vigadozzunk az Úrban, hívén abban, amit most még nem látunk, hogy majd mielőbb lássuk, amit nem láthatunk.
Erre a biztatásra támaszkodva és a pásztori buzgalom szándékától megerősítve, atyai szeretettel fordítjuk figyelmünket a pécsi nyáj lelki szükségleteire, amely ez idő szerint üresedésben lévén új pásztorra és az egyházmegyei élet irányítójára vár azt követően, hogy a korábbi elöljárója, tiszteletre méltó testvérem, Udvardy György a veszprémi metropolitai székbe lett áthelyezve.
Rólad tehát, szeretett fiam, úgy gondoljuk, hogy alkalmasnak látszol arra, hogy ellásd ezt a feladatot, aki, miután a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegyebeli szolgálataidban mostanáig gyakorlatot szereztél, az ügyek intézésében való jártasságnak, valamint az emberi és papi jó tulajdonságoknak a kitűnő felkészültségével olyannyira rendelkezőnek mutatkoztál. Ezért hát, miután meghallgattuk a Püspöki Kongregáció tanácsát, apostoli hatalmunknál fogva megteszünk téged pécsi püspöknek, megadva ezzel az ehhez tartozó jogokat és rád róva az ennek megfelelő kötelességeket.
A liturgikus szabályokat betartva a püspökké szentelést (Róma) városán kívül bárhol, bármely katolikus püspöktől fogadhatod; előbb azonban tégy hitvallást, valamint nekünk és utódainknak szóló hűségesküt az egyházi törvény szabályai szerint. Ezeket a feladatokat elfogadva, kedves fiam, legyen gondod arra, hogy Isten segítségével állandó figyelmes tanulmányozója légy a szabadság tökéletes törvényének (vö. Jak 1,25), hogy a rád bízott hívők, téged követve, az ige tevékeny megvalósítóivá, és ne csak - önmagukat becsapva - hallgatóivá kívánjanak válni, és szilárdan ragaszkodjanak Krisztus irgalmának parancsaihoz.
Kelt Rómában, Szent Péternél, az Úr 2020. és pápaságunk 8. évében, november hó 18-án,
/Ferenc/
*
Ezt követte Erdő Péter bíboros szentbeszéde. A homíliát teljes terjedelmében közöljük.
...... .........


Főtisztelendő Érsek és Püspök Urak! Kedves most szentelendő Püspöktestvérem! Kedves Paptestvérek! Krisztusban kedves Testvérek!
Urunk megjelenésének ünnepén, Vízkereszt napján püspökszentelésre gyűltünk egybe. A mai evangélium a napkeleti bölcsek látogatásának történetét beszéli el. Ebben a jelenetben az Egyház ősidők óta a saját küldetésének képét fedezi fel. A távolról érkező napkeleti bölcsek meglátták Jézus csillagát. Hogy ez a tavaly emlegetett konstelláció volt-e, a Szaturnusz és a Jupiter együttállása, vagy annál is különösebb jelenség, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy Jézus személyében nemcsak a Máté-evangéliumban szereplő bölcsek, hanem az agg Simeon is, aki Lukács evangéliumában veszi karjába a gyermek Jézust, meglátta azt a világosságot, amely minden nép számára felragyog. Mert Krisztus világosság a nemzetek megvilágítására és dicsőség a választott népnek (Lk 2, 31-32).
A napkeleti bölcsek, akiket a későbbi hagyomány háromkirályoknak is nevez, az evangélium első tanítványaiként jelennek meg. Ők lehetnek azok, akik a pogányok közül mindenki más előtt meghívást kapnak Krisztus hitére. Mit tanulhatunk mi a bölcsek történetéből?
Először is azt, hogy figyeljük a jeleket. Ne csillagjós módjára, de figyelmes szeretettel tanulmányozzuk az idők jeleit. Mert ezek a jelek ma korfordulóra utalnak. Nem mintha új messiás vagy új kinyilatkoztatás jelent volna meg a láthatáron. Keresztény hitünk szerint Jézus Krisztus Isten teljes és végérvényes szava az emberiséghez. Más evangéliumot senki sem hozhat. De sokat változott az ember állapota. Másképp kommunikálunk. Másképp kell viszonyulnunk a környezetünkhöz, ha tetszik, különleges, minden eddiginél nagyobb felelősséggel kell fordulnunk a teremtett világ felé. És más módon kell viselnünk egymás terheit is. Mindezt lehet globalizáció névvel is illetni, bár valljuk meg őszintén, ez a kifejezés is többértelmű lehet.
Az ismeretek, érzések, információk gyors terjedése újfajta kapcsolatteremtési lehetőségeket hozott. Egyrészt az egyéni megnyilatkozások közlése sokkal könnyebbé vált, másrészt a nagy hálózatok meghatározzák sokszor a tartalmak jellegét is. A járvány idején megtapasztalhattuk, hogy a közösségi média értékes eszköz volt plébániáinkon, egyházmegyéinkben, de a világegyházban is. Ám azt is látjuk, hogy ez a fajta kapcsolat mégsem egyenértékű a személyes találkozással.
Számunkra a környezetünkért érzett felelősség nem abból fakad csupán, hogy még szeretnénk hosszú ideig használni ezt a világot. Még kevésbé jelenti azt, hogy többre becsüljük a többi élőlényt, mint saját magunkat és az emberiség létét tekintjük úgymond a környezetet zavaró tényezőnek, vagy hogy isteni tulajdonságokkal ruházzuk fel az egész univerzumot. Hanem azt jelenti, hogy a teremtő Isten előtt vagyunk felelősek, hogy tőle kaptuk ajándékba az életünket és a környezetünket is azért, hogy gondozzuk és műveljük azt. Az ember uralma a környezet fölött nem lehet szeszélyes, önző vagy meggondolatlan, hiszen nem tulajdonosai, csak kezelői vagyunk a minket körülvevő természetnek. És persze tavaly újra megtanulhattuk, hogy a kezelői hatáskörünk sem terjed ki mindenre, hiszen a természet nagy úr, és mi annak csak bizonyos tényezőit tudjuk befolyásolni.
A globalizáció folytán másképpen viseljük egymás terheit. Pozitív, keresztény értelemben meg kell látnunk ebben a helyzetben a felhívást a szolidaritásra. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a fellendülések és a válságok végigsöpörnek a világon, mert minden mindennel összefügg, hanem arról is, hogy szabad, személyes cselekedetünkkel akár távollévő bajbajutottakon is segíteni tudunk - gondoljunk csak a hazánkból küldött támogatásokra a válságövezetekben élő keresztények megsegítésére. És persze, ha látjuk a mosolygó afrikaiakat, amint átveszik a kiosztott élelmiszert, vagy szeretettel és barátsággal teli üzeneteket kapunk a Közel-Keletről, akkor eszünkbe jut, hogy mindnyájan testvérek vagyunk. Ahogy Krisztus tanította: ,,egy a ti Mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok" (Mt 23, 8).
- A második, amit megtanulhatunk a napkeleti bölcsektől az, hogy útnak indulunk Krisztus felé. Krisztus pedig küldetést bíz ránk. A megváltozott helyzetben ugyanaz marad a krisztusi küldetés. Mert ő el akarja juttatni az örömhírt minden néphez és minden emberhez. Egyénenként és közösségileg egyaránt szeret minket. Amikor Szent II. János Pál pápa vízkereszt ünnepén több alkalommal is püspököket szentelt, ezzel is azt üzente, hogy Krisztus üzenete és küldetése az egész világhoz szól. A püspökök pedig az apostolok utódai. Az ő feladatukat kell teljesíteniük szerte a földkerekségen. Krisztus tanítását úgy kell továbbadnunk, ahogyan a Szentírásból és a szent hagyományból megismertük, a Tanítóhivatallal teljes közösségben. A szentségek kiszolgáltatásakor eszközei vagyunk a kegyelmi ajándékait nagylelkűen osztó Istennek. Nem a magunkéból adakozunk tehát, nem a mi bölcsességünk, nem a mi kisugárzásunk, nem a mi erőnk emeli fel és teszi szabaddá a mai embert, hanem Isten túláradó kegyelme.
A püspök, különösen a megyéspüspök, küldetést kap a pásztori kormányzásra is. Krisztus személyében kell cselekednie, nem független vezetőként, hanem mint Krisztus vikáriusa. Maga Szent Pál mondja: ,,a megbízottól pedig nem kívánnak mást, mint hogy hűséges legyen" (1Kor 4,2). A püspök tehát nem arra hivatott, hogy hatalmaskodjon a rábízottak fölött, de nem is húzódhat vissza a vezetés szolgálatától, nem háríthatja ezt másokra. Amikor 1970-ben szemináriumba jelentkeztem, megyéspüspököm még az amerikai követségen tartózkodott. Csak álmodozni tudtunk arról, hogy egyházmegyénket ténylegesen vezethesse egy megyéspüspök, aki a püspökség szentségi fokozata mellett a teljes megyéspüspöki tisztséget is gyakorolja.
- A harmadik, amit a bölcsektől tanulhatunk, hogy hódolva borulunk le Krisztus előtt. Az evangélium szerint a bölcsek leborulva hódoltak a gyermek előtt, pedig Betlehemben aligha lakhatott palotában. Mégis hittek abban, hogy az egyszerű kis gyerekben az újszülött királyt tisztelik. Ahhoz, hogy hódoljunk Krisztus előtt, félre kell tenni az előítéleteinket, személyesen, bensőséggel, szeretettel kell imádkozni hozzá. Teljes odaadással kell keresnünk, hogy mit kíván tőlünk. Csak ha ilyen személyes szeretetkapcsolatban vagyunk vele, akkor rendíthet meg minket igazán, hogy őt ismerhetjük fel a vigasztalást, a jó tanácsot keresőkben, a szegényekben, a betegekben, az elhagyottakban, azokban, akik kétségbeesetten keresik az életük értelmét és céltalanul sodródnak egyik kiszolgáltatott helyzetből a másikba.
Kedves szentelendő testvérem! Jelmondatod így hangzik: Megismertük a szeretetet! Eddigi munkádból, papi szolgálatodból sokan megérezhették, hogy találkoztál Krisztus szeretetével. Itt, a Pécsi Egyházmegyében papok és hívek egyaránt várják, hogy tovább add ezt a szeretetet, hogy a te személyedben találkozzanak Krisztussal, aki főpapunk, pásztorunk és tanítónk.
A püspökökről hittel valljuk, hogy testületet alkotnak, mint hajdan az apostolok. Adja Isten, hogy szolgálatod erősítse a püspökök egész közösségét és megtapasztalhasd küldetésed során a testvéri szeretetet és segítséget püspöktársaid részéről is.
Szent Péter apostol, a Pécsi Egyházmegye védőszentje, könyörögj az új püspök atyáért, az egyházmegye egész közösségéért és egész Egyházunkért. Ámen
......Link
Rövid csend, majd a békecsók szertartása következett: a járványhelyzet miatt meghajlással léptek a püspöktársak az új megyéspüspök elé. Végül az egyházmegye áldozópapjai és diakónusai járultak egyenként Felföldi László püspök elé, és meghajlással fejezték ki engedelmességüket és tiszteletüket.
A szertartás az Eucharisztia liturgiájával folytatódott. Ekkor az újonnan felszentelt püspök átvette a főcelebránsi szerepet a főszentelőtől.
A szentmise végén felhangzott a Te Deum, miközben az új püspök két szentelő püspök kíséretében végigvonult a templomon, áldást osztva.

Köszöntők következtek.
Cikk innét folytatva Link
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Vízkereszt ünnepe
  2021-01-06 12:59:12, szerda
 
  Ünnepi konventmise a pannonhalmi bazilikában
Főcelebráns Matusz Hugó perjel, igét hirdet Hirka Antal OSB

Pannonhalmi Főapátság videó [lin]khttps://youtu.be/OEQYooE1NtQ[/link]
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 335 db bejegyzés
e év: 335 db bejegyzés
Összes: 47056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 3803
  • e Hónap: 137726
  • e Év: 137726
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.