Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Káposztafélék a bélrendszer egészsége érdekében
  2021-01-09 22:24:15, szombat
 
  A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában.

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszere, az immunrendszer kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.

A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.

A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek.

A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.

Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszíni fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. E rendszer épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.

"Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is" - mondotta a kutatás vezetője - "de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben". A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
/4/ Kezelheted magad a gyógyító természettel
  2021-01-09 22:11:26, szombat
 
  Petrezselyem
A petrezselyem vízhajtó, kőoldó, női nemi szerveket gyógyító (emmenagogum), székelést elősegítő (laxatív), szélhajtó, emésztést serkentő, kőhajtó, görcsoldó hatással rendelkezik.

A petrezselyem gyökér és mag, a borókabogyó vízháztartásra és húgyúti szerveire vonatkozóan hasonló hatással bír, de annál enyhébb, és kevésbé irritáló. Serkenti a máj és a vese működését.

Isiász, és lumbágó kezelésére is használható. Ilyenkor gyökeréből masszát is készíthetünk, és langyos állapotban a felületre köthetjük. Ízületi fájdalmak, vagy mozgáskorlátozottság esetén is jót tesznek az ilyen pakolások, kevés tormával, vagy mustárral keverve. Mellkasi elhurutosodás, vizenyő, mellkasi és szívből eredő nehézlégzésre mind pakolásként, mind teaként használhatjuk.

A levél és gyökér vizelethajtó, étvágyjavító, vesekőhajtó, és a hólyaghurut gyógynövénye.
Feloldja és eltávolítja a vese- és epeköveket. A vesegörcsök erősségét némileg csillapítja is.

Melegítő hatású vízhajtó, legyengült egyénnél, meghűlések esetén is alkalmazható vízhajtóként, amikor más gyógynövények tiltottak. Főleg a levél alkalmazása nem igényel óvatosságot. Húgyúti fertőzések esetén, főleg a felfázásból eredő fájdalmas, sűrű vizelés, húgycsőgyulladás, gyermekek vizeletmegrekedése esetén teakeverékek alkotórésze. Ajánlott bodzával és babhüvellyel együtt alkalmazni. Ebből a keverékből ülőfürdőt is vehetünk. Nagy megkönnyebbülést hoz.

Külsőleg a népgyógyászat mind a mai napig sokrétűen alkalmazza, a tökhöz és a káposztához hasonlóan (pl. a felmelegített káposztalevél mézzel bekenve és a felületre kötve), szemgyulladás, mindenféle mirigyduzzanat, torokfájdalom, reuma, ütődött vagy zúzott sebek kezelésére, - mint vajban, zsírban kifőzött gyökért, - a megfelelő felületre rakja, és azt melegen tartja. Bármelyik alkotórésze ásványokban, A- és C-vitaminban és vasban gazdag.

A magyar konyha alapvető fűszere. Levesekben főleg gyökere használatos. A friss levél C-vitamint is tartalmaz, ilyenkor nem szabad főzni, csak az étel tetejére terítjük rá az apróra vagdalt levelet. Szárítva, vagy sóban rétegezve, télire tárolható. Minden ízesítő alkotórésze (Vegeta, ízesítő kockák stb.). Csaknem az összes zöldségféléhez használható, salátákhoz, mártásokhoz, nyers ételekhez, túróhoz, burgonyához, töltelékekhez.

Ne használjuk vesegyulladás és vese belső hártyáinak sérülései és a női nemi szervek hirtelen feltámadt gyulladása esetén. A gyökér és a mag használata óvatosságot igényel, mert túlzottan hevítő tulajdonsága irritálhatja a vesebolyhokat, valamint az anyaméhet. Ilyen esetben, vese esetén használjuk orvosi zilizzel együtt. A petrezselyemgyökér és a mag túlzott használata vesevérzést és abortuszt okozhat. Terhesek sem teaként, sem gyógyszerként ne alkalmazzák a mag illóolaját. Nagy adagokban fogyasztva szédülést, felfájást, fülzúgást okozhat. A gyökér fűszerként kis mennyiségben alkalmazható. A levelek nem erős hatásúak.

Retek - Jégretek, Fekete-retek
A retek illóolaja a tormánál leírtak szerinti betegségekben alkalmazható, de csak a fekete retek erőssége felel meg minden alkalmazásában. A tormától eltér pár tulajdonságában. Félbevágott, nagy jégretket kivájunk, mézet rakunk a kivájt részbe, és állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezt a felvizesedett reteklét fogyasszuk nehézlégzéssel járó megfázásoknál és köhögés esetén.

Sárgarépa
A népi orvosláson kívül kevesen gondolják, hogy a sárgarépa nemcsak jóízű főzelék, hanem gyógynövény is. Sárgarépalé borogatásként égésre, fagyásra, sebkezelésre használható. Mézzel keverve gennykeltőkkel fertőzött sebek kezelésére is alkalmas.

A gyomor- és bélgyulladás egy legjobb gyógyszere, megszünteti a bélben a rothadást. Főképpen kisgyermekek és csecsemők gyomor- és bélbetegségeinél érhető el jó eredmény.

Torok- és fülfájás esetén sárgarépakúra: pálinkás sárgarépa-kötés a torokra, sárgarépalé fülbe csepegtetése. Napi 3-4 sárgarépa levének éhgyomorra való elfogyasztása megakadályozza a felső légúti fertőzésekre való hajlamot, immunitása növekszik. Rosszul fejlődő vagy fejlődésben megrekedt csecsemőnek, ha sárgarépapépet adnak, nő a testsúlya, a fertőző (főleg meghűlésként számon tartott felső légút) betegségekkel, torokgyulladással, gégehuruttal, hörghuruttal szemben ellenállóereje növekszik.

Norvégiában kiváló eredményt értek el az úgynevezett Oslo-reggelivel. Az egyoldalú hal- és kenyértáplálék, valamint a rossz éghajlati viszonyok - kevés napsütés, hosszú tél - miatt az iskolás gyerekek általános egészségi állapota és tanulmányi eredménye sokkal rosszabb volt, amíg reggelenként, a tanítás kezdete előtt nem kaptak Oslo-reggelit. Ez a következőképp készül: estétől reggelig zabpelyhet áztatnak tejben (sűrű pépesen), reggel lereszelnek személyenként egy-egy sárgarépát, hozzákeverik a tejes zabpehelyhez, amelyet enyhén felmelegítenek, és mézzel édesítenek.

A következő sárgarépaital is kitűnő élénkítő, erősítő, gondolkozást serkentő: fél csésze tejjel keverjünk össze egy deci frissen turmixolt sárgarépalét.

Mindez a sokoldalú gyógyító hatás a sárgarépa hatóanyagaival magyarázható. Nagyon magas a karotin A-provitamin - tartalma, amelyből a máj A-vitamint állít elő. A vitamin hiányára a bőr, a száj, a torok, a gyomor, a bél, a hörgő nyálkahártyájának szárazsága, gyulladás- és fertőzéshajlama jellemző. Ilyenkor a sebek sarjadzása, hámosodása, gyógyulása elhúzódó, gátolt; az epeútban és az epehólyagban kőképződési hajlam áll fenn. Az A-vitamin bőr- és nyálkahártyavédő vitamin, a bőr- és a nyálkahártya - elváltozások gyógyszere és megelőző szere. Szem látóbíborának is alkatrésze az A-vitamin, hiányának következménye látászavar lehet (pl. szürkületi vakság). A-provitamin tekintetében a sütőtök sem megvetendő táplálék.

A-vitaminon kívül, ha kisebb mennyiségben is, de tartalmaz a sárgarépa E-, H-, B1-, B2-, B6-, C-vitamint és pantoténsavat is. A B-vitaminok az idegrendszer vitaminjai, az E-vitamin erősítő-regeneráló hatású, a H-vitamin és a pantoténsav (B5-vitamin) bőrvédő vitaminok, a bőr és a nyálkahártyák ellenálló képességét növelik a gyulladásokkal szemben. A vitaminokon kívül tartalmaz még illóolajat, növény hormont (fitoszterint), glutamint, almasavat, pektint, galaktint, xantophyllt, nyálkát, keményítőt és még más hatóanyagot, amelyeknek nagy része az emésztést, a gyomor- és bélműködést segíti elő.

Kalciumot, foszfort, vasat és nagy mennyiségben pektint tartalmaz, ami a belek periszaltikájára van hatással. Ha lehet, főleg nyersen, de főzve, párolva is többet fogyasszunk belőle.

Spárga
A spárga gyökerét és gyöktörzsét (étkezési Spárga) használjuk gyógynövénynek. Gyulladáscsökkentő, erősítő, tápláló, vízháztartást szabályozó, nyálkahártya regeneráló hatással rendelkezik. Használható folyadékhiány, kiszáradás (dehidratáció), tüdőtályog, vérhányás, köhögés, lábadozás, gyengeség, rák, idült lázas betegségek esetén.

Kellemes, élvezeti értékkel bíró táplálék, és megbízható vértisztító és vizelethajtó. Hatékony nyálkahártya erősítő, regeneráló, hámosító, gyulladáscsökkentő. Tüdőbetegségek, máj, gyomor és bélrendszeri panaszok, vesebetegségek, hólyaggyulladás, nemi szervi megbetegedések, prosztatatúltengés utókezelésének jó gyógynövénye. Tisztítja a májsejteket és a lépet. A gyulladt, vagy sérült hámsejtek helyreállítását segíthetjük elő a spárga rendszeres fogyasztásával. A kiszáradt nyálkahártyákat védelmezi. Fekélyek esetén is alkalmazható. Táplálja és bevonja a nyálkahártyákat.

Gyengeségből eredő rendszertelen, vagy lassú szívdobogás és cukorbaj esetén is fontos táplálékforrás, és egyben gyógyító erejű gyógynövény is. Folyadék visszatartó hatással rendelkezik, ezért jó hasmenés és vérhas (dizentéria) esetén. Kiszáradással együtt járó tünetek csökkentésére alkalmas. Kevés folyadékot fogyasztók, és idős korban előforduló kiszáradás esetén vizes pép formájában fogyasztjuk. Erős hányás, hasmenés esetén teaként is ihatjuk. Ilyen esetekben csicsóka sziruppal együtt még táplálóbb hatású is.

Külsőleg merev ízületekre, nyakmerevségre, izomgörcsökre jó lágyítószer. Pépjét hidegen vagy melegen kenjük ruhára, így helyezzük a felületre. Egyszerű megfázások esetén ajánlott. Egyáltalán ne, vagy csak alkalmanként használjuk magas fertőzöttség, és erős váladékozás esetén.

Szezámmag
A szezámmag olajat, proteineket, vitaminokat tartalmaz. Nálunk étolaj és kenőcsalkatrész. Lágyító, bevonó tulajdonságú. Torokgyulladás esetén meleg vízben áztatás után a köhögési ingert és a fájdalmat csökkenthetjük levének iszogatásával, vagy a torok öblögetésével. Nyugtatja a nyálkahártyákat. Szünteti a gyulladást. Használható idült köhögés, tüdőgyengeség, lesoványodás, lábadozás esetén.

Kevés kámforral, kardamommal és fahéjjal, massza alakjában fejre kenve migrént, szédülést kezelhetünk vele. A porrá tört magvakból is készíthetünk pakolást. A hindu mitológiában a halhatatlanság jelképe. Magvát erősítőnek, vízhajtónak, vérhas és húgyúti panaszok kezelésére használják. Méregtelenít, hasmenést szüntet, olaja fekélyt gyógyít, méhet mozgékonnyá tesz.

Inkább kalciumtartalma miatt a csont gyógyítója.


Túró
A túró élettani szempontból értékes a magas fehérje- és kalciumtartalma miatt. Melegben a tejsavbaktériumok segítségével erjesztik. Túrót tehén- és juhtejből készítenek. A juhtúró igen kövér, mivel a juhtej zsírtartalma is magasabb. Kitűnő gyomorfogó hasmenés esetén.

Meghűlés esetén gyulladásos állapotokban alkalmazzunk a nyakra túrópakolásokat. Mézzel, cukorral, vagy egyéb cukrot helyettesítő növénysziruppal bevéve a légúti megbetegedések gyógyszere.

Enyhíti a köhögést, oszlatja a nyirokcsomókat, gümőket, lerakódásokat. Tisztítja a légutak csatornáit és a tüdőt. Tüdőtisztításra csak megfelelő diéta alkalmazásával együtt eredményes, melyben szintén a fehérje diéta az elsődleges, főleg túró, tej formájában, valamint lágyító zöldségfélék alkalmazása, és a keményítőt tartalmazó étkek háttérbeszorításával együtt.

Mellhártyagyulladás, vagy nehézlégzés esetén nagy adagban ruha közé kötve a teljes mellkasra rakjunk belőle pakolást, melyet felhelyezés előtt disznózsírral kenjünk be. Nyugtatja a nyálkahártyákat, a bőrt, és erősíti a szöveteket.

Vöröshagyma
A modern tudományos kutatás megerősíti, hogy a fokhagyma és a vereshagyma a legjelentősebb az összes birtokunkban levő ,,ételgyógyszer" között. Tokin fedezte fel a magasabb rendű, jó illatú növények: zsálya, rozmaring, borsos menta, fenyőfélék, kakukkfű stb. - önvédelmet szolgáló fitoncidokat, amelyek baktérium-, vírus-, gomba- és protozonpusztító hatásúak. Legjelentősebb a veres- és a fokhagyma ilyen tulajdonsága. Sikeresen kezelhető vöröshagyma- és fokhagymazúzalékkal gennyes sebek, idült fekélyek, kelések, tályogok és más gennyes bőrelváltozások, garathurut, mandulagyulladás, influenza, felső légúti hurut, gége- és fülbajok, gyomorhurut, idült bélgyulladás, fertőző betegségek (vérhas, szalmonellafertőzés, diftéria, tuberkulózis, szamárköhögés).

A kórokozó bélbaktériumokat pusztítja. A hagyma rákmegelőző, rákellenes hatása is bizonyítható. Vércukorszint-csökkentő hatása jobb, mint bármely más fűszernövénynek!

A hagymafélék használatának egyik legjobban elfeledett területe a fertőtlenítő hatása. Erre a népgyógyászat a vöröshagymát alkalmazta évszázadokon keresztül. A hagymákat lepucolva lereszelték, majd levét tiszta, (forrón) kivasalt ruhán keresztül kinyomkodták. Ebben a lében mosták kezüket, vagy áztatták be a bábák szerszámaikat. Fertőzött ruhákat is áztattak, majd főztek ki hagyma levében.

Megfázás esetén vöröshagymát pucoltak és fölé hajolva, beszippantották illóanyagát. Cukrot pirítottak, kevés vízzel felöntötték, majd hagyma vörös levelét és magát a hagymát lassú tűzön megfőzték benne, ezt használták hurutos köhögés esetén, kortyonként, forrón. Tüdőfájdalom, nehézlégzés, erős dohányosok tüdőgyengeségére, napi két kisebb fej hagymát nyersen kell elfogyasztani.

A hagymareszelékből jó pakolást készíthetünk fagyott tagok és testrészek gyógyítására. A vörös- és a fokhagymában A-, B- és C-vitamin és a férfi és női nemi hormonokhoz hasonlóan ható hormonok is találhatók. Ezek is hozzájárulnak a ,,fiatalító", a bőrre és a nyálkahártyákra, az idegrendszerre való gyógyító, regeneráló hatáshoz.

Erőteljesen gátolja a vérrögök képződését és hígítja is vért. Még a fokhagymának és a medvehagymának ezen tulajdonságát is felülmúlja. Akadályozza a trombociták működését, oldja a vérben fellelhető fehérjéket, a vér megalvasztó képességét, így vérzékenység esetén, vagy vérhígítók szedésével együtt csak óvatosan, vagy nem alkalmazható. Trombózisveszély esetén viszont mindennapi fogyasztása javallott.

A szintén hagymaféléhez sorolt póréhagyma (Allium porrum) nyers nedvét és főzetét használjuk. Nyers salátákba is keverhető, vagy sózva bármely hideg étel mellé feladható.

Zeller
A zeller legfontosabb tulajdonsága, hogy pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. Az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását. Akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérjét, tömény keményítőt, vagy tömény szénhidrátot, illetve a közönséges fehér vagy barna cukrot tartalmazza. A zellerlé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát.

A bőrkiütés a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, akkor a bőrkiütések hamar eltűnnek. A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt. Jó torokfájás és reuma ellen is.

A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy pl. a prosztata ismét visszanyeri működőképességét,

A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól. A zeller A-, B1-, B2-, B12-, K-, P-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, ként és foszfort tartalmaz. Csökkenti a szervezet húgysavtartalmát, reuma, köszvény, vesebetegség esetén. Vizelethajtó és anyagcsere javító tulajdonságú. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
/3/ Kezelheted magad a gyógyító természettel
  2021-01-09 22:04:04, szombat
 
 


Méz
A méz fontos terapeutikás hatása antibiális tulajdonságában rejlik. A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés. A méz monoszaharidokból áll, amelyek azonnal felszívódhatnak, rögtön a véráramba kerülhetnek. A kimerülést gyorsan, hatékonyan meg lehet szüntetni mézzel.

Súlyos és hosszan tartó száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál méze ajánlatos, amit sokáig kell a szájban tartani. A sűrű, főleg kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.

A gyomorban a méz stabilizálja a savháztartást. A méz segíti az emésztést. A máj ellátása elősegíti például a méregtelenítést, így felbecsülhetetlen jelentősége van például gombamérgezés, altatás utáni méregtelenítés és egyéb mérgezések esetében.

A méz nem csak a májra, hanem a vesére, a húgyhólyagra és a hasnyálmirigyre is kedvező, védő hatást gyakorol. Ez lehetővé teszi, hogy a cukorbetegek az engedélyezett szénhidrátbevitel határain belül mézet fogyasszanak és ezáltal olyan anyagokhoz jussanak, amit másból nem kaphatnának meg.

Japán orvosok állítják, hogy a méz elismerten javulást biztosít az emésztési betegségek, bőrbetegségek esetében, javítja a légzőszerveket, a keringési szerveket, idegeket, érzékszerveket, fogakat, az anyagcserét stb. Bolgár orvosok is elismerik a méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulladásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívserkentő, nyugtató, idegerősítő hatását. Nem csak szájon át, hanem aerosol és elektroforézis útján is visznek be a szervezetbe szükséges mézmennyiségeket. Eddig 15 000 páciensnél kezelték a légzőrendszer bizonyos betegségeit (orrnyálkahártya gyulladás, torokgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, gégehurut, légcsőhurut, hörghurut) úgy, hogy a páciensek 92 %-ban visszanyerték egészségüket.

Magyar tapasztalatok a méz gyógyhatásáról
Ha a kisgyerek köhögött, hólyagpapírra mézet kentek és a mellkasára borították. Valahol mézet és zsírt kentek egy rongyra és azt tették a beteg mellére. Egyes helyeken mézes tormalevelet vagy dohánylevelet tettek arra a helyre, ahol a tüdőszúrást érezték. A mézes borítást 1-2 óráig kellett azonos felületen tartani.

Kenőcsöket, flastromokat úgy készítettek, hogy mézet kevertek össze tört lenmaggal vagy gabonaliszttel és tojássárgájával vagy lenmagdarával és tejjel vagy viasszal és zsírral vagy viasszal és vajjal. Ezeket a keverékeket rákenték a torokra (kívülről), kelésekre, daganatokra, gyulladásokra. Tiszta mézzel kenték be az égett vagy forrázott sebeket.

Az emésztés javítására és gyomorfájás ellen javasolták, hogy reggel színmézet egyen a beteg, vagy itala meleg-tejes méz legyen. Lázas betegnek híg mézet adtak inni.

Legáltalánosabban a mézet megfázás, köhögés, rekedtség ellen használták. Ették magában és teában vagy tejben feloldva. Javasolták a mézet gyomorhurut és emésztési zavarok ellen, idegesség megszüntetésére, köhögés, rekedtség, vérszegénység, sápkór, sárgaság, asztma és álmatlanság ellen, de súlyosabb esetekben is hasznosnak találták ezt a legtömegesebb kaptárterméket.

A mézes pálinka készítéséről Reguly Antal nyelvtudós (1857) is megemlékezik. Az egykor híres mézsör fogyasztását is nagyon egészségesnek tartották. A mézbor az ünnepek, nagy összejövetelek itala. A mézbe bármely gyógynövény friss állapotban belekeverhető, és vivőanyagként használható.

Nemesszeghy Kálmán (1909) szövegének egy részét szó szerint közlöm és ajánlom az olvasó figyelmébe:

,,A méznek használata sok féle betegségből kigyógyította az embert, sőt még olyan esetek is fordultak elő, hogy akinél a gyógyszer nem használt, a méznek az élvezete állította helyre az egészségét."

,,Kiknek sok és hangos beszéddel jár hivatásuk teljesítése ajánlatos, hogy napközben többször fogyasszanak tiszta mézet vagy mézzel ízesített langyos vízzel öblögessék a torkukat."

Méz hasmenés ellen
Mézbe vegyítsünk finomra törött szerecsendiót és finomra törött fahéjat, ebből a szükségeshez képest vegyünk be.

Méz rekedtség ellen
2 tojássárgáját keverjünk össze 2 evőkanál mézzel. Öntsünk rá fél csészényi forró feketekávét, kavarjuk össze és olyan forrón, ahogy bírjuk, igyuk meg. Ezt naponta legalább háromszor ismételjük meg. Együnk naponta többször egy-egy szeletke lépesmézet.

Legjobban bevált a kakukkfű (thymian) mézzel való használatának gyógyereje. Szamárhurutnál is kitűnő, mivel a köhögési ingert csillapítja, görcsöt csillapító és nyálkaoldó hatása miatt. Vegyünk kakukkfűteát, főzzünk meg egy csészére valót, leszűrjük, teszünk bele egy evőkanál virág- vagy hársmézet és jó forrón igyuk meg. Napjában legalább háromszor kell inni.

Köhögés ellen
Vegyünk egy nagy fekete-retket, tetejét vágjuk le, belsejét karalábéfúró kanállal szépen szedjük ki, mint ahogy a tölteni való karalábénál szoktuk. Egy kis lábasba tegyünk 1 deciliter mézet, pirítsuk meg világosbarnára, vigyázni kell, hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz. Öntsük azon forrón a retekbe, abban a pillanatban megjegecesedik, később azonban levet ereszt, ezt kell azután naponta többször leinni róla. Ugyanezt megtehetjük vastag sárgarépával is. Ez a legjobb nyálkaoldó és köptető úgy felnőtteknek, mint gyermekeknek.

Limonádé lázas betegeknek
Egy pohárba csavard 1 citromnak a levét, tégy 1 evőkanál mézet hozzá, kavard jól össze, öntsd tele a poharat hideg vízzel. Meghűléskor kitűnő hatású.

Tüdőcsúcshurut ellen
Egy darab tormát, egy bazsarózsagyökeret egyenlő adagban megreszelünk és annyi virágmézet öntünk rá, hogy összekavarható legyen. Meleg helyre tesszük, hogy jól összeérjen, reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt egy teáskanállal kell bevenni. Aki türelemmel használja megszakítás nélkül, még a legmakacsabb idült bajnál is sikeres gyógyulást hoz.

Hörghurut ellen
Kitűnő gyógyhatása miatt nem győzőm eléggé dicsérni, mert amilyen egyszerű, olyan csodahatású. Gyermekek a legszívesebben beveszik. Két nagy fej fokhagymát megtisztítunk, táblácskán teljesen széjjel zúzzuk, bögrébe tesszük és annyi mézet öntünk rá, hogy könnyen összekavarható legyen. Folytonos kavargatás mellett szép világos barnára megpirítjuk, napjában többször adjunk belőle egy-egy jó késhegynyit.

Torokgyulladás ellen
Főzzünk fél liter kamilla-zsályateát, tegyünk bele 2 evőkanál virágmézet, céklalevet, 1 dkg porrá tört timsót, ezzel naponta többször öblítsük ki a torkunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
/2/ Kezelheted magad a gyógyító természettel
  2021-01-09 21:59:21, szombat
 
  Lenmag

A lenmag hatását az emésztőrendszeren, a légzőszerveken (és a bőrön), a vizeletkiválasztó rendszeren keresztül fejti ki. Használható asztma, idült bronchitis, tüdőgyulladás, gyomor és bélgyulladások, húgyúti fertőzések, hasmenés, lesoványodás, lábadozás, daganatok esetén. Hasonló tulajdonságú, mint a szezámmag.

Lecitint, növényi zsírt, egy fajta omega-3 zsírsavat, és fehérjét tartalmaz. A hidegen sajtolt szezámmag-olaj és a lenmag-olaj használata nagyon ajánlott mind megelőzés, mind betegségi tünetek előfordulása esetén. Az idegek ingerületátvitelében nagy szerepet játszik. Sclerosis multiplex esetén napi három evőkanál olaj fogyasztása javasolt.

A lenmagot nyálkaoldó és lágyítószerként hurutos megbetegedésekre mézzel összefőzve fogyasztjuk. Száraz, irritáló köhögés esetén jó szolgálatot tesz bevonó képessége. Napjában többször igyunk forró vízzel leöntött teájából egy-egy kortyot. A leforrázott lenmagot kevés mézzel el is fogyaszthatjuk.

Jó erősítőszere a sovány testalkatú egyéneknek, a vastagbélnek és a tüdőnek. Szilárdítja a tüdőszövetet és elősegíti a tüdő savóshártyáinak gyógyulását. Krónikus, szövetpusztulással járó tüdőbajokra kiváló. Tüdőerősítőként édesgyökérrel kombinálható.

A gyermekek, de a felnőttek, és az idős emberek is szívesen fogyasztják a következő keveréket: 1 evőkanál (kókuszreszelék) mák, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál szezámmag vagy lenmag, 1 teáskanál baracklekvár. Ezt öntsük fel 1-2 dl langyos vízzel. Kis ideig hagyjuk állni, hogy megduzzadjon. Erős székrekedés esetén reggel és este fogyasszuk. Egyéb esetben csak lefekvés (és fogmosás) előtt. Aki tejet fogyaszthat, tejjel is készítheti. Cukorral, fahéjjal ízesíthető. Belek szelessége esetén okvetlenül az 1 evőkanál mákszemet tegyük hozzá. Magként való bevétele enyhe, de megbízható hashajtó is.

Cukorbajosoknak, a megszokott gyógyszerek szedése mellett, a hirtelen megnövekedett vércukorszintet segíti levinni. Erre a célra csak alkalmanként fogyasztható. Természetesen a diétát tartsuk be.

A vese, húgyhólyag és húgyvezeték gyulladásai esetén is jó felhasználni fájdalomcsillapító és lágyító tulajdonságait. Ilyen esetben nagy mennyiségben használjuk, hogy a nyálkahártyákat védje a savassá vált vizelet maró hatásától. Maga a lenmag lúgos kémhatást gyakorol. A vese húzó fájdalmai esetén, valamint hólyaghurut és hólyagkő esetén a tartós fájdalmak enyhítésére nagyon jól alkalmazható. Mind porként, mind teaitalként fogyaszthatjuk.

Természetes fehérjét és kalciumot tartalmaz. Táplálék-kiegészítőként napi fogyasztásra alkalmas. Vegetáriánusok rendszeresen fogyasszák. A lenmag kenyérbe, süteménybe is belesüthető. Aki akarja, le is darálhatja, így tegye a süteménybe. Tápláló, erősítőszer legyengült állapotokban.

Borogatóként helyi vérbőséget okoz, tágítja az ereket, lazítja a szöveteket, fájdalomcsillapító hatású. Reumás és gerincbántalmak esetén porából készítsünk masszát, ezt kenjük ruhadarabra, így rakjuk a felületre. Vizes kivonatát gyulladásos testrészek hűsítésére is alkalmazzák. Vizes kivonata, vagy teája már nem okoz erős vérbőséget, hanem lágyító és nyugtató.

Ellenjavallata nem ismert. A mag evése colitis esetén nem ajánlott. Egyéni érzékenység, főleg olajának használata esetén felléphet. Komoly székrekedés esetén nem hatásos, növelheti a pangást a remesebélben, inkább használjunk gyógynövényes beöntést, vagy a teakeveréket.

Mák
A mák teaként megfőzve, melegen, lassan kortyolgatva, bevonja a légcső hártyáit, és nyugtatja azt. Köhögés, torok- és hörgőgyulladás esetén igyunk egy-egy teát belőle, görcsoldó és összehúzó hatása, enyhe fájdalomcsillapító hatása miatt. Mákból és lenmagból, kevés ziliz porral megfőzve pépet főzhetünk, melyet a melltájék minden gyulladásos megbetegedése, hurutossága esetén alkalmazhatunk, éjszakai borogatásként. Mellhártyagyulladás esetén kiegészítő borogatásként alkalmazható, felváltva más borogatásokkal.

Szorulás esetén lazítja a széklet állagát. Hasmenés esetén, pedig összehúzó hatása nem engedi a bélfal további renyheségét. A szerecsendió a vastagbélre van hatással, együtt alkalmazva a két gyógynövényt a teljes bélrendszerre ható összetételt kapunk.

Fűszerként is fogyasztható, hüvelyesekkel együtt főzve, ellensúlyozza a gázképződést, és a bab, zöldbab, borsó finom, laza lesz tőle.

A növény megsértett gubójából nyert nedv az ópium, mely erős kábítószer. Az érett, fekete kis magvak ilyen jellegű hatással nem rendelkeznek, nyugodtan fogyaszthatók.

Ne használjuk rendszeresen gyomorhurut, vastagbélhurut esetén. Nagy mennyiségben álmosságot okoz, csak alkalmanként fogyasszuk, ugyanis hosszú távon való használata tompítja az elmét, rontja a felfogóképességet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kezelheted magad a gyógyító természettel / 1
  2021-01-09 21:54:08, szombat
 
  A leghétköznapibb növények sok mindenre képesek. Sokat tehetsz egészséged, gyógyulásod érdekében a kertedből szedett, kamrában tárolt, vagy a boltban kapható zöldségek és egyéb élelmiszerek segítségével?

Burgonya
A burgonya C-vitamin forrás. A gyomorhurut a gyomorfekély és a bélgyulladás gyakori oka ellen hat. A nyers burgonyalé atropinhoz hasonló, görcsoldó, gyomorfájást csökkentő és szüntető hatóanyagot is tartalmaz.

Az európai népi orvoslás javallatai és receptjei: ,,fejforróság" és fejfájás (migrén) esetén nyers krumpliszeletes borogatás a halántéktájra; fagyott tagokra összetört, meleg, főtt krumpli. Forró vízzel leöntött nyers krumpli levében fürdetik a fájdalmas, reumatikus tagot, vagy meleg, főtt krumplival gőzölik, és helyileg ezzel melegítik a fájdalmas részeket.

A nyers reszelt burgonya talpra kötve lázcsillapító, szemre téve pedig enyhíti a szemgyulladást.
Cukron, dextrinen, keményítőn, aminosavakon, alma- és tejsavon és C-vitaminon kívül bőr- és nyálkahártya-védő A- és F-vitamint is tartalmaz, a bőrelváltozásokra ezért fejthet ki kedvező hatást.
A nyers burgonyalét sárgarépalével keverve, kis mézzel ízesítve torokgyulladás, garatgyulladás esetén, vagy köhögésnél alkalmazzuk. Melegen, vagy hidegen, ruha közé téve a fennmaró rostanyagait, felköthetjük a nyakra, vagy felrakható a mellkasra borogatásként. De szintén kis mézes vízzel összekeverve, csemegeként el is fogyaszthatjuk.

Nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású. A rossz szívműködés javulását hozhatja kiegészítő kúraként, ha nyers levéből reggel éhgyomorra 1 dl-nyit fogyasztunk több héten keresztül. Lázas állapotban mindenképp ajánlott a szív védelméről ilyen formában is gondoskodni.

Cékla
A cékla kiemelt hatása elsősorban a rákterápiákban van, de ezzel most nem foglalkozunk. Az összes növény közül a hagymán kívül a céklának a legnagyobb a szilíciumtartalma (100 g-ban 20,6 mg). Ez azért nagy jelentőségű, mert a szilícium révén a szervezet védekezőképessége igen nagymértékben fokozható.
Nyers céklalé vagy nyers céklareszelék hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), a plazmasejtek és a falósejtek felszaporodnak.
Klinikai gyakorlat alapján javaslata: 3/5 rész cékla, 1/5 rész sárgarépa, 1/5 rész zellergumó átszűrt présleve. A céklakúrát húsmentes étrend kísérje. 1 kg céklából normál körülmények között 700 ml lé nyerhető.
A népi orvoslás a nyers lét éppúgy, mint a reszelt, nyers, salátakészítésre használt gumót, vizelethajtónak (húgykiválasztónak), vérképzőnek és vértisztítónak tartja. Előnyös a gyenge tüdejűek, gyulladásra hajlamosak és tartós rekedtségben szenvedőknek, de a sebgyógyulást is elősegíti. Ezeket az alkalmazásokat kémiai vizsgálatok is igazolják.

A cékla nemcsak szilíciumot, hanem számos egyéb ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaz: káliumot, kalciumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, rubídiumot, céziumot. A-, B1-, B2-, C- és P-vitamin is található benne. B-vitamin-komplex tartalma 300 gramm/100g.
A cékla nemcsak a sejtlégzést aktiválja, a védekező sejtrendszert és a vérképzést serkenti fokozott működésre, hanem javítja az idegműködést és az emésztést is. Heveny lázas megbetegedések (influenza, hűléses betegségek) esetén is ajánlatos fogyasztani.
Kiegészítő kúraként alkalmazva kedvezően befolyásolja az idegbetegségeket is.
Fogyasztásánál ügyeljünk arra, hogy a fogzománcot károsíthatja, ezért a kinyert lét érdemes szívószál segítségével fogyasztani. Pép formájában vagy darabosan, egyéb élelmiszerrel fogyasszuk el a fogak védelmére.

Dió
A dió édes ízű, meleg hatású gyógyélelmiszer. A dió gyümölcse erősítő, súlygyarapodást elősegítő tulajdonságú. Mint ilyen, megkötés nélkül fogyasztható, akár magában, akár levesekben. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését. A máj a méregtelenítés egyik legfőbb szerve.

Fülfájásnál, a dióból kipréselt kis mennyiségű olajat a fülbe cseppentsük bele. Feloldja a lerakódott zsírt, azt ki is folyasztja. A gyulladást okozó baktériumokat felszámolja. Nagyon hamar gyógyít.

Olaját, pépjét, kelések és daganatok érlelésére, vagy felszámolására is alkalmazzák.

Segít megvédeni a szívet a betegségektől. Idegnyugtató hatása is van. Tejben főzve nyugtató, altató hatású. Mézben a diódarabok összeérnek és meghűlés, torokfájdalom esetén használhatók.

Legújabb kutatások kimutatták, hogy fontos szerepe van a rák gyógyításában is. Napi ajánlott adagja 15 dió, 3-szori, főétkezések utáni elrágcsálással, 5-5-5 dió.

A dióbél általános kémiai összetétele:
Nagyon kevés vizet, 15% fehérjét, 63% olajat, 14% szénhidrátot, 4 mg% Na sókat, 545 mg% K-ot, 70 mg% Ca-ot, 430 mg% P-t 4 mg% A-vitamint, 0,35 mg% B1-vitamint= Tiamin, 0,1 mg% Riboflavint= B2-vit., 1 mg% Niacint= B3-vit., 15 mg% C-vitamint tartalmaz.

A Dió termése zsíros-olaj tartalmú - linol és linolén, izolinolén és telítetlen zsírsavból áll (omega3). Juglont, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B7- (H-vitamin), C- és E-vitamint tartalmaz. Minden dióbél, eltérő arányokban, de tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, nátriumot és mangánt is.

Értékes növényi fehérjeforrás.
A dióbél fogyasztása csak kis adagokban ajánlott. A dióbél egyesek nyelvét, szájnyálkahártyáját irritálhatja, viszketést és a szájban kiütéseket, kimállást és aknét hozhat létre.

Fejes káposzta
A fejes káposztát eredetileg állattakarmányként termesztették, illetve a vadon nőtt egyedeit gyűjtötték. Későbbi nemesített fajtái kerültek be előbb a szegényebb emberek, majd később az általános élelmezésbe. Ajánlottabb inkább savanyított formában, vagy nyersen fogyasztani. A kelkáposzta jobban megfelel emberi tápláléknak, mint a fejes káposzta.

A savanyú káposzta nagy C-vitamin tartalmú. 1 kg savanyú káposztából kb. 500-600 ml lé nyerhető. Meghűlés, vagy járvány idején ajánlott akár napi fogyasztása is ennek a mennyiségnek.
Külsőleg bedagadt, fájó térdre, derékra: bármelyik káposzta leveleit felmelegített állapotban lekötjük a felületre, (vasalóval is fel lehet melegíteni ruha között), majd a még egy ruhával lefedjük és melegen tartjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A haj, a bőr és a köröm erősítése természetes módszerekkel
  2021-01-09 21:32:00, szombat
 
 



Tányérokon kollagént tartalmazó élelmiszerek, hal, bab, vörös lencse, mandula, tökmag, csicseriborsó, paradicsom, paprika, avokádó, kivi, málna, fokhagyma, spenót, sárgarépa, tojások.

A helyes táplálkozásnak és az egészséges életmódnak nemcsak abban van kiemelkedő szerepe, hogy a szervezetünk jobban meg tud küzdeni a fertőzésekkel, hanem abban is, hogy így kisebb az esélye a betegségek kialakulásának, sőt még a hajunk, a körmünk és a bőrünk is egészségesebb és szebb lesz.

Ha túl sok édességet, cukros ételt fogyasztunk, akkor ez gyulladást kelthet a szervezetünkben, ami pedig pattanások kialakulásához is vezethet. A cukor emellett öregíti bőrt, így aki sok cukrot fogyaszt, hamarabb ráncosodik.

A hajunk, a bőrünk és a körmünk jelez, ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, hiszen az arcbőrünk ilyenkor sápadt és szürkés, a hajunk töredezett, fénytelen lesz, és a körmünk állapota is jelentősen romlik. Ha szeretnénk, hogy a hajunk, a bőrünk és a körmünk is egészséges maradjon, akkor ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre.

Az egyik legfontosabb vitamin a bőrünk számára a C-vitamin, hiszen kiemelkedő szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagén egy fehérje, amely mindenki szervezetében megtalálható, habár ahogy öregszünk, egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk. A kollagén nemcsak feszes bőrt eredményez, hanem az ízületeknek és az izmoknak is elengedhetetlenül fontos, hiszen erősíti azokat.

Egy másik fontos tápanyag az E-vitamin, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik. Segít a sejtkárosodás megakadályozásában, amit az UV-sugarak és a környezeti szennyezőanyagok is okozhatnak.

Az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a gyulladás csökkentésében, ami pedig elősegíti, hogy javuljon a bőrünk állapota. Számtalan tanulmány számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek az ekcéma és a pikkelysömör gyógyulásában.

A haj számára két vitaminnak van kiemelkedő szerepe, az egyik a D-vitamin, a másik pedig a biotin. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, a hajunk hullani kezd és töredezetté válik. A biotin pedig létfontosságú szerepet játszik az erős és egészséges körmök és haj fenntartásában.

A biotin mellett cinkkiegészítésre is szükségünk lehet, hiszen fontos szerepet játszik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, támogatja a sejtek anyagcseréjét és a megfelelő immunitását, illetve hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A téli bőrszárazság ellen
  2021-01-09 21:26:35, szombat
 
  A tél sok szempontból nem a kedvenc évszakunk. Hideg van, hamarabb sötétedik, és ezek sem a hangulatunknak, sem a bőrünknek nem kedveznek. Ebben az időszakban kevesebb a napfény, hideg, fagyos a levegő, és gyakran túl száraz a lakás klímája, mindezek pedig kedvezőtlenek a bőrünk egészségére nézve.

A téli bőrszárazság kellemetlen tünetekkel járhat együtt, száraz és érdes is lehet, viszkethet, akár pikkelyessé is válik és hámlani kezdhet. Rosszabb esetben be is repedhet a bőrünk, vérezhet is, és így sokkal jobban ki van téve a fertőzéseknek, hiszen a nyílt sebbe hamarabb bekerülnek a különféle kórokozók.

A jó hír, hogy léteznek természetes, egyszerű módszerek erre a problémára. Az egyik ilyen könnyen elérhető, teljesen természetes módszer az olívaolaj. Melegítsen meg egy kevés olívaolajat, lehetőleg ne mikrohullámú sütőben, hanem vízgőz fölött úgy, hogy éppen csak langyos legyen. Kenegesse be mindkét kezét olívaolajjal, húzzon a kezére cérnakesztyűt és hagyja fenn a kezén az olajos pakolást legalább egy órán keresztül. Az olívaolaj értékes tápanyagaival táplálja és kényezteti a bőrét.

Télen egy remek avokádós pakolást is készíthetünk az arcunkra, hiszen a benne található értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal puhává és selymessé varázsolja a bőrünket. Pépesítsen egy kisebb érett avokádót, majd keverjen hozzá egy evőkanál mézet. Miután megtisztította az arcát, kenegesse be ezzel az eleggyel. Hagyja az arcán legalább 20 percig, majd bő langyos vízzel mossa le.

Egyes természetes anyagok hidratálókrémként is remekül megállják a helyüket. Ilyen lehet a kókuszolaj, hiszen nedvességgel tölti fel a bőrt, így kellőképpen hidratált lesz. Este, miután lezuhanyoztunk, vékonyan kenjük be az arcunkat kókuszolajjal.

A száraz bőr ellen belsőleg is sokat tehetünk azzal, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, illetve ha olyan ételeket veszünk be az étrendünkbe, melyek belülről táplálják a bőrünket. Ilyenek lehetnek például a halból készült ételek, hiszen sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek táplálják a bőrünket.

A méz már sok esetben bizonyított. Nemcsak antimikrobiális hatása járulhat hozzá a bőrünk egészségéhez, hanem a nedvességtartalmát is segíti megőrizni. Keverjen el egy evőkanálnyi mézet és fél citrom frissen facsart levét, vigye fel az arcbőrére, majd 15 perc hatóidőt követően mossa le.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Mit együnk télen, hogy ne legyünk depressziósak?
  2021-01-09 20:52:32, szombat
 
 



Télen a napfény hiánya, a korai sötétedés miatt sokan érzik magukat depressziósnak és lehangoltnak, rosszkedvűnek és már nagyon várják, hogy újra nyár legyen és süssön a nap. A téli hónapokban sokkal többen lesznek depressziósak, mint nyáron, és ennek bizony a hideg és a napfény hiánya is oka lehet, de ezen helyes táplálkozással sokat javíthatunk.

Ha napsütés nincs is elég télen, azért nagyon sok olyan egészséges táplálék áll a rendelkezésünkre, melyek gátolhatják a depresszió kellemetlen tüneteinek a felerősödését, és akár magát a depresszió kialakulását. Télen minél több olyan táplálékokat kell ennünk, melyek immunfokozók és kellően energizálnak.

Az egyik ilyen táplálék lehet az alma, amely nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz és energiával látja el a szervezetünket. Nem beszélve arról, hogy az almában rengeteg rost is van, ami jótékonyan hat az emésztésünkre.

Energiát szolgáltathat a szervezetünk számára a dió is, amely tele van értékes fehérjével. Emellett sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami pedig az agyi funkciókat serkenti, így nem leszünk olyan fáradtak, ha naponta megeszünk egy-egy maréknyi diót.

A napfény hatására termelődik D-vitamin a szervezetünkben, viszont télen sajnos nincs elegendő belőle, így mindenképpen pótolnunk szükséges. A gombák gazdag forrásai ennek a vitaminnak, így mindenképpen érdemes beiktatunk az étrendünkbe.

Ráadásul a gomba sok szelént is tartalmaz, ami nagyon fontos ásványi anyag, hiszen rengeteg funkciót lát el a szervezetünkben. Talán meglepő, de még a szorongás oldásában is segíthet, így ha szelénben gazdag táplálékokat fogyasztunk, kisebb lesz az esélye a depresszió kialakulásának.

Ha télen is szeretnénk energikusak és egészségesek lenni, akkor iktassuk be az étrendünkbe a gyógynövényeket. Az egyik leghasznosabb ebből a szempontból a rozmaring, mely energiát szolgáltatnak a szervezetünk számára. Ráadásul C-vitaminban is rendkívül gazdag, amely nagyszerűen támogatja az immunrendszerünket.

A banán hangulatfokozó tápanyagokat tartalmaz. Nemcsak a rosttartalma kiemelkedő, hanem nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, amely pozitívan hat a hangulatunkra. Emellett magnéziumban is gazdag, ami a pihentető éjszakai elalvásban segíthet, bizonyítottan csökkenti a szorongás szintjét
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Természetes gyógymódok a konyhánkban
  2021-01-09 20:49:14, szombat
 
  Az embereknek gyakran van szükségük fájdalomcsillapítókra, gyulladáscsökkentőkre vagy éppen antibiotikumokra. Sajnos azonban ezek a gyógyszerek sok mellékhatással rendelkeznek, így érdemes először a konyhánkban körülnézni mielőtt erős, függőséget is okozó gyógyszerekhez nyúlnánk.

A sok káros mellékhatásra nézve valóban érdemes és hasznos először a természet patikájához fordulni és csak azt követően gyógyszert bevenni, ha az adott fűszer vagy gyógynövény nem bizonyult elegendőnek. A konyhánkban kutakodva számos nagyon hasznos fűszerre és gyógynövényre is ráakadhatunk, melyek hasznosak lehetnek különféle egészségügyi problémára.

Manapság sokan használnak olívaolajat, melyet sokféleképpen felhasználhatunk. Sokan nem is gondolnák, hogy az olívaolaj a fájdalom csillapításában is segítségünkre lehet. Ha fáj valamilyen testrészünk, csak melegítsünk meg egy kevés olívaolajat és kenegessük be ezzel a fájdalmas testrészt. De nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás csökkentésében is, mivel kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

A gyömbér nemcsak süteményekben kiváló, hanem gyógynövényként is érdemes használni. Antibakteriális, gombaellenes, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással rendelkezik, segít a bélproblémák és az émelygés kezelésében. A gyömbér egy gingerol nevű vegyületet is tartalmaz, amely segítséget nyújthat a fájdalom csökkentésében.

A kurkuma nemcsak az immunrendszer védelmét látja el, de segít a megerősítésében is. Nagyon hatékony az LDL-koleszterin-szint szabályozásában és csökkentésében, ami azért is nagyon hasznos, mivel a magas koleszterinszint szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat.

A szegfűszeg is egy remek fájdalomcsillapító, de a gyulladáscsökkentő szerepe is kiemelkedő. A szegfűszegolaj például csökkenti a fogfájást, de izom és ízületi fájdalom esetén is számíthatunk rá.

A fahéj is nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, leginkább A-vitamint, vasat, cinket és káliumot. A fahéjra sok betegség és egészségügyi probléma előfordulásakor számíthatunk, főként megfázás, emésztési zavarok, ízületi fájdalom, illetve magas vércukorszint esetén.

A köménymag kiemelkedően sok antioxidánst tartalmaz. Sokan úgy vélik, hogy csak emésztési panaszok esetén tud segíteni, pedig ez a gyógynövény csökkenti a gyomorfájást, megszünteti a hasmenést, és lefekvés előtt egy csésze köménymagból készült tea segít könnyebben elaludni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Egyszer ha....
  2021-01-09 18:43:23, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 350 db bejegyzés
e év: 350 db bejegyzés
Összes: 41313 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 5379
  • e Hónap: 84987
  • e Év: 84987
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.