Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Álnéven írt Index-cikk utalt először arra, amivel Rogán vég
  2021-02-16 14:52:34, kedd
 
  nem csak férgek, még gyávák is



Álnéven írt Index-cikk utalt először arra, amivel Rogán végül előállt felesége földügyében

plankog POLITIKA ma 13:02 944


Különös cikk jelent meg az Index.hu-n február 3-án a Rogán-földügyekről. Egy nappal járunk az ügy kirobbanása után, amikor a 444.hu, az Átlátszó és a Hvg.hu is megírta, hogy a miniszter új felesége, Rogán Barbara és családja az esküvő előtt 1,6 milliárd forintos földvásárlásról írtak alá adásvételi szerződést. A nyilvánosság szabad része ezzel a hírrel volt tele.
Még nem látszik

Ekkor jelent meg az Indexen egy írás ,,A földhivatali nyilvántartásban még nem látszanak Rogán Barbaráék földvásárlásai" címmel. Ebben ismertetik többek között azt, amit a 444 is írt, majd így folytatják:

,,Lapunk megnézte a földhivatalnál a helyrajzi számok alapján az ingatlanok tulajdoni lapját, amelyek még nem utalnak sem adásvételi, sem banki jelzálogos tranzakciókra. Egyelőre semmilyen földet nem vásárolt a miniszter és családja, a földhivatali adatok alapján ez idáig egyetlen szerződés sem teljesült."

Azért volt különös, hogy az Index cikket szentelt az információnak, mert ennek önmagában nem volt hírértéke.

A földügyletek sajátosságai alapján eddigre egyáltalán nem kellett volna, hogy a földhivatalban már látszódjon a vásárlás. A cikkben szerepelt az is, hogy ,,az Index banki információi szerint még a banki tárgyalások sem zárultak le, az egyeztetések folyamatosan zajlanak" - ami szintén nem mondott ellent az eredeti cikkeknek.

Ezek az információk az ügy megértéséhez nem sokat adtak hozzá. Az Index-cikk összességében inkább elbizonytalanította az olvasót abban, hogy van-e sztori, vagy nincs, de nem azzal, hogy a történet érdemi állításait cáfolta volna, hanem olyan részletek közlésével, amiknek akkor önmagában nem volt különösebb jelentésük.

Az írás úgy zárult: ,,Az Index az ellentmondások feloldása érdekében megkereste Rogán Antalt is, aki azonban lapunknak sem nyilatkozott. A miniszter környezetéből úgy értesültünk, hogy a politikus a felesége és magánélete védelme miatt nem kívánt most megszólalni. Forrásaink azt is hozzátették: Rogán Antal a közelgő kampányidőszak miatt a jövőben is számít hasonló támadásokra."
Szeredy Dani

Az Index-cikk szerzője ,,Szeredy Dani" volt. Ilyen nevű munkatárs nincs a lap impresszumában, szerkesztőségi email-cím nem tartozik hozzá. A név máshonnan lehet ismerős: Szeredy Dani az egyik főszereplő Ottlik Géza Iskola a határon című regényében.

,,Szeredy Dani" cikke kilenc nappal később új értelmet nyert. Ennyi hallgatás után szólalt meg először Rogán Antal az ügyben: lehazugozta azokat, akik megírták a sztorit, és közölte, hogy felesége és családja nem vásárolnak földet. Azt is állította, hogy a történetet megíró lapok nem keresték meg őt az ügyben - ez tényszerűen nem igaz. Nyilatkozata alapján úgy tűnik, felesége és családja egyelőre elállnak a vásárlástól - azt viszont ha akarta, se tudta volna tagadni, hogy a cikkek megjelenéséig minden az üzlet nyélbe ütése felé haladt.

Arra pedig, hogy ez az üzlet talán mégsem teljesül, az Index cikke utalt először.

Erre ők maguk is hivatkoztak a napokban. ,,Az Index (...) elsőként jelezte, hogy a földhivatalnál a helyrajzi számok alapján az ingatlanok tulajdoni lapjai nem utalnak sem adásvételi, sem banki jelzálogos tranzakciókra" - írták abban a cikkben, amiben Rogán Barbara szüleinek helyreigazítását is közlik.
Nem akarja felfedni magát

Kíváncsiak voltunk, ki írta azt a cikket, ami pontosan eltalálta a kormányzati kommunikáció kilenc nappal későbbi irányát. Mivel elérhetőséget nem találtunk Szeredy Danihoz, Fekete-Szalóky Zoltán megbízott főszerkesztőnél érdeklődtünk, aki elmondta:

,,Ez egy nicknév, a mögötte álló szerző nem akarja felfedni magát."

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy főszerkesztőként ő maga élesítette a cikket, és hogy nem külsősről, hanem a szerkesztőség egyik tagjáról van szó. Újabb kérdésünkre megismételte, a szerző nem szeretné felfedni magát, ,,nicknevek" pedig az Index korábbi időszakában is előfordultak.

Valóban előfordultak, de jellemzően nem exkluzív politikai hírek szerzőjeként. Az, hogy egy ilyen hír közlésekor a szerző ,,nem akarja felfedni a kilétét", a közéleti újságírásban nem jellemző gyakorlat. Politikai befolyás alatt álló lapoknál viszont sokszor láttunk ilyet.

,,Szeredy Daninak" több más cikke volt az Indexen, ezekben pedig fel lehet fedezni közös pontokat. Korrekt tényközléseken alapulnak, ugyanakkor vagy kifejezetten a kormánynak kedves témákban íródtak, vagy a kormány szája íze szerinti címet kaptak. ,,Szeredy Dani" számolt be arról, hogy ,,milliós nagyságrendben vehet orosz vakcinát Magyarország", és hogy ,,pénzmegvonással fenyegeti a magyar kormányt az Európai Bizottság alelnöke". Az SZFE ügyének egyetlen vonatkozásáról írt a szerző: hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kirúgta Soós Pétert, a kerületi Pinceszínház igazgatóját, miután munkát vállalat az egyetemen. A hvg.hu-n megjelent ,,A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre" című cikkét pedig ,,Így költött el 3628 milliárdot a gazdaságvédelemre a kormány" címmel szemlézte. A felsorolt cikkekben pedig van egy még fontosabb közös pont:

nincs látható indoka annak, hogy miért ne lehetne névvel vállalni ezeket.

A címlap, ami fontos a kormánynak

Az Index szétrobbanása körüli botrányok idején sokat lehetett hallani arról, hogy a Fidesz számára rövid távon a hatalmas látogatottságú (továbbra is piacvezető) Index-címlap irányítás alatt tartása és domesztikálása, a címadás és a témaválasztás puhítása a fontos. Az új Index hangvétele egyáltalán nem hasonlítható például az Origóhoz, de az egyértelműen látszik, hogy fideszes politikusok sokkal szívesebben adnak interjút a lapnak, mint korábban, és sokkal kevésbé szembesülnek kritikus kérdésekkel. A Mindeközben nevű kishír-rovatott pedig már az Indamedia sales marketingcsapata szerkeszti.
Index a határon

Rogán Barbara földügye érezhetően nagyon érzékenyen érintette a Miniszterelnökséget vezető minisztert. A legjobban nem is a kormánymédiában lehozott közlemények és a helyreigazítási kérelmek sora mutatja meg, milyen heves a kármentés, hanem az, hogy még a KESMA-birodalomhoz tartozó köpönyeg.hu időjárási oldal Facebookjára is kiposztolták a miniszter nyilatkozatát.

Fekete-Szalóky Zoltán decemberben lett az Index megbízott főszerkesztője, előtte főszerkesztő-helyettes volt. A laphoz azután került, hogy nyáron a teljes stáb felmondott Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, és a NER nyílt térnyerése miatt. Korábban 18 évig az Inforádiónál, majd 1 évig és az Országút című kormányközeli alakult kulturális-közéleti lapnál dolgozott.

Az Index körüli, régóta húzódó színjátéknak novemberben lett vége, miután a Vaszily Miklós-vezette Indamedia-csoport bejelentette, hogy megvásárolják az Index.hu Zrt. részvényeit.


https://444.hu/2021/02/16/alneven-irt-index-cikk-utalt-eloszor-arra-amivel-rogan- vegul-eloallt-felesege-foldugyeben
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Európai Unióban a gyerekkereskedelem regisztrált áldozata
  2021-02-16 14:50:59, kedd
 
  Megelőztük Európát. :(
De legalább a buzik nem fogadták őket örökbe.

-----------------------------------------------------------------------------


Tizenkét évesen már eladták menyasszonynak

Az Európai Unióban a gyerekkereskedelem regisztrált áldozatainak csaknem fele magyar.

2021. február 16., 06:30

Szerző: Kassai Zsigmond
Tizenkét évesen már eladták menyasszonynak

Igen lesújtó képet fest Magyarországról az ECPAT nemzetközi gyerekjogi szervezet és a Hintalovon Alapítvány hétfőn megjelent országjelentése:

A gyerekkereskedelem regisztrált áldozatainak 49 százaléka volt magyar állampolgár 2015-2016-ban az Európai Unióban.
A szexuális célú emberkereskedelem magyar áldozatainak 64 százaléka gyerek az EU-ban.
A szexuális kizsákmányolásban érintett gyerekek 7,4 százaléka 11 éven aluli.
2020-ban az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) jelentett illegális tartalmak 40,6 százaléka volt pedofil tartalom. Tíz évvel ezelőtt ez az arány még csak 7,7 százalék volt.
A kutatás során több olyan esettel is találkoztak, amikor 12 év alatti gyerekeket adott férjhez a család

A dokumentum szerint az emberkereskedelem összes regisztrált áldozata közül a magyar nemzetiségűek vannak a legtöbben az Európai Unióban: a regisztrált 1310 áldozat közül összesen 647 volt magyar.

Az amerikai külügyminisztérium 2019-es és 2020-as, emberkereskedelemről szóló jelentése szerint Magyarország számos kulcsfontosságú területen még mindig nem tesz eleget a szükséges szabályozási minimumnak. Kevés az áldozatok számára nyújtott szolgáltatás, és ami van, az sem működik megfelelően. A jelentés szerint mindez különösen igaz a gyermekotthonban és állami gondozásban élő gyermekekre, valamint a legális tartózkodás nélküli külföldi áldozatokra.

Különös kockázatot jelent a szegénység

A jelentés szerint a szegénység kiemelt kockázatot jelent, a szexuális kizsákmányolás legtöbb áldozata ugyanis éppen az ország legelmaradottabb régióiból származik. A gyerekek és különösképpen a roma kisebbség tagjai sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve a szegénység kockázatának, mint a lakosság többi része. A jelentés szerint 2019-ben a 16 év alattiak több mint 21 százalékát, a 16-24 év közötti fiataloknak pedig több mint 23 százalékát veszélyeztette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, míg az össznépesség esetében ez az arány 18,7 százalék volt.

Az áldozattá válás esélye nagyobb azoknál, akiket kiemeltek a családjukból és állami gondozásba helyeztek, a magyar intézményekben ugyanis az életkörülmények és a korlátozott felügyelet miatt kiszolgáltatottak a gyerekek.

Képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív



Az online tér veszélyei

Az országjelentés kitér arra is, hogy Magyarországon nincs egységes és megfelelő bírói gyakorlat a gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekményén szankcionálására. Az NMHH megbízásából készített legfrissebb, 2017-es kutatás szerint a megkérdezett 11-16 éves magyar gyerekek 2 százaléka látott olyan szexuális jellegű tartalmat, amely miatt kényelmetlenül érezte magát. A megkérdezettek 4 százaléka pedig arról számolt be, hogy valaki nagyon ,,nyomult rá" és fotókat vagy más személyes információkat követelt tőle.

Egy másik, szintén az NMHH részére készített felmérés szerint a megkérdezett 16 év feletti internethasználók 60 százaléka találkozott a közösségi médiában vagy más webhelyen olyan szöveges vagy képes tartalommal, amelyről azt gondolta, hogy kifogásolható.

A jelentés kiemeli, hogy 2020-ban az NMHH-nál jelentett illegális tartalmak 40,6 százaléka volt pedofil tartalom, míg tíz évvel ezelőtt ez az arány csak 7,7 százalék volt. A médiahatóság lapunk kérdésére azt írta: ennek okai túlnyúlnak az országhatárokon, ráadásul a koronavírus-járvány is közrejátszik a számok növekedésében.

Az INTERPOL 2020-as jelentését idézték, amely szerint a járvány miatt intenzívebbé vált a gyermekkel szembeni erőszakról készült felvételek megosztása a nyílt interneten és a darkneten is. Emellett maguk a potenciális elkövetők is az online térbe szorultak, így nőtt az esély a gyermekek online becserkészésére kizsákmányolására, illetve intim képeikkel való zsarolásukra.

Tizenkét évesen is kötöttek házasságot

További probléma a jelentés szerint, hogy Magyarországon a gyámhatóság engedélyével még ma is köthető házasság 16 és 18 éves kor között. Kiss Dóra, a magyar országjelentés kutatási koordinátora ugyanakkor lapunknak elmondta, hogy csak a korhatár fölötti gyermekek esetén érhetők el statisztikák, ám több szakértő is jelezte: kapcsolatba kerültek olyan gyerekekkel is, akiket 12 évesen, nem hivatalosan házasított ki a család.

,,A gyermek- és kényszerházasságokra vonatkozóan nagyon kevés hazai információ és kutatás érhető el, így ennek a jelenségnek a számszerűsítése egy sokkal átfogóbb kutatást igényelne" - fogalmazott Kiss Dóra.

A probléma szerinte akkor válhatna mérhetővé, ha a kényszerházasság külön büntetőjogi kategória lenne, valamint ha lennének olyan kutatások, amelyek feltárnák, milyen jellegű az elkövetők és áldozatok közötti kapcsolat a szexuális kizsákmányolás bűncselekményeinek eseteiben.

Büntetés helyett védelem

A jelentés szerint a nemzetközi szereplők mellett hazai civil szervezetek hatására a kormány jelentős erőfeszítéseket tett a gyermekek szexuális kizsákmányolásának felszámolása, valamint az áldozatok védelme és azonosítása érdekében.

Az egyik ilyen változás egy tavaly év elején hatályba lépett törvénymódosítási csomag, amely bevezette az ,,emberkereskedelem feltételezett áldozata" definíciót. A jelentés szerint automatikusan ide sorolható minden szexuális szolgáltatás nyújtására felajánlkozó kiskorú, akivel a hatóságok kapcsolatba kerülnek. Számukra tavaly óta általános védelmet kell biztosítani, az áldozatokat pedig az arra kijelölt gyermekotthonokba kell szállítani. A változás súlyát mutatja, hogy

korábban ezek a gyerekek akár szabálysértési eljárás alá is kerülhettek, és büntethetők voltak.

További előremutató intézkedés az országjelentés szerint, hogy 2019-ben 22 képzett emberkereskedelmi szakvonalvezetőt neveztek ki a megyei rendőrkapitányságokon, akiknek az a feladata, hogy az emberkereskedelemmel kapcsolatos nyomozásokat és rendőri intézkedéseket felügyeljék.

Fontos lépés továbbá, hogy a magyar kormány 2020-2023 éveket érintően elfogadta az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló nemzeti stratégiát, amely különös figyelmet fordít a 18 éven aluli áldozatokra. Az említett pozitívumok ellenére ugyanakkor több hibás gyakorlat és hiányosság is jelen van a magyar jogrendszerben és az áldozatok ellátásában - írja a jelentés.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pesti Hírlap archív)


https://168.hu/itthon/tizenket-evesen-mar-eladtak-menyasszonynak-elotte-meg-szexu alisan-kizsakmanyoltak-oket-200050
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.01 2021. Február 2021.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.