Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fölhalmozás kora – Nyerges–Simicska a lepsényi
  2014-01-31 19:09:44, péntek
 
   
  A fölhalmozás kora - Nyerges-Simicska a lepsényi földeken

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2014/4. (01. 23.)


Hangoztatott jelszavai ellenére a kormányzati agrárpolitika legnagyobb vesztesei a családi gazdálkodók. Minden eszköz megengedett, a lázongó gazda (sikertelen) korrumpálásától a megfélemlítésig. Természetesen következmények nélkül.

2011 reményteli évnek indult a lepsényi gazdák számára: 2010 végén lejárt a Lepsény külterületén fekvő, állami tulajdonban lévő, összesen közel 600 hektár termőföld haszonbérleti szerződése. Ez a helyi gazdálkodó családok számára azt jelentette - akkor legalábbis így gondolták -, hogy a kormányzat az általa meghirdetett nemzeti vidékstratégia szellemében valóra váltja választási ígéreteit, és az ottani gazdák végre állami földbérlethez jutnak, ami hosszú távon biztosít megélhetést.

Az ébredés hosszan tartó és keserves volt: a lepsényi gazdák jogos igényük bejelentésekor a hatalom embereivel kerültek szembe. A Lepsény melletti 600 hektárt, valamint az Enyinghez és Balatonszabadihoz tartozó 700 hektárt, amelyre az ottani gazdák szintén igényt tartottak volna, a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Dél-Balatoni Agro Kft. bérelte korábban, és a bérleti szerződése lejárta után is igényt tartott ezekre a jó minőségű földekre.

Teichel István lepsényi háza előtt két elhasznált Trabant áll. "Ilyen esős időben másfajta személyautó elakad a földekre vezető út sarában" - mondja a házigazda. A konyhai hűtőszekrényt még az előző választás idejéből megmaradt Itt az idő! fideszes hűtőmágnes ékíti.

Rögvalóság

A jelenleg 90 hektárnyi, részben saját, részben magánszemélytől bérelt földön gazdálkodó Teichel családban a házaspár és a mosonmagyaróvári agrártudományi főiskolát végző fiú is a mezőgazdaságból él. 'k is azok között a gazdák között voltak, akik a községükhöz tartozó állami földek felszabadultakor késedelem nélkül bejelentették a területekre földbérleti igényüket. Teichel korabeli feljegyzéseket keres elő, azon mutatja, hogy ez a 600 hektár 1947-ben 23 családot tartott el a grófi családdal együtt. "Az a föld mindig is a lepsényieké volt, egyszerűen elfogadhatatlan, hogy három éve hiába harcolunk érte, nem jutunk egyetlen hektárhoz sem. De miért is kell a helyi családi gazdának egyáltalán harcolni a földekért, amikor minden vezető azt zengi az országban, hogy a családi gazdaságokat támogatják?" - teszi fel a költői kérdést.
Képünk csak illusztráció!

Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

A lepsényi, mezőszentgyörgyi, enyingi és balatonszabadi gazdák először 2011 februárjában jelentették be írásban e területekre a földbérleti igényüket a Nemzeti Földalapnál (NFA). Előzetesen megegyeztek egymással, minden gazda egy-egy meghatározott földterületet igényelt. Három hónap várakozás után Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalap elnöke arról tájékoztatta őket, hogy igénybejelentésükkel elkéstek, mert az NFA 2011. október 31-ig szóló "termőföld-hasznosításra irányuló megbízási szerződést" kötött a korábbi bérlő Dél-Balatoni Agro Kft.-vel. A gazdák értetlenkedtek: a kormány a családi gazdálkodás támogatását ígérte, és ők minden tekintetben megfeleltek azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján földhöz juthattak volna.

Az NFA a szóban forgó 1300 hektár földre mindmáig nem írt ki haszonbérleti pályázatot, azt a Dél-Balatoni Agro Kft. úgynevezett megbízási szerződéssel, mintegy sajátként használja.

Szabó Rebeka (PM) országgyűlési képviselő honlapjáról megtudható, hogy "papírforma szerint a megbízási szerződéssel bérelt területek olyan földrészletek lennének, amelyeket rendezetlen hátterük, méretük miatt az NFA nem tud pályázati úton hasznosítani, vagy esetleg érvénytelen lett a rájuk irányuló pályázat. A gyakorlatban azonban - írja a képviselő - a hosszú (24 278 db adatot tartalmazó) listát böngészve hamar arra a (sajnos cseppet sem meglepő) következtetésre jutunk, hogy a megbízási szerződéssel hasznosított földeket a földpályázatokhoz hasonlóan a Fidesz-kormány ugyanúgy arra használja, hogy a néhány jogszerűen megkötött szerződés mögé bújva a saját haverjainak osztogasson busás állami támogatással járó földeket."

Jelenleg 34 ezer hektár földet művelnek különböző vállalkozások és magánszemélyek megbízási szerződéssel. Ennek egyik előnye, hogy aki pályázat nélkül ily módon jut földhöz, mentesül a törvény által előírt állattartási kötelezettségtől (2 hektáronként egy nagyállat), ami jelentős, sok esetben teljesíthetetlen anyagi kötelezettséget ró a földpályázatot elnyerőre.

Mint a Blikk.hu korábban megírta, a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. alá tartozó különböző cégek, köztük a Dél-Balatoni Agro Kft. összesen 59 földrészletet használhatnak kedvezményesen az NFA jóvoltából. Ezek közül 20 földrészlet Lepsény és Enying határában van, éppen ott, ahol a helyi gazdák már három éve jelzik használati igényüket minden lehetséges fórumon. A hatalmas földterület után évente legalább 75 millió forintos területalapú támogatás jár.

Ügyes gazdából elnök

A lepsényiek levelek tucatjait írták az NFA illetékeseinek, amelyek jó részére nem kaptak választ. Hiába fordultak Jakab István Magosz-elnökhöz, aki 2010 óta az Országgyűlés alelnöke is egyben, ő sem méltatta őket válaszra. Teichel István elmondta, neki például azt az ajánlatot is tették, hogy kap földet, ha leáll a többiek képviseletével, de ezt ő visszautasította. Érdekesség, hogy a korábban a Teichelékkel közösen a helyi gazdák érdekében fellépő Kiss Norbert Ivó, az enyingi gazdakör vezetője mostanra a nemrég alakult Nemzeti Agrárkamara Fejér megyei elnöke lett. Kiss Norbert Ivó először megbízási szerződéssel, majd pályázat útján nyert földet.

Habár a lepsényi gazdák folyamatosan jelezték földigényüket az NFA-nak, az NFA állítása szerint a Dél-Balatoni Agro Kft. kérelme jóval korábban érkezett be az övékénél. Így az NFA újból a Dél-Balatoni Agro Kft.-vel kötött egyéves szerződést annak ellenére, hogy a törvény szerint ezt csupán rendkívüli esetben, átmeneti jelleggel és egy alkalommal tehetné meg. A türelmüket vesztett gazdák eközben lobbizni próbáltak választott képviselőiknél is - kevés sikerrel. Legnagyobb és máig egyetlen eredményük, hogy 2011-ben Ángyán József akkori államtitkár intézkedésére elérték, hogy a vitatott területek listáját előzetes tájékoztatásként kifüggesszék az enyingi és a lepsényi polgármesteri hivatalban. Három nap múlva azonban, mire a gazdák egyáltalán pályázatírót találtak volna, a jegyző levetette, és a lepsényi földekre szóló kiírás lekerült az NFA honlapjáról is.

Érinthetetlenek és eltakarítandók

Ács Sándorné agrármérnök, környezetvédelmi szakmérnök kezdettől támogatja a Gazdálkodó Családok Egyesületébe tömörült lepsényi gazdákat. "Tele van az ország ilyen és hasonló esetekkel, csak nem merik elmondani az érintettek, a vidékfejlesztési miniszter pedig eközben folyton azt szajkózza, hogy a helyi gazdák kapják meg a földet. Azt gondolom, ha a lepsényieknek nincs esélyeük, akkor a családi gazdálkodóknak sincs esélyük, és akkor az országnak sincs esélye, hiszen ezek az emberek már gazdálkodást folytatnak, vannak munkagépeik, és többeknek a gyermekei is folytatni szeretnék a gazdálkodást." Ácsné szerint olyannyira bonyolulttá tették az állami földekkel kapcsolatos információkat, hogy egy átlagember nem is látja át őket. Kezdenek a gazdák is kifáradni, nem hisznek abban, hogy lehet változtatni. És félnek. "Amikor 2012. március 13-án tüntetést szerveztünk, ahol a váli-völgyi gazdák átadták a petíciójukat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, és jelezték, hogy az állami földek nem a helyiekhez kerültek, pár nap múlva Budai Gyula nekem támadt. Ezzel is megfélemlítik az embereket, hogy lássák: aki megszólal, azt megtámadják. (Budai Gyula 2012. decemberben vesztett pert Ács Sándornéval szemben. Budai az elsőfokú ítélet szerint valótlanságokat állítottÁcs Sándornéról, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjéről a Magyar Hírlapban április 23-án.A bíróság 800 ezer forint nem vagyoni kártérítésre kötelezte Budait, és eltiltotta a további jogsértéstől.)
Nyerges Zsolt beszél, Orbán Viktor figyel

Nyerges Zsolt beszél, Orbán Viktor figyel

Fotó: MTI

Ácsné minimum furcsának tartja, hogy míg az általa vezetett kishantosi ökológiai mintagazdaság területeit a bérleti szerződés lejárta előtt egy évvel megpályáztatták, a lepsényi földekre a szerződés lejárta után három évvel sem sikerült pályázatot kiírni. Másik furcsaság, hogy a több mint ezer hektár Fejér megyei és csak kb. száz hektár Somogy megyébe átnyúló földterületre nem a Fejér megyei, hanem a Somogy megyei NFA-kirendeltséghez nyújtotta be a földterület megművelésére vonatkozó kérelmét a Dél-Balatoni Agro Kft. "A Somogy megyei iroda odaadta művelésre a Fejér megyei földeket a helyi gazdák orra elől a mosonmagyaróvári székhelyű Dél-Balatoni Agro Kft.-nek" - foglalja össze a történteket Ácsné. Az állami termőföldpályázatoknál kötelezővé tett állattartás csalásra sarkallja a nagyokat és a kicsiket, sőt a főként növénytermesztéssel foglalkozó kisebb gazdákat eleve kizárja a pályázásból, hiszen tőke híján meg sem próbálnak pályázni - teszi hozzá. "A nagyobbak pedig olyan eszközökhöz folyamodnak, mint az egyik Fejér megyében működő vállalkozás, amelyik 7000 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel. Ez a cég két olyan család elől nyerte el a földeket, akik valóban állattartással foglalkoznak. Úgy tudom, egy tehenészeti telep tehénállományát vásárolták meg, és bértartásra ott tartják a teheneket. Ezzel egy darabbal sem nőtt a magyarországi szarvasmarha-állomány, minden maradt a régiben, de a papír sokat elbír" - mondja Ácsné, aki szerint pártja, az Élőlánc Mozgalom képviseli valójában a Fidesz-kormány vidékfejlesztési stratégiáját, amely stratégiáról Nógrádi Zoltán fideszes képviselő a parlamentben azt mondta neki: "Sose gondoltuk mi ezt komolyan."

A Teichel István vezetésével megalakított Gazdálkodó Családok Egyesületéhez pártoló tagként csatlakozott Ángyán József is. Az Országgyűlésben jelenleg függetlenként politizáló Ángyán nemrég közzétett V. jelentésében így fogalmaz: "A korábbi földhasználó - a Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéd és Simicska Lajos 'kormányközeli' nagyvállalkozók érdekeltségi körébe tartozó tőkés társaság, a Mezort Zrt. leányvállalatának, a Dél-Balatoni Agro Kft.-nek - a földbérleti szerződése már három éve lejárt. Az NFA ennek ellenére nemcsak hogy nem írja ki pályázatra ezt a több száz hektáros állami földterületet, hanem minden évben ismét megbízási szerződést köt ugyanezzel a céggel, és elzárja a helyi gazdálkodó családokat saját településük földjeinek használatától. Más, akár fontos közfeladatokat ellátó földhasználók - mint pl. a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. - esetében viszont szemrebbenés nélkül arra hivatkozik, hogy lejárt a területei bérleti szerződése, ezért természetes, hogy megpályáztatja és másoknak adja azokat." (Kíváncsiak voltunk a Mezort véleményére is, de választ nem kaptunk.)

Régen fizettek is

A mosonmagyaróvári székhelyű Dél-Balatoni Agro Kft. tulajdonosa a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. A Lajta-Hanság a Mezort Zrt.-é, amelynek egyik tulajdonosa Nyerges Zsolt. A Blikk információja szerint Simicska Lajos tavaly júniusban vált óriásbirtokossá, amikor bevásárolta magát a Mezort Zrt.-be.Kitzberger Gyula lepsényi őstermelő, aki szintén tagja a Gazdálkodó Családok Egyesületének, azt mondja, azon kevesek közé tartozik a községben, akik még tartanak disznót. A gazdálkodásból élő Kitzberger család 10 hektárt művel, megfelelő géppark híján egyelőre bérmunkában. Apa és fia 30-30 hektár földet igényelt, ezzel remélték továbbfejleszteni a gazdaságot. Kitzberger Gyula nagy hibának tartja a magyar állattartók kiszolgáltatottságát. Azt mondja, amikor korábban munkanélkülivé vált, és Németországban vállalt munkát, azt látta, hogy ott még a legkisebb gazdának is volt részesedése a helyi tejfeldolgozóban. "Magyarországon ma nagyon kockázatos állatot tartani, hiszen sokan pórul jártak. Elég csak a pápai húsgyárat, Kapuvárt, Békéscsabát említeni. Ezek a cégek nem fizettek, és a gazdák tönkrementek. Nem kell túl messzire menni az időben, még a nyolcvanas években is havonta egy teherautóval szállították el a sertéseket Lepsényből, de addig a teherautó nem ment ki, amíg ki nem fizette a sertések árát. Most ez úgy zajlik, hogy elviszik a sertést, és sose fizetik ki. Az állam megcsinálja a trükköt, hogy húsz évig kötelező tartanod a sertést, de nem fizeti ki, aztán tönkremész, és még az unokád is tönkremegy. Semmiféle valódi érdekvédelmük nincs a gazdáknak. Ezért nem tudtunk elérni abban sem eredményt, hogy aki pályázatot nyer, annak ne kelljen húsz éven keresztül a törvény által előírt állatállományt fenntartania, függetlenül attól, hogy veszteséget termel, ami persze óriási spekulációra ad lehetőséget ezen a téren is. Ami pedig a lepsényi földeket illeti, tavalyelőtt a Dél-Balatoni Agro Kft. még szerződéskötés előtt, szeptemberben bevetette repcével a területet, idén azonban kivártak. December 30-án viszont már hallottam, hogy ismét ők kapták meg a földeket, és azóta már be is szántották."

A siker útja

Három volt állami gazdaság, a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. alkotja ma a Mezort-cégcsoport magját, és ide tartozik a Dél-Balatoni Agro Kft is. A három mezortos állami gazdaság is benne volt a 2001 nyarán, az első Orbán-kormány idején "privatizált" 12 - a közbeszédben csak "piszkos tizenkettőként" emlegetett - állami gazdaság között. (Lásd: Az orbáni tizenkettő, Magyar Narancs, 2013. december 19.) E volt állami gazdaságok magántulajdonú tőkés társaságokká váltak. A mostani kormány idején a Nemzeti Földalap élére került Sebestyén Róbert volt az, aki az első Orbán-kormány időszakának végén - ugyancsak földalapos vezetőként - közreműködött abban, hogy az akkor privatizált tizenkét állami gazdaság ötvenéves haszonbérleti szerződésekhez jusson a hozzájuk tartozó földalapos területeken. Ilyen bérleti időszak példátlanul hosszúnak számít a magyar földszabályozásban, mivel - az akkor, 2001 végén, 2002 elején végrehajtott akciót kivéve - ilyen soha nem fordult elő a ma is hatályos földtörvény 1994-es életbelépése óta. Földhaszonbérleti szerződést ma is legfeljebb húsz évre lehet kötni. Bár a sorozatos földügyi botrányok hatására a miniszter 2013 novemberében kénytelen volt NFA-elnöki pozíciójából felmenteni Sebestyént, menesztését követően is a földügyekkel kapcsolatos miniszteri biztosi pozícióba kerülhetett - olvasható többek között Ángyán József V. jelentésében

http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-folhalmozas-kora-88394
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mosonmagyaróvári, teljesíthetetlen, tájékoztatásként, vidékfejlesztési, visszautasította, mezőszentgyörgyi, kötelezettségtől, tejfeldolgozóban, felszabadultakor, környezetvédelmi, kirendeltséghez, nagyvállalkozók, elfogadhatatlan, mezőgazdaságból, tehénállományát, kismagyarorszag, magánszemélytől, következtetésre, országgyűlésben, megpályáztatták, korrumpálásától, megfélemlítésig, kötelezettséget, érinthetetlenek, valótlanságokat, óriásbirtokossá, agrártudományi, képviselőiknél, szerződésekhez, képviseletével, állatállományt, gazdálkodásból, feljegyzéseket, szerződéskötés, értetlenkedtek, magántulajdonú, fölhalmozás kora, lepsényi földeken, kormányzati agrárpolitika, családi gazdálkodók, lázongó gazda, lepsényi gazdák, helyi gazdálkodó, általa meghirdetett, ottani gazdák, ébredés hosszan, hatalom embereivel, bérleti szerződése, földekre vezető, konyhai hűtőszekrényt, előző választás, mosonmagyaróvári agrártudományi, Matkovich Ilona, Nyerges Zsolt, Dél-Balatoni Agro Kft, Teichel István, Nemzeti Földalapnál, Sebestyén Róbert, Nemzeti Földalap, Szabó Rebeka, Simicska Lajos, Mezort Zrt, Jakab István Magosz-elnökhöz, Kiss Norbert Ivó, Nemzeti Agrárkamara Fejér, Ángyán József, Gazdálkodó Családok Egyesületébe, Fazekas Sándor, Budai Gyula, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, Magyar Hírlapban, Orbán Viktor, Élőlánc Mozgalom, Nógrádi Zoltán, Gazdálkodó Családok Egyesületéhez, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft, Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt, Kitzberger Gyula, Gazdálkodó Családok Egyesületének, Sárvári Mezőgazdasági Zrt, Szombathelyi Tangazdaság Zrt, Magyar Narancs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.29. 09:10 Illegális bevándorlás - Elemző: az Európai Uniónak már korábban fel kellett...
02.29. 09:00 Pénzügyi szakértő: nagy hatása lesz a készpénzforgalom visszaszorításában a...
02.29. 07:50 Otthon Centrum: a fővárosból az agglomerációba költöznek a budapestiek
02.29. 07:40 Történelmi mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárba...
02.29. 07:21 Korom Ferenc altábornagy: Magyarország ambicionálja a koszovói KFOR-misszió...
02.29. 07:20 Szlovák választások - Megkezdődött a parlamenti választás Szlovákiában
02.29. 07:06 Amerikai előválasztás - Előválasztást tartanak Dél-Karolinában a demokraták...
02.29. 07:05 Ma kezdődik a Tavaszváró néptáncünnep a Fölszállott a páva szereplőivel
02.29. 07:05 Liget Budapest - Baán László: a főváros zöldstopot rendelt el a Városligetb...
02.29. 07:05 Koronavírus - Kaliforniában szakmailag képzetlenek vizsgálták a gyanús eset...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Posertube  Png nő  Nő virág csokorral  Kellemes kávézást  Dobszay-Meskó Ilona és Láng Is...  Rózsák kottán  Aranyosi Ervin: Búcsú Csukás I...  Sárga rózsák  Szentírás idézetek Nagyböjtre  Nő virág csokorral  Gerberák  Facebookon kaptam  Rákipar  Ferenc pápa: Kapcsolódjunk le ...  Ugróiskola  A világot, a példamutatásod vá...  Jöjj a kereszthez  Békés szép estét,szép álmokat  Madarak kalitkában  Png nő  Aranyosi Ervin: Éjt nappallá t...  Fatimai engesztelés a toronyi ...  Facebookon kaptam  Nemzetközi Nőnap alkalmából so...  Rózsa csokor  A szédülésről és a kézzsibbadá...  A világot, a példamutatásod vá...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Tövis koszorú  Virág csendélet  Vajon neked mi jut eszedbe a k...  Nagyböjti ráhangoló: Mi értelm...  Február vége  Mai harmónia kártyám  A medve  Gerberák  Hintázó kislányok  Találjuk meg önmagunk belső vi...  NAGYBÖJT péntekjein keresztúti...  Facebookon kaptam  Szeretlek  Png nő  Rózsa csokor  Ügyeleti központot működtet a ...  Posertube  Orchidea  Jöjj a kereszthez  Óriáskerék  Imádságban Istennel  Kislány kutyus  Kellemes kávézást!  A lemenő Nap . . .  Sárga virágok  Lombardiai helyzetjelentés: - ...  Csokor kancsóban  Facebookon kaptam  Mikor a tavasz osztja csókjait...  Posertube  Csokor kancsóban  A lelkem fáj  Rákipar  Gerbera  Kislány csokorral  Kellemes délutánt kívánok  Png virág  Rózsa csokor kávéval  Kutya cicával  Posertube  Png virág  Gerberák  Mi a dolga egy főpásztornak?  Rákipar  Hamvazó szerda ünnep, de nem k...  Png virág  Hamvazó szerda ünnep, de nem k...  Szocska Ábel püspök tanácsai a...  Kislány virággal  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rózsa bokor  Vízcseppes rózsa  Március 7-én, első szombaton ...  Béke galamb  Orchidea  Csak egyszer élsz  Facebookon kaptam Krisztina...  Tövisek a rózsán  Nő virág csokorral  Orchidea  Keresztre feszítve  Png nő  Korzenszky Richárd OSB nagyböj...  Alkalmas  Szentírás idézetek Nagyböjtre  A lelkem fáj  Mai cuki állatkák  Rózsa csokor  Béke galamb  Szepes Mária idézet  Facebookon kaptam  Szeretném - Kettőszáznyolcvane... 
Bejegyzés Címkék
fölhalmozás kora, lepsényi földeken, kormányzati agrárpolitika, családi gazdálkodók, lázongó gazda, lepsényi gazdák, helyi gazdálkodó, általa meghirdetett, ottani gazdák, ébredés hosszan, hatalom embereivel, bérleti szerződése, földekre vezető, konyhai hűtőszekrényt, előző választás, mosonmagyaróvári agrártudományi, gazdák között, községükhöz tartozó, területekre földbérleti, grófi családdal, lepsényieké volt, helyi családi, családi gazdaságokat, költői kérdést, földbérleti igényüket, korábbi bérlő, gazdák értetlenkedtek, családi gazdálkodás, szóban forgó, megbízási szerződéssel, rájuk irányuló, gyakorlatban azonban, földpályázatokhoz hasonlóan, néhány jogszerűen, saját haverjainak, törvény által, földpályázatot elnyerőre, helyi gazdák, hatalmas földterület, lepsényiek levelek, többiek képviseletével, enyingi gazdakör, nemrég alakult, törvény szerint, alkalommal tehetné, türelmüket vesztett, vitatott területek, lepsényi polgármesteri, gazdák egyáltalán, jegyző levetette, lepsényi földekre, ország ilyen, vidékfejlesztési miniszter, lepsényieknek nincs, családi gazdálkodóknak, országnak sincs, állami földekkel, váli-völgyi gazdák, petíciójukat Fazekas, állami földek, helyiekhez kerültek, elsőfokú ítélet, további jogsértéstől, általa vezetett, bérleti szerződés, évvel megpályáztatták, szerződés lejárta, több mint, földterület megművelésére, mosonmagyaróvári székhelyű, történteket Ácsné, nagyobbak pedig, egyik Fejér, tehenészeti telep, papír sokat, korábbi földhasználó, földbérleti szerződése, több száz, területei bérleti, magyar állattartók, legkisebb gazdának, helyi tejfeldolgozóban, pápai húsgyárat, gazdák tönkrementek, nyolcvanas években, teherautóval szállították, sertéseket Lepsényből, sertések árát, állam megcsinálja, lepsényi földeket, siker útja, három mezortos, 2001 nyarán, első Orbán-kormány, közbeszédben csak, orbáni tizenkettő, mostani kormány, akkor privatizált, hozzájuk tartozó, sorozatos földügyi, miniszter 2013, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 706
  • e Hét: 16582
  • e Hónap: 77513
  • e Év: 179867
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.