Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amfetaminról a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  2016-03-28 00:18:39, hétfő
 
   
  Amfetamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amfetamin
Amphetamine structure.png Amphetamine-3d-CPK.png
IUPAC-név (±)-1-fenilpropán-2-amin
Más nevek alfa-metil-fenetilamin,
1-fenil-2-aminopropán,
dexamfetamin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 300-62-9
ATC kód N06BA01
Gyógyszer szabadnév amfetamine
Gyógyszerkönyvi név Amphetamini sulfas
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C9H13N
Moláris tömeg 135,21 g/mol
Megjelenés jellegzetes szagú olajos folyadék
Sűrűség 0,913 g/cm3
Forráspont 200-203 °C
Oldhatóság (vízben) alig oldódik
Oldószerei alkoholban, éterben, savakban jól oldódik
Veszélyek
LD50 (patkányon) 180 mg/kg (s.c.)
(55 mg/kg amfetamin-szulfát, p.o.)
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)
Az amfetamin az alkaloidok közé tartozó, mesterségesen előállított szerves vegyület, melyet korábban elterjedten használtak gyógyszerek alapanyagaként, újabban viszont inkább mint stimuláló (élénkítő) hatású kábítószerként ismert.

Az amfetamin elnevezés konkrétan az alfa-metil-feniletilamin nevű szerves vegyületre vonatkozik.

Amfetaminszármazéknak nevezzük a farmakológiában az összes hasonló kémiai szerkezetű vegyületet - drogokat, gyógyszereket is. Szimpatomimetikum, illetve pszichostimuláns névvel illetjük a központi idegrendszer serkentőit. Ez tehát egy farmakológiai fogalom, míg az amfetaminszármazék elnevezés egy szerves kémiai csoportot jelöl. Jellemző azonban, hogy az amfetaminhoz hasonló kémiai szerkezetű anyagok, több-kevesebb pszichostimuláns tulajdonsággal rendelkeznek, de egyes származékok kifejezetten hallucinogén hatásúak. Általános hatásaik még a hörgőtágító, érszűkítő, vérnyomást emelő, étvágycsökkentő és fájdalomcsillapító hatás. Néhány amfetaminszármazékot helyi érzéstelenítőként használnak fel. Az amfetaminszármazékok közé tartozik maga az amfetamin is ("Speed"), valamint a metamfetamin , metiléndioxi-amfetamin (MDA) és a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA, "Ecstasy", "Adam" stb.), valamint a 4-bróm-2,5-dimetoxiamfetamin (DOB) is.

Tartalomjegyzék
1Története
2Hatása
2.1A biokémiai hatásmechanizmus
2.2Pszichés hatások
3Felhasználása
3.1Gyógyszerként való használata
3.2Az amfetamin mint drog
4Veszélyek
5Ajánlott irodalom
6Jegyzetek
7További információk
Története
Az amfetamin elnevezés az alfa-metil-feniletilamin kémiai név rövidítéséből származik, melyet Gordon Alles amerikai vegyész adott a vegyületnek 1927-ben.

Magát a vegyületet (melynek kémiai neve a mai szabályok szerint 1-fenil-2-aminopropán) először Lazar Edelenau román vegyész állította elő a Berlini Egyetemen 1887-ben. Biológiai hatását 1910-ben kezdték kutatni angol vegyészek, amikor az adrenalinéhoz hasonló hatású, szintetikusan előállítható vegyületet kerestek.

Szimpatomimetikus, más elnevezés szerint pszichostimulás hatását az 1920-as években ismerték fel. Amfetamint először a Benzedrin nevű gyógyszerben alkalmaztak foszforsavas só formájában, és hörgőtágító hatását az asztma kezelésében hasznosították. (Korábban erre és hasonló célokra az ázsiai eredetű Ephedra növényből kivont efedrint - amely egy a természetben előforduló amfetaminszármazék - használták, így előállításával sikerült jócskán csökkenteni az importtól való függést.) Gyógyszerként (és később drogként) való használata ekkor terjed el a világban.

Az első visszaélések a szerrel valószínűleg az Amerikai Egyesült Államokban történtek az 1930-as évek végén, ahol egyetemisták felfedezték, hogy minimális mennyiségű amfetamintól sokkal könnyebben képesek fennmaradni éjszaka és tanulni, jobb lesz a koncentrálóképességük valamint testi szükségleteik is minimálisra csökkennek.

A spanyol polgárháborúban, majd a második világháború mindegyik nagyobb hadseregében a harcoló alakulatok fáradtságának leküzdésére valamint éberségének és teljesítményének fokozására amfetamintablettákat rendszeresítettek. 1942-től Hitler is rendszeresen metamfetamin-injekciókat (Pervitin) kapott orvosától. A háború utáni (többé-kevésbé legális) polgári használat az 1960-as évekig erősödött, majd az amfetaminszármazékokat fokozatosan felváltották modernebb pszichostimuláns gyógyszerekkel. Illegális használata (abúzusa) illetve katonai célú felhasználása (például az USA légi erejénél a Dexedrine) a mai napig fennmaradt. Erdős Pál magyar matematikus is - saját bevallása szerint - naponta élt az amfetamin élénkítő, a gyors és független - elvont - gondolkodást segítő hatásával.[1]

Hatása[szerkesztés]
Az amfetamin típusú szerek hatásai:

stimuláló (élénkítő)
érszűkítő
vérnyomásemelő
hörgőtágító
anorexigén (étvágycsökkentő hatás)
entaktogén (társas kapcsolatokat könnyítő)
A biokémiai hatásmechanizmus
Ezen vegyületcsoport molekulái - köztük az amfetamin - a szimpatikus (központi) idegrendszerre gyakorolt igen erős hatásukat annak köszönhetik, hogy kémiai szerkezetük nagyon hasonlít a szervezetben is megtalálható ingerület-átvivő anyagokéhoz (dopamin, adrenalin, szerotonin), ugyanakkor lipofil jellegük miatt könnyen átjutnak a vér-agy gáton. A természetes neurotranszmitterektől való különbözőség azonban megakadályozza ezen vegyületek lebontását. Biológiai hatása a jobbra forgató amfetamin-molekulának erősebb (S-(+)-amfetamin, dextroamfetamin).

Az amfetaminszármazékok felszabadítják az idegvégződésekben a szerotonin, a dopamin valamint a noradrenalin raktárakat, egyben gátolják ez utóbbi két hírvivő-molekula visszavételét. Nagy dózisban pedig még ezek enzimatikus lebontását is megakadályozzák (MAO-gátlók). A végeredmény tehát a serkentő hatású ingerület-átvivő anyagoknak a megnövekedett mennyisége. Az egyes amfetaminok továbbá közvetlenül is ingerlik a posztszinaptikus receptorokat.

Az egyes amfetamin-származékok különböző hatásai (energia, érdeklődés, motiváció, ösztönzés, impulzivitás illetve ezek kombinációi) attól függnek, hogy a molekulák mely receptorokat ingerlik jobban, illetve mely neurotranszmitter mennyiségét emelik meg hatékonyabban, továbbá attól is, milyen dózisban és gyakorisággal alkalmazzák ezeket.

Hatását az amfetamin (azon belül is a dexamfetamin) tehát elsősorban azokon az idegsejteken fejti ki, melyek neurotranszmitterként dopamint használnak. Az így megemelkedett dopamin szint, fokozott erőnlétről, energiáról, magabiztosságról és megnövekedett tenni akarásról informálja az agyat, aminek következménye a "felpörgetett" állapot és eufória. Gyorsul és rendszertelenné (aritmia) válik a szívverés valamint felgyorsul a légzés, az erek összehúzódása következtében emelkedik a vérnyomás, növekszik a testhőmérséklet és előtérbe kerülnek az energiatermelő folyamatok, amelyek az energiaraktárak (máj, zsír, izom) használatát eredményezik.

Pszichés hatások
Étvágycsökkenés, állóképesség növekedése, növekszik a fizikai erő és főleg a szellemi képességek, valamint fokozódik a szexuális vágy. Jellemző továbbá a fokozott légzés, magabiztosság, hiperaktivitás, eufória, izgatottság, hányinger, akaratlan mozgások, bőbeszédűség, viszketés, szívritmuszavar, fejfájás. Az aktív szakasz a fogyasztás mennyiségétől is függ, az amfetamin felezési ideje 12 óra. Az aktív időszak után a szervezet fáradtsággal, levertséggel védekezik a kimerültség ellen és igyekszik feltölteni a készleteit, jellemző a szomjúság és az édességek - szénhidrátok - utáni vágy.

Hosszú idejű alkalmazása, vagy túladagolása remegést, nyugtalanságot, álmatlanságot, túlzott reflexérzékenységet okoz. Étvágytalanság, bőrproblémák, legyengült immunrendszer, szociális zavarok a hosszútávú amfetaminfogyasztás negatív hatásai. Az izgalmi szakaszokat depresszió, merevedési zavar követi.

Felhasználása
Korábbi felhasználási módjairól a vegyület történeténél már esett szó. Jelenleg a legtöbb országban gyógyszerként már nincs engedélyezve, drogként való felhasználása (abúzus), terjesztése, előállítása törvénybe ütköző cselekedet.

Gyógyszerként való használata
Az amfetaminszármazékokat korábban elterjedten használták étvágycsökkentőként, a narkolepszia, a gyermekkori hiperaktivitás és a depresszió tüneteinek kezelésére. Később felhasználása kiterjedt a tengeribetegség, alacsony vérnyomás valamint nagyon sok más betegség kezelésére is. Mára csak a korszerűbb származékokat használják gyógyszerként. Ilyen az Adipex és a Regenon tabletta.

Az amfetamin mint drog
Drogként való felhasználása elsősorban nagyfokú és viszonylag hosszú ideig ható élénkítő hatásának köszönhető. (Felezési ideje a szervezetben 7-13 óra, a szervezet nem (vagy csak nagyon lassan) képes lebontani, változatlan formában ürül a vizelettel. Ebből adódóan egyszerű a kimutatása is.)

A tiszta amfetamint nagyon ritkán használják. Elsősorban erősebb hatású származékait (például a metamfetamint), illetve ezen aminoknak a sóit (például amfetamin-szulfát), melyek kristályos, porszerű, tehát jobban kezelhető, tablettásítható anyagok.


Veszélyek

A drogok veszélyességi skálája[2]
Az amfetamin (és származékai) bizonyítottan károsítják az idegrendszert. Hosszabb időn át való, tartós szedés után az agy limbikus rendszere visszafordíthatatlan károsodást szenved. Az emlékezetért felelős agyterületeken a szövetveszteség oly mérvű lehet, mely a korai Alzheimer-kórra jellemző.

A szer csökkenti az éhségérzetet, mely hosszabb idő után (a fokozott munkavégzés mellett) a szervezet energiatartalékait teljesen kimerítheti. Ezen felül nagy dózisú használatakor a vérnyomás annyira megnőhet, hogy ez agyvérzéshez is vezethet, ami akár bénulással és halállal is végződhet. Ennek a rizikója nagyobb olyan esetekben, amikor a szert meleg, levegőtlen helységben fogyasztják, valamint az egyén fizikailag nagyon aktív (például gyorsan táncol), és a fokozott izzadás mellett túl kevés folyadékot iszik, mely a hiányt pótolhatná.

A naponta többször is amfetamin-származékokat használóknál hamar kialakul a tolerancia. A hozzászokási folyamat végén használt adag több százszorosa is lehet a kezdeti dózisnak. Ilyen mennyiségeknél a legtöbben pszichotikussá válnak, mivel az amfetaminok súlyos szorongást, paranoiát, és torzult valóságérzékelést okoznak. Jellemző a hallási és látási hallucinációk (nem létező dolgok hallása és látása), és a mindenhatóság érzése. Ezek a következmények - noha bármely használóban kialakulhatnak - a skizofréniában vagy egyéb pszichiátriai betegségben szenvedőknél súlyosabbak lehetnek. A rendkívül változatos pszichológiai tünetegyüttest amfetaminpszichózisnak nevezik.


A hosszú ideje amfetaminszármazékokat használóknál az agyon kívül más szervek is súlyos elváltozást szenvedhetnek. Ezek leggyakrabban szív-, máj- és veseproblémák.

Nem utolsósorban az anyag tisztasága is meghatározó; nem mindegy, hogy a feketepiacon beszerezhető amfetamin hány százalékos tisztaságú. A kiterjedt előállítói-terjesztői hálózat érdekelt az anyag hígításában, és ezek az anyagok sokszor károsabbak lehetnek (különösen intravénás használatkor), mint maga a hatásért felelős molekula. (Találtak már patkányméregként használt sztrichnint is Ecstasy tablettákban.)

Az amfetaminszedés hirtelen abbamaradása esetén a szer hatásával ellentétes tünetek jelennek meg. A beteg az elvonás után fáradttá, aluszékonnyá válik, mely hatás 2-3 napig tart. Egyeseknél súlyos izgatottság és remegés alakulhat ki. Akik depressziójuk miatt kezdték a szer fogyasztását, a megvonás után fokozottan visszaesnek, és akár öngyilkosságot is megkísérelhetnek, bár néhány napig hiányozhat az ehhez szükséges energia. A krónikus droghasználókat tehát az elvonás idejére mindenképpen kórházi megfigyelés alatt kell tartani. Az elvonási tünetek ugyanis újra a droghoz késztetik nyúlni a beteget.

Ajánlott irodalom
Mick Farren: Túlpörögve - Az amfetamin kultúrtörténete, Könyvfakasztó Kiadó, 2010

Link
 
 
0 komment , kategória:  [c]Amfetamin-serkentő hatású   
Címkék: magabiztosságról, hatásmechanizmus, megkísérelhetnek, patkányméregként, teljesítményének, pszichostimuláns, posztszinaptikus, vegyületcsoport, rendszertelenné, tablettásítható, energiaraktárak, pszichostimulás, étvágycsökkentő, testhőmérséklet, dextroamfetamin, polgárháborúban, szívritmuszavar, megakadályozzák, kultúrtörténete, tengeribetegség, amfetaminszedés, tartalomjegyzék, enciklopédiából, farmakológiában, droghasználókat, szövetveszteség, gyógyszerkönyvi, étvágycsökkenés, gyógyszerekkel, előállításával, kábítószerként, vérnyomásemelő, energiatermelő, pszichotikussá, agyterületeken, hiperaktivitás, szabad enciklopédiából, anyag standard, alkaloidok közé, amfetamin elnevezés, összes hasonló, központi idegrendszer, farmakológiai fogalom, szerves kémiai, amfetaminhoz hasonló, vegyületnek 1927-ben, adrenalinéhoz hasonló, 1920-as években, asztma kezelésében, ázsiai eredetű, importtól való, első visszaélések, Gordon Alles, Lazar Edelenau, Berlini Egyetemen, Amerikai Egyesült Államokban, Erdős Pál, Mick Farren, Könyvfakasztó Kiadó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyszer eljön az a pillanat, a...  Facebookon kaptam  Madarak és a hó :-) gif  Őrangyalka gif  Egyenruha  Útravaló – 2021. január ...  A chiamag és az egészség  Minden olyan gyereknek  Szent Sebestyén, vértanú 01.20  Facebookon kaptam  Egyszer eljön az a pillanat, a...  Seljalandsfoss-vízesés Izland...  Guillaume Musso idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A megszámlálhatatlan sokaság  A nő megbízható férfire vágyik  Új eget és új földet várunk me...  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Csak  Vigyázzunk rájuk !! .......  Facebookon kaptam  Jól tudjuk: Anya csak egy van  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Mikor gyorsan szaladsz  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Mindenki magában hordja . . .  Téli kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Angyal fehérben gif  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Spiti völgy - teaültetvények ...  Megértésben - szeretetben !  Téli kép  Minden nap választanod kell  Őszike  Szent Ágnes, szűz és vértanú 0...  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Facebookon kaptam  Havas rózsa  Facebookon kaptam  Az ember egyre kapkodóbban él.  Megértésben - szeretetben !  Siófok 2021 január  Wellingto-hegy Hobart, Ausztrá...  Az elhízás formái és megoldásu...  Facebookon kaptam  Megértésben - szeretetben !  Boldog Özséb áldozópap 01.20  1 410 fővel emelkedett a beazo...  Mit árul el a családrajz?  Facebookon kaptam  Csak  Mikor gyorsan szaladsz  Intím  Szentírás üzenete - 2021. janu...  Spiti-völgy, India  Facebookon kaptam  Csupa szív  Karjaid közt . . .  Őrangyal gif  Isten legyen velünk - jó éjt !  Havas BALATON  Szép napot kedves barátaim ! ....  Oltóanyagok és bizalmatlanságo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szentmise a Tusnádfürdői Szent...  Tudod, más vagy amikor táncols...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Megértésben - szeretetben !  Aleluya de G.F.Händel  Vannak pillanatok  Karjaid közt . . .  Lejátszani, csak azt a kottát ...  Havas BALATON  Barbár módon meggyilkoltak egy...  Szép napot kedves látogatóimna...  Vita  Havas BALATON  Jó éjszakát!  Sohasem volt ember,  Hóbagoly......  Egyszer eljön az a pillanat, a...  Hygge – A dánok titka (e...  Nagyon hideg van ma  Álom keringő - magyar film  Milyen kevés zajt csapnak az i...  Facebookon kaptam Krisztinától  Útravaló – 2021. január ...  Angyal gif  Wellingto-hegy Hobart, Ausztrá...  Angyal fehérben gif  Álom keringő - magyar film  Hogyan tanulunk írni ?  Piros rózsák  Első Magyar film - A régi nyár...  Hogyha szárnyam lenne . . . 
Bejegyzés Címkék
szabad enciklopédiából, anyag standard, alkaloidok közé, amfetamin elnevezés, összes hasonló, központi idegrendszer, farmakológiai fogalom, szerves kémiai, amfetaminhoz hasonló, vegyületnek 1927-ben, adrenalinéhoz hasonló, 1920-as években, asztma kezelésében, ázsiai eredetű, importtól való, első visszaélések, szerrel valószínűleg, 1930-as évek, spanyol polgárháborúban, második világháború, harcoló alakulatok, háború utáni, 1960-as évekig, amfetamin élénkítő, amfetamin típusú, biokémiai hatásmechanizmus, amfetamin &#8211, vér-agy gáton, jobbra forgató, dopamin valamint, noradrenalin raktárakat, végeredmény tehát, serkentő hatású, megnövekedett mennyisége, egyes amfetaminok, posztszinaptikus receptorokat, molekulák mely, idegsejteken fejti, szívverés valamint, erek összehúzódása, energiatermelő folyamatok, szellemi képességek, szexuális vágy, fokozott légzés, aktív szakasz, fogyasztás mennyiségétől, amfetamin felezési, aktív időszak, szervezet fáradtsággal, kimerültség ellen, édességek &#8211, izgalmi szakaszokat, vegyület történeténél, legtöbb országban, gyermekkori hiperaktivitás, depresszió tüneteinek, korszerűbb származékokat, amfetamin mint, szervezetben 7-13, tiszta amfetamint, drogok veszélyességi, emlékezetért felelős, korai Alzheimer-kórra, szer csökkenti, fokozott munkavégzés, vérnyomás annyira, rizikója nagyobb, szert meleg, egyén fizikailag, fokozott izzadás, hiányt pótolhatná, naponta többször, hozzászokási folyamat, kezdeti dózisnak, legtöbben pszichotikussá, amfetaminok súlyos, mindenhatóság érzése, következmények &#8211, skizofréniában vagy, rendkívül változatos, hosszú ideje, agyon kívül, anyag tisztasága, feketepiacon beszerezhető, anyag hígításában, anyagok sokszor, hatásért felelős, amfetaminszedés hirtelen, szer hatásával, elvonás után, szer fogyasztását, megvonás után, ehhez szükséges, krónikus droghasználókat, elvonás idejére, elvonási tünetek, droghoz késztetik, amfetamin kultúrtörténete, magabiztosságról, hatásmechanizmus, megkísérelhetnek, , ,
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 215
  • e Hét: 2529
  • e Hónap: 9655
  • e Év: 9655
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.