Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lábtorna
  2020-11-01 14:11:06, vasárnap
 
  A lábunk is öregszik: időskori láb- és lábujjbetegségek

A címbéli mondattal senki nem mond semmi újat, hiszen nyilvánvaló, hogy nemcsak a szerveink, a sejtjeink és az agyunk megy át az öregedési folyamatokon, a végtagjainkon is megtapasztalhatjuk, hogy bizony azok is öregszenek. Mint ahogy a kézfejünk is ráncosodik, úgy a lábunk is öregszik, és már nem lesz olyan hetvenéves korunkban, mint ifjan. Mutatunk is néhány jelet, tünetet és elváltozást, amely azt mutatja, hogy a fiatalságunk elmúlt, és a testi változások esetünkben is elkezdődtek, illetve olyan tápanyagokat is felsorolunk, amelyek az egészségesebb öregedést teszik lehetővé.

A kor előrehaladtával az anyagcsere is lelassul, és ez bizony zsírpárnák kialakulásához vezethet. Az egyetlen testrészünk talán, ahol egyre kevesebb lehet a zsír, ahogy idősebbek leszünk, a lábunk. Ez azért probléma, mivel minél kevesebb zsírpárna van például a talpunkon, annál nehezebb lehet a járás, és annál inkább megtapasztaljuk a lábfejet, talpat és sarkat érintő fájdalmat. A cipőbe helyezett megfelelő talpbetét és természetesen a kényelmes cipő sokat segíthet a lábfájdalom megelőzésében.

A rendszeres lábápolás ellenére a sarok kirepedezhet, ami nagy fájdalommal is együtt járhat. Az érett bőr kevesebb elasztint és olajat termel, emiatt a láb bőre is szárazabbá és kevésbé rugalmassá válik. A túlsúly csak tovább súlyosbítja a problémákat. Azonban ha rendszeresen eltávolítjuk a sarkunkról az elhalt hámréteget, és mindennap bekenjük sarokpuhító krémmel a lábunkat, akkor ez a probléma pillanatok alatt a múlté lehet.

A plantar fasciitis nevű betegség nem mást jelent, mint gyulladást, illetve a talpon végighúzódó izomköteg húzódását, túlnyújtását. Ebből a problémából más gondok is adódhatnak: sarokkinövés, sarokfájdalom, boltozati fájdalom. Ez a betegség sok minden miatt kialakulhat: terhesség, lúdtalp, fokozott fizikai aktivitás, túlsúly, nem megfelelő lábbeli viselése. A pihenés, a jeges borogatás és az izmok rendszeres, ám kíméletes nyújtása segíthet a tünetek csökkentésében.

A benőtt köröm bármely életkorban gondot okozhat, azonban idősebb korban az egyik leggyakoribb lábprobléma. A fokozott izzadás, a túlsúly, a cukorbetegség növeli a kockázatokat. A szűk cipő viselése, illetve a nem megfelelő körömvágási technika miatt alakul ki ez a probléma. Körömgombásodás is állhat a háttérben. A gyógypedikűrös nagyon hatékonyan tudja megszüntetni a benőtt körmöt. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A 65 év feletti emberek jelentős hányada szenved az ízületi porckopástól. Ez a betegség a porc lebomlását jelenti. Ilyenkor a csont dörzsölődik a csonton, ami nagy fájdalmat okozhat. Terápiákkal, kiegészítőkkel és esetenként műtéti beavatkozásokkal csökkenthető és megszüntethető a fájdalom.

Az Achilles-ín-gyulladás is gyakori probléma idősebb korban. Ilyenkor a lábban lévő inak begyulladnak, mivel a lábban is csökken a váráramlás. Az Achilles-ín-gyulladás nemcsak a sarok, hanem a boka fájdalmát is okozhatja. A jegelés, a pihentetés és a gyógyszerek jelentősen segíthetnek a tünetek csökkentésében.

A cukorbetegség károsíthatja az idegeket. A láb bizsereghet, zsibbadhat, de szúró érzést is érezhetünk. Lábfekély is kialakulhat, ami a cukorbetegség egyik fő szövődménye.

Az ízületi gyulladás egyik fájdalmas formája a köszvény. Elsősorban a férfiakat sújtja ez a betegség. A húgysav ilyenkor kristályként rakódik le a szervezetben. A köszvény nevű betegség általában a nagylábujjakat érinti. A köszvényes lábujj merevvé válik, megduzzadhat és fájhat is. A tünetek csökkentése érdekében javasolt a rendszeres vízfogyasztás. Ételek és italok, amelyeket kerüljünk, ha köszvényünk van: alkohol, cukros, zsíros ételek, vörös hús, kagyló.

A kalapácsujj azt jelenti, amikor is egy rendellenes görbület van a nagylábujj középső ízületeiben. Azonban nemcsak a nagylábujjat, több más lábujjat is érinthet ez a betegség.

Idősebb korban a lábujjakban bekövetkező stressztörések is sokkal gyakoribbak. A nők esetében a menopauzával járó hormonváltozások csökkenthetik a csontsűrűséget, aminek hatására gyakoribbá válhatnak a csonttörések. A csontjainkat testmozgással, megfelelő étrenddel és kiegészítők szedésével erősíthetjük meg.







Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: hormonváltozások, lábujjbetegségek, beavatkozásokkal, megtapasztaljuk, előrehaladtával, körömgombásodás, csontsűrűséget, csökkentésében, stressztörések, megszüntethető, nagylábujjakat, kialakulásához, kiegészítőkkel, gyógypedikűrös, cukorbetegség, csökkenthetik, végtagjainkon, sarokfájdalom, beavatkozásra, testmozgással, egészségesebb, megelőzésében, vízfogyasztás, természetesen, tápanyagokat, túlnyújtását, megszüntetni, csökkenthető, szervezetben, rendszeresen, erősíthetjük, eltávolítjuk, kristályként, megduzzadhat, begyulladnak, nagylábujjat, címbéli mondattal, agyunk megy, öregedési folyamatokon, fiatalságunk elmúlt, testi változások, egészségesebb öregedést, egyetlen testrészünk, cipőbe helyezett, kényelmes cipő, lábfájdalom megelőzésében, rendszeres lábápolás, sarok kirepedezhet, túlsúly csak, elhalt hámréteget, probléma pillanatok, múlté lehet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Van néhány kérdés, amin gondol...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A pitypang legendája  Esterházy Péter: Harmonia c...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy párkányon  Robin Wight pitypang szobra  Tanácsok egy pszichológustól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Vidámság  Azért kaptad  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Müller Péter tollából  Vito Giaquinto gondolata  Emlékezz  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Ott van  Anyák napjára  jó reggelt  Baranyi Ferenc - N i n c s  Mindent de mindent visszakap  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magamnak  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  40 felett  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Sorsunk miatt...  képre írva  A pitypang legendája  Márai Sándor tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Emlékezz  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Krisztinától  József Attila - Kopogtatás nél...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egy gondolat  Sík Sándor - Ha jő a perc  Különleges  Nagy és kis csodák 
Bejegyzés Címkék
címbéli mondattal, agyunk megy, öregedési folyamatokon, fiatalságunk elmúlt, testi változások, egészségesebb öregedést, egyetlen testrészünk, cipőbe helyezett, kényelmes cipő, lábfájdalom megelőzésében, rendszeres lábápolás, sarok kirepedezhet, túlsúly csak, elhalt hámréteget, probléma pillanatok, múlté lehet, plantar fasciitis, talpon végighúzódó, jeges borogatás, izmok rendszeres, tünetek csökkentésében, benőtt köröm, egyik leggyakoribb, fokozott izzadás, cukorbetegség növeli, szűk cipő, gyógypedikűrös nagyon, benőtt körmöt, ízületi porckopástól, porc lebomlását, csont dörzsölődik, lábban lévő, boka fájdalmát, gyógyszerek jelentősen, cukorbetegség károsíthatja, cukorbetegség egyik, ízületi gyulladás, férfiakat sújtja, húgysav ilyenkor, köszvény nevű, nagylábujjakat érinti, köszvényes lábujj, tünetek csökkentése, rendszeres vízfogyasztás, rendellenes görbület, nagylábujj középső, lábujjakban bekövetkező, menopauzával járó, csontjainkat testmozgással, hormonváltozások, lábujjbetegségek, beavatkozásokkal, megtapasztaljuk, előrehaladtával, körömgombásodás, csontsűrűséget, csökkentésében, stressztörések, megszüntethető, nagylábujjakat, kialakulásához, kiegészítőkkel, gyógypedikűrös, cukorbetegség, csökkenthetik, végtagjainkon, sarokfájdalom, beavatkozásra, testmozgással, egészségesebb, megelőzésében, vízfogyasztás, természetesen, tápanyagokat, túlnyújtását, megszüntetni, csökkenthető, szervezetben, rendszeresen, erősíthetjük, eltávolítjuk, kristályként, megduzzadhat, begyulladnak, nagylábujjat, sarokkinövés, porckopástól, kirepedezhet, csontjainkat, csonttörések, leggyakoribb, fiatalságunk, menopauzával, kockázatokat, károsíthatja, folyamatokon, gyógyszerek, fájdalommal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 561 db bejegyzés
Összes: 34572 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 993
  • e Hét: 2339
  • e Hónap: 11723
  • e Év: 144277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.