Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pünkösdhétfőn elhunyt Jókai Anna írónő
  2017-06-15 09:39:06, csütörtök
 
  Mivel pedig pünkösdhétfőn elhunyt Jókai Anna írónő, tőle búcsúzva mellékelem néhány gondolatát egy 2012-ben vele készített interjúból.
...... .......


Szeretettel Donován Márti - A Gazdagréti Szentangyalok irodalmi klub vezetője

2012. szep. 24. 07:15 részletek a vele készült interjúból
Jókai Anna a Magyar Érdemrend nagy keresztjét kapta életművéért 2012. augusztus 20-a alkalmából. Szerinte a leggazdagabb életmű is csak akkor lesz maradandó, ha az ember azt. amit a leírtakkal képvisel a saját életében is példázni próbálja.
Rájöttem, hogy a próbatételek, amik értek, nem voltak hiábavalóak, ettől békésebb lettem, a természetem is az lett. Megtanultam, hogy ne magammal foglalkozzak, hogy gondolatokkal is lehet másokon segíteni. Azt is, hogy ne a személy, hanem a bűn ellen beszéljek. Képes vagyok már úgy elmondani a véleményemet, hogy segítsek anélkül, hogy bántanék vagy meghamisítanám az igazságot. Ma már másképp emésztődnek meg a dolgok bennem. Mértéket tartok és sem az örömnek, sem a bánatnak nem adom teljes erővel át magam. És ez nem közömbösséget jelent, csak azt, hogy az ember inkább önmagában emészti meg a fontos dolgokat."
Mindig úgy gondoltam, az embernek az a dolga, hogy erejéhez képest mindent megtegyen,,
,,A nyelvet pedig magas fokon kell művelni, hogy használni tudjuk, hiszen a nyelv magasrendű szolgálója a gondolat kifejezésének. Ebben az értékválságos világban az is nagyon fontos, hogy amit írunk, annak szellemi hátterét szóban is meg tudjuk világítani. Hogy meg tudjunk szólítani embereket, mert hiszem azt, hogy ennek a kétségbeesetten jóra törekvő világnak nagy szüksége van arra, hogy értelmesen beszéljenek hozzá."
- Mi a titka hogy megértik? - kérdésre:
- Az, hogy nem hagytam meghalni magamban azt a 16 évest, aki őszinte rácsodálkozással van a világra, és ez érzékenyen és éberen tart, persze érvényre jutni már nem hagyom, az nevetséges lenne, de ott van bennem. Másfelől az ember ennyi idősen bizonyosan rájön, hogy az az úgynevezett ,,nagy én" nem öregszik. Okosabb, bölcsebb, szerényebb és elnézőbb lesz, úgy fog rajta az idő, hogy jó irányba változik. Bennem nagyon erős a törekvés erre, hogy derűs maradhassak.
- Sokszor említi, hogy értékválságos és szeretetéhes a mai világ. Nehéz derűsnek maradni benne. Hogyan lehet? - kérdésre
- Segítségemre van, hogy Isten-tudó ember vagyok. Fontos számomra az a tudat, hogy akármilyen rossznak is tűnik a világ, van valami igazság fölötte. Az embernek nem csak fizikuma van, lelke és szelleme is, fontos, hogy ne csak a matéria szemszögéből nézzünk mindent.
- Egy író másként szemlélődik mint az átlagember? -kérdésre
- Minden normális ember, aki igazán éli az életét, szemlélődik és gondolkozik. Ez egy író számára megkülönböztetetten fontos, bennem pedig születésemtől fogva kivételes empátia van a világ dolgai iránt. Ez egyrészt rossz, mert mindent nagyon magamra veszek, és igen érzékeny vagyok az emberi nyomorúságra. Másrészt hasznos, mert könnyen bele tudom magam élni bárkinek a helyzetébe, ami segít abban, hogy valóságosak és élők legyenek a figuráim. Persze számomra az is nagyon fontos, hogy amit írok, mondok, az a tetteimben is tükröződjön. Hozzátartozik a művészi eszményemhez, hogy a leggazdagabb életmű is csak akkor lesz maradandó, ha az ember, amit a leírtakkal képvisel, a saját életében is példázni próbálja. A saját életünket is hitelesen kell felépítenünk, nem csak az életművünket.
,, Ehhez hozzá tartozik a politikai kiállás is?- kérdésre
- Nálam mindig biztosan lehet tudni, mi az, amit szeretek és támogatok és mi az, amit nem. Igen, hiszem azt, hogy a politikai és gazdasági döntéseknek erős szellemi bázisra kell épülniük, és igen sok múlik azon, mikor, milyen emberek kerülnek döntési helyzetbe. Az, hogy ezek az emberek jóakaratú és igazságos döntéseket hozzanak, mindenkinek az érdeke, én pedig írásaimmal, a megszólalásaimmal ezt szeretném erősíteni. Mindig mindenben kritikus voltam, ebben is. Akiket szeretek, azoknak sem csupán hajbókolok vagy gazsulálok, hanem azt mondom, amit gondolok és igyekszem kigyomlálni, amit rossznak látok.
,,Azt nyilatkozta valahol, hogy ez a regény (" Éhes élet") lelki szolgálatot is ellát. Egy család élettörténetét mutatja be. Mit akart üzenni vele?- kérdésre
- Igen, azt tapasztalom, hogy nagyon nagy éhség van a világban a szeretetre és úgy gondolom, hogy aki ezt tudja valamilyen módon enyhíteni, legyen az pedagógus, író, orvos vagy lelkész, annak kutya kötelessége megtenni. A regényem üzenete is ez, hogy a család a legfontosabb értékünk és rajtunk áll, hogy ne rontsuk el az életet.
Hogyan lehet elrontani?
- Azzal, ha a hataloméhség, karrieréhség, siker- vagy szex-éhség alakítja ahelyett, hogy a jóra való éhség, és az határozná meg, hogy minél többet tudjunk segíteni a másikon.
- Mi a legjobb abban hogy író az ember?- kérdésre
A legjobb benne az a tudat, hogy amikor már régen nem leszek, talán akkor is ott marad egy olyan mondat, ami valakinek segít. Mert a gondolatok és a papír nem olyan, mint a hús vagy a hal, ami megromlik.


Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, A Fővárosi Önkormányzat is saját halottjának tekint - írja a Magyar Távirati Iroda.
További cikkek:
- 24.hu Link
- Magyar nemzet - Jókai Anna a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja volt, a Nemzet Művésze címmel tüntették ki, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő.
2015-ben a Forbes őt választotta a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.
- Index Link
Jókai Anna halálával a magyar irodalom, a polgári-keresztény gondolat pótolhatatlan veszteséget szenvedett. Amikor elveszítette a szeretteit, meg tudott békülni a veszteséggel. Most rajtunk, magyarokon a sor" - olvasható az Emmi közleményében.
- Origó Link
- Dél magyar Link
- Wikipedia Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: rácsodálkozással, legbefolyásosabb, kétségbeesetten, élettörténetét, meghamisítanám, közömbösséget, szentangyalok, születésemtől, hozzátartozik, pünkösdhétfőn, gondolatokkal, pótolhatatlan, kifejezésének, közleményében, értékválságos, veszteséggel, próbatételek, leggazdagabb, önkormányzat, felépítenünk, legfontosabb, nyomorúságra, véleményemet, szeretetéhes, hataloméhség, foglalkozzak, karrieréhség, életművünket, elveszítette, eszményemhez, szemszögéből, segítségemre, szemlélődik, veszteséget, tükröződjön, kigyomlálni, 2012-ben vele, vele készült, leggazdagabb életmű, leírtakkal képvisel, saját életében, ember inkább, fontos dolgokat, nyelvet pedig, nyelv magasrendű, gondolat kifejezésének, kétségbeesetten jóra, titka hogy, ember ennyi, törekvés erre, matéria szemszögéből, világ dolgai, Jókai Anna, Szeretettel Donován Márti, Gazdagréti Szentangyalok, Magyar Érdemrend, Jókai Anna Kossuth Nagydíjas, Fővárosi Önkormányzat, Magyar Távirati Iroda, Digitális Irodalmi Akadémia, Nemzet Művésze, József Attila-díjas,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az út  képre írva  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Krisztinától  A nagyhét eseményei  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Agárdi Gábor gondolata  Várnai Zseni - Éveim  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Vérnyomáscsökkentés  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Óraállítás  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  A szeretetről  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Krisztinától  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  A pálma a győzelem és a diadal...  Heltai Jenő: Március  Paul David Tripp Március 25  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  üdvözöllek!  Heltai Jenő: Március  Jó éjszakát  A nagyhét eseményei  Paul David Tripp Március 28  Várnai Zseni - Éveim  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Egy hét kihagyás  Esti Ima !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Színház az egész világ,  Óraállítás  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Nem látom őket  A tavasz nem csak önmagában sz...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
2012-ben vele, vele készült, leggazdagabb életmű, leírtakkal képvisel, saját életében, ember inkább, fontos dolgokat, nyelvet pedig, nyelv magasrendű, gondolat kifejezésének, kétségbeesetten jóra, titka hogy, ember ennyi, törekvés erre, matéria szemszögéből, világ dolgai, művészi eszményemhez, saját életünket, politikai kiállás, emberek jóakaratú, család élettörténetét, regényem üzenete, legfontosabb értékünk, jóra való, legjobb abban, legjobb benne, olyan mondat, nemzet művésze, magyar irodalom, rácsodálkozással, legbefolyásosabb, kétségbeesetten, élettörténetét, meghamisítanám, közömbösséget, szentangyalok, születésemtől, hozzátartozik, pünkösdhétfőn, gondolatokkal, pótolhatatlan, kifejezésének, közleményében, értékválságos, veszteséggel, próbatételek, leggazdagabb, önkormányzat, felépítenünk, legfontosabb, nyomorúságra, véleményemet, szeretetéhes, hataloméhség, foglalkozzak, karrieréhség, életművünket, elveszítette, eszményemhez, szemszögéből, segítségemre, szemlélődik, veszteséget, tükröződjön, kigyomlálni, megtanultam, mindenkinek, választotta, természetem, hiábavalóak, nyilatkozta, gondolkozik, emésztődnek, beszéljenek, döntéseknek, kötelessége, úgynevezett, valóságosak, tapasztalom, szeretettel, szolgálatot, maradhassak, halottjának, életművéért, gazdagréti, helyzetébe, döntéseket, értelmesen, magasrendű, szolgálója, magyarokon, akármilyen, szerényebb, leírtakkal, szenvedett, átlagember, valamilyen, interjúból, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1912
  • e Hét: 7603
  • e Hónap: 28286
  • e Év: 231199
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.