Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alacsony vércukorszint
  2020-12-30 15:51:54, szerda
 
  Ha vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, akkor az érték alacsony, vagyis hipoglikémiáról beszélünk. A hipoglikémia nem egy önálló betegség. Annak a jele, hogy a vérben keringő cukrot - glükózt azaz szőlőcukrot - nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes a keringésbe juttatni.

Ez az állapot kialakulhat az inzulin hatására is, ha inzulinkezelésben részesül és a táplálékkal bevitt szénhidrát mennyisége kevés, vagy fizikai munkát végzett. Az alacsony vércukorszint általában könnyen kezelhető, különösen kialakulásának kezdetén. Ha azonban nem kezelik gyorsan, akkor súlyosbodhat, és eszméletét vesztheti, akár rángógörcs is kialakulhat. Ha vércukorszintje ennyire lecsökken, sürgős ellátást igényel. Az alacsony vércukorszint az esetek többségében elkerülhető.

Az alacsony vércukorszint okai
Többek között az alábbiak csökkenthetik a vércukorszintet:

a szokásosnál több gyógyszer, vagy inzulin használata a cukorbetegség kezelése során
a szokásosnál kevesebb étkezés, valamely étel vagy kisebb fogás kihagyása
a szokásosnál több fizikai aktivitás vagy torna
alkoholfogyasztás
hasmenéssel járó betegségek
ha az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolja össze
időjárási szélsőségek, például nagyon meleg vagy nagyon hideg időjárás
egy forró fürdő vagy szauna is alacsony vércukorszintet idézhet elő néhány cukorbetegnél

Milyen tünetekkel jár az alacsony vércukorszint?

Ha a vércukorszint túl alacsony lesz, a legtöbb ember kellemetlen fizikai és érzelmi tüneteket tapasztal. Ezek a tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki, és Ön ilyenkor:

remegés
izzadás
fáradtság érzet
éhséget érzet
szapora szívverés
zsibbadás, száj vagy az ajak bizseregés
homályos látás
fejfájás
ingerültség, zavartság
összefolyó beszéd


Az is lehet, hogy alacsony vércukorszint esetén semmilyen tünetet nem tapasztal. Ha a fenti tünetek egyikét sem érzi, alacsony vércukorszintjét akkor is azonnal kezelnie kell, ha a vércukorérték 3,9 mmol/l vagy az alatti. Miután vércukorszintje normalizálódott, ne felejtse el tájékoztatni orvosát!

Az alacsony vércukorszint kezelése
Az alacsony vércukorszint magától nem javul, így azt azonnal kezelnie kell. Fontos, hogy a lehető leghamarabb felismerje a tüneteket. Ha hipoglikémiát észlel a következőket kell tennie:

Mérje meg a vércukorszintjét!
Ha a vércukorszintje 3,9 mmol/l -nél vagy az orvosa által megállapított szintnél alacsonyabb, akkor azonnal ennie vagy innia kell valamit! Valamilyen gyorsan felszívódó cukrot tartalmazó táplálékot fogyasszon, például az alábbiak valamelyikét:
Fél pohár kóla vagy más, nem diétás ital vagy gyümölcslé.
Három glükóztabletta (gyógyszertárakban kapható).
Egy pohár tej.
A fenti ételek elfogyasztása után várjon 15 percet, majd újból mérje meg a vércukorszintjét. Jegyezze fel az értéket kezelési naplójába. Ne felejtse el lejegyezni, hogy vércukorszintje alacsony volt.
Ha a vércukorérték továbbra is alacsony, vagy ha nem érzi jobban magát, alkalmazza újból a fenti kezelések valamelyikét!
Hívja az orvosát, vagy a mentőszolgálatot, ha vércukorszintje két kezelés után is alacsony, és állapota nem változik! Kérjen segítséget családtagjaitól, vagy a környezetében lévőktől!
Ha következő étkezéséig még több mint egy óra van hátra, a cukortartalmú folyadék után fogyasszon egy kisebb fogást, mely szénhidrátot és fehérjét biztosít Önnek, például egy szendvicset vagy néhány szem sós kekszet sajttal. Rendes étkezését a szokásos időben fogyassza el, még akkor is, ha magas cukortartalmú köztes fogást evett. Ha Önnél gyakran előfordul alacsonyabb vércukorszint, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát, hogy a szükséges teendőket megbeszéljék.

Hogyan kerülheti el az alacsony vércukorszint kialakulását?

Az alacsony vércukorszint veszélyeztetheti az életét, ezért fontos megakadályozni a kialakulását. Ímem néhány egyszerűbb lépés ennek érdekében:

Kövesse a kezelési előírásokat!

Idejében étkezzen!
Ne hagyjon ki főétkezést vagy köztes étkezést!
Tanulja meg, hogyan kell az étrendjét vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszereit a testmozgáshoz igazítania!
Éljen rendszeresen, és megfelelő időben vegye be a gyógyszerét!
Az inzulin beadásakor ne szúrja be a tűt sokszor ugyanarra a helyre, mert megváltozhat az inzulin felszívódása!
Tervezett időközönként ellenőrizze vércukorszintjét!
Végezzen vércukormérést, ha nem érzi jól magát, és jegyezze fel az eredményeket a kezelési naplóban. Legyen figyelmes, kövesse a vércukorszint változásait, és cselekedjék a tanultak szerint!

 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: vércukorszintjét, mentőszolgálatot, veszélyeztetheti, normalizálódott, vércukorszintje, vércukorszintet, hipoglikémiáról, cukorbetegségre, családtagjaitól, kialakulásának, megakadályozni, glükóztabletta, vércukormérést, elfogyasztása, cukortartalmú, vércukorérték, testmozgáshoz, vércukorszint, környezetében, cukorbetegnél, megállapított, csökkenthetik, hipoglikémiát, kezelőorvosát, cukorbetegség, szénhidrátot, kialakulását, megbeszéljék, súlyosbodhat, valamelyikét, gyógyszereit, rendszeresen, időközönként, hipoglikémia, tájékoztatni, felszívódása, érték alacsony, önálló betegség, vérben keringő, szervezet képes, keringésbe juttatni, állapot kialakulhat, inzulin hatására, táplálékkal bevitt, alacsony vércukorszint, esetek többségében, alábbiak csökkenthetik, szokásosnál több, cukorbetegség kezelése, szokásosnál kevesebb, tablettás kezelést, forró fürdő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Esti kép  Virágvasárnap a húsvét előtti  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Játékos kis cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi van, ha?  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Apu  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Apu  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Levél lány  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  virágvasárnap  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  képre írva  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Öröknek hinni . . .  A pálma a győzelem és a diadal...  képre írva  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó cica  Apu  Boldogság  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Esti képek  Heltai Jenő: Március  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Levél lány  Egy hét kihagyás  2004-es kivégzés után  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Levél lány  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldogság  Várnai Zseni - Éveim  Agárdi Gábor gondolata  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Kékfestőről pár szóban  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Óraállítás  Nem hazudnak  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti képek  A nagyhét eseményei  Alvó cica  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam Krisztina b...  Nagy Feró megmondta? 
Bejegyzés Címkék
érték alacsony, önálló betegség, vérben keringő, szervezet képes, keringésbe juttatni, állapot kialakulhat, inzulin hatására, táplálékkal bevitt, alacsony vércukorszint, esetek többségében, alábbiak csökkenthetik, szokásosnál több, cukorbetegség kezelése, szokásosnál kevesebb, tablettás kezelést, forró fürdő, legtöbb ember, tünetek nagyon, ajak bizseregés, fenti tünetek, lehető leghamarabb, következőket kell, orvosa által, alábbiak valamelyikét, fenti ételek, értéket kezelési, vércukorérték továbbra, fenti kezelések, környezetében lévőktől, cukortartalmú folyadék, kisebb fogást, szendvicset vagy, szokásos időben, szükséges teendőket, kezelési előírásokat, étrendjét vagy, cukorbetegségre szedett, testmozgáshoz igazítania, inzulin beadásakor, inzulin felszívódása, kezelési naplóban, vércukorszint változásait, tanultak szerint, vércukorszintjét, mentőszolgálatot, veszélyeztetheti, normalizálódott, vércukorszintje, vércukorszintet, hipoglikémiáról, cukorbetegségre, családtagjaitól, kialakulásának, megakadályozni, glükóztabletta, vércukormérést, elfogyasztása, cukortartalmú, vércukorérték, testmozgáshoz, vércukorszint, környezetében, cukorbetegnél, megállapított, csökkenthetik, hipoglikémiát, kezelőorvosát, cukorbetegség, szénhidrátot, kialakulását, megbeszéljék, súlyosbodhat, valamelyikét, gyógyszereit, rendszeresen, időközönként, hipoglikémia, tájékoztatni, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 504 db bejegyzés
Összes: 34515 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1224
  • e Hét: 5475
  • e Hónap: 22156
  • e Év: 130800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.