Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Junckernél panaszkodott Mikulás előtt a kormány, hogy összeo
  2015-03-19 17:35:20, csütörtök
 
   
  A Tiborc gyerek is jómunkásember, 85% eu-s támogatással újítgatja a közvilágításokat, de neki biztosan fizetnek.
Egy bűnbanda tömése pénzzel maga is bűn. Tudja az EU, hogy szétlopják a pénzt és mégis folyósítják.
Junckernél panaszkodott Mikulás előtt a kormány, hogy összeomlik a költségvetés

ma 11:27


Egy EU-s belső feljegyzés szerint a magyar kormánynak 2014 végén komoly gondot okozott, hogy nem érkeztek meg a várt EU-s pénzek.
Az Európai Bizottság többek között azért nem fizetett, mert szerintük a közbeszerzésekkel sok baj volt: kevés cég indulhatott, és azok túl drágán dolgoztak.
A Miniszterelnökség azt állítja, hogy a december elején még hiányzó 1 milliárd eurót december végéig mind lehívták.

Hozzájutottunk egy december eleji belső feljegyzéshez, amelyet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írtak az emberei. A szöveg egy felkészítő arról, hogy milyen ügyeket kell megtárgyalnia Györkös Péterrel, mivel érveljen, és ehhez milyen adatokat kell tudnia. Györkös vezeti az EU-hoz rendelt brüsszeli magyar állandó képviseletet, hivatalos tisztsége szerint nagykövet.

A felkészítő anyagból egészen pontosan kiderül, hogyan álltunk tavaly év végén az EU-s pénzek felhasználásával, és hogy mekkora problémát okozott Magyarországnak az, hogy Brüsszel számos program kifizetését leállította.
Ki kell pörgetni a pénzt, de nem adják

Györkös és Juncker találkozójának egyik témája a 2007 és 2013 közti EU-s támogatások lehívása volt. A szabályok szerint ezzel a pénzzel 2015 végéig kell elszámolni, így még most is készülnek beruházások a ciklus pénzeiből.

Juncker a ciklus pénzeire vonatkozóan az alábbi felkészítéssel ment a tárgyalásra:

,,Az EU a magyarországi kifizetéseket jelenleg részben visszatartja 10 operatív program esetében a 15-ből, mert az ellenőrzések rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel. E szabálytalanságok elsősorban a közbeszerzési eljárások megsértését jelentik, illetve problémák vannak az értékelési rendszerrel is.

Az Európai Bizottság megérti, hogy Magyarországnak a kifizetések visszatartása miatt likviditási gondjai vannak, és ez veszélyezteti az ország költségvetésének egyensúlyát. Ennek ellenére a kifizetések visszatartását csak a feltárt szabálytalanságok magyarországi orvoslása esetén lehet feloldani.

Ezzel együtt a kifizetéseket bizonyos területeken fel lehet gyorsítani, leginkább a KEOP, TÁMOP és TIOP programok esetében, hogy az n+2 kockázata elkerülhető legyen, és az eredeti kifizetési cél (4,3 milliárd euró 2014-re) tartható legyen."

(Magyarra fordítva: a KEOP környezetvédelmi, energiahatékonysági, csatornázási beruházásokat takar, a TÁMOP leginkább oktatási programokat, a TIOP pedig iskolák és kórházak felújítását. Az n+2 szabály azt jelenti, hogy a ciklus vége után még két év van a pénz elköltésére, jelen esetében ez 2013+2 évet, vagyis 2015-t jelent. Itt a szöveg arra figyelmeztet, hogy ők is tudják, hogy már kevés az idő a pénz elköltésére.)
Kevés cég nyer sokat

A magyarországi szabálytalanságokat így részletezik:

a nagy állami beruházásoknál indokolatlanul korlátozzák azok körét, akik képesek lehetnek elindulni a pályázatokon, nincs igazi verseny a munkákért, a hozzáférés az EU-s pénzekhez csak néhány cégnél koncentrálódik. Emiatt a beruházások sokkal drágábban készülnek el, mint a többi országban a hasonló nagyságrendű építkezések.

Hiányzott 1 milliárd euró

A magyar kormány 2014-ben 4,3 milliárd eurót kívánt lehívni, de ebből december elejéig csak 2,6 milliárdot fizetett ki Brüsszel. További 1 milliárd euró esetében a magyarok benyújtották a számlát, de a bizottság a szabálytalanságok miatt nem fizette ki ezt az összeget.

A továbbiakból kiderül, hogy 2014 október 21-ig Magyarország a 2007-13 közöttre járó 25,2 milliárd euró támogatás 71,7 százalékát tudta lehívni. Ez kicsit alacsonyabb volt, mint az összes tagállam 72,7 százalékos átlaga.

Lázár János egy március 12-i konferencián azt mondta, hogy már 80 százalék az elszámolási arány, és erről az arányról tájékoztatott minket most a Miniszterelnökség is.
Almát a krumplihoz?

Van egy körülmény, ami miatt nehéz összehasonlítani a bizottság december eleji 71,7 százalékát Lázár János márciusi 80 százalékával. A bizottsági papír kifizetett (“paid out") összegről szól, Miniszterelnökség viszont ,,elszámolási arányról", és utóbbiban benne vannak azok a számlák is, amelyeket Magyarország már leadott ugyan Brüsszelnek, de azokat még nem fizették ki. És benne vannak a benyújtás alatt álló számlák is, vagyis azok, amiket itthon már lezártak, és összekészítettek brüsszeli kiküldésre (nagyjából negyedévente küldik ki az összegyűlt számlákat), de még nem mentek ki.

Nem egyszerű egyébként se tájékozódni. Tavaly novemberben a Miniszterelnökségen például azt jelentették be, hogy “Magyarország 2014. október 31-ig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az időarányos terv 93 százalékos teljesülését jelenti". Vélhetően itt az időarányos terv az éves tervet jelenti, ám a bizottsági papír szerint december elején ez a mutató csak 62 százalékos volt. A megfejtés itt az lehet, hogy a magyar költségvetés a pályázatok nyerteseinek meghitelezte a pénzt, és pont ezért aggódott a kormány likviditási problémák miatt, hiszen Brüsszel vonakodott ennek a pénznek egy részét megadni.

Mindezek arra figyelmeztetnek, hogy elég kreatívan lehet a teljesítési számokkal játszani.
Időt kértünk

A Junckernek készült felkészítő összeszedi, hogy mivel érveljen, ha a magyarok kérnek időt kérnek. Számos érv szerepel, hogy mivel utasítsa vissza a magyar felet, ha azt akarja, hogy hosszabbítsák meg a kifizetési határidőket, (vagyis 2015 után is el lehessen számolni támogatási pénzeket). Ez arra utal, hogy a magyar kormány szerette volna ezt elérni.
Mi lett ebből?

A szöveg alapján úgy tűnik, hogy tavaly december elején elég ideges lehetett a magyar kormány: azzal próbálták a brüsszeli kifizetéseket felgyorsítani, hogy a magyar költségvetés összeomlásával fenyegettek, és igyekeztek elérni, hogy meghosszabbítsák az EU-s pályázatok kifutását is.

A Miniszterelnökség szerint azóta bőven jött pénz. ,,2014-ben a Bizottság több mint 4,2 milliárd eurót utalt át Magyarország számára, így az éves tervben nem keletkezett számottevő elmaradás" - írták kérdésünkre.

Ha ez tényleg így történt, akkor nagyon sok új számlát kellett Brüsszelnek decemberben kifizetnie, mert az egymilliárd euró visszatártását indokló viták többsége a mai napig nem oldódott meg. Ennek ellenére legalább 1,6 milliárd eurónak kellett ezek szerint megjönnie decemberben.
Mit nem fizettek ki?

A 10, részleges kifizetés-megszakítással érintett magyar opratív program (OP) a következők voltak:

a 7 regionális OP,
a gazdasági OP,
a közlekedési OP
és a környezet és energia OP.

Ezeket nem teljesen állították le, csak egyes alrendszereiket, EU-s nyelven prioritásaikat.

Az nem teljesen világos, hogy közülük melyiket érinti még a kifizetések visszatartása, de valószínűleg azóta is mindet. A bizottságnak konkrétan az útépítésekkel, a kutatás-fejlesztéssel, az egészségturizmussal, és a szélessávú internet terjesztésével kapcsolatos pályázatokkal volt (van?) baja. A problémák nagy részét májusban ebben a cikkben már összefoglaltuk, kivéve az egészségturizmussal kapcsolatosakat. Hogy ott mi a probléma, azt egyelőre nem tudjuk.
A problémák az utóbbi években sokasodtak

Van egy általános értékelés is a szövegben. Eszerint ugyan Magyarország nem áll rosszul a lehívásokkal a 2004-ben EU-taggá vált többi közép-európai országhoz képest, de 2011-től romlott a pozíciója, mert azóta vált rendszeressé, hogy a bizottság megszakított kifizetéseket szabálytalanságok miatt. (2013 nyarán például a 15 operatív programból 13 teljesen állt.)

A bizottság szerint a 2010-es választás után elveszett majdnem egy év, mert az új kormány lassan vette fel a tempót. Az átszervezések és az EU-s pénzekkel foglalkozó stáb lecserélése szerintük rontottak a helyzeten.

Ezzel együtt nem tartották decemberben kizártnak, hogy Magyarország tényleg lehívja a most múló ciklus teljes keretét. Csak ehhez fel kellene pörgetni a rendszert és javítani az együttműködést Brüsszelbe.

A gyorsítási kényszerrel függhet össze, hogy a Miniszterelnökség nemrég összeszedte, hogy hol vannak csúszások, és kirakott egy feketelistát ezekről a honlapjára. Ahol nem indul be a megnyert pályázat megvalósítása, onnan elvonják a pénzt, és megpróbálják máshol elkölteni.
Nem tetszett egy csomó magyar ötlet a bizottságnak

Tavaly december elején a bizottság még elég rossz véleménnyel volt a 2014-2020-as ciklus magyar pénzköltési terveiről, konkrétan visszadobták az összes új magyar operatív program tervét átdolgozásra. Azóta ezek átmentek a bizottsági szűrőn.

De belekötött a bizottság a pályázatok elbírálásának rendszerébe is. Komoly kifogásuk volt amiatt, ahogy a magyarok egyszerűsíteni próbálták a pályázati rendszert: megszaporodtak az ,,amíg a készlet tart" típusú kiírások, amikor beérkezési sorrendben mindenki kap pénzt, aki formailag megfelel. A bizottság szerint ez nem teljesíti azt a célt, hogy a legjobb és legolcsóbb projektek valósuljanak meg. Ezekről az eljárásokról már korábban is komoly viták voltak Budapest és Brüsszel között.

Erősen kifogásolták, hogy a kormány 2012-ben az egymilliárd forintnál drágább beruházásokat kivette a pályázati rendszerből, és azokról egyedi módon a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (tagja Orbán Viktor is) dönt. Az Európai Bizottság szerint túl alacsony az összeghatár, és nem jó ennyiszer átlépni a szokásos pályázati rendszeren.

Ezekben az ügyekben a Miniszterelnökség szerint még tartanak az egyeztetések, és az EU-s szabályok szerint az eljárás lezárásáig bizalmasan kell kezelniük az ügyet, úgyhogy ezekről a vitákról semmit sem mondanak.
Vizsgálták még a tavaszi átszervezést is

A bizottság a szöveg szerint még decemberben is vizsgálta az NFÜ áprilisi megszüntetése utáni helyzetet. Még akkor is aggódtak, hogy túl sok szakértő ment el a magyar rendszerből. Az átalakítás miatt tavaly tavasszal azt kérte Brüsszel, hogy az átszervezés után keletkezett számlákat a magyar kormány ne küldje ki, mert nem biztos, hogy ki fogják fizetni. Nyáron aztán a magyar kormány úgy döntött, hogy lesz ami lesz, küldenek számlákat. Augusztusban pedig a bizottság elkezdte kiegyenlíteni ezeket, de a vizsgálatot ezek szerint nem zárták le.

Erről a Miniszterelnökségen azt mondták, hogy külön bizottsági vizsgálat most nincs az ügyben. A szokásos évi felülvizsgálatokról, áttekintésekről lehetett szó, olyan tavaly év végén is volt.

Kérdeztük az Európai Bizottságot is arról, hogy mi változott a tavaly december eleji helyzethez képest, de csak annyit közöltek, hogy az akkor olvasható állapot csak egy pillanatkép és azóta sokat egyeztettek a magyar kormánnyal.


http://444.hu/2015/03/19/junckernel-panaszkodott-miklulas-elott-a-kormany-hogy-os szeomlik-a-koltsegvetes/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felhasználásával, költségvetésének, kormánybizottság, környezetvédelmi, meghosszabbítsák, összehasonlítani, összekészítettek, közvilágításokat, áttekintésekről, alrendszereiket, figyelmeztetnek, magyarországnak, kapcsolatosakat, találkozójának, felkészítéssel, együttműködést, megszaporodtak, indokolatlanul, megszakítással, koncentrálódik, hozzájutottunk, terjesztésével, prioritásaikat, összeomlásával, rendszerszintű, beruházásoknál, visszatártását, visszatartását, összefoglaltuk, egyszerűsíteni, feljegyzéshez, megvalósítása, pályázatokkal, magyarországi, átszervezések, fejlesztéssel, bűnbanda tömése, magyar kormánynak, várt EU-s, december elején, december eleji, felkészítő arról, felkészítő anyagból, szabályok szerint, pénzzel 2015, ciklus pénzeiből, ciklus pénzeire, alábbi felkészítéssel, magyarországi kifizetéseket, ellenőrzések rendszerszintű, közbeszerzési eljárások, értékelési rendszerrel, Európai Bizottság, Jean-Claude Junckernek, Györkös Péterrel, Lázár János, Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, Orbán Viktor, Európai Bizottságot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 19:02 Vízilabda Eb - Könnyed győzelemmel zárták a csoportkört a horvátok
01.18. 18:41 Női kézilabda EHF Kupa - Döntetlent játszott a Siófok a horvát bajnokkal
01.18. 18:32 Salvini: a baloldal elvesztette az egykor általa képviselt társadalmi osztá...
01.18. 18:12 Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő
01.18. 18:11 Jégkorong Magyar Kupa - Elsőként a címvédő Fehérvár jutott döntőbe
01.18. 18:02 Női kosárlabda NB I - Győzött a Csata
01.18. 18:02 Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben
01.18. 18:01 Férfi kézilabda Eb - A fehéroroszok legyőzték a cseheket
01.18. 17:31 Emmi: idén is fizeti a kormány a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsgáját
01.18. 17:11 Nagy István Berlinben: világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát a...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeretet  Facebookon kaptam  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Köszöntelek nálam!  Facebookon kaptam  Pár könyvtáramat töröltem  A csakrák betegségei  Png cica  Zelk Zoltán: Este jó, este jó...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Rózsás csokor  Magyar autósok százezreinek az...  Én is ott leszek  Png nő  Valahol Tetőled távol...  Png nő  Nő rózsával  Serfőző Simon : Ha  Nő svájci sapkában  Png rózsa  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Png cica  Naplemente  Facebookon kaptam  Serfőző Simon : Ha  Png nő  Halál  Kellemes délutánt kívánok!  Csontritkulás - káros szokások  Rózsaszín rózsa  M. Laurens MIÉRT HAGYTUK?  Csészék sütikkel  Facebookon kaptam  Png rózsa  Kerítés madárral  Medve a havas erdőben  Nő kalapban  Kutya és cica kávézik  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Fiatalító táplálékok  Halál  Járomba hajtott fejjel lehetet...  Húsvétig tart a karácsony! ...  he Lonely Shepherd - André Rie...  A kézmosás jelentősége  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Tények a csontritkulásról: a k...  Png madár sapkában  Nő rózsával  Furcsa háború  Véget ért a hátfájdalmak kora!  Png nő  Png cica  Maci séf sapkában  Halál  Fájdalmas sóhajok a hómezőn  Valahol Tetőled távol...  Facebookon kaptam  Csészék sütikkel  Téli png táj  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  Bésame Mucho - André Rieu  Png nő  Rózsaszín rózsa  M. Laurens MIÉRT HAGYTUK?  A csakrák betegségei  Thoth 48 alapelv összefoglalás...  Vakoknak a színekről - Kétszáz...  1. évközi hét csütörtök 01.16  El Kazovszkij Ikerhattyúja.  Zelk Zoltán: Este jó, este jó...  Szép kora estét!  Medve a havas erdőben  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Ave Maria - André Rieu & Mirus...  Téli kép  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Krókuszok hóban  Sárga rózsa  Urunk megkeresztelkedése "A" é...  Fiatalító táplálékok  Png madár sapkában  Valahol Tetőled távol...  Téli png táj  Png rózsa csokor  1. évközi hét csütörtök 01.16  Nő kalapban  Png rózsa csokor  Véget ért a hátfájdalmak kora!  Egész testeddel kövesd a jót!  Bon bon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép kora estét!  Alvó cica  Sárga rózsa  Ki ismerte meg Istent?  Sárga rózsa  ...aztán a hó, megint a hó  Weöres Sándor: A társ 
Bejegyzés Címkék
bűnbanda tömése, magyar kormánynak, várt EU-s, december elején, december eleji, felkészítő arról, felkészítő anyagból, szabályok szerint, pénzzel 2015, ciklus pénzeiből, ciklus pénzeire, alábbi felkészítéssel, magyarországi kifizetéseket, ellenőrzések rendszerszintű, közbeszerzési eljárások, értékelési rendszerrel, kifizetések visszatartása, ország költségvetésének, kifizetések visszatartását, feltárt szabálytalanságok, kifizetéseket bizonyos, eredeti kifizetési, ciklus vége, pénz elköltésére, szöveg arra, nagy állami, beruházások sokkal, többi országban, hasonló nagyságrendű, magyar kormány, magyarok benyújtották, szabálytalanságok miatt, továbbiakból kiderül, 2007-13 közöttre, összes tagállam, március 12-i, elszámolási arány, arányról tájékoztatott, bizottság december, bizottsági papír, benyújtás alatt, összegyűlt számlákat, időarányos terv, éves tervet, mutató csak, magyar költségvetés, pályázatok nyerteseinek, kormány likviditási, részét megadni, teljesítési számokkal, magyarok kérnek, magyar felet, kifizetési határidőket, szöveg alapján, brüsszeli kifizetéseket, éves tervben, egymilliárd euró, következők voltak, bizottságnak konkrétan, szélessávú internet, problémák nagy, utóbbi években, általános értékelés, 2004-ben EU-taggá, bizottság megszakított, bizottság szerint, 2010-es választás, most múló, együttműködést Brüsszelbe, gyorsítási kényszerrel, feketelistát ezekről, megnyert pályázat, csomó magyar, 2014-2020-as ciklus, bizottsági szűrőn, pályázatok elbírálásának, magyarok egyszerűsíteni, pályázati rendszert, készlet tart&#8221, kormány 2012-ben, egymilliárd forintnál, pályázati rendszerből, szokásos pályázati, eljárás lezárásáig, vitákról semmit, tavaszi átszervezést, szöveg szerint, magyar rendszerből, átalakítás miatt, átszervezés után, bizottság elkezdte, vizsgálatot ezek, tavaly december, akkor olvasható, magyar kormánnyal, felhasználásával, költségvetésének, kormánybizottság, környezetvédelmi, meghosszabbítsák, összehasonlítani, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2074
  • e Hét: 20318
  • e Hónap: 58457
  • e Év: 58457
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.