Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar szentek és boldogok napja 11.13
  2017-11-13 08:39:20, hétfő
 
  A hazai katolikus naptárban november 13. a magyar szentek és boldogok napja. Ekkor mindazokra emlékezünk, akik szülőföldünkhöz illetve nemzetünkhöz tartoznak, és hősi fokon gyakorolták a keresztény erényeket. Méltán kérjük segítségüket és közbenjárásukat hazánkért, saját magunkért és szeretteinkért. A magyar szentek között vannak olyanok, akiket népi kegyelet övez, de köztük vannak a hétköznapok ismeretlen hősei és szentjei, a mindennapok vértanúi és Istenbe temetkezett misztikusai is. Magyar földből sarjadtak, vagy idegenből érkezve magyar földön teljesedett ki életművük, így különösen is számíthatunk testvéri segítségükre Isten színe előtt.
Budapesten, a XI. kerületben áll a Magyar Szentek temploma, amely ezen az ünnepen tartja búcsúját. A vatikáni Szent Péter-bazilika magyar kápolnájának domborművein, Krakkóban pedig az Irgalmasság Bazilikája tavaly felszentelt ,,Szentek Közössége" magyar kápolnájának mozaikképein és a ma szintén Lengyelországhoz tartozó Orawka barokk fatemplomában szinte valamennyi magyar szenttel és boldoggal találkozhatunk.

Az ismert magyar szentek és boldogok statisztikája:
Pannónia szentjei (honfoglalás előtti idő): 7 fő, pl.
Szent Márton Szentek és boldogok Szent Istvántól Boldog Batthyány Strattmann Lászlóig: 49 fő.
Akiknek folyamatban van boldoggá avatásuk: 14 fő, pl. Mindszenty József, Márton Áron, Salkaházi Sára

Magyar kuriír:
Immár hagyomány, hogy november 13-át, a magyar szentek és boldogok emléknapját az intézmény saját ünnepeként ülik meg a Pápai Magyar Intézetben (PMI) - tájékoztat Tóth Tamás, az intézet rektora.


A PMI azért ünnepli sajátjaként a magyar szentek és boldogok napját, mivel mind alapításának napja (Kármelhegyi Boldogasszony), mind a kápolna búcsúja (Szent Kereszt felmagasztalása) a nyári tanítási szünetre esik.
Ebben az évben a PMI volt rektora, Ternyák Csaba egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke, egyben az intézményért felelős referens püspök mutatta be az ünnepi szentmisét. Az egri főpásztor arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy ezen a napon azokra a magyar szentekre és boldogokra gondolunk, akiket az oltáron tisztelünk, de rajtuk kívül jussanak eszünkbe azok a szent magyarok is, akik a mi személyes életünkben játszottak valamilyen módon meghatározó szerepet.
Az ünnepi ebéden részt vettek a szentszéki hivatalok, pápai egyetemek, társkollégiumok és magyar intézmények képviselői, többek között Angelo Acerbi címzetes érsek, hazánk rendszerváltást követő első apostoli nunciusa, Győriványi Gábor, Magyarország szentszéki nagykövete, Török Tamás, hazánk olaszországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, valamint Bernard Ardura premontrei szerzetes, a Történettudományok Pápai Bizottságának elnöke.

Magyar katolikus rádió:
A mai nap a Mindenszentek ünnepéhez kötődik., Magyar népünk szentjeit, boldogjait köszöntjük. Keressük a köztünk élő szenteket, korunk példaképeit, hogy megerősödve Isten szeretetében, mi is példaképekké válhassunk környezetünkben.
A hit és a keresztség Krisztus Titokzatos Testébe olt minket. A Krisztushoz tartozás szentté teszi az embert. Az apostolok korától kezdve hazánk földjén keresztények sokasága tett tanúbizonyságot Jézus Krisztusról, az Isten Fiáról. Miután pedig a magyarság talált itt hazát, Árpád háza szenteket és példát adott népünknek. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint éppen az Árpádházi királyi család. Szent István királyunk magvetése csodálatos termékenységgel hozott gyümölcsöt, mert történelmünk elmúlt századait mindig beragyogták nemzetünk szentjei. A Pilis-Bakony és Mecsek erdő-rengetegei megteltek remetékkel, kolostoraink szentéletű szerzetesekkel. Népünk fiai közül többen vértanúk lettek, és így joggal mondható, hogy Országunk a szentek országa, földünk szentektől megszentelt föld.
Az Anyaszentegyház bennünket is ösztönözni akar, hogy példájukat kövessük, a nyomukba lépjünk, és a megszentelő kegyelmet hűségesen őrizve a szentek sorába lépjünk. Nemzetünk szentjeire emlékezve ujjongva mondjuk a szentmise Kezdőénekében: Örvendezzünk mindnyájan az Úrban, üljük meg hazánk és népünk szentjeinek ünnepét: ezt ünneplik örvendezve az angyalok, és dicsőítik az Isten Fiát.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: nagykövetségének, lengyelországhoz, szülőföldünkhöz, felmagasztalása, közbenjárásukat, környezetünkben, társkollégiumok, rendszerváltást, termékenységgel, anyaszentegyház, tanúbizonyságot, szerzetesekkel, szeretteinkért, találkozhatunk, kezdőénekében, fatemplomában, statisztikája, boldogasszony, bizottságának, mindenszentek, domborművein, segítségükre, kápolnájának, mozaikképein, emlékeztette, magyarország, olaszországi, keresztények, szeretetében, számíthatunk, történelmünk, kolostoraink, példaképekké, jelenlévőket, örvendezzünk, alapításának, hazai katolikus, magyar szentek, keresztény erényeket, hétköznapok ismeretlen, mindennapok vértanúi, ünnepen tartja, vatikáni Szent, ismert magyar, intézmény saját, intézet rektora, kápolna búcsúja, nyári tanítási, intézményért felelős, ünnepi szentmisét, egri főpásztor, napon azokra, Magyar Szentek, Szent Péter-bazilika, Irgalmasság Bazilikája, Szentek Közössége”, Szent Márton Szentek, Szent Istvántól Boldog Batthyány Strattmann Lászlóig, Mindszenty József, Márton Áron, Salkaházi Sára, Pápai Magyar Intézetben, Tóth Tamás, Kármelhegyi Boldogasszony, Szent Kereszt, Ternyák Csaba, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Angelo Acerbi, Győriványi Gábor, Török Tamás, Bernard Ardura, Történettudományok Pápai Bizottságának, Krisztus Titokzatos Testébe, Jézus Krisztusról, Isten Fiáról, Szent István, Isten Fiát,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Kövesd a vezetőt  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Nem hazudnak  A csend aranyat ért  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Amikor még kicsi voltál...  Alvó baby  Facebookon kaptam  Odaadja  képre írva  A pálma a győzelem és a diadal...  Boldogság  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Paul David Tripp Március 25  A máj egészségét biztosító és ...  A csend aranyat ért  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Nárcisz  Nem jár  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  képre írva  Képes idézet !  Nem azt látja  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Nagyhétfő:  Szép estét  J. Donald Walters  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Manna OWell tollából  Óraállítás  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem hazudnak  Alvó kutyák  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Maci az északi fény alatt  Benedek Elek - Virágvasárnap  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagy természet  A csend aranyat ért  Az angyali üdvözlet  Ha nyitott vagy  Szép estét kedves látogatóimna...  Márciuzs 24. 
Bejegyzés Címkék
hazai katolikus, magyar szentek, keresztény erényeket, hétköznapok ismeretlen, mindennapok vértanúi, ünnepen tartja, vatikáni Szent, ismert magyar, intézmény saját, intézet rektora, kápolna búcsúja, nyári tanítási, intézményért felelős, ünnepi szentmisét, egri főpásztor, napon azokra, magyar szentekre, oltáron tisztelünk, szent magyarok, ünnepi ebéden, szentszéki hivatalok, keresztség Krisztus, apostolok korától, magyarság talált, szentek országa, nyomukba lépjünk, megszentelő kegyelmet, szentek sorába, szentmise Kezdőénekében, nagykövetségének, lengyelországhoz, szülőföldünkhöz, felmagasztalása, közbenjárásukat, környezetünkben, társkollégiumok, rendszerváltást, termékenységgel, anyaszentegyház, tanúbizonyságot, szerzetesekkel, szeretteinkért, találkozhatunk, kezdőénekében, fatemplomában, statisztikája, boldogasszony, bizottságának, mindenszentek, domborművein, segítségükre, kápolnájának, mozaikképein, emlékeztette, magyarország, olaszországi, keresztények, szeretetében, számíthatunk, történelmünk, kolostoraink, példaképekké, jelenlévőket, örvendezzünk, alapításának, intézményért, segítségüket, nemzetünkhöz, emléknapját, krisztusról, szentjeinek, misztikusai, konferencia, temetkezett, folyamatban, kármelhegyi, példaképeit, gyakorolták, felszentelt, megerősödve, mindennapok, teljesedett, intézmények, honfoglalás, krisztushoz, hétköznapok, sajátjaként, beragyogták, megszentelő, megszentelt, meghatározó, irgalmasság, csodálatos, tájékoztat, nagykövete, ideiglenes, budapesten, intézetben, kerületben, rengetegei, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1624
  • e Hét: 7315
  • e Hónap: 27998
  • e Év: 230911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.