Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú
  2018-05-22 17:04:14, kedd
 
   
  Ünnepe: ,,A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset" - ez volt a püspöki jelmondata az 1945-ben vértanúságot szenvedett Apor Vilmosnak, akire május 23-án emlékezik az Egyház.
...... ........... ......


Az Apor család Erdélyből származott. Vilmos harmadik gyermekként született 1892. február 29-én, Segesváron. Néhány év múlva a család Bécsbe költözött az édesapa szolgálati helyének megváltozása miatt. Apor Gábor 1898-ban váratlanul meghalt, az édesanya, Pálffy Fidélia ezután Bécsben nevelte gyermekeit, akiktől fegyelmezettséget, igénytelenséget és pontosságot kívánt. Ezt mondogatta nekik: ,,Ha az ember válaszút elé kerül, válassza mindig a nehezebbet, mert biztosan az a helyes út." Apor Vilmos a gimnáziumot Kalksburgban és Kalocsán végezte a jezsuitáknál. Ezt követően a győri egyházmegye szemináriumába jelentkezett, ahol az Apor családdal rokonságban lévő gróf Széchenyi Miklós püspök örömmel fogadta, és az innsbrucki egyetemre küldte tanulni. Itt alakult ki papi-lelkipásztori programja. Világosan látta, hogy a papi élet a lemondás útja, és a türelemnek, a szelídségnek és a fáradhatatlan munkásságnak kell jellemeznie.
,,Valójában úgy érzem, hogy a lelkipásztor-apostolnak szól az utolsó boldogság, a »boldogok, akiket üldöznek és akik szenvednek az igazságért«. Ez a pap boldogsága, az önfeláldozás, az életáldozat és vértanúság" - olvasható Apor Vilmos kéziratos feljegyzéseiben. Szubdiákonussá szentelése előtt ezt írta naplójába: ,,Életem legfontosabb elhatározása előtt állok és arra készülök. A három magasabb rend, amelyet most fölveszek, mintegy azok a szögek, amelyek Krisztus keresztjére erősítenek egész életemre. Óh, édes és szívlelendő szolgaság, amely által az ember igazzá, szabaddá és szentté lesz!"
- Apor Vilmost 1915. augusztus 24-én szentelte pappá Sigmund Waitz brixeni segédpüspök. Működését a nagyváradi egyházmegyében kezdte meg, ahová az 1911-ben áthelyezett Széchenyi Miklós püspök magával vitte. 1918 nyarán plébánosi kinevezést kapott Gyulára, ahol azelőtt káplánként szolgált. Úgy tartotta, ,,a lelkipásztor az igazi pap". Szigorú napirenddel élt, szabadidejét tanulásra és önművelésre fordította, önmagával szemben aszketikus fegyelem jellemezte, mások iránt viszont kedvesség és figyelmesség. Lelkipásztori tevékenysége során katolikus lapot alapított, hitoktatást tartott, látogatta a fogvatartottakat, segítette a szegényeket, a betegeket. Jelentős összegeket juttatott jótékony célokra - 1925 karácsonyán például elajándékozta a plébánia élelemkészletének nagy részét és minden pénzét.
Plébánosi szolgálata alatt magára vállalta a legnehezebb feladatokat. Káplánjaival a kölcsönös tisztelet és barátság szellemében dolgozott együtt. Szívesen gyóntatott, másokat megértő hozzáállása a gyóntatószékben érvényesült a legjobban. Mint lelkivezető a mindent legyőző lelkierő kialakítására törekedett, fegyelmezettséget, igazságszeretetet igyekezett vezetettjeiben kialakítani.
1941. január 21-én kapta kézhez a pápai nuncius iratát, miszerint a szentatya győri püspökké nevezte ki. A február 24-i püspökszentelés, amelyen nemcsak a főpapok és előkelőségek, de a szegény galbácskerti és krinolinkerti hívek is részt vettek, évtizedekig emlékezetes maradt Gyula történetében.
- Apor Vilmos március 1-jén érkezett Győrbe, másnap megtörtént a hivatalos beiktatás. Az egykori gyulai plébános új szolgálati helyén, immár püspökként is emberszeretettel, alázattal kormányzott.
Első körlevelében felvázolta lelkipásztori programját: ,,A lelkekért való munka, a lelkek iránt való szeretet és lángolás, az a vágy, hogy »mindenkinek mindene« legyen, teszi a papi életet széppé és minden áldozatra képessé." A harmadik zsidótörvény hatálybalépése után kezdte meg püspöki működését, és mélyen átérezte az Egyház felelősségét, azonban tiltakozása, kérelmei, a zsidók érdekében küldött táviratai hiábavalók voltak. A hozzá fordulók egy részét bújtatta, illetve továbbküldte Angelo Rotta nunciushoz vagy nővéréhez, Apor Gizellához, aki a Magyar Vöröskereszt vezetője volt. A nuncius 1944-ben ezrével írta alá az oltalomleveleket, melyek a Vatikán hivatalos diplomáciai védettségét jelentették az üldözötteknek.
- Apor Vilmos szívén viselte a polgári lakosság sorsát is. Sokakat befogadott, elhelyezett, anyagilag segített. 1944 áprilisában, Győr bombázása után maga is járta a város utcáit, hogy személyesen segíthessen a bajbajutottaknak. Találékony és bátor volt. Szoros kapcsolatot tartott fenn a szerzetesházak vezetőivel, így is sikerült sok menekültnek helyet szereznie.
A veszélyben szorosabb kapcsolat alakult ki a Dunántúl főpásztorai, különösen Mindszenty József veszprémi, Shvoy Lajos székesfehérvári és Apor Vilmos győri püspök között.
- 1945. március 28-án, nagyszerdán az oroszok elérték Győrt. A visszavonuló németek szintén lőtték a várost. Találatot kapott a székesegyház is. Apor püspök végignézte a pusztítást és megsiratta templomát. A püspök jó pásztorként minden menekülőt befogadott ezekben a napokban, sok százan találtak menedéket a püspökvár pincéiben. Felkészülve mindenre, Győr püspöke kijelentette: ,,Egyszer úgyis meg kell halni, inkább ilyenkor adja oda az ember az életét.
Nagycsütörtökön Apor Vilmos a pincében mondta utolsó szentmiséjét
Egyre gyakrabban érkeztek orosz katonák a püspökvárhoz. A püspök mindenkit személyesen fogadott, és nagypéntekig egyáltalán nem aludt. Ekkor részeg orosz katonák el akarták vinni a pincében tartózkodó asszonyokat és lányokat. Apor Vilmos ellenállt. Egy katona előbb a mennyezetbe lőtt - a négy golyó helye most is látható a múzeummá alakított pincében -, majd háromszor rálőtt a püspökre. Egy asszony, meglátva vérző homlokát, felkiáltott: ,,Püspök atyánk, ezt értünk tette!" Apor Vilmos halkan, mosolyogva felelt: ,,Szívesen, nagyon szívesen!"
A sebesült főpásztort az ostromlott városon keresztül kórházba szállították, ahol petróleumlámpa fényénél műtötték meg. Apor Vilmos hálát adott Istennek, hogy ,,ilyen nagypénteket adott" neki, és szenvedései alatt papjaiért, híveiért és hazánkért imádkozott, és megbocsátott támadóinak. Április 2-án, húsvéthétfőn hajnalban halt meg.
Testét ideiglenesen a kármelita templom kriptájába temették. Újratemetésére csak 1986. május 23-án kerülhetett sor, azóta a győri bazilika Héderváry-kápolnájában nyugszik.
Képen: II. János Pál pápa Imádkozik Apor Vilmos püspök sírjánál
.........


- Gyóntatója írásban kérte, hogy azonnal indítsák el a vértanú püspök boldoggá avatásának ügyét. Az eljárás 1946-ban meg is indult Az úgynevezett pozíciót - amely a boldoggá avatáshoz szükséges összes dokumentumot tartalmazza - díszkötésben nyújtották át II. János Pál pápának 1996 szeptemberében, győri látogatásakor, amikor a szentatya Apor Vilmos sírjánál imádkozott.
Egy évvel később, 1997. november 9-én II. János Pál pápa boldoggá avatta Apor Vilmos püspököt a római Szent Péter téren, több ezer magyar zarándok jelenlétében.

- Ima Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért
Mindenható Örök Isten! A te szolgád, Boldog Vilmos püspök életében szeretettel hajolt le a szegényekhez. Bátran kiállt az igazságtalanság áldozatainak védelmében. Életének hősies feláldozásával megvédte a rábízottakat a testi-lelki veszedelemtől, és ezzel kiérdemelte a vértanúság koronáját. Kérünk, Istenünk, add, hogy hathatós közbenjárására legyünk mi is élő tagjai Egyházunknak, az igazság védelmében bátran kiálljunk, embertársainkat pedig odaadó szeretettel szeressük. Dicsőítsd meg, Istenünk, Boldog Vilmos püspök szolgádat azzal, hogy őt a szentek társaságában tisztelhessük, és egykor az ő közbenjárására mi is eljussunk országodba, ahol élsz és uralkodol mindörökké. Ámen.

- Istenünk! Te Boldog Vilmos püspöknek megadtad, hogy életét feláldozza juhaiért. Közbenjárására add meg nekünk, hogy akaratodban helytálljunk és testvéreink üdvösségén fáradozzunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Magyar Kurír

Képen: Boldog Apor Vilmos püspök és vértanú ereklyéje Bősárkányban
...... .......


A 2015-ös egyházmegyei Apor Vilmos-imaév kapcsán szeptember 19-én a bősárkányi Szentháromság-templomba érkezett Boldog Apor Vilmos püspök ereklyéje. Az ereklye templomunk Jézus Szíve-oltárán kapott méltó helyet a vértanúságát jelképező piros színű virágok között.

Szobra ...... ..........


További képek itt láthatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: fogvatartottakat, bajbajutottaknak, oltalomleveleket, emberszeretettel, igazságtalanság, püspökszentelés, embertársainkat, igénytelenséget, gyóntatószékben, székesfehérvári, nagycsütörtökön, feljegyzéseiben, hatálybalépése, szubdiákonussá, petróleumlámpa, szerzetesházak, szemináriumába, egyházmegyében, újratemetésére, szeptemberében, közbenjárására, vezetettjeiben, feláldozásával, szentháromság, tisztelhessük, lelkipásztori, üldözötteknek, elajándékozta, fáradhatatlan, kialakítására, szentlélekkel, krinolinkerti, veszedelemtől, látogatásakor, szabadidejét, szelídségnek, kereszt erősíti, püspöki jelmondata, 1945-ben vértanúságot, család Bécsbe, édesapa szolgálati, ember válaszút, gimnáziumot Kalksburgban, győri egyházmegye, innsbrucki egyetemre, papi élet, lemondás útja, fáradhatatlan munkásságnak, utolsó boldogság, három magasabb, ember igazzá, nagyváradi egyházmegyében, Boldog Apor Vilmos, Apor Vilmosnak, Apor Gábor, Pálffy Fidélia, Apor Vilmos, Széchenyi Miklós, Apor Vilmost, Sigmund Waitz, Angelo Rotta, Apor Gizellához, Magyar Vöröskereszt, Mindszenty József, Shvoy Lajos, Nagycsütörtökön Apor Vilmos, János Pál, Imádkozik Apor Vilmos, Szent Péter, Mindenható Örök Isten, Boldog Vilmos, Jézus Krisztus, Magyar Kurír, Apor Vilmos-imaév, Jézus Szíve-oltárán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.17. 23:42 A magyarok kikaptak a spanyoloktól a vegyescsapatok curling-világbajnokságá...
10.17. 23:12 Szijjártó: a Vodafone jelentős szerepet vállal a legkorszerűbb távközlési t...
10.17. 22:22 Egyesülne az Erdélyi Magyar Néppárttal a Magyar Polgári Párt
10.17. 22:02 Pályakerékpáros Eb - Borissza Johanna Kitti 12. a női kieséses versenyben
10.17. 21:21 Víz Világtalálkozó - KEH-igazgató: a vízválság elkezdődött
10.17. 20:32 U17-es labdarúgó-vb - Preisinger: nyolcaddöntőbe akarunk jutni
10.17. 20:32 Női röplabda Extraliga - Három játszmában nyert a Kaposvár
10.17. 20:32 EU-csúcs - Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának f...
10.17. 20:32 Az Agrárminisztérium támogatja az erdészeti facsemeték termelését
10.17. 20:32 PM: A versenyképesség egyik záloga az egészséges társadalom
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam    Londíner          Png nő  Őszi kép  Őszi kép  Szép őszi napot      Jó reggelt        Barsi Balázs atya: A csend  Facebookon kaptam              Rózsaszín rózsa  Karinthy Gábor - Köd  Komárom        Png nő    Rózsaszín rózsa    Szèp napot kívánok    Aranyosi Ervin: Megélés  a "P" vitaminról  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Választási eredmények Újbudán            Komárom    Facebookon kaptam  Őszintén a gyermekbántalmazásr...        Mindig annak lesz legtöbbje  Idézet II. János Pál pápától      A buddhizmus tanításai az embe...      Mai harmónia kártyám  Aranyosi Ervin: Megélés  Az idő elszállt, csak emlékeim...        A nő nem attól lesz csoda szép        Zelk Zoltán: Feltámadás    Útravaló – 2019. október...  Útravaló – 2019. október...  Napraforgó csokor  Október 16 - A kenyér világnap...  Facebookon kaptam  Elfogadom az örökös mosolyt    Őszi kép                Orchidea    Jó reggelt kedves látogatóimna...  Jó reggelt , szép napot    Őszi kép  Antiochiai Szent Ignác püspök ...         
Bejegyzés Címkék
kereszt erősíti, püspöki jelmondata, 1945-ben vértanúságot, család Bécsbe, édesapa szolgálati, ember válaszút, gimnáziumot Kalksburgban, győri egyházmegye, innsbrucki egyetemre, papi élet, lemondás útja, fáradhatatlan munkásságnak, utolsó boldogság, három magasabb, ember igazzá, nagyváradi egyházmegyében, 1911-ben áthelyezett, igazi pap&#8221, plébánia élelemkészletének, legnehezebb feladatokat, kölcsönös tisztelet, gyóntatószékben érvényesült, mindent legyőző, pápai nuncius, szentatya győri, február 24-i, szegény galbácskerti, hivatalos beiktatás, egykori gyulai, lelkekért való, lelkek iránt, papi életet, harmadik zsidótörvény, zsidók érdekében, hozzá fordulók, részét bújtatta, nuncius 1944-ben, polgári lakosság, város utcáit, szerzetesházak vezetőivel, veszélyben szorosabb, oroszok elérték, visszavonuló németek, püspökvár pincéiben, pincében mondta, püspök mindenkit, pincében tartózkodó, katona előbb, mennyezetbe lőtt, négy golyó, múzeummá alakított, sebesült főpásztort, ostromlott városon, kármelita templom, győri bazilika, vértanú püspök, eljárás 1946-ban, úgynevezett pozíciót, boldoggá avatáshoz, szentatya Apor, évvel később, római Szent, igazságtalanság áldozatainak, testi-lelki veszedelemtől, vértanúság koronáját, igazság védelmében, szentek társaságában, 2015-ös egyházmegyei, ereklye templomunk, vértanúságát jelképező, fogvatartottakat, bajbajutottaknak, oltalomleveleket, emberszeretettel, igazságtalanság, püspökszentelés, embertársainkat, igénytelenséget, gyóntatószékben, székesfehérvári, nagycsütörtökön, feljegyzéseiben, hatálybalépése, szubdiákonussá, petróleumlámpa, szerzetesházak, szemináriumába, egyházmegyében, újratemetésére, szeptemberében, közbenjárására, vezetettjeiben, feláldozásával, szentháromság, tisztelhessük, lelkipásztori, üldözötteknek, elajándékozta, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 184 db bejegyzés
e év: 3837 db bejegyzés
Összes: 40541 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 394
  • e Hét: 12079
  • e Hónap: 44588
  • e Év: 828941
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.