Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 27. vasárnap 10.07 - Boldog házasság
  2018-10-07 22:44:49, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Az első ember teremtése után így szólt az Úristen: ,,Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő."
Az Úristen megteremtette a földből a mező minden állatát és az ég minden madarát. Odavezette őket az emberhez, hogy lássa, milyen nevet ad nekik. Az lett a nevük, amit az ember adott nekik. Az ember tehát nevet adott minden állatnak, az ég minden madarának és a mező minden vadjának. De a maga számára nem talált segítőtársat, aki hasonló lett volna hozzá.
Ezért az Úristen álmot bocsátott az emberre, és amikor elaludt, kivette az egyik oldalbordáját, a helyét pedig hússal töltötte ki. Ezután az Úristen az oldalbordából, amelyet az emberből kivett, megalkotta az asszonyt, és az emberhez vezette. Az ember így szólt: ,,Ez most már csont az én csontomból és hús az én húsomból. Asszony a neve, mivel a férfiből vétetett." Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és a kettő egy test lesz.
Ez az Isten igéje. Ter 2,18-24

SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Testvéreim!
Annyit azért már látunk, hogy Jézus, aki kevéssel lett kisebb az angyaloknál, a halál elszenvedéséért a dicsőség és nagyság koronáját nyerte el, hiszen az Isten irgalmából mindnyájunkért megízlelte a halált.
Illett ugyanis (Istenhez), hogy azt, akiért és aki által minden lett - mivel számtalan fiát elvezette az üdvösségre -, az üdvösség szerzőjeként a szenvedésben tökéletesítse. Mert ugyanattól az egytől valók mind: a megszentelő és azok, akiket megszentelt. Ezért nem szégyelli testvérnek nevezni őket.
Ez az Isten igéje. Zsid 2,9-11

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Abban az időben: A farizeusok odamentek Jézushoz és megkérdezték: ,,Szabad-e a férjnek elbocsátania a feleségét?" Próbára akarták ugyanis tenni. Ő azonban kérdéssel válaszolt: ,,Mit parancsolt nektek Mózes?" Azt felelték: ,,Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk és elváljunk." Jézus folytatta: ,,A ti szívetek keménysége miatt írta nektek ezt a parancsot. Isten azonban a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét." Otthon tanítványai ismét megkérdezték őt ezzel kapcsolatban. Ezt válaszolta: ,,Aki elbocsátja feleségét és mást vesz el, házasságtörést követ el ellene. Ha pedig a feleség hagyja el férjét, és máshoz megy, házasságot tör."*
Kisgyermekeket vittek hozzá, hogy tegye rájuk a kezét. A tanítványok azonban elutasították őket. Amikor Jézus meglátta ezt, megharagudott, és ezt mondta nekik: ,,Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, nem megy be oda." Azután ölébe vette a gyermekeket, és kezét rájuk téve megáldotta őket.
Ezek az evangélium igéi.

Imádság
Mindenható Istenünk! A házasságkötéshez, a házasság egyben tartásához, a családi békesség megőrzéséhez és a családtagok boldogságához az akarat nélkülözhetetlen. Az emberi akarat azonban gyenge, sérülékeny, de te meg tudod, és meg akarod erősíti azt. Segítsd a házasságra lépőket, hogy emberi akaratukra és szándékukra bizalommal kérjék a te segítségedet! Segítsd felelősségteljes döntésükben a fiatalokat! Segítsd a házastársakat, hogy egymás boldogságát mindenben előmozdítsák, és együtt haladjanak, valamint gyermekeiket is vezessék az üdvösség útján!.


Boldog házasság .


A szentírástudósok hangsúlyozzák, hogy a bibliai teremtéstörténetet, amely szerint Isten hat nap alatt teremtette meg az egész világmindenséget és az embert, s végül a hetedik napon megpihent munkája után, nem szó szerint kell értelmezni, hanem a létezés csodájára, a világ létezésére és az emberi élet értelmére rákérdező ember évszázadok során kialakult válaszát, magyarázatát fogalmazza meg. Mégpedig a hívő ember válaszát, aki a teremtett világban felismeri Isten tevékenységét, rácsodálkozik a gondviselésre és elismeri Isten felsőbbségét. A teremtéstörténet arra is választ keres, illetve választ ad, hogy mi az ember feladata földi élete során, mire hívja őt Isten. Ezek szerint Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, a férfit és a nőt egymás számára rendelte, s úgy rendelte, hogy kettőjük kapcsolatából származzon a szerelem, a házasság, a gyermekáldás és a család. Ez az isteni szándék világosan kiolvasható a teremtéstörténetből.
Ugyanakkor a gyarló ember könnyen megfeledkezik erről az eredeti isteni szándékról, vagy pedig könnyebbnek tartja az életet, ha nem veszi azt figyelembe. Erről tanúskodik a mai evangéliumban a farizeusok kérdése is a válással kapcsolatban: ,,Szabad-e a férjnek elbocsátania a feleségét?" Jézus viszontkérdésére úgy válaszolnak, mintha nem ismernék Isten eredeti szándékát, és olyan részt idéznek a mózesi törvényből, amely saját véleményüket támasztja alá. Ezek szerint bizonyos feltételek mellett a házasságban élő férfinak joga volt ahhoz, hogy válólevelet állítson ki és elbocsássa feleségét. Ezt az engedményt azonban Jézus nem tartja jónak, mert nem egyezik meg Isten akaratával és világosan kimondja, hogy az emberek keményszívűsége miatt engedi meg a mózesi törvény a válást.
A válás nem fér bele Isten tervébe. Ezt bizonyítja, hogy bár a farizeusok kérdése a válással kapcsolatos, az Úr válasza a házasságra, annak igazi értelmére vonatkozik. Tanításában nem emberi törvényekre és engedményekre hivatkozik, hanem a teremtő Isten szándékára. Jézus pontosan azt mondja, amit a Teremtés könyvében is olvashatunk: ,,Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy. Amit tehát Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét." Isten tehát egymás számára teremtette a férfit és a nőt, hogy egymást boldoggá tegyék. Kettőjük kapcsolatát nevezzük házasságnak, amely egész életre szóló szeretetközösség és a szeretet ellen, az isteni szándék ellen vét az, aki a hűség helyett a válást választja.
Napjainkban sokan megkérdezik, hogy miért ragaszkodik az Egyház a házasság felbonthatatlanságához, amikor a polgári törvények lehetővé teszik azt? És miért ne válhatna el valaki, ha már nem érez szeretetet házastársa iránt? Vigyázzunk ezekkel a könnyelmű kérdésekkel! Vigyázzunk a bűnt felmenteni szándékozó magyarázatokkal! Vigyázzunk a házastárs iránti tiszteletet és felelősséget nélkülöző feleletekkel! Jézus egykor mondott felelete manapság is irányadó, azaz senki nem helyezheti az isteni törvény elé az emberi törvényeket! Senki ne hivatkozzon saját szabadságára, amikor válni akar, mert hiszen házassági ígéretét, esküjét is szabadon tette! Ha a házasságban és a családban nincs szerepe a hitnek és nincs jelentősége a vallásnak, akkor elviselhetetlennek tűnnek a házastárs gyengeségei, megvalósíthatatlannak látszik egymás boldogítása és megoldhatatlannak tűnnek az idővel jelentkező nehézségek. A házasság akkor lesz boldog és békés, ha a házastársak a hitből merítenek erőt közös életükhöz.
C. Horváth István Sándor

Ami tehát Isten összekötött, azt ember ne válassza szét
....

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: világmindenséget, nélkülözhetetlen, felelősségteljes, viszontkérdésére, szeretetközösség, házasságkötéshez, teremtéstörténet, szentírástudósok, keményszívűsége, elszenvedéséért, magyarázatokkal, mindnyájunkért, kisgyermekeket, házasságtörést, megfeledkezik, kapcsolatából, engedményekre, gondviselésre, tökéletesítse, házastársakat, hangsúlyozzák, oldalbordáját, tevékenységét, megharagudott, rácsodálkozik, boldogságához, oldalbordából, megteremtette, elutasították, evangéliumban, szenvedésben, feleletekkel, szerzőjeként, kapcsolatban, segítségedet, segítőtársat, első ember, embernek egyedül, mező minden, ember adott, ember tehát, maga számára, egyik oldalbordáját, helyét pedig, emberből kivett, emberhez vezette, férfiből vétetett, férfi elhagyja, feleségéhez ragaszkodik, test lesz, halál elszenvedéséért, üdvösségre –, OLVASMÁNY Mózes, EVANGÉLIUM Szent Márk, Amikor Jézus, Mindenható Istenünk, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Illyés Gyula - Milyen hamar.  A boldog családok mind hasonló...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó éjszakát  Png cica  Bertolt Brecht -től idézet  A másik dolog,  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Erdőn  A kételkedés kezelése  A Megváltó szolgálatában  Hiányzik  Png kutya  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kutya  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Albert Einstein gondolata  Akarat  Nagyon különös  Próbálj meg ...  Hogy lehet megtartani  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A másik dolog,  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tavaszi kép  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Sokan azt tartják  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nem számIt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Irgalom és ítélet  Esti kép  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hazára minden embernek szükség...  Png nő  Facebookon kaptam Annuska bar...  Neked tudnod kell  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szívem  A másik dolog,  Minden harmadik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Fehér virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete-erdő desszert  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Adakozás  Jónás Tamás – Végtelen b...  Esti kép  Alázat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
első ember, embernek egyedül, mező minden, ember adott, ember tehát, maga számára, egyik oldalbordáját, helyét pedig, emberből kivett, emberhez vezette, férfiből vétetett, férfi elhagyja, feleségéhez ragaszkodik, test lesz, halál elszenvedéséért, üdvösségre &#8211, üdvösség szerzőjeként, szenvedésben tökéletesítse, egytől valók, farizeusok odamentek, férjnek elbocsátania, teremtés kezdetén, ember ezért, feleségéhez csatlakozik, test lesznek, feleség hagyja, tanítványok azonban, evangélium igéi, házasság egyben, családi békesség, családtagok boldogságához, akarat nélkülözhetetlen, emberi akarat, házasságra lépőket, üdvösség útján, szentírástudósok hangsúlyozzák, egész világmindenséget, hetedik napon, létezés csodájára, világ létezésére, emberi élet, hívő ember, teremtett világban, teremtéstörténet arra, ember feladata, isteni szándék, gyarló ember, eredeti isteni, farizeusok kérdése, válással kapcsolatban, mózesi törvényből, engedményt azonban, emberek keményszívűsége, mózesi törvény, válással kapcsolatos, teremtő Isten, szeretet ellen, hűség helyett, válást választja, polgári törvények, könnyelmű kérdésekkel, bűnt felmenteni, házastárs iránti, isteni törvény, emberi törvényeket, családban nincs, házastárs gyengeségei, idővel jelentkező, házasság akkor, hitből merítenek, világmindenséget, nélkülözhetetlen, felelősségteljes, viszontkérdésére, szeretetközösség, házasságkötéshez, teremtéstörténet, szentírástudósok, keményszívűsége, elszenvedéséért, magyarázatokkal, mindnyájunkért, kisgyermekeket, házasságtörést, megfeledkezik, kapcsolatából, engedményekre, gondviselésre, tökéletesítse, házastársakat, hangsúlyozzák, oldalbordáját, tevékenységét, megharagudott, rácsodálkozik, boldogságához, oldalbordából, megteremtette, elutasították, evangéliumban, szenvedésben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 580
  • e Hét: 23640
  • e Hónap: 56794
  • e Év: 290541
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.