Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fáj a lába? Ez visszértágulat és érszűkület is lehet
  2019-04-02 15:40:53, kedd
 
  A lábfájdalom gyakori tünet, de általában legyintünk rá. Sokszor hónapok, évek telnek el, amíg a betegek orvoshoz fordulnak, holott az érszűkület és a visszértágulat komoly problémát tud okozni!

Vádli- vagy combfájdalom esetén, főleg, ha az járásra és mozgásra fokozódik, a legtöbben az izmok túlerőltetésére, az ízületek kopására, fájdalmára gondolnak. Ha azonban a javulás hosszú időn át várat magára, ráadásul a végtagokat hidegnek érezzük, valamint a bőr száraz, hámló, vagy mindehhez a lábujjak, sarkak elszíneződése is társul, akkor gondolni kell az érszűkületre, különösen idősek, cukorbetegek, dohányosok, koszorúérbetegek esetében, illetve akik családjában előfordult már szív-és érrendszeri probléma


Mozgásszervi panaszok és az érszűkület
Az idősebbeknél még inkább számolni kell ezzel a lehetőséggel, hiszen a korral együtt nő mind a mozgásszervi betegségek, mind az érszűkület előfordulása. A reumás bántalmak gyakoribb előfordulás alapján hajlamosak vagyunk az időskori fájdalmakat korral járónak hinni, és mivel az ízületi panaszok ebben a korban már ritkán válnak teljesen panaszmentessé, a tartós fájdalmak hátterében az okok keresése gyakran elmarad.

Fontos azt tudni azonban, hogy az érszűkület túl késői felismerése súlyos szövődményekhez vezethet - mondja dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa.

Visszér vagy érszűkület?
A visszeres panaszok sokszor könnyen felismerhetőek, hiszen a probléma sokszor jellegzetes panaszokkal jár, ugyanis az apróbb hajszálerek mellett akár kitüremkedő, kacskaringós erek is gyakran fellelhetőek. Ez persze nem jelenti azt, hogy látható jelek mindig vannak, ugyanis például a nehézláb-érzést vagy a lábgörcsöket kezdetben a megnőtt vénás nyomás is okozhatja, mely ilyenkor még nem jár sem a visszérbillentyűk elégtelenségével, sem a felületes visszerek kórosan nagy tágulatával.

Hogy miért is jár fájdalommal a visszér? A vénabillentyűk dugattyúszerűen a visszaáramlást akadályozzák meg az általuk közrezárt szakaszon. Ha a fokozatosan emelkedő nyomás miatt a billentyűk nem zárnak rendesen, akkor a visszaáramló vér az adott szakaszon tovább növeli a nyomást, nagyobb terhet róva az alatta szakaszra, majd a megnövekedett vérmennyiség a szövetek közé távozik, pangást majd vizenyőt hozva létre. Ezt az állapotot jellemzően a sok állás, ülés elősegíti, a lábak elnehezülnek, és feszítő érzéssel társul.
Az érszűkület esetében a panaszok az artériák falában lerakódó zsír és egyéb sejtek okozta szűkület miatti csökkent szöveti oxigén és tápanyagellátás következményeként alakulnak ki. Ilyenkor nyugalomban még megfelelő a vérellátás, de járáskor az izmok megfeszülése következtében tovább szűkül az erek átmérője, csökkentve az áramló vér mennyiségét, és fellép a végtag görcsös fájdalma, ami miatt a beteg kénytelen egy kis időre megállni (innen ered a kirakatnéző betegség elnevezés).

A fájdalom ezután az izmok ellazulása és a javuló áramlás miatt megszűnik. Továbbjáráskor a folyamat ismétlődik. Súlyosabb esetben az oxigénellátás teljes mértékben megszűnik, ilyenkor a fájdalom nyugalomban is fennáll és következményes szövetelhalás jön létre, ami fekélyek formájában jelentkezik.
A visszeres és az érszűkületes panaszok a jellegzetességük miatt egymástól viszonylag jól elkülöníthetőek. A problémát inkább a két betegség együttes előfordulása okozza, főleg ha mindkét betegség súlyosabb esete áll fenn egyidejűleg, mert ilyenkor a visszérpanaszok kezelése háttérbe szorul, így a fennmaradó visszeres tünetek továbbra is kellemetlenek maradnak a beteg számára.
Az érszűkület felismerése és kezelése
Amennyiben a lábfájdalom oka nem ismert, illetve az alkalmazott kezelésre nem szűnik, akkor a panaszokkal érdemes megfelelő szakemberhez fordulni. Az érszűkület felismerése a boka kar index meghatározással történik, amit fizikális vizsgálat egészít ki. A diagnózis felállításához, súlyos esetben pedig már a terápia megtervezéséhez érfestésre kerülhet sor.

Az érszűkület kezelése sokrétű, részben gyógyszeres, részben műtéti terápiából tevődik össze. A beteg részéről fegyelmet, türelmet, rendszerességet követel, hiszen az állapot szinten tartható, a tünetek javíthatóak, de a maga a betegség nem gyógyítható.

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: EgészségKalauz
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: koszorúérbetegek, jellegzetességük, trombózisközpont, elégtelenségével, meghatározással, visszérpanaszok, rendszerességet, szövődményekhez, tápanyagellátás, dugattyúszerűen, megtervezéséhez, túlerőltetésére, elkülöníthetőek, visszaáramlást, panaszmentessé, vénabillentyűk, továbbjáráskor, felállításához, visszértágulat, egészségkalauz, következményes, felismerhetőek, szövetelhalás, elszíneződése, kellemetlenek, oxigénellátás, következtében, megnövekedett, kacskaringós, lábgörcsöket, előfordulása, fellelhetőek, vérmennyiség, akadályozzák, érszűkületre, mozgásszervi, lábfájdalom gyakori, betegek orvoshoz, visszértágulat komoly, izmok túlerőltetésére, ízületek kopására, javulás hosszú, végtagokat hidegnek, korral együtt, mozgásszervi betegségek, érszűkület előfordulása, reumás bántalmak, időskori fájdalmakat, ízületi panaszok, tartós fájdalmak, okok keresése, visszeres panaszok, Kósa Éva,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Kellemes délutánt kívánok  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Soha ne kedvezz...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Julian Brass gondolata  Fekete István - Akác  Lóhere  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Png ház  Esti kép  Fehér virág  Albert Einsteinről  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png virág  Esti kép  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Kövesd a cowboyt!  Az engedelmesség miért nem vál...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Idő  Png lepke  Bounty krémes  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sokan azt tartják  képre írva  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Soha ne kedvezz...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  Őrizkednünk kell...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az engedelmesség miért nem vál...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Akarat  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tavaszi kép  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Reggel van  Esti kép  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Leonardo da Vinci gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png telefon  Png ház  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lábfájdalom gyakori, betegek orvoshoz, visszértágulat komoly, izmok túlerőltetésére, ízületek kopására&#65279, javulás hosszú, végtagokat hidegnek, korral együtt, mozgásszervi betegségek, érszűkület előfordulása, reumás bántalmak, időskori fájdalmakat, ízületi panaszok, tartós fájdalmak, okok keresése, visszeres panaszok, probléma sokszor, apróbb hajszálerek, nehézláb-érzést vagy, lábgörcsöket kezdetben, megnőtt vénás, visszérbillentyűk elégtelenségével, felületes visszerek, vénabillentyűk dugattyúszerűen, visszaáramlást akadályozzák, általuk közrezárt, fokozatosan emelkedő, adott szakaszon, alatta szakaszra, megnövekedett vérmennyiség, szövetek közé, állapotot jellemzően, lábak elnehezülnek, érszűkület esetében, artériák falában, izmok megfeszülése, erek átmérője, végtag görcsös, beteg kénytelen, kirakatnéző betegség, fájdalom ezután, izmok ellazulása, javuló áramlás, folyamat ismétlődik, oxigénellátás teljes, fájdalom nyugalomban, érszűkületes panaszok, jellegzetességük miatt, problémát inkább, visszérpanaszok kezelése, fennmaradó visszeres, beteg számára, érszűkület felismerése, alkalmazott kezelésre, panaszokkal érdemes, diagnózis felállításához, terápia megtervezéséhez, érszűkület kezelése, beteg részéről, állapot szinten, tünetek javíthatóak, koszorúérbetegek, jellegzetességük, trombózisközpont, elégtelenségével, meghatározással, visszérpanaszok, rendszerességet, szövődményekhez, tápanyagellátás, dugattyúszerűen, megtervezéséhez, túlerőltetésére, elkülöníthetőek, visszaáramlást, panaszmentessé, vénabillentyűk, továbbjáráskor, felállításához, visszértágulat, egészségkalauz, következményes, felismerhetőek, szövetelhalás, elszíneződése, kellemetlenek, oxigénellátás, következtében, megnövekedett, kacskaringós, lábgörcsöket, előfordulása, fellelhetőek, vérmennyiség, akadályozzák, érszűkületre, mozgásszervi, szakemberhez, elnehezülnek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 489 db bejegyzés
e év: 2823 db bejegyzés
Összes: 128053 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 620
  • e Hét: 3920
  • e Hónap: 57592
  • e Év: 335817
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.