Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nárcisz - jácint virág
  2019-01-30 10:29:32, szerda
 
  - A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Nárcisz: - önzés, gőg, önszeretet, öncsodálat, önimádat, alakiság, annyira édes maradok mint te, Kissé lehajtott fejével a virágok szolgájának is nevezik, a neve egy görög mítoszból ered: az ifjú Narküsszosz beleszeret saját tükörképébe, és egész idejét a vízben tükröződő képmásának nézegetésével tölti, büntetésképpen a bosszú istene, Nemezisz, virággá változtatta.
A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Virágzatuk ernyőszerű, vagy a virágok magánosak.[Nevét Narkisszosz mitológiai alakról, esetleg narkotikus (narkoa, görögül bénítani) tulajdonságairól kapta.
A nárcisz (Narcissus) többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. A virágzása az új kínai év kezdetén történik, ezért az újjászületés szimbólumává vált. Ha a nárciszod Újév estéjén virágzik, akkor egész évben szerencsés és egészséges leszel. A “Big Fish" című filmben Edward Bloom a szerelme ablaka alá ültet nárciszt azért, hogy a virágokkal meghódítsa..
- Narkisszosz egy nimfa fia volt, akinek születésekor megjósolta Teiresziasz, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a látszólag önmagának ellentmondó jóslat valóra is vált. Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, akibe sok nimfa beleszeretett, ő viszont mindet elutasította (közöttük volt Ekhó is). Az egyik nimfa azonban nem törődött bele kikosarazásába, s Nemeszisz istennőnek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz meg is hallgatta és teljesítette a kívánságot. Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mivel magának a virágnak a szirma is egy kicsit önmaga felé hajlik. (Ezért nem illik nárciszt vinni vendégségbe.)
.....



...... ......



*

- Jácint - sport, játék, játékok, rohanás, Apolló virágai, Fehér: Próbálj megbocsátani! bájosság, Kék: Imádkozom érted!, Lila: állhatatosság, tartósság, Sárga: bocsánat, bocsáss meg, bánat, Vörös vagy rózsaszín: féltékenység.
...... .......


A cserepes jácint már novembertől elérhető a virágboltokban, amely kiváló ajándékként szolgál az őszi névnaposoknak és otthonunk adventi díszítésében.
A hagymás, gumós és hagymagumós növények többsége nyugalmi időszaka idejére visszahúzódik a talajba, ezért az év nagy részében nem igényelnek gondoskodást. Az ősszel kapható kerti fajták mind télállóak, amíg a tavasszal kereskedelembe kerülők közül, csak a liliomok és egyes más fajok viselik el hazánk téli kontinentális éghajlatát. A kertészetekben kapható hagymák, gumók és hagymagumók mérete és minősége nagyon eltérő lehet. Az olcsó ár általában kisebb hagymát, gyengébb virágzást és kisebb virágot is takar.
Jácint, latinul hyacinth, de görög eredetű neve utal elterjedési területére: mivel a monda szerint Apolló isten által legyőzött Hyakinthos spártai király kihullott véréből nőttek ki az első virágok.
A nemzetség három fajából- Hyacinthus orientalis, Hyacinthus litwinovii és a Hyacinthus transcaspicus - a kerti fajták őse a kerti jácint (Hyacinthus orientalis). Közeli rokon nemzetségei a vadjácint (Bellevalia), a törpejácint (Hyacinthella) és a Brimurea fajok. Mivel könnyen hajtatható, mind kertben, mind cserépbe ültetésre alkalmas. A kertbe ősszel ültessük, mert tavasz közepén jelennek meg nagyon illatos, tömött fürtben álló virágjai.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Címkék: tulajdonságairól, növénynemzetség, amarilliszfélék, büntetésképpen, egocentrizmust, kereskedelembe, amaryllidaceae, spárgavirágúak, megpillantotta, kikosarazásába, virágboltokban, kertészetekben, névnaposoknak, állhatatosság, nézegetésével, beleszeretett, visszahúzódik, tőlevélrózsás, kontinentális, transcaspicus, folyótükörbe, istennőjének, szimbólumává, újjászületés, díszítésében, hyacinthella, nagyobbrészt, teljesítette, féltékenység, gondoskodást, elutasította, megbocsátani, születésekor, ajándékként, asparagales, szimbólumot, virágok szolgájának, görög mítoszból, ifjú Narküsszosz, vízben tükröződő, bosszú istene, virágok magánosak, szerencse szimbóluma, újjászületés szimbólumává, nárciszod Újév, szerelme ablaka, virágokkal meghódítsa, látszólag önmagának, egyik nimfa, bosszúállás istennőjének, folyó partjára, kínt élte, Nevét Narkisszosz, Edward Bloom, Reggelre Narkisszosz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  A Megváltó szolgálatában  Egy maradéktalanul uralt világ  képre írva  Bounty krémes  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Hazára minden embernek szükség...  Fekete-erdő desszert  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png cica  Fekete-erdő desszert  Fekete-erdő desszert  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gonosz démon-álarc  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Nevem  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Fekete-erdő desszert  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A másik dolog,  Reggel van  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png csokor  Fehér virág  Szívem  Facebookon kaptam  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Adakozás  Facebookon kaptam  Png cica  Sokan azt tartják  Akarat  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Garai Gábor - Takarítás  Őrizkednünk kell...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png telefon  Csak a fogyatkozás látható  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Alázat  Irgalom és ítélet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png nő  A jó emberek mindig szépek mar...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyon különös  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
virágok szolgájának, görög mítoszból, ifjú Narküsszosz, vízben tükröződő, bosszú istene, virágok magánosak, szerencse szimbóluma, újjászületés szimbólumává, nárciszod Újév, szerelme ablaka, virágokkal meghódítsa, látszólag önmagának, egyik nimfa, bosszúállás istennőjének, folyó partjára, kínt élte, odasiető nimfák, nárcisz azóta, önimádat jelképe, kicsit önmaga, cserepes jácint, őszi névnaposoknak, ősszel kapható, tavasszal kereskedelembe, kertészetekben kapható, monda szerint, első virágok, nemzetség három, kerti fajták, kerti jácint, kertbe ősszel, tulajdonságairól, növénynemzetség, amarilliszfélék, büntetésképpen, egocentrizmust, kereskedelembe, amaryllidaceae, spárgavirágúak, megpillantotta, kikosarazásába, virágboltokban, kertészetekben, névnaposoknak, állhatatosság, nézegetésével, beleszeretett, visszahúzódik, tőlevélrózsás, kontinentális, transcaspicus, folyótükörbe, istennőjének, szimbólumává, újjászületés, díszítésében, hyacinthella, nagyobbrészt, teljesítette, féltékenység, gondoskodást, elutasította, megbocsátani, születésekor, ajándékként, asparagales, szimbólumot, változtatta, vendégségbe, narkisszosz, hagymagumós, ellentmondó, elterjedésű, elterjedési, szubtrópusi, teiresziasz, hagymagumók, nemzetségei, narküsszosz, tükörképébe, novembertől, törpejácint, szolgájának, bosszúállás, hyacinthus, orientalis, virágzatuk, szerencsés, igényelnek, ernyőszerű, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3178
  • e Hét: 8979
  • e Hónap: 42133
  • e Év: 275880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.