Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyhét a biblia leírása szerint
  2019-03-18 22:32:34, hétfő
 
  Nagyhét péntek
Ezáltal legyen erős és irgalmas a szívünk, éber és nagylelkű, amely nem hagyja, hogy bezárkózzon, és nem esik bele a közömbösség globalizációjának szédületébe.
- Biblia Iz 52,13,14,15-53,12
Az Úr Szolgájáról szóló negyedik ének
13 Nézzétek, szolgám diadalmaskodik, fönséges lesz és felmagasztalják, és nagy dicsőségre emelkedik.
14 Amint sokan megborzadtak láttán, - hiszen oly dicstelennek látszott és alig volt emberi ábrázata -,
15úgy fog majd sok nemzet ámulni rajta és királyok némulnak el színe előtt. Mert olyasmit fognak látni, amilyet még soha nem hirdettek nekik; és olyan dolognak lesznek tanúi, amilyenről addig soha nem hallottak.
53/1 Ki hitt abban, amit hallottunk, és az Úr karja ki előtt nyilvánult meg?
2Úgy nőtt fel előttünk, mint a hajtás, és mint a gyökér a szomjas földből. Nem volt sem szép, sem ékes [hiszen láttuk], a külsejére nézve nem volt vonzó.
3 Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés; olyan, aki elől iszonyattal eltakarjuk arcunkat, megvetett, akit bizony nem becsültünk sokra.
4 Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott.
5 Igen, a mi bűneinkért szúrták át, a mi gonoszságainkért törték össze; a mi békességünkért érte utol a büntetés, az ő sebei szereztek nekünk gyógyulást.
6 Mi mindnyájan, mint a juhok, tévelyegtünk, ki-ki a maga útjára tért, és az Úr mégis az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát.
7 Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját.
8 Erőszakos ítélettel végeztek vele. Ugyan ki törődik egyáltalán ügyével? Igen, kitépték az élők földjéből, és bűneink miatt halállal sújtották.
9 A gonoszok közt adtak neki sírboltot, és a gazdagok mellé temették el, bár nem vitt végbe gonoszságot, sem álnokság nem volt a szájában.
10 Úgy tetszett az Úrnak, hogy összetöri a szenvedéssel. Ha odaadja életét engesztelő áldozatul: látni fogja utódait, hosszúra nyúlik élete, és teljesül általa az Úr akarata.
11,,Majd ha véget ér lelkének gyötrelme, látni fogja a világosságot, és megelégedés tölti el. Szenvedésével sokakat megigazultakká tesz szolgám, mivel gonoszságaikat magára vállalta.
12 Ezért osztályrészül sokakat adok neki, és a hatalmasok lesznek a zsákmánya, amiért életét halálra adta, és a gonosztevők közé sorolták, noha sokak vétkeit hordozta, és közben imádkozott a bűnösökért."
- Biblia Zsid 4,14-16. 5,7-9;
Jézus az Újszövetség főpapja.
14 Mivel tehát olyan kiváló főpapunk van, aki áthatolt az egeken, Jézus, az Isten Fia, legyünk állhatatosak a hitvallásban.
15 Főpapunk ugyanis nem olyan, hogy ne tudna együtt érezni gyöngeségeinkkel, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan mindenben kísértést szenvedett, a bűntől azonban ment maradt.
16 Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónjához, hogy irgalmat találjunk és kegyelmet kapjunk, amikor segítségre szorulunk.
5/7 Földi életében hangosan kiáltozva, könnyek között imádkozott s könyörgött ahhoz, aki meg tudta menteni a haláltól, és hódolatáért meghallgatásra talált.
8 Annak ellenére, hogy ő volt a Fiú, a szenvedésből engedelmességet tanult.
9 Műve befejeztével pedig örök üdvösséget szerzett azoknak, akik engedelmeskednek neki,
- Biblia Jn 18,1-19,42
Jézus elfogatása.
Jézus Annás és Kaifás előtt
Jézus Pilátus előtt.
Jézus halálra ítélése.
A keresztre feszítés.
Sorsot vetnek Jézus ruhájára.
Jézus anyja.
Jézus halála.
Megnyitják Jézus oldalát.
Jézus temetése.
Részletek itt olvasható Link
*
Nagyhét szombat
Az új evangelizáció Csillaga, Mária segíts, hogy felragyogjon bennünk a közösség, a szolgálat, a lángoló és nagylelkű hit, az igazságosság és a szegények iránti szeretet tanúságtétele, hogy az Evangélium öröme eljusson a föld határaiig, és egyetlen periféria se nélkülözze annak fényét.
Az élő Evangélium Anyja, a kicsinyek örömének forrása,
imádkozz érettünk! Ámen. Alleluja.
*
Húsvét vasárnap - hétfő
Wikipedia oldalon
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ.[4][5] A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.
- A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még pünkösdig húsvéti idő van.
- Húsvétvasárnap
Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak. A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még több héten át húsvéti idő van.
-Húsvéthétfő
Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak.
*
- A húsvéti szokások értelmezése a Biblia alapján
Az eredeti zsidó ünnepről az Ószövetségben olvashatunk. Ennek a lényege röviden az, hogy a zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának emlékére rendelte Isten az ünnepet az alábbi rendtartás szerint:
Egy hétig a szabadulás előtt csak kovásztalan kenyeret ehettek a zsidók, tehát a tilalom nem a húsra vonatkozott, hanem a kovászra. A szabadulás napján az egy esztendős bárányt (vagy kecskét) tűzön sütve kellett elkészíteni, tilos volt a nyers és a vízben főtt hús fogyasztása.(lásd 2Móz 12)
A katolikus hívők Jézus negyven napos böjtjére emlékezve nem fogyasztanak húst, ez az eredeti böjt azonban nem ilyen volt, hiszen Jézus a sivatagba nem vitt kenyeret és vizet sem, mert a kísértő azt kérte tőle, hogy változtassa a köveket kenyérré, ha tehát lett volna nála kenyér, ez nem lett volna kísértés. Jézus azonban így válaszolt a kísértésre: "Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik." (Máté 4,4) Tehát itt is megerősítést nyer az, hogy kenyeret nem fogyasztott. Ahogyan Mózes sem, amikor a Sinai hegyen "ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel, kenyeret nem evett, vizet sem ivott." (lásd 2Móz 34,28)
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: gyöngeségeinkkel, engedelmeskednek, kereszthalálával, gonoszságainkért, megfeleltethető, elfogyasztaniuk, felmagasztalják, tulajdonítottak, engedelmességet, húsvétvasárnap, megigazultakká, feltámadásával, gonoszságaikat, betegségeinket, családtagoknak, diadalmaskodik, lecsendesíteni, meghallgatásra, szabadulásának, tulajdonítanak, hazataláljanak, békességünkért, tanúságtétele, osztályrészül, evangelizáció, kereszténység, szenvedésével, hagyományának, eljövetelének, fogyasztották, ószövetségben, ételszentelés, termékenységi, hitvallásban, szenvedéssel, állhatatosak, közömbösség globalizációjának, szomjas földből, külsejére nézve, emberek között, fájdalmak férfia, maga útjára, bárány elnémul, élők földjéből, gonoszok közt, gazdagok mellé, hatalmasok lesznek, gonosztevők közé, bűntől azonban, kegyelem trónjához, szenvedésből engedelmességet, keresztre feszítés, Biblia Iz, Biblia Zsid, Isten Fia, Biblia Jn, Jézus Annás, Jézus Pilátus, Megnyitják Jézus, Evangélium Anyja, Ahogyan Mózes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szimbólumok  Facebookon kaptam  képre írva  Nárcisz  Fülpontok  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Márciuzs 24.  Görgess  Boldogság  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Esti kép  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Alvó kutyák  Alvó baby  Facebookon kaptam  Virágos mező  Facebookon kaptam  Mire jók ?  képre írva  Haja van  Facebookon kaptam Krisztinától  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  Szeretettel !  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Havazás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Öröknek hinni . . .  Esti képek  A jó kedv a világon  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sir Andrew Lloyd Webber  Öreg nő sóhajt  Varázskönyv  Paul David Tripp Március 25  Kövesd a vezetőt  A pálma a győzelem és a diadal...  virágvasárnap  Halhatatlan boldog percek . ....  Facebookon kaptam  Kezdjük annak a megértésével,....  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Tudd, hogy magától az élet soh...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Márciuzs 24.  képre írva  Kezdjük annak a megértésével,....  A Víz Világnapja.  képre írva  Alvó baby  Harang ( gif )  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tudd, hogy magától az élet soh...  A máj egészségét biztosító és ...  A nagyhét eseményei  Szép estét  Nem hazudnak  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó lelkek  Tibeti harangvirág  Sonka vásár  Könyvek  Figyeld meg az "én"-t  A máj egészségét biztosító és ...  Szívet megérintő . . .  Talppontok közérthetően  képre írva  Talppontok közérthetően  Nem látom őket  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 27 
Bejegyzés Címkék
közömbösség globalizációjának, szomjas földből, külsejére nézve, emberek között, fájdalmak férfia, maga útjára, bárány elnémul, élők földjéből, gonoszok közt, gazdagok mellé, hatalmasok lesznek, gonosztevők közé, bűntől azonban, kegyelem trónjához, szenvedésből engedelmességet, keresztre feszítés, szegények iránti, föld határaiig, kicsinyek örömének, kereszténység legnagyobb, harmadik napon, halál felett, valláson kívül, tavasz eljövetelének, húsvétnak megfeleltethető, egyiptomi fogságból, pészahhal ritkán, húsvét egybeesik, tavaszi nap-éj, húsvét ünnepe, napon keresztül, naphoz tartozott, ételszentelés hagyománya, délelőtti misére, húsvéti bárány, tojás pedig, újjászületés jelképe, egészben főtt, családi összetartást, magyar néphagyomány, családtagoknak együtt, húsvéti tojásokat, húsvéti ételeket, locsolkodás hagyományának, feltámadás hírét, piros színnek, húsvéti szokások, eredeti zsidó, lényege röviden, alábbi rendtartás, szabadulás előtt, húsra vonatkozott, szabadulás napján, vízben főtt, katolikus hívők, eredeti böjt, köveket kenyérré, gyöngeségeinkkel, engedelmeskednek, kereszthalálával, gonoszságainkért, megfeleltethető, elfogyasztaniuk, felmagasztalják, tulajdonítottak, engedelmességet, húsvétvasárnap, megigazultakká, feltámadásával, gonoszságaikat, betegségeinket, családtagoknak, diadalmaskodik, lecsendesíteni, meghallgatásra, szabadulásának, tulajdonítanak, hazataláljanak, békességünkért, tanúságtétele, osztályrészül, evangelizáció, kereszténység, szenvedésével, hagyományának, eljövetelének, fogyasztották, ószövetségben, ételszentelés, termékenységi, hitvallásban, szenvedéssel, állhatatosak, világosságot, tévelyegtünk, szenvedéstől, összetartást, újjászületés, néphagyomány, eltévednének, fogyasztanak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1451
  • e Hét: 5041
  • e Hónap: 25724
  • e Év: 228637
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.