Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Alexandriai Szent Sándor
  2019-03-19 19:07:51, kedd
 
  Szent Sándor, .Alexandria pátriárkája 313-tól haláláig, buzgó lelkipásztor.
Akhillasz püspököt követte Alexandria élén. A püspökségre ugyancsak vágyó Arius hamarosan Sándor támadójaként lépett fel. (Annak ellenére, hogy az elüldözött Ariust korábban pont Sándor fogadta vissza az egyházmegyébe, és érte el pappá szenteltetését.) Mivel szent élete miatt nem találhatott kifogásolnivalót Sándoron, a püspök hitelveit kezdte el vitatni. A vita 318 körül robbant ki. Sándor igyekezett Ariust lecsillapítani, de nem járt sikerrel. Később az egyiptomi püspöket zsinatra hívta össze. 320-ban csaknem 100 püspök egybegyűlte után kiátkozták Ariust az egyházból. Sándor a nyilatkozatról több nem egyiptomi püspököt, így I. Szilveszter pápát is értesítette.
Nagy Konstantin császár kezdetben haragudott a pátriárkára, mert szerinte túlságosan fekavarta az egyház békéjét - később azonban egyenesen Sándor kérésére hívta össze 325-ben a niceai egyetemes zsinatot, amelyen a pátriárka személyesen is részt vett. A zsinatra a diakónus Athanasziosz kísérte el, akit Sándor utódjának jelölt ki. A püspök a zsinatról visszatértekort hunyt el Alexandriában. Mind a nyugati, mind a keleti kereszténység szentként tiszteli. Ünnepe a Római katolikus egyházban február 26., a Kopt ortodox egyházban pedig április 22.
Életéről Theodorétosz és Szókratész Szkholasztikosz számol be. Theodorétosz fenntartotta Sándor leveleit is, amelyeket a püspök I. Sándor konstantinápolyi pátriárkának írt az elítélt Ariust befogadó püspökök ellen. Szókratész Szkholasztikosz az idézett körlevelet, illetve egy beszédet (Az Úr testéről, lelkéről, szenvedéséről mentett meg az enyészettől.
Forrás: Wikipedia oldal

*
- Szent Sándor emléknapja
Sándor (Alexander) a világhírű alexandriai hittudományi iskola növendéke, a nagytudományú Pantén és alexandriai Kelemen tanítványa volt.
Természetes, hogy ilyen környezetben Sándor tudása is gyorsan fejlődött, nevének híre messzi tájakra is eljutott, ennek következtében a kappadócziaiak őt válaszották püspökül. Egyházmegyéjét bölcsen és szeretettel kormányozta, életével pedig jó példát mutatott híveinek. Befolyása az emberekre és szavának ereje feltűnt a pogány hatóságoknak, s hogy gátat vessenek a kereszténység terjedésének, kieszközölték elfogatását Szevér római császárnál. Börtönbe vetették, ahol hét esztendeig sínylődött.
A császár halála után szabadult ki. Az egyház abban az időszakban békét élvezett és a kappadócziai egyházmegye, amelyet Sándor egyik legkiválóbb papjára, Kelemenre bízott, jó kezekben volt. Ezért elhatározta, hogy elmegy a Szentföldre és felkeresi azokat a helyeket, amelyeket az Üdvözítő Jézus Krisztus személyes jelenlétével megszentelt. Csaknem egyidő­ben ért Jeruzsálembe Nárcisszal, az immár 100 éves püspökkel, aki ugyanúgy akkor szabadult ki a fogságból, és oda ment megerősíteni aggódó híveit. Sándor kötelességének tartotta, hogy tiszteletét tegye agg püspöktársánál. Nárcisz nagy örömmel fogadta őt és tudva kimagasló képzettségét, szent életét és buzgalmát, Isteni ihlettől kijelentette: te kell légy az én utódom. Nem is nyugodott meg addig, amíg a palesztinai püspökök beleegyezését is megnyerte azért, hogy Sándor az ő segédpüspöke lehessen utódlási joggal.
Sándor bár kissé vonakodott a megtiszteltetéstől, engedett az aggastyán kérésének és miután lemondott a kappadócziai püspökségéről, elfoglalta a jeruzsálemi püspökséget. Nárcisz püspök még 16 évig élt, 116 éves korában azzal a tudattal halt meg, hogy a jeruzsálemi keresztény egyház élén egy hiteles, apostoli lelkületű főpásztor áll.
Sándor püspök mindvégig a tudomány és a szeretet fegyverével küzdött Krisztus egyházáért. A jeruzsálemi templom mellett könyvtárat létesített, abba nagy fáradtsággal és sok költséggel összegyűjtötte a szent püspökök és tanítók egyházra vonatkozó könyveit, leveleit és iratait. Felbecsülhetetlen gyűjteményének köszönhetjük, hogy az első keresztény századokról hű és igaz kép maradt fenn az utókornak.
Sándor buzgalmát a mindenható a vértanúság örök koronájával jutalmazta meg. Amikor Déciusz császár parancsba adta a keresztények üldözését, Sándor püspök az elsők között volt, akiket törvényszék elé idéztek. Bátor fellépése és Krisztus tanításának az ítélőszék előtti védelmezése annyira felbosszantotta a pogányokat, hogy nem kímélve magas korát, válogatott kínzásokkal gyötörték. Ő pedig mindvégig dicsőítő és hálaimát mondott azért, hogy méltónak találtatott szent nevéért szenvedni. Ima közben adta ki lelkét 252-ben a palesztinai Cesáriá­ban. Emléknapja világszerte már­cius 18-án van.
Forrás: Fodor György írása

*
- SZENT SÁNDOR VÉRTANÚ Kománé városában élt Neocezáreában. Először mint egyszerû szén égető élt, ezzel a foglalkozással szerezte meg kenyerét. Fekete alakja és egyszerű ruházata miatt egyszerű, tudatlan embernek tartották. Pedig nem így volt. A munkák szünetében talált magának időt, hogy művelje és gazdagítsa elméjét hasznos elfoglaltságokkal és a Szentírás olvasásával. Szíve tisztaságával felülmúlt mindenkit. Püspökük halála után a város lakói kérték csodatevő szent Gergely püspököt, hogy adjon nekik új püspököt. Sok, látszólag rátermett embert ajánlottak Gergelynek, de ő isteni utasításra várt. A város lakói azt mondták, hogy ha nem figyel rájuk, akkor a szénégető Sándort teszik püspökké. Gergely látni akarta őt, de az emberek kinevették. Gergely titokban kikérdezte Sándort és miután megmosdott és illő ruhába öltözködött, és mindenki meggyőződött okosságáról, Isten akaratát látva benne egyhangúlag választották meg püspökké. Ő mint püspök teljesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Buzgón jótéteményekkel, szelíden és fáradhatatlan munkássággal kormányozta Isten szellemi nyáját. Dioklécián császár üldözése alatt vértanúsággal pecsételte meg hitét. szállás
Forrás: Katolikusok Élő Közössége hírei
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: kifogásolnivalót, konstantinápolyi, szkholasztikosz, visszatértekort, jótéteményekkel, felbosszantotta, foglalkozással, nyilatkozatról, gyűjteményének, lecsillapítani, szenteltetését, összegyűjtötte, püspöktársánál, kötelességének, kappadócziaiak, egyházmegyéjét, egyházmegyébe, fáradhatatlan, tisztaságával, kieszközölték, szenvedéséről, neocezáreában, nagytudományú, alexandriában, következtében, püspökségéről, kereszténység, vértanúsággal, beleegyezését, választották, környezetben, kappadócziai, munkássággal, hatóságoknak, terjedésének, hittudományi, püspökségre ugyancsak, elüldözött Ariust, püspök hitelveit, egyiptomi püspöket, nyilatkozatról több, egyház békéjét, niceai egyetemes, pátriárka személyesen, diakónus Athanasziosz, zsinatról visszatértekort, keleti kereszténység, elítélt Ariust, idézett körlevelet, világhírű alexandriai, nagytudományú Pantén, pogány hatóságoknak, Alexandriai Szent Sándor, Szent Sándor, Nagy Konstantin, Életéről Theodorétosz, Szókratész Szkholasztikosz, Üdvözítő Jézus Krisztus, Jeruzsálembe Nárcisszal, Amikor Déciusz, Fodor György, SZENT SÁNDOR VÉRTANÚ Kománé, Katolikusok Élő Közössége,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos mondta  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  39 ígéret  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Müller Péter tollából  Annyira tisztelem a szabadságo...  Robin Wight pitypang szobra  Vito Giaquinto gondolata  Töröld le  Szép estét  Facebookon kaptam  Az ember  "Ez egy csoda"  Vito Giaquinto gondolata  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Tavaszi este  Facebookon kaptam Krisztinától  Jázmin  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  képre írva  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Emlékezz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Ott van  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  A sorsod  Van néhány kérdés, amin gondol...  Andrássy Réka - A bolond Böske  A sorsod  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  James Allen  Isten hűségének mértéke  James Allen  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  "Ez egy csoda"  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jó nap volt  Jó nap volt  James Allen  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 14  IGEN így  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó nap volt  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
püspökségre ugyancsak, elüldözött Ariust, püspök hitelveit, egyiptomi püspöket, nyilatkozatról több, egyház békéjét, niceai egyetemes, pátriárka személyesen, diakónus Athanasziosz, zsinatról visszatértekort, keleti kereszténység, elítélt Ariust, idézett körlevelet, világhírű alexandriai, nagytudományú Pantén, pogány hatóságoknak, kereszténység terjedésének, császár halála, egyház abban, időszakban békét, kappadócziai egyházmegye, palesztinai püspökök, aggastyán kérésének, kappadócziai püspökségéről, jeruzsálemi püspökséget, tudattal halt, jeruzsálemi keresztény, szeretet fegyverével, jeruzsálemi templom, szent püspökök, első keresztény, vértanúság örök, keresztények üldözését, elsők között, ítélőszék előtti, palesztinai Cesáriá­ban, foglalkozással szerezte, munkák szünetében, város lakói, szénégető Sándort, emberek kinevették, hozzá fűzött, kifogásolnivalót, konstantinápolyi, szkholasztikosz, visszatértekort, jótéteményekkel, felbosszantotta, foglalkozással, nyilatkozatról, gyűjteményének, lecsillapítani, szenteltetését, összegyűjtötte, püspöktársánál, kötelességének, kappadócziaiak, egyházmegyéjét, egyházmegyébe, fáradhatatlan, tisztaságával, kieszközölték, szenvedéséről, neocezáreában, nagytudományú, alexandriában, következtében, püspökségéről, kereszténység, vértanúsággal, beleegyezését, választották, környezetben, kappadócziai, munkássággal, hatóságoknak, terjedésének, hittudományi, theodorétosz, segédpüspöke, keresztények, támadójaként, pátriárkának, köszönhetjük, fáradtsággal, lelkipásztor, athanasziosz, képzettségét, kijelentette, fenntartotta, jelenlétével, jeruzsálembe, megerősíteni, meggyőződött, enyészettől, értesítette, pátriárkára, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3563
  • e Hét: 19955
  • e Hónap: 32631
  • e Év: 266378
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.