Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Feltámadás után: Az Örömút
  2019-05-16 17:49:36, csütörtök
 
  Feltámadás után: Az Örömút (Via Lucis=Fény útja) szalézi története.
1988 nyarán Sabino Palumbieri szalézi atya, aki a római Pápai Szalézi Egyetem filozófiai antropológia professzora volt, javasolta egy sor új állomás létrehozását, amelyek a feltámadás utáni eseményeket követik egészen a Szentlélek kiáradásáig.
A hagyományos keresztúti ájtatosság egy elmélkedő imádság, amelyben a hívők - egyedül, vagy közösségben - felidézik Jézus keresztútjának történéseit. A keresztút ott végződik, hogy Jézust a sírba teszik. A húsvéti misztérium fényében azonban ez hiányosnak tűnik, ezért néhol, mint tizenötödik állomást, hozzáadják Jézus feltámadását is.

Az ötletet a Via Lucis ábrázolásáról egy ősi felirat ihlette, amelyet a San Callisto katakombák falán találtak. A felirat Szent Pálnak a Korintusiaknak írt első leveléből származik, válaszul a jelentésre, hogy a közösség egyes tagjai tagadják a feltámadást: ,,Elsősorban azt hagytam rátok, amit magam is kaptam: Krisztus meghalt bűneinkért, az Írások szerint, eltemették és harmadnap feltámadt, az Írások szerint. Megjelent Péternek, majd a tizenkettőnek. Később egyszerre több mint ötszáz testvérnek jelent meg, ezek közül a legtöbben még élnek, néhányan azonban már meghaltak. Azután Jakabnak jelent meg, majd az összes apostolnak. Utánuk pedig, mint egy elvetéltnek, megjelent nekem is."(1Kor 15,3-8)

Palumbieri atya ebből a feliratból kiindulva, más evangéliumi események társításával összeállított 14 újabb állomást az alábbiak szerint:

- Jézus feltámad a halottak közül (vö. Mt 28,5-6)

- Az asszonyok megtalálják az üres sírt (vö. Mt 28, 1-6)

- A feltámadott megjelenik Mária Magdolnának (vö. Mt Jn 20,16)

- Mária Magdolna elviszi a feltámadás hírét az apostoloknak (vö. Jn 20, 18)

- A feltámadott megjelenik az emmauszi úton (vö. Lk 24, 13-27)

- A kenyértörésben felismerik a feltámadt Jézust (vö. Lk 24, 28-32)

- Az Úr megjelenik a tanítványoknak Jeruzsálemben (vö. Lk 24, 36-39)

- A feltámadott a megbocsátás erejét adja a tanítványoknak (vö. Jn 20, 22-24)

- A feltámadott megerősíti Tamás hitét (vö. Jn 20, 24-29)

- Az Úr azt mondja Péternek: ,,Legeltesd juhaimat" (vö. Jn 21, 15-17)

- A feltámadott Úr elküldi a tanítványokat a világ minden részére (vö. Mt 28, 16-20)

- Mennybemenetel (vö. ApCsel 1, 9-11)

- Pünkösd előtti várakozás Máriával (vö. ApCsel 1, 12-14)

- A Szentlélek kiáradása (vö. ApCsel 2, 2-4)

Nagyon hamar, Giovanni Dragoni volt szalézi növendék művészien fába faragta Palumbieri atya 14 állomását, és ezt az első ismert Via Lucist 1994 húsvétján áldották meg a Bosco Szent János-bazilikában, Colle Don Boscón. Dragoni fémből is megformázta az állomásokat, ezek Rómában a San Callisto katakombák felé vezető régi római út mentén találhatók.
.........


.........


A Via Lucis első nagyobb nyilvános ünneplése 1990-ben volt, ami után nagyobb érdeklődéssel fordultak felé.
2002-ben a Szentszék kihirdette A népi jámborság és liturgia direktóriumát, amelyben így méltatja a Via Lucist:
,,A Feltámadás, Fény útja, ,,Via lucis"
Napjainkban, egyes vidékeken Via lucis, magyarul Örömút néven új jámborsági gyakorlat kezd elterjedni. A hívek, a keresztút módjára, miközben körmenetben haladnak, számba veszik azokat a jézusi megnyilvánulásokat - a Parusia reményében, a Feltámadástól a Menybemenetelig -, melyekben a megígért Szentlélekre váró tanítványainak megmutatta dicsőségét (vö. Jn 14,26; 16,13-15; Lk 24,49), felszította hitüket, beteljesítette az Isten országáról szóló tanítást, s utólag kijelölte az Egyház hierarchikus és szakramentális felépítését.
Az Örömút jámborsági gyakorlaton keresztül a hívek megemlékeznek a hit központi eseményéről - Krisztus feltámadásáról - és tanítványi mivoltukról, amint a keresztség húsvéti szentségében a bűn sötétségéből a kegyelem fényébe jutottak (Kol 1,13; Ef 5,8).
A hívek részvételét a húsvéti esemény első mozzanatában a keresztút - a Szenvedéstörténeten keresztül - évszázadokon át közvetítette, és hozzájárult ahhoz, hogy tartalma megszilárduljon az emberek tudatában. Ennek analógiájára napjainkban a hívek életfelfogásában, azzal a feltétellel, hogy hű marad az evangéliumi szöveghez, Az Örömút válhat Urunk húsvétja második mozzanatának, a feltámadásnak hatékony közvetítőjévé.
Az Örömút ezenkívül a hit pedagógiája szerepét is betöltheti, hisz, ahogy mondani szokás, ,,a kereszt által a világosságra". Valójában a körmenet metaforájával, az Örömút, a fájdalom valóságának megállapításától, amely Isten tervében nem jelenti az élet végállomását, elvezet az ember igaz célja elérésének reményéhez: a megszabaduláshoz, az örömhöz, a békéhez, amelyek alapvetően húsvéti értékek.
S végül az Örömút, egy olyan társadalomban, amely a szorongást és a megsemmisülést hirdetve magán hordozza ,,a halál kultúrájának" jelét, ösztönzést adhat, hogy létrejöjjön ,,az élet kultúrája", egy kultúráé, ami nyitott a hit bizonyosságaira és a remény várására.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu
Eredeti cikk: Magyar Kurír

- Oldalunkon az Örömút állomásait.itt lehet végigjárni Link

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: életfelfogásában, megállapításától, megszabaduláshoz, megszilárduljon, bizonyosságaira, menybemenetelig, kenyértörésben, korintusiaknak, mennybemenetel, feltámadásáról, tanítványainak, tanítványoknak, megsemmisülést, keresztútjának, szakramentális, beteljesítette, direktóriumát, tizenkettőnek, feltámadástól, feltámadásnak, ábrázolásáról, társadalomban, közvetítőjévé, megemlékeznek, tanítványokat, jeruzsálemben, érdeklődéssel, metaforájával, összeállított, feltámadását, társításával, kultúrájának, világosságra, végállomását, mozzanatának, apostoloknak, római Pápai, feltámadás utáni, hagyományos keresztúti, elmélkedő imádság, hívők –, sírba teszik, húsvéti misztérium, felirat Szent, közösség egyes, összes apostolnak, feliratból kiindulva, alábbiak szerint, halottak közül, asszonyok megtalálják, üres sírt, feltámadott megjelenik, Sabino Palumbieri, Pápai Szalézi Egyetem, Szent Pálnak, Megjelent Péternek, Azután Jakabnak, Mária Magdolnának, Mária Magdolna, Giovanni Dragoni, Bosco Szent János-bazilikában, Colle Don Boscón, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdei gyöngyvirág  Jó éjszakát  Kertem  Egy párkányon  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Dóró Sándor: Embernek maradni  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Kertem  Szabó T. Anna - Pitypang  Sík Sándor - Ha jő a perc  Zilahy Lajos gondolata  Vito Giaquinto gondolata  Tanmese  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Isten hűségének mértéke  képre írva  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Önmaga ellenére  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robin Wight pitypang szobra  40 felett  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Vannak emberek  Somlyó Zoltán - Orgonával  Bornyi Veronika haiku verse  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  képre írva  képre írva  Az ember emlékekből áll  Szép estét kedves látogatóimn...  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanácsok egy pszichológustól  Ott van  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péterre emlékezünk  képre írva  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Az ember  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Latinovits Zoltán tollából  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Ott van  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam Krisztina b...  A sorsod  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Vito Giaquinto gondolata  Latinovits Zoltán tollából 
Bejegyzés Címkék
római Pápai, feltámadás utáni, hagyományos keresztúti, elmélkedő imádság, hívők &#8211, sírba teszik, húsvéti misztérium, felirat Szent, közösség egyes, összes apostolnak, feliratból kiindulva, alábbiak szerint, halottak közül, asszonyok megtalálják, üres sírt, feltámadott megjelenik, feltámadás hírét, emmauszi úton, kenyértörésben felismerik, feltámadt Jézust, tanítványoknak Jeruzsálemben, megbocsátás erejét, feltámadott megerősíti, világ minden, első ismert, népi jámborság, keresztút módjára, megígért Szentlélekre, hívek megemlékeznek, keresztség húsvéti, kegyelem fényébe, hívek részvételét, húsvéti esemény, keresztút &#8211, emberek tudatában, hívek életfelfogásában, evangéliumi szöveghez, feltámadásnak hatékony, kereszt által, körmenet metaforájával, fájdalom valóságának, élet végállomását, ember igaz, olyan társadalomban, megsemmisülést hirdetve, élet kultúrája&#8221, remény várására, életfelfogásában, megállapításától, megszabaduláshoz, megszilárduljon, bizonyosságaira, menybemenetelig, kenyértörésben, korintusiaknak, mennybemenetel, feltámadásáról, tanítványainak, tanítványoknak, megsemmisülést, keresztútjának, szakramentális, beteljesítette, direktóriumát, tizenkettőnek, feltámadástól, feltámadásnak, ábrázolásáról, társadalomban, közvetítőjévé, megemlékeznek, tanítványokat, jeruzsálemben, érdeklődéssel, metaforájával, összeállított, feltámadását, társításával, kultúrájának, világosságra, végállomását, mozzanatának, apostoloknak, analógiájára, szentségében, hierarchikus, szentlélekre, antropológia, létrehozását, sötétségéből, évszázadokon, közvetítette, mozzanatában, mivoltukról, feltámadást, gyakorlaton, eseményéről, feltámadott, hozzájárult, feltétellel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4417
  • e Hét: 15479
  • e Hónap: 28155
  • e Év: 261902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.