Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képek
  2019-05-26 22:30:15, vasárnap
 
   
  A címben feltett kérdés ráébresztette Böjte Csabát, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig.
Derűs együttlét a győri Szeretetnapon
2019. május 26., vasárnap | 19:24
Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.
Tavaly is engem küldtek erre az eseményre, ezért már nagy biztonsággal indulok a pályaudvarról a püspökvárbeli székesegyházba. A hirtelen jött szép időben a kora délelőtti időpont ellenére máris sok turistát látni, a templom előtt is álldogál egy csoport. Csalódottak lehetnek, mert valamivel beljebb őrt áll egy úr, és engem is csak az Új Emberre és a Magyar Kurírra való hivatkozás után enged tovább.
A mise kezdetén, akárcsak egy évvel ezelőtt, azonnal rácsodálkozom az ének- és zenekar kiválóságára, meghatározó a jelenlétük. Olyan szépen és magabiztosan szólalnak meg, hogy azonnal arra gondolok: bárhol megállnák a helyüket, sőt bizonyára sokfelé hívják is őket. Elhatározom, hogy a végén összeismerkedem velük.
Veres András üdvözli a megjelenteket, és felhívja a figyelmet az alkalom rendkívüli voltára, hiszen újra itt van Böjte Csaba a pártfogoltjaival, hogy az alapítványa számára adományokat gyűjtsön.
Böjte atya prédikációja elején az európai parlamenti választásokra előretekintve elmeséli, hogyan próbálta egy nyolcéves fiúnak érthetővé tenni, mik azok a keresztény értékek. Megsimogatta a fejét, feldobta, megpuszilta. Ezek a keresztény értékek, mondta neki aztán. Vagyis a szeretet, amit Jézustól tanultunk. A szeretet, amely Jézus, az Atya és a Szentlélek között van. Az ő számunkra is nyitott szeretetközösségük. Az Atya egyszülött fiát adta a világért, annyira szeretett bennünket. A szeretet világformáló erejében hiszünk. Újszövetségi példák, Jézus tettei bizonyítják, hogy ez nem ,,plátói", hanem cselekvő szeretet, ő ugyanis mindig erősen hatni akart a kortársaira. Nekünk is ,,kis Krisztusokká" kellene válnunk, hogy általunk ő legyen jelen a világban. Így tett a héten ünnepelt Szent Rita, aki addig-addig imádkozott gonosztevő férjéért, míg meg nem tért. És így tett Assisi Szent Ferenc is, aki először a keresztes vitézeket akarta lebeszélni a csatáról, majd amikor a törökök megverték őket, Szaladin szultántól kért meghallgatást a szentföldi keresztény vallásgyakorlat szabadsága érdekében.
Böjte atya otthonaiban családokat, családrészeket is befogadnak. Egyszer egy olyan asszony költözött hozzájuk a két gyermekével, aki a férje elől szökött el otthonról. Az atya megpróbált feleség és férj között közvetíteni, sikertelenül. A férfi végül még öngyilkosságot is megkísérelt, annyira nem tudta feldolgozni, hogy egyedül maradt. Szerette az övéit, de kifejezni nem tudta. Sokszor mi is így vagyunk ezzel. Miért nem tudjuk többször mondani-beismerni, hogy mások nélkül üres az életünk?
A mise végén Veres András a püspökség udvarára invitálja a megjelenteket. Számomra pedig elérkezik a pillanat, hogy az énekkarral megismerkedjem. Szabó Balázs színész, akit először megszólítok, először szerényen Zseni Anikóhoz irányít, aki elmondja, hogy Győrújfaluból érkeztek: ők az ottani római katolikus plébánia ének- és zenekara, Az Öröm Hírnökei. Tíz éve alakultak, havonta egyszer zenélnek a misén, minden tagjuk képzett zeneileg. Balázs három-négy évvel ezelőtti csatlakozása sokat jelentett számukra zenei-előadóművészi profizmusa miatt, akárcsak azon a téren, hogy a szakrális szolgálaton túlra is kiterjesszék a tevékenységüket. Népdalokat is feldolgoznak. A Tavaszi szél vizet áraszt Balázs és szerzőtársa, Rapkay Tamás által újragondolt változata szerepelni fog a Győrújfaluról készülő imázsfilmben, amely ősszel jelenik meg. Ma délután még lesz egy koncertjük odahaza, amelynek bevételét a halmozottan sérült gyerekeket nevelő családok támogatója, a Hétszínvirág Egyesület javára ajánlják fel. Amikor odakint sikerül Balázst mégiscsak szóra bírnom, azt mondja: szerinte a szívek együtt rezgése és a lelkesedés a titkuk, na meg az egyre több próba, amelyekre a koncertfelkérések szaporodása rá is kényszeríti őket. Jól kiegészítik egymást a kar vezetésében: Anikó a teológiai, ő a zenei felelős.
Amikor a püspökség kertjébe átérek, Veres András éppen arról beszél, hogy az élet édességét a szeretet adja, és ma mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy nehéz sorsú gyerekek támogatásával jó célt szolgáljon, Nyugat-Magyarország és Erdély között szeretethidat építsen. Borkai Zsolt polgármester azt javasolja, hogy életünk minden napját tegyük szeretetnappá, és a boldogság forrásának azt nevezi, ha az ember másokon segíteni tud.
Amikor ismét Böjte Csaba kap szót, a kezdetekről beszél. Azokról az időkről, amikor 1992-ben plébános lett Dél-Erdélyben, és szegénységgel, szinte üres templommal szembesült. Dél-Erdély szinte kiürült, mert nem születik elég gyerek. Pedig minden más mulandó, míg gyermekeinket az örök életre neveljük. Az élet szolgálata a feladatunk.
Az első előadás Assisi Szent Ferenc életéről szól, és a nagyszalontai Szent Antal gyermekvédelmi központ lakói adják elő. Jól átjön belőle a ferenci radikalitás: az, hogy az alapító mennyire fontosnak tartotta a kétkezi munkát, a szegények világához közeli életet. Az ember annyi, amennyit Isten szemében ér, ezért nem kell törődnie azzal, hogy a világ elismeri-e, hangzik el, és új meg új példáit látjuk annak, hogy ha valaki egészen komolyan veszi az evangéliumot, mennyire nehéz utat választ.
A színdarab után a győri Liszt Ferenc zeneiskola fúvószenekarának koncertjét konferálja be a műsorvezető hölgy, de az csak valamivel később kezdődik majd. A gyerekeket addig is várják a kincsesműhelyben és a miniállatkertben, ahol sok más mellett egy aranyos patkányt (!) lehet simogatni. Azt hiszem, itt válik nyilvánvalóvá, hogy ez itt a tökéletes szeretetnap, hiszen ha van rettenetesen rossz hírű állat, a patkány az, itt viszont még ő is aranyos, szeretgetni való! Elsétálok az állatsereglethez, és megnézem, milyen állatok a legdédelgetettebbek. Érdekes módon egy öreg agáma (gyíkszerű állat) a favorit. Noha majd szétszedik, mindent eltűr, mindent elvisel. A királypiton is népszerű, meg egy süni iránt érdeklődnének még sokan, de ő éppen összegömbölyödve piheg egy sarokban: talán neki már túl sok volt mára a szeretetből.
*
Amikor a koncert elkezdődik, én már három (!) volt kolléganőmmel fényképezkedem, akik útja a Magyar Kurírtól egymástól függetlenül Győrbe vezetett. Egyikükkel, aki a kislányával érkezett, kimegyünk kávézni, majd amikor a férje is csatlakozik, ebédelni. A győri belváros zsúfolt, minden kávézó tele van, és mivel hosszú idő után ez az első szép hétvége, sok biciklis turistát látni. Megilletődve állok meg a Napóleon-ház előtt, amelyben csupán egyetlen éjszakát töltött a császár, méghozzá a győri vár elfoglalása és a magyar sereg elpáholása alkalmából. Milyen érdekes, hogy egy ilyen dicstelen esemény emlékét is ennyire hűen - szinte büszkén? - őrizzük.
Szívesen sétálnánk még, de nemsokára beszélgetés kezdődik Böjte Csabával, ezért visszasietünk a kertbe: Várkonyi Borbála, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának munkatársa (az egyik volt kolléganőm) és Kálmán Imre, a győri Brenner János főiskola prefektusa kérdezi az atyát. Az első kérdés a gyermek Jézus tiszteletére vonatkozik, abból adódóan, hogy Csaba magával hozott egy általa csináltatott, Jézust gyermekként, mégis királyként ábrázoló szobrot, amelyet most Veres Andrásnak ajándékoz. Ugyanilyet fog kapni a pápa körülbelül egy hét múlva Csíksomlyón. ,,Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?" - kérdezgették a gyerekek Csaba testvért, és ez ráébresztette, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig. Jó lenne a gyermeki lelkületet erősebben jelenvalóvá tennünk a mindennapjainkban, a templomainkban, a prédikációinkban. Hogy annyira nagy bizalommal lehessünk az Isten iránt, mint a gyerekek irántunk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Címkék: miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, szeretetnappá, támogatásával, rácsodálkozom, visszasietünk, püspökvárbeli, szeretetnapot, szeretethidat, győrújfaluról, pályaudvarról, győrújfaluból, választásokra, címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, Böjte Csabát, Hiszen Jézus, Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát, Magyar Kurírra, Veres András, Böjte Csaba, Szent Rita, Assisi Szent Ferenc, Szabó Balázs, Zseni Anikóhoz, Öröm Hírnökei, Rapkay Tamás, Hétszínvirág Egyesület, Borkai Zsolt, Szent Antal, Liszt Ferenc, Magyar Kurírtól, Böjte Csabával, Várkonyi Borbála, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Kálmán Imre, Brenner János, Veres Andrásnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.18. 13:01 Magyar világbajnoki címvédés SUP-ban
06.18. 13:01 Krónika 4. rész (adócsomag)
06.18. 12:51 Hét havi mélyponton a ZEW júniusi német gazdasági hangulatindexe
06.18. 12:31 MNB-alelnök: a Magyar Nemzeti Bank a magyar-kínai pénzügyi és gazdasági kap...
06.18. 12:31 Kormánypártok: Hadházy válaszoljon, kihez kerültek valójában a magyar válas...
06.18. 12:31 Illés Boglárka: a kormány elkötelezett a magyar-lengyel barátság iránt
06.18. 12:22 A vártnál nagyobb lett az euróövezet áruforgalmi többlete áprilisban
06.18. 12:21 ÁSZ: már érzékelhető a magyar családpolitika eredményessége
06.18. 12:21 Költségvetés - Átfogó módosító javaslatot és "Budapest-csomagot" nyújt be a...
06.18. 12:01 Vívó Eb - Mind a négy magyar főtáblás férfi párbajtőrben
Tudjátok ?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes új hetet  Jó reggelt, szép napot kívánok...  Férfi Vízilabda B.L. 2019 győ...  Frizura  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam  Két kölyök cica  Naplemente  Kellemes, szép napot!  Naplemente  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Gyönyörű tavunk  Szép estét  Mai nyári képek - saját fotóz...  Jó éjszakát  Naplemente  Mai nyári képek - saját fotózá...  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Dáliák  Mennyi mindent felülírhat  Kutyák virágokkal  Sexy nő  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Kellemes, szép napot!  A hőség elleni védekezés alaps...  Nő mezei virágokkal  Szent Barnabás apostol 06.11 /...  Rózsák táskában  Jó éjszakát  Negyedikszülött fiamtól Kriszt...  Szép napot  Pünkösd a húsvéti időszak megk...  Kellemes, szép napot!  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Amikor a pápa magyarul mosolyg...  Kellemes délutánt!  Nő kalapban  Vidám, szép napot  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés Pünkösdva...  Szép délutánt!  Isteni béke legyen velünk - sz...  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Meghívlak egy kávéra!  Sexy nők  Ani barátnőmtől a facebookon  Jó reggelt , szép napot  Kellemes esti kikapcsolódást!  Facebookon kaptam  Dáliák  Esti kép  Szűz Mária, az Egyház Anyja 06...  Facebookon kaptam  Ne legyél szomorú.....  Facebookon kaptam  Csokor kosárban  Pennen - Szárharminchetedik na...  Jó kívánságom !  Ferenc pápa 06.10 üzenete a tw...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes délutánt  Gyertya rózsával  Margaretták  Amikor a pápa magyarul mosolyg...  Kedves Barátnőmtől - Katikától...  Kellemes délutánt kívánok  Ablakban  Adorján fiamtól !  Kellemes délutánt  Nyári kép  Ragaszkodjunk az evangéliumhoz  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Áldott Pünkösdi Ünnepet!  Díva  Kellemes esti kikapcsolódást!  Jó reggelt , szép napot  Pünkösd ünnepe egyházmegyéinkb...  Megolvadt? - Százharminchatodi...  Gyertya rózsával  Facebookon kaptam  Sexy nő  Naplemente  Naplemente  Eprek kosárban  Hőség ellen  Meggykrémleves meggydarabokkal  Meghívlak egy kávéra!  Legyen szép a délutánod!  Jó kívánságom !  Heti vicces kép  A legnagyobb emberi ajándék  Kellemes, szép délutánt! 
Bejegyzés Címkék
címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, héten ünnepelt, keresztes vitézeket, törökök megverték, szentföldi keresztény, olyan asszony, férje elől, atya megpróbált, férfi végül, mise végén, püspökség udvarára, énekkarral megismerkedjem, ottani római, szakrális szolgálaton, koncertjük odahaza, halmozottan sérült, szívek együtt, egyre több, koncertfelkérések szaporodása, zenei felelős, püspökség kertjébe, élet édességét, szeretet adja, boldogság forrásának, ember másokon, kezdetekről beszél, örök életre, élet szolgálata, első előadás, nagyszalontai Szent, ferenci radikalitás, alapító mennyire, kétkezi munkát, szegények világához, ember annyi, világ elismeri-e, színdarab után, győri Liszt, műsorvezető hölgy, csak valamivel, gyerekeket addig, aranyos patkányt, tökéletes szeretetnap, öreg agáma, süni iránt, koncert elkezdődik, kislányával érkezett, győri belváros, első szép, magyar sereg, ilyen dicstelen, egyik volt, győri Brenner, első kérdés, gyermek Jézus, általa csináltatott, pápa körülbelül, templomi képeken, gyerekek Csaba, gyermeki lelkületet, gyerekek irántunk, miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, , ,
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 2373 db bejegyzés
Összes: 39079 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 44674
  • e Hónap: 176545
  • e Év: 515179
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.