Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Offshore: a magyar államadósság két és félszeresét kitevő ös
  2016-04-06 20:10:11, szerda
 
  Offshore: a magyar államadósság két és félszeresét kitevő összeg vándorolt el az országból
Pogátsa Zoltán
2016. április 6. szerda, 17:20

A kiszivárogtatott Panama Papers szerint a világ politikai elitje offshore-ozik. Eddig is sejtettük, több esetben tudtuk is. A Brit Konzervatív Párt hosszú időn át regnáló alelnökéről, Lord Ashcroftról éveken át cikkeztek a brit lapok offshore ügyben. Mivel jelentős adományozója volt a pártnak, Cameron miniszterelnök nem volt hajlandó lemondatni. Most ő is szerepel a panamai anyagban. A Berne Declaration Putyin esetében már évekkel ezelőtt feltárta a javát, most már konkrét bizonyítékaink vannak.

panamapapers.jpg

Mások meglepetést okoztak. Senki nem sejtette, hogy Putyinnak és ősellenségének, az ukrán Petro Porosenko elnöknek ugyanaz az offshore bankárja. A pakisztáni, argentin, kínai, egyiptomi, azeri és szaúdi vezetők valószínűleg csak nekünk okoztak meglepetést, a hazai közönség már régóta sejthette offshore adóelkerülésüket. Mindenesetre innentől már nem kérdés, hogy a globális politikai elit érintve van. És ez csak a világ negyedik legnagyobb offshore-t elősegítő cégének kiszivárogtatott anyaga. Kik lehetnek az első háromnál? Kik lehetnek a az ötödiknél, hatodiknál, hetediknél?

Az offshore elszivárgásoknak ma már igen jelentős nemzetközi tudományos irodalma van. Vezető szakértője éppen Thomas Piketty francia barátja és kollégája, Gabriel Zucman, aki könyvében nem csak feltárja azok működését, hanem elmagyarázza, hogyan lehet megbecsülni azok mértékét. Illetve szintén részletezi, hogyan lehetne fellépni ellenük, már ha a politikusok akarnák. Ahogy eddig nem akarták, a Panama Papers után pedig azt is tudjuk, hogy miért.

Márpedig nemzetgazdasági szempontból is igen jelentős összegekről van szó. A Tax Justice Network (TJN) nevű elismert nemzetközi szervezet szerint Magyarország például benne van a húsz legnagyobb offshore vesztes között, és az államadósságunk két és félszeresét kitevő összeg vándorolt el az országból offshore-ba a rendszerváltás óta. Ennek a megállapításnak szenzációként kellett volna robbannia a magyar belpolitikában, hiszen ha igaz, a masszív adóelkerülés hiányában gyakorlatilag az összes eddigi megszorítás feleslegesnek bizonyult volna. Míg azonban a nemzetközi sajtó tele volt ezzel az állítással, addig a magyar kormányok egyike sem vizsgálta meg a nyilvános módszertannal, nemzetközi intézmények adataival dolgozó TJN kutatóinak állításait.

Offshore cégek létrehozása önmagában az esetek többségében legális. Nem legális viszont anonim számlákon vagyont eltitkolni az adóhatóság elől. Márpedig többségében ez történik. (És ennél még rosszabb dolgok: bűnszervezetek és terrorizmus finanszírozása, korrupció, pénzmosás, stb.) Az eltitkolt jövedelmek pedig drámai mértékben csökkentik az országok adóalapját. Ha mindez legális lenne, mindenki feltüntetné az adó- és vagyonnyilatkozataiban. Nem véletlen, hogy nem teszik.

Nem, nem igaz, hogy az offshore egyszerű adóverseny lenne. A nyugati jóléti államok például csak 30-35% körüli társasági adó szintekkel fenntarthatóak. Nincs az az állam, amelyik versenyezni tudna az offshore joghatóságok 1%-os adókulcsaival. Ez nem egészséges adóverseny, ez az államok finanszírozásának aláásása. Amihez - mint most már tudjuk - az offshore-ban szintén részt vevő politikusok világszerte asszisztálnak. Miközben a választók felé a megszorítások szükségességéről beszélnek, hamis felelősségteljességet színlelve.

Igen szép példa erre a Panama Papers újabb hősének, Sztavrosz Papasztavrúnak esete. Ő a Szamarasz-féle görög konzervatív kormány főtárgyalója volt a Trojkával szemben. Miközben a kormányzat megszorításokat vezetett be a kisemberek, az oktatás és az egészségügy kárára, Papasztavrú úr offshore-ban rejtegette a saját vagyonkáját. Vagy említhetnénk a korrupciós botrányokkal teli uniós klíma- és energiabiztos, Miguel Arias Canete esetét is, akinek a felesége szintén előkerül a panamai cég levelezésében.

Ahogy Thomas Piketty bemutatta, a ma létező kapitalizmusban csak az tud meggazdagodni, aki örököl. Nos, David Cameron miniszterelnök örökölt, mégpedig a Panama Papers szerint a szintén offshore-ban utazó papájától. John Rawls amerikai filozófus szerint, ha nincs jelentős állami újraelosztás, akkor akik nem születnek gazdag családba, azoknak esélyük sincs a kapitalizmusban. Nos, mivel gyakorlatilag minden multinacionális cégnél, és a legtöbb gazdag magánszemély esetében is általános ma már a jövedelem és a vagyon adóparadicsomokba menekítése, ez rendkívül igazságtalanná teszi a kapitalizmus tiszta versenyét. Az offshore-ral versenyezni képtelen államok, az adócsökkentések nyomán meggyengülő politikai és intézményes hatalom pedig egyre kevésbé tud erőforrásokat biztosítani a gazdasági szereplők stratégiájával szemben. Ez az offshore valódi gazdasági és politikai tétje.

http://kettosmerce.blog.hu/2016/04/06/a_panama_papirok_gazdasagi_es_politikai_jel entosege
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiszivárogtatott, adóelkerülésüket, szükségességéről, elszivárgásoknak, megállapításnak, kapitalizmusban, megszorításokat, multinacionális, adócsökkentések, nemzetgazdasági, államadósságunk, papasztavrúnak, finanszírozása, bűnszervezetek, belpolitikában, ősellenségének, stratégiájával, miniszterelnök, fenntarthatóak, rendszerváltás, bizonyítékaink, igazságtalanná, asszisztálnak, meggazdagodni, módszertannal, adókulcsaival, energiabiztos, megszorítások, levelezésében, feleslegesnek, gyakorlatilag, szenzációként, erőforrásokat, valószínűleg, adóelkerülés, panamapapers, magyar államadósság, kiszivárogtatott Panama, világ politikai, brit lapok, panamai anyagban, ukrán Petro, offshore bankárja, hazai közönség, globális politikai, világ negyedik, első háromnál, offshore elszivárgásoknak, politikusok akarnák, húsz legnagyobb, országból offshore-ba, megállapításnak szenzációként, Pogátsa Zoltán, Panama Papers, Brit Konzervatív Párt, Lord Ashcroftról, Berne Declaration Putyin, Petro Porosenko, Thomas Piketty, Gabriel Zucman, Justice Network, Sztavrosz Papasztavrúnak, Miguel Arias Canete, Ahogy Thomas Piketty, David Cameron, John Rawls,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  A kételkedés kezelése  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Erdőn  Png ház  Facebookon kaptam  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Hiányzik  Facebookon kaptam  Hiányzik  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  A sors  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Paul David Tripp Április 21  Elköszönt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Mindig jusson idő nevetni  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nem számIt  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hogy lehet megtartani  Egy maradéktalanul uralt világ  Gonosz démon-álarc  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  képre írva  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Alázat  Png rózsa csokor  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Png kislány  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Lóhere  Png csokor  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Radikális szeretet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Julian Brass gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Mindig jusson idő nevetni  Gonosz démon-álarc  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Németh László tollából  Hogy lehet megtartani  Még csak most kezdődik a nap  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png telefon  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Németh László tollából  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar államadósság, kiszivárogtatott Panama, világ politikai, brit lapok, panamai anyagban, ukrán Petro, offshore bankárja, hazai közönség, globális politikai, világ negyedik, első háromnál, offshore elszivárgásoknak, politikusok akarnák, húsz legnagyobb, országból offshore-ba, megállapításnak szenzációként, magyar belpolitikában, masszív adóelkerülés, összes eddigi, nemzetközi sajtó, magyar kormányok, nyilvános módszertannal, esetek többségében, adóhatóság elől, eltitkolt jövedelmek, országok adóalapját, offshore egyszerű, nyugati jóléti, offshore joghatóságok, államok finanszírozásának, offshore-ban szintén, választók felé, megszorítások szükségességéről, kormányzat megszorításokat, egészségügy kárára, saját vagyonkáját, korrupciós botrányokkal, felesége szintén, szintén offshore-ban, legtöbb gazdag, vagyon adóparadicsomokba, kapitalizmus tiszta, offshore-ral versenyezni, adócsökkentések nyomán, gazdasági szereplők, offshore valódi, kiszivárogtatott, adóelkerülésüket, szükségességéről, elszivárgásoknak, megállapításnak, kapitalizmusban, megszorításokat, multinacionális, adócsökkentések, nemzetgazdasági, államadósságunk, papasztavrúnak, finanszírozása, bűnszervezetek, belpolitikában, ősellenségének, stratégiájával, miniszterelnök, fenntarthatóak, rendszerváltás, bizonyítékaink, igazságtalanná, asszisztálnak, meggazdagodni, módszertannal, adókulcsaival, energiabiztos, megszorítások, levelezésében, feleslegesnek, gyakorlatilag, szenzációként, erőforrásokat, valószínűleg, adóelkerülés, panamapapers, főtárgyalója, mindenesetre, magyarország, kapitalizmus, joghatóságok, adományozója, magánszemély, újraelosztás, botrányokkal, elmagyarázza, említhetnénk, államadósság, declaration, megbecsülni, szempontból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1313
  • e Hét: 7045
  • e Hónap: 18156
  • e Év: 171652
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.