Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária készségével éljünk a mindennapokban
  2019-08-07 11:02:36, szerda
 
  Hányszor veszi el, szűkíti le az isteni lehetőséget a szokásrendszerem? Amit megszoktam... Isten növelni akar, ki akarja tágítani a lehetőségeimet.
Mária készségével éljünk a mindennapokban - Udvardy Györggyel ünnepelték a Pécs-Havihegyi búcsút.
Otthon vagyunk a Boldogságos Szűz Mária anyai oltalma alatt" - fogalmazott Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek a Pécs felett található havihegyi Havas Boldogasszony-templom búcsúján tartott szabadtéri szentmisén augusztus 4-én.
Szűz Máriára mint példára és modellre tekintünk - mondta homíliájában a főpásztor. - Olyan modellre, melyet Egyházunk úgy állít elénk, hogy az ő képére formálódjunk. Azokat a tulajdonságokat, amelyeket a Boldogságos Szűz Máriánál látunk, akarjuk kialakítani saját magunkban, hiszen Mária mindig Krisztushoz vezet, mindig rá irányítja a figyelmünket. Krisztus pedig mindig az Atyára mutat. Mindig az Atya szeretetét, az Atyát mutatja be nekünk.
Szűz Mária a keresztény ember identitásának kialakulásában is segít azáltal, hogy példát mutatott az Ige befogadására - emelte ki Udvardy György. - Mária hűséges volt, és kész volt az Istent befogadni úgy, ahogy ebben az énekben imádkozzuk: Isten az, aki hatalmas dolgokat tesz az övéiért, akiket szeret. Isten igazságot szolgáltat, a kicsinyeket fölemeli, a hatalmasokat letaszítja trónjukról. Ez nem pusztán emberi igazságosztás, hanem Isten belső természetének megnyilvánulása. Mária ragaszkodott Istenhez, és kész volt teljesíteni akaratát annak, aki igazat mond és igazat tesz. Isten szavában, szándékában, cselekedeteiben nincs különbözőség, nincs disszonancia; nincsenek ilyen és ehhez hasonló mondatok: szerettem volna, de nem sikerült teljes egészében. Amit mond, az igaz; amit mond, megvalósul. A cselekedetei ezt az igazságot jelentik számunkra. Azt látjuk Szűz Mária magatartásában, hogy abban az Istenben bízik, aki bármit tesz, az jó az ő gyermekeinek.
...... .......


Mi ismerjük Jézus Krisztusban az irgalmas Atyát: Isten mindig irgalmas, mindig jót akar, mindig hűséges, mindig igazat tesz, mindig jót tesz. Ez a meggyőződés az, ami alapján értelmezzük életünk eseményeit, és valamire azt mondjuk, hogy ez jó, ebben sikerült növekedni, s valamire azt is mondjuk, hogy ez nem jó, vagy azt, hogy ez bűn. Az élet dolgai nem az istenképünket és az Istenbe vetett hitünket fordítják meg. Bízunk Jézus Krisztus Atyjában, és ezért válik értékessé életünk számos eseménye, történése, ezért válunk értékessé mi magunk. Ezért van az, hogy el akarunk magunktól távolítani mindent, ami nem méltó ehhez az istenismerethez. A készség megmutatkozik a tanítás befogadásában, a tanítványi lelkület kiépítésében - magyarázta a szentmise szónoka.
Jézus meghalt és feltámadt. Életét adta a tanításáért, és az Atya életre támasztotta őt. Tehát amit ő mond, amit kér, amit állít, amit útmutatásként elénk ad, az jó. A készség jelenti számunkra azt is, hogy szabadok vagyunk és szabadok akarunk lenni. Mindentől - hangsúlyozta Udvardy György. - Legfőképpen önmagunktól, a félelmeinktől, szokásainktól, ragaszkodásainktól; szabadok akarunk lenni a bűneinktől. Hányszor veszi el tőlünk az isteni lehetőséget az, amikor a félelmemre építünk? Hányszor veszik el, szűkítik le az isteni lehetőséget a szokásaink? Isten növelni akar, ki akarja tágítani a lehetőségeinket.
Ennél nyilván sokkal nehezebb a bűneinkkel való szembesülés. A bűn nemcsak Isten ellen van, hanem elveszi az életet, elveszi a lehetőséget. Amikor a krisztusi szabadság ellen, a bűn mellett döntünk, akkor nem valamiféle kisebb szabadságot nyerünk, hanem a rabszolgaság mellett döntünk - mutatott rá a szónok. - Nincs kisebb szabadság, nincs szűkebb területen megélhető szabadság. A krisztusi szabadság van, ami teljes, ami mindenre képesít bennünket.
Amit értékesnek tartok, azért akarok és kész vagyok áldozatot hozni; amit nem tartok értéknek, azért nem hozom meg az áldozatot. Ahol az áldozatom van, ahol a küzdelmem van, ott van az értékem. Kész vagyok erőfeszítést tenni a jóért, a fölismert krisztusi tanításért, azért az életért, amiben boldog vagyok; azért, aminek távlata, jövője van. Természetes, hogy a készségben szükségszerűen megmutatkozik egyfajta döntés. Hitben hozom meg a döntéseimet, és e döntések eredményezik azt, hogy az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit tesszük egymás felé. Ezek azok, amelyek növelnek bennünket, amelyek krisztusiak. Ezek azok a döntések és cselekedetek, amelyek jövőt tárnak fel előttünk. Ezért hiteles Mária dicsőítő éneke, amikor az irgalmas Istenről énekel - hangzott el a főpásztori prédikációban.
...... ......


Máriára figyelünk, Krisztus édesanyjára, aki készséges lelkülettel figyelt az Istenre, és kész volt teljes létével, teljes valójával követni őt. Ő példa számunkra. Imádkozzunk azért, hogy ezt a készséget mindennapi életünkben, családjainkban, közösségünkben, egyáltalán az Egyházról való gondolkodásunkban ébren tudjuk és ébren akarjuk tartani magunkban, Mária módjára, aki elkötelezett az Isten előtt. Imádkozzunk ezért - buzdított Udvardy György püspök, kinevezett veszprémi érsek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Loósz Róbert, Harasztovics Arnold
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
Címkék: szokásrendszerem, lehetőségeinket, tulajdonságokat, cselekedeteiben, megnyilvánulása, istenismerethez, lehetőségeimet, kialakulásában, mindennapokban, közösségünkben, családjainkban, szükségszerűen, magatartásában, befogadásában, identitásának, istenképünket, útmutatásként, prédikációban, megmutatkozik, igazságosztás, természetének, cselekedeteit, félelmeinktől, boldogasszony, szokásainktól, erőfeszítést, disszonancia, formálódjunk, homíliájában, cselekedetei, rabszolgaság, kiépítésében, különbözőség, harasztovics, elkötelezett, cselekedetek, isteni lehetőséget, mindennapokban –, keresztény ember, énekben imádkozzuk, kicsinyeket fölemeli, hatalmasokat letaszítja, igazságot jelentik, irgalmas Atyát, élet dolgai, készség megmutatkozik, tanítás befogadásában, tanítványi lelkület, szentmise szónoka, készség jelenti, félelmemre építünk, bűneinkkel való, Udvardy Györggyel, Boldogságos Szűz Mária, Udvardy György, Havas Boldogasszony-templom, Szűz Máriára, Boldogságos Szűz Máriánál, Szűz Mária, Jézus Krisztusban, Bízunk Jézus Krisztus Atyjában, Pécsi Egyházmegye, Loósz Róbert, Harasztovics Arnold, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png férfi  Hiányzik  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Hogy lehet megtartani  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Png virág  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy lelki imádság  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Akarat  Próbálj meg ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy lelki imádság  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyon különös  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png férfi  Próbálj meg ...  A sors  Kellemes délutánt kívánok  Ne kapaszkodj magasabbra,  Soha ne kedvezz...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png ház  Szívem  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Reggel van  Esti kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 19  Irgalom és ítélet  Adakozás  Reggel van  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
isteni lehetőséget, mindennapokban &#8211, keresztény ember, énekben imádkozzuk, kicsinyeket fölemeli, hatalmasokat letaszítja, igazságot jelentik, irgalmas Atyát, élet dolgai, készség megmutatkozik, tanítás befogadásában, tanítványi lelkület, szentmise szónoka, készség jelenti, félelmemre építünk, bűneinkkel való, krisztusi szabadság, rabszolgaság mellett, fölismert krisztusi, készségben szükségszerűen, irgalmasság testi, irgalmas Istenről, főpásztori prédikációban, készséget mindennapi, szokásrendszerem, lehetőségeinket, tulajdonságokat, cselekedeteiben, megnyilvánulása, istenismerethez, lehetőségeimet, kialakulásában, mindennapokban, közösségünkben, családjainkban, szükségszerűen, magatartásában, befogadásában, identitásának, istenképünket, útmutatásként, prédikációban, megmutatkozik, igazságosztás, természetének, cselekedeteit, félelmeinktől, boldogasszony, szokásainktól, erőfeszítést, disszonancia, formálódjunk, homíliájában, cselekedetei, rabszolgaság, kiépítésében, különbözőség, harasztovics, elkötelezett, cselekedetek, befogadására, hatalmasokat, figyelmünket, ragaszkodott, hangsúlyozta, gyermekeinek, eredményezik, önmagunktól, meggyőződés, döntéseimet, szándékában, lehetőséget, irgalmasság, tanításáért, támasztotta, kicsinyeket, édesanyjára, boldogságos, krisztushoz, legfőképpen, egyházmegye, imádkozzunk, szembesülés, értelmezzük, teljesíteni, kialakítani, fogalmazott, lelkülettel, szabadságot, természetes, krisztusban, készségével, krisztusiak, életünkben, szolgáltat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2742
  • e Hét: 4923
  • e Hónap: 38077
  • e Év: 271824
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.