Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emlékezés Pedro Arrupe jezsuita generálisra
  2019-08-07 11:14:09, szerda
 
  1945. augusztus 6-án Hirosima külvárosában dolgozott, amikor ledobták az atombombát. Ő és a jezsuita novíciusok 150 sérültet vittek haza otthonaikba.
Aki ápolta a hirosimai bombatámadás sérültjeit - Emlékezés Pedro Arrupe jezsuita generálisra
...... .......


Hetvennégy éve, 1945. augusztus 6-án dobták le Hirosimára az atombombát. Denis Blackledge SJ kiváltságosnak érzi magát, mert még találkozhatott rendtársával, Pedro Arrupével, aki akkor a városban dolgozott. Az angol jezsuita a Jesuits & Friends című lapban emlékezett vissza a Jézus Társasága egykori generálisára, akinek idén július 11-én elindult a boldoggáavatási eljárása.
Pedro Arrupe Bilbaóban született 1907-ben. Öten voltak testvérek, ő volt a legfiatalabb és az egyetlen fiú. Kilencéves volt, amikor az édesanyja elhunyt, húszévesen pedig az édesapját vesztette el. Érzékeny, éles eszű és idealista volt, szerette a színházat, a zenét és az operát is. Orvosi tanulmányokat végzett. 1926-ban három hónapot töltött Lourdes-ben, és szemtanúja volt annak, ahogy egy fiatalember csodálatos módon meggyógyult a gyerekbénulásból. Pedro ezt mondta erről az időszakról: ,,Isten nagyon közel volt hozzám és nógatott."
Pedro aztán ahelyett, hogy a testek orvosává vált volna, a lelkek gyógyítója lett: 1927-ben belépett a Jézus Társaságába. Japánba vágyott misszióba, két évvel a pappá szentelése után oda is küldték. Az első hónapot magánzárkában töltötte, mert azt hitték róla, hogy amerikai kém. Így emlékezett vissza erre: ,,Hiszem, hogy ebben a hónapban tanultam a legtöbbet életem során."
1945. augusztus 6-án Hirosima külvárosában dolgozott, amikor ledobták az atombombát. Ő és a jezsuita novíciusok 150 sérültet vittek haza otthonaikba. (Szinte valamennyiüket meg tudták gyógyítani, bár soha azelőtt nem láttak el ilyesfajta sérüléseket, és orvosi felszereltségük is csupán a legszükségesebbekre szorítkozott - a szerk.)
Pedro a következő húsz évet Japánban töltötte, 1958-ban pedig provinciális lett. És így, 1965-ben, amikor a jezsuiták összehívták a 31. Általános Rendgyűlést, egyike volt a húsz országból összegyűlt 300 jezsuita küldöttnek. Május 22-én generálisnak választották, és felelős lett a világszerte élő 36 ezer jezsuitáért. Székfoglaló beszédét Jeremiás próféta szavaival nyitotta arról, hogy mit jelent szótlannak lenni. Beszédét Pál szavaival zárta arról, hogy a mindenség Ura megadja a szükséges erőt a feladatokhoz.
Amiként XXIII. János pápa a II. vatikáni zsinatot összehívta, hogy friss levegő áramolhasson az Egyházba, úgy a jezsuiták 31. Általános Rendgyűlése is azon dolgozott, hogy új utakat nyisson, hogy az evangélium minél több emberhez eljusson. Pedro vezette ezt a megújulást. Kitágította a jezsuita nevelés horizontját ezzel a kifejezéssel: ,,Férfiak és nők másokért és másokkal", és konfliktusokat vállalt olyan esetekben, amikor az igazságosság hirdetésével a status quót kérdőjelezte meg.
Élő, szerető kapcsolata Istennel - négy órát imádkozott naponta - tartotta őt meg a hitében, s ezen kívül kulcsfontosságú volt számára az Eucharisztia szeretete.
Pedro stílusa soha nem volt sértő, mindazonáltal céltudatos volt azokban a dolgokban, amelyeket meg akart tenni, és ezért időnként drága árat fizetett. Mielőtt jezsuita generális lett, nem volt semmi tapasztalata a Vatikánnal és a római ügymenettel kapcsolatban, így számára nem volt egyszerű a kommunikáció a pápákkal.
Amikor 1980-ban előrehaladott korára való tekintettel felajánlotta lemondását, II. János Pál pápa nem fogadta el, hanem azt kérte tőle, folytassa munkáját. Még ugyanabban az évben megalapította a Jezsuita Menekültszolgálatot (Jesuit Refugee Service, JRS), elsősorban a kétmillió csónakon menekülő vietnámi ember helyzete okozta sokk miatt. A JRS az elmúlt négy évtizedben a Jézus Társaságának jelképévé és inspirációjává vált.
1981. augusztus 7-én Pedro agyvérzést kapott, minek következtében részlegesen lebénult, és súlyosan károsodott a beszédképessége is. II. János Pál pápa személyesen delegálta a 33. Általános Rendgyűlésre, ahol hivatalosan is elfogadták a lemondását. Testileg megtöretve, de erős lélekkel élte le hátralévő éveit; 1991. február 5-én hunyt el.
Boldoggá avatási eljárásának posztulátora, Pascual Cellobada SJ ezt mondja róla: ,,Az Egyház embere volt, aki követte a Szentlélek hívását, és félelem nélkül hozta meg a döntéseket, melyeket meg kellett hoznia, mert élete Istenben gyökerezett."

Forrás: Jesuits & Friends issue/Jezsuita.hu
Fotó: Jesuits.org
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: gyerekbénulásból, boldoggáavatási, beszédképessége, felszereltségük, kulcsfontosságú, valamennyiüket, kiváltságosnak, inspirációjává, konfliktusokat, találkozhatott, mindazonáltal, előrehaladott, megalapította, tanulmányokat, következtében, magánzárkában, kifejezéssel, tapasztalata, generálisára, társaságának, provinciális, posztulátora, eucharisztia, kapcsolatban, igazságosság, rendtársával, szorítkozott, választották, külvárosában, feladatokhoz, generálisnak, felajánlotta, áramolhasson, rendgyűlésre, kommunikáció, legfiatalabb, jezsuita novíciusok, hirosimai bombatámadás, városban dolgozott, angol jezsuita, boldoggáavatási eljárása, édesanyja elhunyt, édesapját vesztette, fiatalember csodálatos, testek orvosává, lelkek gyógyítója, pappá szentelése, első hónapot, hónapban tanultam, legtöbbet életem, következő húsz, jezsuiták összehívták, Emlékezés Pedro Arrupe, Denis Blackledge SJ, Pedro Arrupével, Jézus Társasága, Pedro Arrupe Bilbaóban, Jézus Társaságába, Általános Rendgyűlést, Beszédét Pál, Amiként XXIII, Általános Rendgyűlése, János Pál, Jezsuita Menekültszolgálatot, Jesuit Refugee Service, Jézus Társaságának, Általános Rendgyűlésre, Pascual Cellobada SJ, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Egy párkányon  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ott van  Facebookon kaptam Krisztina b...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Pitypang szökőkút  Szép estét  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Isten hűségének mértéke  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Tanmese  Alvó kislány  Tanácsok egy pszichológustól  39 ígéret  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  képre írva  Vannak emberek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Bársony székben  Ott van  Gebhardt Nóra versei II.  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Bársony székben  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  IGEN így  Emlékezz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Dóró Sándor: Embernek maradni  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam Krisztinától  Anyák napjára  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az ember 
Bejegyzés Címkék
jezsuita novíciusok, hirosimai bombatámadás, városban dolgozott, angol jezsuita, boldoggáavatási eljárása, édesanyja elhunyt, édesapját vesztette, fiatalember csodálatos, testek orvosává, lelkek gyógyítója, pappá szentelése, első hónapot, hónapban tanultam, legtöbbet életem, következő húsz, jezsuiták összehívták, húsz országból, szükséges erőt, evangélium minél, jezsuita nevelés, igazságosság hirdetésével, status quót, római ügymenettel, évben megalapította, kétmillió csónakon, elmúlt négy, gyerekbénulásból, boldoggáavatási, beszédképessége, felszereltségük, kulcsfontosságú, valamennyiüket, kiváltságosnak, inspirációjává, konfliktusokat, találkozhatott, mindazonáltal, előrehaladott, megalapította, tanulmányokat, következtében, magánzárkában, kifejezéssel, tapasztalata, generálisára, társaságának, provinciális, posztulátora, eucharisztia, kapcsolatban, igazságosság, rendtársával, szorítkozott, választották, külvárosában, feladatokhoz, generálisnak, felajánlotta, áramolhasson, rendgyűlésre, kommunikáció, legfiatalabb, bombatámadás, kérdőjelezte, hirdetésével, hivatalosan, horizontját, meggyógyult, sérüléseket, személyesen, eljárásának, székfoglaló, kitágította, részlegesen, fiatalember, jezsuitáért, gyökerezett, tekintettel, generálisra, otthonaikba, rendgyűlése, rendgyűlést, összehívták, társaságába, ügymenettel, világszerte, szótlannak, küldöttnek, elfogadták, kilencéves, húszévesen, lemondását, szentelése, novíciusok, gyógyítója, évtizedben, szemtanúja, gyógyítani, emlékezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1685
  • e Hét: 3455
  • e Hónap: 16131
  • e Év: 249878
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.