Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jeruzsálemben a keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak
  2019-08-11 22:05:26, vasárnap
 
  Jeruzsálemben a Getszemáni ferences közösség testvérisége a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünneplésére készül. Ez az egyetlen nap az évben, amikor a latin rítusú keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak körmenetben.
Nagyobb kép Link
...... .......


Augusztus 14-én virrasztást és fáklyás körmenetet tartanak. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén először arab nyelvű szentmisét mutatnak be, majd a szentföldi kusztos tartja az úgynevezett ,,pápai szentmisét". Az ünnepségsorozatot a Mária sírjához vezető zarándoklat zárja le az esti imádság után.
,,Egy nagyon erősen üldözött földön, mely sokat szenved, mi az Úrtól és Szűz Máriától békét kérünk a Szentföldnek, főként az itt élő keresztények számára" - ezzel az imaszándékkal fordulnak a Szentföldön élő ferencesek és az ide érkező zarándokok Jeruzsálemben az isteni Gondviselés felé. A szentföldi ferences kusztódia ugyanis minden évben augusztus 14-15-én ünnepségsorozatot tart, ,,melyben Krisztus húsvétjának gyümölcseire, a feltámadásra és szent anyjának a mennybevételére emlékeznek" - nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Benito José Choque testvér, a jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja.
,,Mária a Fia mellett áll. A jeruzsálemi egyház ránk hagyományozta Mária eltemetésének a helyét, mely Jeruzsálem temetői negyedében található. Hivatásunk arra szólít, hogy újra felfedezzük azt a kapcsolatot, mely Szűz Máriát szenvedő Fiához kapcsolja" - magyarázza az argentin ferences atya, aki harminc éve él a Szentföldön, és kilenc éve áll a getszemáni közösség élén. Összesen 12 ferences testvér alkotja azt a közösséget, mely az olajfák kertjének anyaházában, továbbá Betfagéban, Betániában és a Dominus Flevit-házban működik.
Az ünnepségsorozat programja augusztus 14-én máriás fáklyás menettel kezdődik, melyre az összes zarándokot várják. Ők pedig napról napra mind többen érkeznek a szentföldi ünnepekre. Az apostolok grottája fölött egy kert található, mely a legközelebb van Mária sírjához. Este fél kilenckor az összes ferences és minden zarándok részt vesz a máriás körmeneten. Ezt követően a Szenvedés bazilikájához vonulnak, és beviszik a körmenetben hozott Mária-szobrot, majd felolvassák a Mária tranzitusáról, halálba szenderedéséről szóló szöveget, melyet korai apokrif iratok őriztek meg.
1950. november elsején XII. Piusz pápa a Munificentissimus Deus kezdetű apostoli konstitúcióval ünnepélyesen kihirdette a mennybevétel dogmáját, mely pontosítja, hogy a fönséges Istenanya ,,földi életének befejezése után testével-lelkével együtt fölvételt nyert a mennybe, föltámadt Fia dicsőségébe", és így oltalmat nyert a sírban való megromlástól. Ez a hittétel dogmatikai formába önti a keresztény nép ősi hagyományát, melyről már az ötödik századtól iratok tanúskodnak Jeruzsálemben. A Szűz Mária megdicsőülésével foglalkozó legrégibb irat a Transitus Mariae a 4. sz. végéről, amely sok legendás részlete mellett a hagyományra is utal. A jeruzsálemi kalendárium az ünnep napját is rögzíti augusztus 15-ére, így Isten anyjának általános emlékezetét a mennybevétel konkrét ünnepére változtatja.
A mennybevétel ünnepnapján reggel fél nyolckor arab nyelvű szentmisét tartanak az Árulás barlangjánál, mely egészen közel van Mária sírjához. Tíz órakor kezdődik a Szenvedés bazilikájában az úgynevezett pápai szentmise, melyet Francesco Patton szentföldi kusztos mutat be. Ez nagyon fontos mozzanat a helyi egyház, a jeruzsálemi anyaközösség életében. Az ünnep egyetlen dicséret Szűz Mária tiszteletére, ahogy a Bibliában olvassuk a szent városról: ,,Te, Jeruzsálem dicsősége, Te Izrael öröme, Te népednek tisztessége vagy!"
Augusztus 15-én az esti ima, a vesperás után a ferences közösség zarándoklatot vezet Mária sírjához. Ez az egyetlen alkalom, amikor a latin rítusú keresztények a Szűzanya sírjához vonulhatnak processzióban, és ott a sírt tisztelhetik. Ilyenkor jelen van a görög és az örmény patriarkátus képviselete is. A Mária sírját őrző, kereszt formájú bazilika gondját az ortodox keresztények, görögök és örmények viselik. Az egész év során ez az egyetlen alkalom, amikor latin rítusú szertartást végezhetnek a római katolikusok, éppen Nagyboldogasszony napján. Először a ferences kusztos lép a sírba, majd egymást követően az összes zarándok, és tisztelettel megcsókolják a Szűzanya sírját.
A jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja elmagyarázza: ,,Éppen a zarándoklatok tanúsítják, hogy az Úr él, jelen van, és együtt halad az emberiséggel a történelem során, akik a béke adományát kérik tőle. Az Isten Anyja iránti tisztelet egyképpen kedves minden kereszténynek, a latinoknak és a különféle ortodox egyházaknak. Mintegy két héttel a latinok augusztus 15-i ünnepe után, augusztus 29-én tartják a nagy ortodox ünnepet, ekkor az összes szentföldi ortodox keresztény megünnepli Mária mennybevételét. Megható látvány, ahogy a mintegy száz széles lépcsőfokon, kezükben égő gyertyát tartva a zarándokok leereszkednek az elszenderedés sírjához. Hiszem, hogy minden egyes gyertyaszál egy-egy fohász, könyörgés Isten Anyja szeretetéhez" - zárja a Vatikáni Rádiónak adott riportját Benito José Choque testvér, a jeruzsálemi Getszemáni konvent ferences guardiánja.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: megdicsőülésével, mennybevételének, ünnepségsorozat, mennybevételére, szenderedéséről, konstitúcióval, mennybevételét, zarándoklatot, processzióban, elszenderedés, imaszándékkal, leereszkednek, jeruzsálemben, eltemetésének, hagyományozta, tranzitusáról, bazilikájában, kereszténynek, zarándoklatok, bazilikájához, patriarkátus, ünnepélyesen, mennybevétel, elmagyarázza, tiszteletére, testvérisége, keresztények, tisztelhetik, feltámadásra, megcsókolják, tisztelettel, anyaközösség, barlangjánál, megromlástól, szeretetéhez, gyümölcseire, latin rítusú, szentföldi kusztos, úgynevezett „, esti imádság, nagyon erősen, imaszándékkal fordulnak, isteni Gondviselés, szentföldi ferences, mennybevételére emlékeznek”, jeruzsálemi Getszemáni, jeruzsálemi egyház, argentin ferences, getszemáni közösség, olajfák kertjének, ünnepségsorozat programja, összes zarándokot, Boldogságos Szűz Mária, Szűz Máriától, Vatikáni Rádiónak Benito José Choque, Szűz Máriát, Dominus Flevit-házban, Munificentissimus Deus, Szűz Mária, Transitus Mariae, Francesco Patton, Isten Anyja, Vatikáni Rádiónak, Benito José Choque, Vatikáni Rádió, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gonosz démon-álarc  Mai harmónia kártyám  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A sors  A Megváltó szolgálatában  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Paul David Tripp Április 21  Segítsük barátainkat, hogy meg...  A jó emberek mindig szépek mar...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Mi lenne ha  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Bertolt Brecht -től idézet  Fekete-erdő desszert  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Lóhere  Mi lenne ha  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png férfi  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Akarat  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Erdőn  képre írva  Png cica  s immár én is felragyogva, ért...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem számIt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Ami embereknek lehetetlen, az...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Csak a fogyatkozás látható  Neked tudnod kell  Az engedelmesség miért nem vál...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mi lenne ha  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png csokor  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Zilahy Lajos gondolata  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nevem  Png kutya  Garai Gábor - Takarítás  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Fekete István - Akác  Próbálj meg ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogy lehet megtartani 
Bejegyzés Címkék
latin rítusú, szentföldi kusztos, úgynevezett &#8222, esti imádság, nagyon erősen, imaszándékkal fordulnak, isteni Gondviselés, szentföldi ferences, mennybevételére emlékeznek&#8221, jeruzsálemi Getszemáni, jeruzsálemi egyház, argentin ferences, getszemáni közösség, olajfák kertjének, ünnepségsorozat programja, összes zarándokot, szentföldi ünnepekre, apostolok grottája, kert található, összes ferences, máriás körmeneten, körmenetben hozott, mennybevétel dogmáját, fönséges Istenanya, sírban való, hittétel dogmatikai, ötödik századtól, jeruzsálemi kalendárium, ünnep napját, mennybevétel konkrét, mennybevétel ünnepnapján, úgynevezett pápai, helyi egyház, jeruzsálemi anyaközösség, ünnep egyetlen, szent városról, vesperás után, ferences közösség, egyetlen alkalom, sírt tisztelhetik, örmény patriarkátus, ortodox keresztények, római katolikusok, ferences kusztos, összes zarándok, zarándoklatok tanúsítják, történelem során, béke adományát, különféle ortodox, latinok augusztus, nagy ortodox, összes szentföldi, mintegy száz, zarándokok leereszkednek, elszenderedés sírjához, megdicsőülésével, mennybevételének, ünnepségsorozat, mennybevételére, szenderedéséről, konstitúcióval, mennybevételét, zarándoklatot, processzióban, elszenderedés, imaszándékkal, leereszkednek, jeruzsálemben, eltemetésének, hagyományozta, tranzitusáról, bazilikájában, kereszténynek, zarándoklatok, bazilikájához, patriarkátus, ünnepélyesen, mennybevétel, elmagyarázza, tiszteletére, testvérisége, keresztények, tisztelhetik, feltámadásra, megcsókolják, tisztelettel, anyaközösség, barlangjánál, megromlástól, szeretetéhez, gyümölcseire, szentföldnek, emberiséggel, szentföldön, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6417
  • e Hét: 18047
  • e Hónap: 51201
  • e Év: 284948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.