Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 20. vasárnap 08.18
  2019-08-18 08:24:41, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Jeremiást meg akarják ölni, mert megjövendölte Jeruzsálem pusztulását.
Amikor Jeremiás próféta megjövendölte Jeruzsálem pusztulását, a vezető emberek így szóltak a királyhoz: ,,Ölesd meg, kérünk, ezt az embert, mert szántszándékkal megbénítja a városban maradt harcosok kezét, sőt az egész nép kezét is, ha ilyesmit beszél nekik. Ez az ember ugyanis a népnek nem a javát keresi, hanem inkább a romlását."
Cidkija király így válaszolt: ,,Hiszen a kezetekben van: a király semmit sem tehet ellenetek." Erre megfogták Jeremiást, és Malkija királyfi ciszternájába vetették, amely az őrség udvarán van. Kötélen engedték le a verembe, amelyben nem volt víz, csak sár, és így Jeremiás belesüppedt a sárba.
Akkor Ebed-Melech, a királyi palota egyik udvari tisztje, kijött a palotából, és így szólt a királyhoz: ,,Uram, királyom! Ezek az emberek igen gonosz dolgot vittek végbe Jeremiás próféta ellen, amikor a ciszternába dobták, hogy ott éhen haljon, hiszen úgysincs kenyér a városban."
Erre a király ezt a parancsot adta szerecsen rabszolgájának (a kusita Ebed-Melechnek): ,,Végy magad mellé harminc embert, és húzd ki Jeremiás prófétát a ciszternából, mielőtt meghalna."
Ez az Isten igéje. Jer 38,4-6.8-10

SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Türelemmel és állhatatosan vívjuk meg az életben ránk váró küzdelmeket.
Testvéreim!
Mi, akiket a tanúknak koszorúja övez, váljunk szabaddá minden tehertől, különösen a bűntől, amely behálóz minket, és fussuk meg kitartással az előttünk lévő pályát. Emeljük tekintetünket a hit szerzőjére és bevégzőjére, Jézusra, aki a rá váró öröm helyett elszenvedte a kereszthalált, nem törődött a gyalázattal, és most az Isten trónjának jobbján ül.
Igen, gondoljatok őrá, aki a bűnösök részéről ekkora ellentmondást viselt el, hogy ne lankadjatok, és bensőleg ne csüggedjetek. A bűn elleni küzdelemben még nem álltatok ellen a véretek ontásáig.
Ez az Isten igéje. Zsid 12,1-4

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Krisztus evangéliumának sokan ellene mondanak. Innen támad a sok szakadás és békétlenség a világon.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon. Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Mennyire várom, hogy ez beteljesedjék!
Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával."
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,49-53

Imádság
Urunk, Jézusunk! Gyújtsd fel bennünk és minden ember szívében a szeretet tüzét! Szereteted tüze és fénye oszlassa el az aggodalmaskodás, a hitetlenség, a kételkedés, a békétlenség és a bűn sötétségét! Segíts, hogy megőrizzük és továbbadjuk másoknak is ezt a fényt! Segíts, hogy továbbsugározzuk a hit világosságát, a remény ki nem alvó lángját és a szeretet tüzét! Az általad megígért és elküldött Szentlélek tüze pünkösdkor átalakította és bátorsággal töltötte el az apostolokat. Alakíts át engem is! Tégy csodát velem is! Tégy engem is tüzes lelkűvé, hogy örömhíredet bátran hirdessem!

Elmélkedés
Az ellentmondás jelei:
Negyven nappal Jézus születése után, a jeruzsálemi templomban való bemutatás alkalmával, jelen volt egy Simeon nevű idős férfi, aki Istent magasztalta azért, hogy megláthatta és karjába vehette a világ Üdvözítőjét, Jézust. Simeon ezt mondta ekkor Máriának, Jézus anyjának: ,,Íme, sokak romlására és feltámadására lesz ő Izraelben, jel lesz, amelynek ellene mondanak" (Lk 2,34). E jövendölés beteljesedése végighúzódik Jézus nyilvános működésének egész idején, kezdve a názáretiek elutasításától, amikoris a zsinagógában mondott beszéde miatt le akarják őt taszítani a hegyről (vö. Lk 4,14-30), egészen elítéléséig és keresztre feszítéséig. Bár az evangélisták igyekeznek mindvégig a jó példával szolgáló találkozásokat bemutatni, nem hallgatnak azokról az esetekről sem, amikor Jézus megtapasztalja a visszautasítást. További példa erre, hogy az élő kenyérről, az ő testéről, mint az örök élet kenyeréről mondott beszéde után sokan elhagyják tanítványai közül, mondván: ,,Kemény beszéd ez! Ki hallgatja!" (Jn 6,60). És ott vannak az írástudók és farizeusok, akik vitákat kezdeményeznek vele, próbára teszik törvényismeretét és helytelennek tartják törvényértelmezését, számon kérik cselekedeteit. A meg nem értés és hamis várakozások legszomorúbb példája Júdás esete, aki elárulja Mesterét. Árulása után pedig Jézus halálra elítélésében és keresztre feszítésében éri el csúcspontját az emberi gonoszság, Isten Fiának elutasítása. A Messiás elutasítását Szent János evangélista egyébként rögtön írásának bevezetésében előrevetíti: Jézus az igazi világosság, aki a világba jött, de ,,a világ nem ismerte fel őt, a tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be" (Jn 1,10-11).
Ezek a példák megvilágítják annak a jézusi kijelentésnek a helyes értelmét, amit a mai evangéliumban olvasunk. Jézus ezt mondja saját küldetéséről: ,,Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon." Majd azzal folytatja, hogy nem békét, hanem szakadást hoz a földre. Nem úgy kell ezt értenünk, mintha a szakadás volna Jézus szándéka és azt akarná, hogy egymással szembeforduljanak a nemzetek, az emberek és a családtagok, hanem sajnos ezt eredményezi az ő személye. Tanítását egyesek elfogadják, mások elutasítják. Vannak, akik jó szívvel hallgatják, mások hitetlenül elengedik a fülük mellett. Így volt ez a bibliai időkben és ugyanez ismétlődik meg a történelem folyamán számos esetben. Ha az Egyház történelme folyamán nem tapasztalná meg az elutasítást, az üldözést és a gyűlöletet, ez annak volna a biztos jele, hogy letért a krisztusi útról. Ha az igehirdetők nem találkoznának azzal, hogy szavaik süket fülekre találnak, akkor ez annak volna a biztos jele, hogy eltértek attól az igazságtól, aminek hirdetésére megbízást kaptak. Ha nem volnának üldözések és nem volnának vértanúk Egyházunkban, akik hitükért készek életüket is feláldozni, ez annak volna a biztos jele, hogy valójában nem az igaz és üdvözítő hit, hanem valamilyen más, hamis eszme szolgálatában állnak.
Tudomásul kell vennünk, hogy nem csak Isten, hanem a gonosz is hatással van az emberek életére, és mindenki szabadságának és felelősségének tudatában dönt arról, hogy kinek akar engedelmeskedni. A világban a búzával együtt növekszik a konkoly, a gyomnövény is. Nem feladatunk annak megítélése, hogy ki melyik oldalon áll, hanem Isten országát, a szeretet közösségét kell építenünk.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: törvényismeretét, továbbsugározzuk, aggodalmaskodás, szántszándékkal, visszautasítást, engedelmeskedni, kezdeményeznek, evangéliumának, elutasításától, rabszolgájának, megtapasztalja, felelősségének, tanítványaihoz, találkozásokat, ciszternájába, szolgálatában, szabadságának, beteljesedjék, feltámadására, beteljesedése, keresztséggel, ellentmondást, evangéliumban, megjövendölte, bevezetésében, megvilágítják, tekintetünket, találkoznának, cselekedeteit, kereszthalált, kijelentésnek, ciszternából, állhatatosan, csüggedjetek, zsinagógában, elítélésében, vezető emberek, városban maradt, ember ugyanis, javát keresi, király semmit, őrség udvarán, királyi palota, emberek igen, ciszternába dobták, parancsot adta, kusita Ebed-Melechnek, életben ránk, tanúknak koszorúja, előttünk lévő, bűnösök részéről, véretek ontásáig, OLVASMÁNY Jeremiás, Amikor Jeremiás, Akkor Ebed-Melech, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Isten Fiának, Szent János, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan válunk hűségesekké?  Walter Chrysler mondta  jó reggelt  Tanácsok egy pszichológustól  Mindent de mindent visszakap  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimn...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Töröld le  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  Robin Wight pitypang szobra  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szívek  Jó nap volt  Jó nap volt  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Szép estét kedves látogatóimna...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Ismeretlen: Ikarusz monda  Minden tavaszból őrizz..  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam Krisztina b...  Martin Buber, A haszidim meséi  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ott van  Az ember emlékekből áll  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  József Attila - Kopogtatás nél...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  "Ez egy csoda"  Esterházy Péter: Harmonia c...  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul Éluard - És egy mosoly  Ma van a magyar költészet napj...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  IGEN így  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  40 felett  Paul David Tripp Április 14  Tanmese  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jó éjszakát  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Mindent de mindent visszakap  Minden tavaszból őrizz..  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Vito Giaquinto gondolata  Anyámról való emlékek  képre írva  A pitypang legendája  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Segíts neki dicsérni Téged  Ady Endre - Mindegy átka 
Bejegyzés Címkék
vezető emberek, városban maradt, ember ugyanis, javát keresi, király semmit, őrség udvarán, királyi palota, emberek igen, ciszternába dobták, parancsot adta, kusita Ebed-Melechnek, életben ránk, tanúknak koszorúja, előttünk lévő, bűnösök részéről, véretek ontásáig, időben Jézus, evangélium igéi, szeretet tüzét, általad megígért, ellentmondás jelei, jeruzsálemi templomban, világ Üdvözítőjét, názáretiek elutasításától, zsinagógában mondott, evangélisták igyekeznek, örök élet, emberi gonoszság, igazi világosság, világba jött, tulajdonába jött, példák megvilágítják, jézusi kijelentésnek, helyes értelmét, szakadás volna, fülük mellett, bibliai időkben, történelem folyamán, biztos jele, krisztusi útról, emberek életére, búzával együtt, szeretet közösségét, törvényismeretét, továbbsugározzuk, aggodalmaskodás, szántszándékkal, visszautasítást, engedelmeskedni, kezdeményeznek, evangéliumának, elutasításától, rabszolgájának, megtapasztalja, felelősségének, tanítványaihoz, találkozásokat, ciszternájába, szolgálatában, szabadságának, beteljesedjék, feltámadására, beteljesedése, keresztséggel, ellentmondást, evangéliumban, megjövendölte, bevezetésében, megvilágítják, tekintetünket, találkoznának, cselekedeteit, kereszthalált, kijelentésnek, ciszternából, állhatatosan, csüggedjetek, zsinagógában, elítélésében, legszomorúbb, feszítésében, csúcspontját, elutasítását, helytelennek, egyházunkban, átalakította, végighúzódik, küldetéséről, evangélisták, világosságát, ellentmondás, ciszternába, igehirdetők, működésének, gyalázattal, megláthatta, jeruzsálemi, magasztalta, elítéléséig, feszítéséig, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.