Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
20. évközi hét csütörtök 08.22
  2019-08-22 16:25:42, csütörtök
 
  OLVASMÁNY a Bírák könyvéből
Isten feltétlen Ura minden életnek.
A neki tett fogadalom halálosan komoly következményekkel jár.
Ez a szinte könyörtelen ősi hit nyilvánul meg Jefte fogadalmában.
A bírák korában történt. - Az Úr lelke meghívta Jeftét, hogy népének vezére legyen. Ő harcosokat toborzott honfitársai közül, akikkel a pogány ammoniták ellen vonult, és fogadalmat tett az Úrnak: Ha az ammoniták népét most legyőzöm, és harcaimból békességgel hazaérkezem, aki házamból először szembejön velem, azt hálaáldozatul az Úrnak szentelem!
Jefte kivonult a pogány ammoniták ellen, és az Úr győzelemre is segítette őt. Súlyos vereséget mért rájuk, úgyhogy mintegy húsz városon keresztül űzte őket, egészen a szőlőhegyeken túl fekvő Abal városáig. A választott nép fiai ekkor ennyire megalázták az ammonitákat.
Amikor azután Jefte hazatért, eléje jött egyetlen leánya, hogy zeneszó mellett tánccal köszöntse őt. Más gyermeke nem is volt. Ennek láttán Jefte megszaggatta ruháit, és így siránkozott: Jaj, nekem, leányom!
Jöttöddel balszerencsét hozol rám, a porba taszítottál.
Mert amit megfogadtam s az Úrnak adtam: megmásíthatatlan!
A leány erre így válaszolt: Ha fogadalmat tettél, atyám, állnod kell szavad!
Tedd velem, amit fogadtál, hiszen megadta az Úr, hogy legyőzd elnyomóidat, az ammonitákat!
Ezután így folytatta: Csak egyetlen kérésemet teljesítsd, atyám: Két hónapra hadd vonuljak a hegyek közé társnőimmel, hogy elsirassam hajadon sorsomat: (férj és gyermek nélküli halálomat!) Apja el is bocsátotta őt két hónapra. Az pedig leánytársaival kivonult a hegyekbe, hogy elsirassa szomorú hajadon sorsát. Két hónap múlva visszatért atyjához, aki teljesítette fogadalmát.
Ez az Isten igéje. Bír 11,29-39a

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten mindenkit meghív az Egyházba és az örök üdvösségre.
Abban az időben Jézus ismét példabeszédekben szólt a főpapokhoz és a nép véneihez: A mennyek országa olyan, mint amikor egy király menyegzőt rendezett a fiának. Elküldte szolgáit, hogy szóljanak a meghívottaknak, jöjjenek a menyegzőre. Ők azonban nem akartak jönni. Erre más szolgákat küldött: ,,Mondjátok meg a meghívottaknak: Íme, a lakomát elkészítettem. Ökreim és hizlalt állataim leöltem. Minden készen áll, jöjjetek a menyegzőre!" De azok mindezzel mit sem törődve szétszéledtek: az egyik a földjére ment, a másik az üzlete után nézett. A többiek pedig a szolgáknak estek: összeverték, sőt meg is ölték őket. A király nagy haragra lobbant. Elküldte seregeit, és felkoncoltatta a gyilkosokat, városukat pedig felégette. Azután így szólt a szolgákhoz: ,,A menyegző kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek hát ki az útkereszteződésekre, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!" A szolgák kimentek az utakra és összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt. A lakodalmas ház megtelt vendégekkel.
Amikor a király bejött, hogy megszemlélje a vendégeket, meglátott köztük egy embert, aki nem volt menyegzős ruhába öltözve. Megszólította: ,,Barátom, hogy jöhettél be ide, ha nincs menyegzős ruhád?" De az csak hallgatott. Erre a király megparancsolta a szolgáknak: ,,Kezét-lábát kötözzétek meg, és dobjátok ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!"
Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak!
Ezek az evangélium igéi. Mt 22,1-14

Imádság
Uram és Üdvözítőm, Jézus Krisztus! Adj nekem kedvet és lehetőséget, hogy téged mindinkább megismerhesselek, mindjobban megszeresselek és egyre hívebben kövesselek! Buzdító kegyelmed hívása nálam ne süket fülekre találjon, hanem legyek mindenkor kész, hogy akaratodat odaadással teljesítsem! Szembefordulok önszeretetemmel és önzésemmel, s követlek a gyalázatban, szegénységben és üldöztetésben. Teljesen újjá akarok születni, a régi magamat levetkőzni, hogy már ne én éljek, hanem te énbennem

Elmélkedés
A szőlőmunkásokról szóló példabeszéd után Jézus egy másik képet mond a királyi menyegzőről, amelynek témája szintén az üdvösség. Kik jutnak el az örök életre? Kiket hív meg Isten az üdvösségre? Kik méltóak arra, hogy eljussanak az örök boldogságra? Ezeket a kérdéseket veti fel Jézus hasonlata.
Az ószövetségi választott nép jól tudta, hogy a mindenható Isten legnagyobb ajándéka az üdvösség. Az üdvözülhet, aki hűséges marad az Istennel kötött szövetséghez és megtartja Isten parancsait, azaz a törvényt. A nép azonban letér erről az útról, megszegi a törvényt és hűtlenné válik Istenhez. Hiába várakoznak hosszú időn, évszázadokon keresztül a Megváltóra, végül nem ismerik fel. Hiába küldi Isten időről időre a prófétákat, a nép nem hallgat a szavukra. Hiába ismétli el Isten visszavonhatatlanul újra és újra az ígéreteit, a választott nép értetlen szívű marad. Ezt a tapasztalatot foglalja össze Jézus így: ,,A menyegző kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók." A példázat második részében már mindenkihez szól a meghívás, ami előrevetíti a krisztusi közösséget, az Egyházat, amely az Úr akarata és rendelése szerint a világ végéig az üdvösség közvetítője lesz. Keresztényként, az Egyház tagjaiként, az újszövetség népeként ne legyünk túlzottan magabiztosak, mert akár mi is ugyanarra a sorsra juthatunk, mint az ószövetségi nép! Legyünk hűségesek Jézushoz, aki elvezet minket az üdvösségre!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: példabeszédekben, szőlőmunkásokról, megmásíthatatlan, megismerhesselek, önszeretetemmel, meghívottaknak, szembefordulok, megparancsolta, felkoncoltatta, keresztényként, megszeresselek, leánytársaival, fogcsikorgatás, szétszéledtek, tapasztalatot, üldöztetésben, hálaáldozatul, elkészítettem, balszerencsét, szőlőhegyeken, megszólította, szegénységben, megszaggatta, magabiztosak, teljesítette, évszázadokon, összeszedtek, szövetséghez, választottak, megszemlélje, fogadalmában, mindenkihez, előrevetíti, siránkozott, menyegzőről, békességgel, neki tett, szinte könyörtelen, bírák korában, pogány ammoniták, ammoniták népét, porba taszítottál, leány erre, hegyek közé, pedig leánytársaival, örök üdvösségre, időben Jézus, mennyek országa, király menyegzőt, lakomát elkészítettem, földjére ment, üzlete után, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  39 ígéret  A pitypang legendája  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Zilahy Lajos gondolata  Jan Twardowski - Siessünk  Egy barátság története  Szeretem ujjad karcsuságait,  József Attila - Kopogtatás nél...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Robert Merle tollából  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Bársony székben  Alvó kislány  Jan Twardowski - Siessünk  Dóró Sándor: Embernek maradni  Martin Buber, A haszidim meséi  Szívek  Előfordul, hogy  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 12  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy gondolat  Szép álmokat!  Jan Twardowski - Siessünk  Baranyi Ferenc - N i n c s  A pitypang legendája  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  képre írva  39 ígéret  Szeretem ujjad karcsuságait,  Mindent de mindent visszakap  Kertem  Pitypang szökőkút  Töröld le  Facebookon kaptam  A sorsod  Egy párkányon  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bársony székben  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Különleges  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ismeretlen: Ikarusz monda  A pitypang legendája  Szép estét  Borzasztó  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
neki tett, szinte könyörtelen, bírák korában, pogány ammoniták, ammoniták népét, porba taszítottál, leány erre, hegyek közé, pedig leánytársaival, örök üdvösségre, időben Jézus, mennyek országa, király menyegzőt, lakomát elkészítettem, földjére ment, üzlete után, többiek pedig, szolgáknak estek, király nagy, menyegző kész, szolgák kimentek, király bejött, csak hallgatott, király megparancsolta, külső sötétségre, evangélium igéi, régi magamat, szőlőmunkásokról szóló, másik képet, királyi menyegzőről, örök életre, örök boldogságra, kérdéseket veti, ószövetségi választott, mindenható Isten, tapasztalatot foglalja, példázat második, krisztusi közösséget, világ végéig, üdvösség közvetítője, újszövetség népeként, sorsra juthatunk, példabeszédekben, szőlőmunkásokról, megmásíthatatlan, megismerhesselek, önszeretetemmel, meghívottaknak, szembefordulok, megparancsolta, felkoncoltatta, keresztényként, megszeresselek, leánytársaival, fogcsikorgatás, szétszéledtek, tapasztalatot, üldöztetésben, hálaáldozatul, elkészítettem, balszerencsét, szőlőhegyeken, megszólította, szegénységben, megszaggatta, magabiztosak, teljesítette, évszázadokon, összeszedtek, szövetséghez, választottak, megszemlélje, fogadalmában, mindenkihez, előrevetíti, siránkozott, menyegzőről, békességgel, ószövetségi, ammonitákat, boldogságra, vendégekkel, meghívottak, hazaérkezem, elnyomóidat, gyalázatban, közvetítője, példabeszéd, újszövetség, könyörtelen, teljesítsem, gyilkosokat, lehetőséget, honfitársai, taszítottál, társnőimmel, összeverték, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 735
  • e Hét: 11797
  • e Hónap: 24473
  • e Év: 258220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.