Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyönyörű szentkép Ada templomban
  2019-08-26 17:50:57, hétfő
 
  ...... ..........


Ada neve - a török ada (sziget) főnévből származik.
A régészeti kutatások tanúsága szerint, ez a vidék már a csiszoltkő-korszak idején lakott volt. Itt fellelhetők a rómaiak, a hunok és az avarok nyomai is, akik szláv törzseket is hoztak magukkal. A 9. század végén a Pannon-síkságon megjelentek a magyarok és itt, a 12-14. század folyamán egész sor magyarlakta település jött létre, így Asszonyfalva, Bánfalva, Pezer és mások. Az egykori Petrina nevű település tekinthető Ada elődjének, amelynek megalakítása 1694-re tehető, és túlnyomórészt, a Csernojevics Arzén mellett ideköltözött szerbek népesítették be. A későbbiek során a helység neve Ostrova lett (1702), majd 1723-ban, Temes vármegye térképén már Ada-Hatta alakban jelentkezett. A falvak korabeli felsorolásából arra következtethetünk, hogy Asszonyfalva a jelenlegi Ada körül fekhetett, egy 1878-ból származó feljegyzés szerint pedig a Zenta-Ada közötti országút mellett, a Tisza felé eső részen feküdt. Az adaiak ezt a részt Pusztatemplomnak vagy Cseh-templomnak nevezték. Még 1897-ben is volt itt egy templomrom.
- A 19. században bekövetkezett nagyfokú gazdasági és társadalmi fellendülés során Ada 1836-ban szabad kereskedelmi központ lett és városi címet kapott. Az első iskolát 1703-ban alapította a szerb ortodox egyház, 1760-ban a római katolikus egyház hozott létre iskolát, majd 1885-ben megalakult a mai Szerbia területén az egyik legrégibb mezőgazdasági iskola. A 19. század második felében Adán gyógyszertár és egy kis kórház is volt. Ebben az időben indult be a posta- és a távíró-szolgáltatás, 1889-ben megnyílt a vasút, 1908-ban pedig Ada villanytelepet kapott. Manapság a fejlett mezőgazdaság mellett - amely az ország legnagyobb öntözőrendszerével büszkélkedhet - a fémipar, elsősorban Ada gépipari termékei, korszerű technológiája, a nagy és korszerű termelési rendszerekkel kialakított társas termelési kapcsolatai és a magas minőségi követelményeket kielégítő munkája révén világszerte ismertté vált.
- A trianoni békeszerződés a Délvidékkel a Szerb-Horvát-Szlovéni Királyság hoz csatolta. Magyarország 1941-1944 között visszaszerezte, majd 1945-ben a párizsi békeszerződések során Jugoszláviához csatolták. 1993 óta Szerbia része, lakosságának háromnegyed része azóta is magyar nemzetiségű.
- Ada történelmének részét képezi az úgynevezett Nagyfa, mely Ada rétjében állt egészen 1972. július 17-ig amikor is feltehetően 780 éves korában kidőlt. Részben emberi hanyagság, részben pedig a viharok, a villámcsapások által okozott kártételek miatt pusztult el. A legenda azt tartja, hogy 1456 nyarán, a Szegedről Nándorfehérvár védelmére induló hadak élén, Kapisztrán János tábori lelkész, a törökverő Hunyadi János jobbkeze, ez alatt a fa alatt tartott tábori misét a vitézeknek. A Fekete nyár 31 m magas volt átmérője pedig 3,96 m volt.
- 2011-ben Budakalász testvértelepülés Damjanich János aradi vértanú szobrát adományozta Adának. A szobor leleplezését halasztani kellett, mivel a terv a szerbek erős ellenállásába ütközött. A rendőrség folyamatosan őrizte a Damjanich-emlékművet, nehogy megrongálják. Az 1848-as szabadságharc tábornoka, szerb származása ellenére a magyar oldalon harcolt, így hazájában nemzetárulóként tekintenek rá. A dombormű felavatását ezért az adai városvezetés súlyos hibájának minősítették. A párt ezért azt kérte, hogy mellszobrát cseréljék más magyar történelmi személy arcképére. Végül kompromisszumra jutottak a helyi szerb közösséggel és a szobor fennmaradhatott.
- 1898-ban leplezték le az adai piactéren a város híres szülöttjének Szarvas Gábornak első mellszobrát. Nyelvész, a magyar nyelvművelés megteremtője volt. A műalkotást Jankovits Gyula szobrász készítette, de sajnos 1918 őszén eltűnt a szobor. A mai Szarvas Gábor szobrot Ada központjában találjuk, Almási Gábor szobrászművész munkája, 1972-es leleplezése óta emlékeztet Ada híres nyelvművelőjére. Minden évben október elején Adán rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, melynek keretében nyelvművelő előadások hangzanak el, illetve a diákok számára nyelvi vetélkedőt szerveznek. Szarvas Gábor az adai könyvtár névadója is egyben.
- A római katolikus közösség a legnépesebb adai felekezet. 1760-ban építették Adán az első - akkor még vert falú és nádfedeles, torony nélküli - római-katolikus templomot, amelynek volt egy kb. 40 librás harangja (1 libra=460gramm). A mai autóbusz-állomás helyén állhatott (a mai Ivo Lola Ribara utcában). A ma látható templom építése 1795-ben fejeződött be. A templom tornya 1958-ban egy nagy István-napi vihar következtében ledőlt. Az új torony építését 1969-ben kezdték el, a munkát viszont teljes egészében csak 1972-ben tudták befejezni. Ez az új ,,csipkés" torony vasidomokból készült, hogy a szél átfújjon rajta. Az új torony magassága 50 méter a kereszt alatti labdaközépig, a keresztcsúcs pedig 53 méter magas. A templomtoronyban négy harang van, a nagyharang 1750 kilós, a középharang 620, a kis harang 355 és a lélekharang 91 kilós. A nagyharang meg van repedve. Freskóit 1908-ban festették
Képen: Katolikus és Ortodox templom
...... ......


Vallás: Zsinagóga és zsidó közösség; Ortodox egyházközség; Római katolikus közösség.

- Adán kora tavaszra befejeződik a temetői kápolna fölújítása - Az adai Szentháromság Római Katolikus Plébánia
2018. január 17., 10:49 Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: pusztatemplomnak, templomtoronyban, testvértelepülés, kompromisszumra, nemzetárulóként, nyelvművelőjére, fennmaradhatott, békeszerződések, követelményeket, felsorolásából, nándorfehérvár, villanytelepet, szobrászművész, jugoszláviához, villámcsapások, visszaszerezte, rendszerekkel, túlnyomórészt, bekövetkezett, békeszerződés, ellenállásába, következtében, szabadságharc, történelmének, technológiája, büszkélkedhet, szentháromság, mezőgazdasági, mezőgazdaság, magyarország, folyamatosan, vasidomokból, központjában, városvezetés, szolgáltatás, asszonyfalva, régészeti kutatások, avarok nyomai, egykori Petrina, későbbiek során, helység neve, falvak korabeli, 1878-ból származó, részt Pusztatemplomnak, első iskolát, szerb ortodox, római katolikus, egyik legrégibb, időben indult, fejlett mezőgazdaság, ország legnagyobb, magas minőségi, Csernojevics Arzén, Szlovéni Királyság, Szegedről Nándorfehérvár, Kapisztrán János, Hunyadi János, Damjanich János, Szarvas Gábornak, Jankovits Gyula, Szarvas Gábor, Almási Gábor, Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat, Lola Ribara, Szentháromság Római Katolikus Plébánia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csend  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Erdei gyöngyvirág  Egy tavasz  Ott van  Csend  Zilahy Lajos mondta  Ady Endre - Mindegy átka  Tanmese  Szép estét kedves látogatóimna...  különleges  Mindig lesz olyan  Jan Twardowski - Siessünk  Egyszerű  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jan Twardowski - Siessünk  Szép estét  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  képre írva  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Emlékezz  Annyira tisztelem a szabadságo...  Annyira tisztelem a szabadságo...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Borzasztó  Alvó cicák  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az ember emlékekből áll  Előfordul, hogy  Ma van a magyar költészet napj...  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  képre írva  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A sorsod  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  Zilahy Lajos gondolata  IGEN így  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  különleges  Zilahy Lajos mondta  Szeretem ujjad karcsuságait,  Töröld le  Egy párkányon  Kertem  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  "Ez egy csoda"  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  ajándék, mellyel meglepem  Latinovits Zoltán tollából  Tavaszi este  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  Anyámról való emlékek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ismeretlen: Ikarusz monda  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Esterházy Péter: Harmonia c...  Az ember  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Borzasztó  Sorsunk miatt...  Márai Sándor tollából 
Bejegyzés Címkék
régészeti kutatások, avarok nyomai, egykori Petrina, későbbiek során, helység neve, falvak korabeli, 1878-ból származó, részt Pusztatemplomnak, első iskolát, szerb ortodox, római katolikus, egyik legrégibb, időben indult, fejlett mezőgazdaság, ország legnagyobb, magas minőségi, trianoni békeszerződés, párizsi békeszerződések, úgynevezett Nagyfa, villámcsapások által, törökverő Hunyadi, szobor leleplezését, szerbek erős, rendőrség folyamatosan, 1848-as szabadságharc, magyar oldalon, dombormű felavatását, adai városvezetés, párt ezért, helyi szerb, szobor fennmaradhatott, adai piactéren, város híres, magyar nyelvművelés, műalkotást Jankovits, diákok számára, adai könyvtár, legnépesebb adai, első &#8211, templom tornya, nagy István-napi, munkát viszont, szél átfújjon, kereszt alatti, keresztcsúcs pedig, templomtoronyban négy, nagyharang 1750, temetői kápolna, adai Szentháromság, pusztatemplomnak, templomtoronyban, testvértelepülés, kompromisszumra, nemzetárulóként, nyelvművelőjére, fennmaradhatott, békeszerződések, követelményeket, felsorolásából, nándorfehérvár, villanytelepet, szobrászművész, jugoszláviához, villámcsapások, visszaszerezte, rendszerekkel, túlnyomórészt, bekövetkezett, békeszerződés, ellenállásába, következtében, szabadságharc, történelmének, technológiája, büszkélkedhet, szentháromság, mezőgazdasági, mezőgazdaság, magyarország, folyamatosan, vasidomokból, központjában, városvezetés, szolgáltatás, asszonyfalva, lakosságának, szülöttjének, gyógyszertár, leleplezését, megrongálják, labdaközépig, keresztcsúcs, népesítették, csernojevics, minősítették, jelentkezett, nyelvművelés, megteremtője, megalakítása, kereskedelmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.