Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mai evangélium - Szent Lukács evangélista 10.18
  2019-10-18 13:06:32, péntek
 
  Szent Lukács evangélista - Október 18. napja Szent Lukács evangélista ünnepe.
...... ........... ......



...... ......


Szíriában született, Antiochia városában. Lukácshoz kapcsolódik a harmadik evangélium, jelentőségét ezért talán nem is szükséges tovább hangsúlyozni. Szintén ő a szerzője az Apostolok Cselekedeteinek. Eredeti foglalkozásáról Szent Pál egy elejtetett jelzője révén van tudomásunk (egyébként neki köszönheti megtérését), amikor a kolosszeiekhez írt levélben “a kedves orvos" fordulattal utal Lukácsra. Ebből kifolyólag az egészségügyi dolgozók egyik pártfogójaként is tekintünk rá, hazánkban is működik a nevét viselő katolikus orvosegyesület. Jó okunk van feltételezni, hogy megtérése során meghatározó volt az az út, amelyet annak szentelt, hogy azokat a személyeket keresse fel, akik személyesen ismerték Jézust: gyógyult betegeket, tanítványokat, nem kizárt, hogy Szűz Máriát és Lázárt is. Az bizonyos, hogy Máriáról ő írt a legtöbbet.
Szent Lukács evangélista szimbólumává a bika vált, amellyel Nagy Szent Gergely pápa kötötte össze. (Az ember - vagy más értelmezésben angyal - Máté, az oroszlán Márk, a sas János szimbóluma lett.) A négy jelkép az üdvösségtörténet kiemelkedő eseményeinek megjelenítésére szolgál, melyek között a bika Jézus áldozati halálának szimbóluma. Más értelmezés szerint a szimbólumok az evangéliumok első fejezetei alapján nyernek jelentést, melynek során Lukács az ószövetségi áldozatokról értekezik.
Képen: Szent Lukács szobra a budapesti Szent István Bazilikán.
...... ........... .........


A hagyomány szerint Lukács nem csupán az orvosláshoz, de a festészethez is értett. Ennek hiteles történelmi alapja nincs, de úgy tartják, hogy a római Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képet is maga a szent készítette, más legenda szerint Loretoban is egy Szent Lukács-művet őriznek. Mindenesetre a középkor óta a festők védőszentjét tisztelhetjük benne. A középkorban az iránta tanúsított tisztelet okán a festők és más művészeti ágak képviselőinek céheit sok helyen Lukács-céheknek nevezte a köznyelv.
- Ereklyéit számos templomban felleljük, de Padovában az 12. század eleje óta őriznek egy csontvázat, amelyet 1998-ban részletes tudományos vizsgálatnak vetettek alá, melynek eredménye egybeesett azzal, amit az ókori feljegyzésekből és a Biblia alapján Lukácsról tudunk.
Forrás: kozterkep.hu

*
- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt második leveléből
Lukács; az orvos, mindvégig kitartott Pál apostol mellett.
Szeretett Fiam!
Démász elhagyott a világ kedvéért és Tesszalonikába ment, Kreszcensz Galáciába, Titusz meg Dalmáciába. Csak Lukács van mellettem. Márkot is vedd magad mellé és hozd el, jó szolgálatot tenne nekem. Tichikuszt elküldtem Efezusba. Köpenyemet Troászban hagytam Kárpusznál, ha jössz, hozd magaddal. A könyveket is, főleg a pergamentekercseket.
Alexander, a bronzműves sokat ártott nekem, az Úr megfizet majd neki tettei szerint. Te is óvakodj tőle, nagyon ellenszegül tanításunknak.
Első védekezésem alkalmával senki sem állt pártomra, mindenki cserben hagyott. Ne számítson nekik bűnül! Ám az Úr mellém állt és erőt öntött belém, hogy befejezzem az evangélium hirdetését és tudomást szerezzen róla minden pogány.
Ez az Isten igéje. Tim 4,9-17b

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Az aratni való sok, a munkás pedig kevés.
Az apostolok kiválasztása után Jézus kiválasztott más hetvenkét tanítványt, és elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott.
Így szólt hozzájuk: ,,Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.
Menjetek! Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé. Ne vigyetek magatokkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut. Az úton senkit se köszöntsetek.
Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: »Békesség e háznak!« Ha békesség fia lakik ott, rászáll a ti békességtek, ha nem, visszaszáll rátok. Maradjatok ugyanabban a házban, és azt egyétek és igyátok, amijük van. Mert méltó a munkás a maga bérére. Ne járjatok házról házra.
Ha egy városba érkeztek, és szívesen látnak titeket, egyétek, amit elétek adnak. Gyógyítsátok meg ott a betegeket, és hirdessétek: - Elérkezett hozzátok az Isten országa! - "
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,1-9

- Útravaló - 2019. október 18. oldalon
Szent Lukács evangélista ünnepe van. Antiochiai, görög műveltségű emberként ismerte meg a krisztusi hitet, és lett az apostoli küldetés munkása, majd a Názáreti Jézus evangéliumának megírója. Ő gyűjtötte össze Jézus gyermeksége történetének eseményeit, mégpedig valószínűleg a Szűzanya elmondása alapján. Lukácsot az irgalmasság evangélistájának ismerjük a tékozló fiúról, az elveszett bárányról és az elveszett drachmáról szóló példabeszédek alapján. Jézus számos nő tanítványáról is tőle van tudomásunk. Aki meg akar ismerkedni hitünk tanításával, kezdje Lukács evangéliumának és az általa írt Apostolok cselekedeteinek elolvasásával, s azután vegye kezébe a katekizmust. Mindez csak akkor ér célt, ha mindvégig bizalommal és imádságban olvassa a Szentírás szavait.

- Aki megfestette a Szűzanya arcát - Szent Lukács evangélista. - Forrás: Magyar kurír
.....


Képen: Rogier van der Weyden: Szent Lukács a Madonna portréját rajzolja (1435-40 körül)
...... .........


Október 18-án Szent Lukácsra emlékezünk, aki orvosként Krisztusban fedezte fel az emberiség gyógyítóját, és akit a festők védőszentjeként is tisztelünk. Evangéliumában különös tisztelettel írt Szűz Máriáról, mintegy hiteles képet festve így Krisztus édesanyjáról.
Az apostolok cselekedeteiben olyan részletekkel találkozunk, amelyek alapján feltételezhető, hogy Szent Lukács Antiochiában nőtt fel pogány görög nemzetiségű családban. Leírásaiból kitűnik, hogy tájékozott volt a városban és az antiochiai keresztények körében. És bár két szentírási könyvet tulajdonít neki a hagyomány, személyéről mégis keveset lehet tudni. Igazi evangélista, aki nem önmagáról, hanem a világ Üdvözítőjéről akar beszélni, hogy minden istenszerető lélek megtudhassa, mennyire igaz mindaz, amire az Egyház tanította.
A Kolosszeieknek írt levél záradékából tudjuk Lukács eredeti foglalkozását, mert Szent Pál ezt írja: ,,Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos" (Kol 5,15). Minden jel arra mutat, hogy a pogány ifjú, Lukács Barnabás és Pál tanítványaként ismerkedett meg az evangéliummal, majd a foglalkozásából, orvos mivoltából adódó pontosság- és hitelességigénytől hajtva, a Szentlélektől vezérelve útra kelt, hogy utánajárjon mindannak, amit Krisztusról hallott. Találkozhatott még a Szűzanyával, továbbá az egykori tanítványokkal, gyógyult betegekkel, vakokkal, talán Lázárral is. Nagyon sok olyan eseményt és részletet is leír, melyek más evangéliumokban nem találhatók (Angyali üdvözlet, Mária Erzsébetnél, a gyermek Jézus, az irgalmas szamaritánus, a gazdag ember és Lázár, a farizeus és a vámos imája, a vérrel verítékezés, a tékozló fiú stb.). Ezek az értékes részek megmutatják Szent Lukács csodálatos lelki tulajdonságait.
- A pogány Lukácsra is (mint Mátéra) nagy hatással volt az a felismerés, hogy a próféták jövendölései szerint Sionból jön a törvény, és Jeruzsálemből sugárzik szét az egész világra az üdvösség. Simeon hálaimájában felcsendül az egyetemesség gondolata - ezt az imát csak Lukács írta le az evangélisták közül: ,,Ez a Gyermek világosság a pogányok megvilágosítására és dicsőség a te népednek, Izraelnek!" (2,32).
Amikor az első missziós útról Pál és Barnabás visszatért Antiochiába, beszámolójuk lényege annak elbeszélésében állt, hogy ,,Isten általuk a pogányok előtt is kitárta a hit kapuját" (ApCsel 14,27). Ebből a beszámolóból később nagy vita kerekedett, mert a mózesi törvény mellett kardoskodók azt követelték, hogy a pogányokat előbb tegyék zsidóvá a körülmetéléssel, s csak utána lehetnek keresztények, mert nekik is végig kell járniuk az Ószövetség ,,előkészítő iskoláját". A döntést e kérdésben a jeruzsálemi zsinat hozta meg, felmentvén a pogányokat e kötelezettség alól. A vita heve azonban Lukács leírásából ma is jól érezhető (ApCsel 15. fejezet).
- Az apostolok cselekedetei szerint Lukács Szent Pál munkatársa volt missziós útjai során, majd Pál Timóteusnak írt második levelében megemlíti, hogy elkísérte az apostolt Rómába, ahol fogságában is mellette volt.
- A hagyomány úgy tartja, hogy az evangélista Szent Pál vértanúsága után Achájában, Dél-Görögországban szolgált püspökként, majd valószínűleg Patara városában ő is vértanú lett. Maradványait 357-ben vitték Konstantinápolyba.

- A hagyomány szerint Lukács festette a római Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képet és a częstochowai Fekete Madonna-ikont, valamint megfestette Jézus arcát is. A Szűzanyáról a legtöbbet és a legszebben ő beszél, így, ha nem is ecsettel, de szavakkal képet rajzol égi édesanyánkról
Képen: Névtelen orosz ikonfestő képe az 1400-as évekből
...... ........... .........



...... ........... ..............


A Legenda Aurea szerint maga a Lukács-evangélium is gyógyít, mégpedig háromféleképpen: sebeket gyógyít azáltal, hogy a megtört szívűeknek hirdeti a megváltást; erősít azáltal, hogy elmondja az örömhírt; végül megőriz az újabb romlástól azáltal, hogy közli az isteni törvényeket és evangéliumi tanácsokat. A hagyomány szerint a Szűzanya sok dolgot megőrzött a szívében és emlékezetében éppen azért, hogy később a szent evangélistáknak elmondhassa. Lukács pedig felkereste őt, és sok kérdést tett fel neki az Üdvözítőről, s ezekre sorban választ kapott. Így írhatta meg az evangélium elején olyan részletesen Jézus gyermekségtörténetét, benne Mária imádságával, a Magnificattal és Zakariás himnuszával, a Benedictusszal.
A Santa Maria Maggiore-bazilikában őrzött Mária-képről, amelyet a hagyomány Szent Lukács festményének tart, e történetet őrzi a hagyomány: Nagy Szent Gergely idejében, a 6. század végén pestis pusztított Rómában. Mivel a járvány nem akart szűnni, a pápa körmenetben hordozta körbe e képet a csapással sújtott városban, és a vész elmúlt.
Védőszentjüknek tekintik Szent Lukácsot az aranyművesek, a cizellálók, a zománckészítők, a festők, a kőfaragók, a művészek, az orvosok, az ötvösök, a sebészek, a szobrászok, az üvegfestők, a kórházak, a fürdők. Az ő nevét viseli a budai Lukács-fürdő.
Gyakran ábrázolták írás vagy festés közben. Szimbóluma a (szárnyas) bika. ember/angyal, bika, oroszlán és sas, mint az - evangelisták ker. ókortól ismert jelképei)

Urunk, Istenünk, te Szent Lukácsot kiválasztottad, hogy igehirdetésével és írásaival hirdesse a szegények iránti szeretetedet. Add, hogy minden keresztény egy szív, egy lélek legyen, és minden nép meglássa az üdvösséget. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
Magyar Kurír

*
- Wikipedia oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link

-mek_nif oldalon Link

- Horváth István Sándor írása: - Zalalövői plébános
Az újszövetségi könyvek sorrendjében a harmadik evangélium szerzőjét, Szent Lukácsot ünnepeljük a mai napon. Írásának előszavában Lukács említést tesz arról, hogy előtte már többen kísérletet tettek arra, hogy lejegyezzék Jézus életét és tanítását, és most ő is ugyanerre vállalkozik. Ő is a szemtanúktól, tehát az apostoloktól és a tanítványoktól származó szóbeli hagyomány összegyűjtésére törekszik, ugyanakkor mások által írt forrásra is támaszkodik, miként Máté és Márk is. Lukács arra törekszik, hogy mindennek pontosan utánajárjon, hogy amit leír és az utókorra hagy, az valóban igaz legyen és lelki épülésére szolgáljon mindazoknak, akik meg szeretnék ismerni Jézust és követni akarják őt.
Az ő művét is evangéliumnak nevezzük, amely nagyon sajátos műfaj. Elbeszélő formában hirdeti azt az örömhírt, hogy a názáreti Jézus személyében Isten elküldte az ő Fiát, aki a világ megváltója. Jézus fellépésével elkezdődött Isten országának megvalósulása, eljött az üdvösség ideje. Jézus küldetése önként vállalt kereszthalálával teljesedett be, amelyet Isten csodálatos tette, az Úr feltámasztása követett a halála utáni harmadik napon. Miután Jézus visszatért a mennybe és elküldte a Szentlelket, művét az általa alapított közösség, az Egyház folytatja. Az Egyház igehirdetése által jut el az örömhír hozzánk, akik azzal a szándékkal olvassuk Lukács és a többiek evangéliumát, hogy Jézusban felismerjük Üdvözítőnket és őt követve eljussunk az üdvösségre.

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te azt tanácsolod nekünk, hogy törekedjünk bemenni a szűk kapun. Részünkről tehát valamiféle küzdelem, igyekezet, törekvés szükséges ahhoz, hogy eljussunk az üdvösségre. Az üdvösségre nem széles, hanem csak egy szűk kapu vezet, azaz feltételei vannak a belépésnek, de ha megtesszük a szükséges erőfeszítéseket és lépéseket, akkor elnyerhetjük az üdvösséget. Segíts minket, hogy minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy a te vezetéseddel elérjünk mennyei Atyánkhoz, aki örökké tartó boldogsággal ajándékoz meg minket!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kereszthalálával, evangélistájának, üdvösségtörténet, foglalkozásáról, foglalkozásából, evangélistáknak, védőszentjüknek, védőszentjeként, igehirdetésével, összegyűjtésére, evangéliumokban, cselekedeteinek, körülmetéléssel, erőfeszítéseket, feljegyzésekből, háromféleképpen, megjelenítésére, cselekedeteiben, kolosszeieknek, kolosszeiekhez, tulajdonságait, orvosegyesület, tanítványokkal, találkozhatott, görögországban, tanítványaként, feltételezhető, evangéliumának, tanítványoktól, benedictusszal, tesszalonikába, evangéliumában, elbeszélésében, pártfogójaként, zománckészítők, kiválasztottad, harmadik evangélium, elejtetett jelzője, kedves orvos”, egészségügyi dolgozók, nevét viselő, személyeket keresse, bika vált, ember –, oroszlán Márk, négy jelkép, üdvösségtörténet kiemelkedő, bika Jézus, evangéliumok első, ószövetségi áldozatokról, budapesti Szent, hagyomány szerint, Szent Lukács, Apostolok Cselekedeteinek, Szent Pál, Szűz Máriát, Nagy Szent Gergely, Szent István Bazilikán, Maria Maggiore-bazilikában, Szent Lukács-művet, SZENTLECKE Szent Pál, Szeretett Fiam, Kreszcensz Galáciába, Csak Lukács, Köpenyemet Troászban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Názáreti Jézus, Szent Lukácsra, Szűz Máriáról, Szent Lukács Antiochiában, Lukács Barnabás, Mária Erzsébetnél, Lukács Szent Pál, Santa Maria Maggiore-bazilikában, Fekete Madonna-ikont, Legenda Aurea, Szent Lukácsot, Jézus Krisztus, Diós István, Bálint Sándor, Magyar Kurír, Horváth István Sándor, Miután Jézus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esti képek  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Ratkós beszületései a szereplő...  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Rács mögé  Virágvasárnap a húsvét előtti  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Leereszkedés és olvadás  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  A nagy természet  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haja van  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Egy hét kihagyás  Táplálékok a máj egészségének ...  Mire jók ?  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Humor is meg nem is szerinted?  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Szép estét  Paul David Tripp Március 28  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Esti kép  Maci az északi fény alatt  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Jó éjszakát  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Sárkány  Nem látom őket  Nagyhétfő:  képre írva  Aki belekortyol  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Alvó baby  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
harmadik evangélium, elejtetett jelzője, kedves orvos&#8221, egészségügyi dolgozók, nevét viselő, személyeket keresse, bika vált, ember &#8211, oroszlán Márk, négy jelkép, üdvösségtörténet kiemelkedő, bika Jézus, evangéliumok első, ószövetségi áldozatokról, budapesti Szent, hagyomány szerint, római Maria, szent készítette, festők védőszentjét, iránta tanúsított, ókori feljegyzésekből, világ kedvéért, bronzműves sokat, evangélium hirdetését, aratni való, munkás pedig, apostolok kiválasztása, munkás kevés, aratás Urát, farkasok közé, úton senkit, maga bérére, városba érkeztek, evangélium igéi, krisztusi hitet, apostoli küldetés, irgalmasság evangélistájának, tékozló fiúról, elveszett bárányról, elveszett drachmáról, emberiség gyógyítóját, festők védőszentjeként, apostolok cselekedeteiben, antiochiai keresztények, világ Üdvözítőjéről, pogány ifjú, egykori tanítványokkal, gyermek Jézus, irgalmas szamaritánus, gazdag ember, vámos imája, vérrel verítékezés, értékes részek, pogány Lukácsra, próféták jövendölései, egész világra, egyetemesség gondolata, imát csak, evangélisták közül, pogányok megvilágosítására, első missziós, pogányok előtt, beszámolóból később, mózesi törvény, pogányokat előbb, jeruzsálemi zsinat, vita heve, apostolok cselekedetei, apostolt Rómába, evangélista Szent, római Santa, częstochowai Fekete, 1400-as évekből, megtört szívűeknek, újabb romlástól, isteni törvényeket, szent evangélistáknak, evangélium elején, hagyomány Szent, pápa körmenetben, csapással sújtott, vész elmúlt, budai Lukács-fürdő, szegények iránti, lélek legyen, szentek élete, újszövetségi könyvek, tanítványoktól származó, utókorra hagy, valóban igaz, názáreti Jézus, világ megváltója, üdvösség ideje, halála utáni, általa alapított, örömhír hozzánk, szándékkal olvassuk, többiek evangéliumát, szűk kapun, szűk kapu, szükséges erőfeszítéseket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.