Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fatima, ahol a magyarok otthon érezhetik magukat
  2019-10-27 07:55:17, vasárnap
 
  A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus készületének jegyében október 25-29. között a Misszió Tours Utazási Iroda szervezésében nemzeti zarándoklatot szerveztek Fatimába, amelynek lelki vezetője Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai a 2019. tavaszi ülésszakon arra buzdították a híveket, hogy az idei év októberében minél többen imádkozzanak együtt a fatimai magyar kálváriánál a Szűzanyához országunkért, illetve a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért. Közel százhatvan magyar zarándok érkezett október 25-én Fatimába, hogy imáikkal esdjék ki családjukért, barátaikért, illetve az országért Mária közbenjárását.
A zarándoklat lényegéhez tartozik, hogy kiragad a hétköznapok szürkeségéből, de sokszor velejárója a fizikai próbatétel is. Az ország távoli tájairól a háromezer kilométerre lévő kegyhelyre volt, aki már előző nap este el kellett hogy induljon, s volt, aki csak 25-én éjszaka érkezett meg Fatimába. Első nap kora reggel a zarándokcsoport a Mindszenty bíborosról nevezett fatimai magyar kálvárián végzett keresztutat Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök vezetésével.
- A második világháború végén, 1945-ben hazájából elmenekült több ezer magyar között ott volt az Egri Egyházmegyéből való Kardos Illés atya is, aki Spanyolországban, Malagában talált otthonra. Illés atya az '50-es évek elején elzarándokolt Fatimába, s egy elhanyagolt keresztutat talált. Arra gondolt, építsenek a magyarok egy a szent helyhez méltót. El is kezdte ennek megszervezését. Elnökletével 1953-ban, Szent István ünnepén Barcelonában megalakult a Mindszenty bíborosról elnevezett Fatimai Magyar Kálvária Bizottság. Az alapítólevelet külföldi magyar lelkészek írták alá. A levélben az aláírók felkértek minden igaz magyart, hogy ,,áldozzon tiszta lélekkel, bármily csekély összeg legyen is az, hogy a nemzetünk megmentéséért felajánlandó fogadalmi oltár és kálvária ne kevesek, hanem az egész, lélekben megújhodó magyar emigráció műve legyen. Győrfy Albert atya több ezer dollárt gyűjtött az Egyesült Államokban és a kanadai magyarok körében, de más országokban élő magyarok is adakoztak. A fatimai kálvária sorsát Fatima püspöke is felkarolta. Segítségére volt Kondor Lajos atya, aki 1954-ben Fatimába került, és minden erejét, tehetségét e cél megvalósításának szentelve elérte, hogy a keresztút és a Szent István-kápolna a Golgotával azonos időben elkészülhetett. 1964. május 12-én a leiriai püspök több száz pap és zarándok jelenlétében felszentelte a magyar keresztutat. A tizennégy stáció szobrait egy lisszaboni szobrász készítette, a Szent István-kápolna és a Golgota Marek László építészmérnök tervei alapján készült. A keresztút fontos része lett a fatimai zarándoklatnak, bizonyítja ezt az is, hogy évente hárommilliónál is többen imádkoznak itt.
- Ezen az úton indult hát el október 26-án a magyar zarándokcsoport, hogy a stációk előtti keresztútjárást követően a Szent István tiszteletére szentelt kápolna előtt Palánki Ferenc főcelebrálásával szentmisén vegyenek részt, ahol a zarándokokat kísérő papok mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök is koncelebrált. A szentmisére eljött hazánk lisszaboni nagykövete, Halmai Miklós és több munkatársa is; Pirityiné Szabó Judit a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviseletében; illetve az ezekben a napokban Fatimában közgyűlését tartó Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége elnöke, Deák Ernő és több képviselője; valamint a Portugál Magyar Együttműködési Egyesület tagjai és vezetője Miguel de Pape. Mint a zarándoklat vezetője Kuzmányi István diakónus a szentmise előtt hangsúlyozta, a szentmisét Palánki püspök három személyért ajánlja fel. Kardos Illésért, Kondor Lajosért és a közelmúltban elhunyt Lukács Antoinette-ért, aki a portugáliai magyarok egyesületének volt a vezetője.
...... .........


- Palánki Ferenc püspök köszöntőjében figyelmeztetett, meg kell köszönnünk Istennek azt a kegyelmet, hogy ennyien itt imádkozhatnak, meg kell köszönni azoknak is, akik sok-sok áldozattal a keresztutat és a kápolnát létrehozták. Köszönetet mondott a püspök azért is, hogy hazánktól több ezer kilométerre is otthon tudják érezni magukat a magyarok. Homíliájában Palánki püspök többek közt arról beszélt, hogy Mária, aki példaképünk a hitben, ugyancsak végigjárta a keresztutat. Hála illeti azokat, akik létrehozták a fatimai kálváriát, de tudnunk kell, azért a Szűzanya készített számunkra otthont. Ő minden embernek otthont akar készíteni, hiszen kétezer éve Szent Fiának készített igazi otthont, azóta pedig szívében otthont készít minden igaz embernek, mindenkinek, aki szeretne hazatalálni élete zarándokútján Istenhez.
- A szentmisét követően a zarándokok megnézték Lúcia és a két testvér, Jácinta és Ferenc szülőházát, majd Santarémbe, az 1247-ben történt eucharisztikus csoda helyszínére mentek
Ez a csoda egy féltékeny asszonnyal történt. Javasasszonyhoz fordult, aki szerelmi bájitalához egy átváltoztatott szentostyát kért. Mikor az asszony szentáldozáshoz járult, a szentostyát kivette a szájából, és a fejét fedő fátyolba rejtette. Ekkor azonban csoda történt. Hirtelen a szentostya rendkívül erősen vérezni kezdett. Annyira vérzett, hogy az emberek azt gondolták, hogy az asszony beteg. Ijedten hazarohant, kivette az Oltáriszentséget a fátyolból, és egy tiszta vászonkendőbe csomózta. Éjszaka nagy fényesség támadt, melyet férje is látott. Bájital nélkül is rendeződött a házasság. Végül a plébános vitte körmenetben vissza a szentostyát a Szent István-templomba, mely azóta az oltár fölött van elhelyezve.
- Santarémből Fatimába visszatérve a zarándokcsoport részt vett a tíz esztendővel ezelőtt elhunyt Kondor Lajos atya szobrának megkoszorúzásán, illetve részt vett A Kispásztorok útja és A Fatimai Magyar Kálvária története a dokumentumok tükrében című könyvek bemutatóján.
Este a Jelenések kápolnájánál mondott rózsafüzér-imádsággal, illetve gyertyás körmenettel zárult a közel százhatvan zarándok szombati napja.
...... ..............



...... .............


Fatima, ahol a magyarok otthon érezhetik magukat
...... .............




Fotó: Bókay Lászlór
2019. október 26. Magyar kurír /Bókay László
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: oltáriszentséget, megvalósításának, spanyolországban, főcelebrálásával, nemzetpolitikai, javasasszonyhoz, keresztútjárást, figyelmeztetett, zarándokcsoport, szentáldozáshoz, megkoszorúzásán, eucharisztikus, megszervezését, kongresszusért, átváltoztatott, alapítólevelet, hárommilliónál, egyházmegyéből, képviseletében, együttműködési, elkészülhetett, zarándoklatnak, imádkozhatnak, megmentéséért, elzarándokolt, építészmérnök, vászonkendőbe, zarándokútján, szürkeségéből, köszöntőjében, közbenjárását, szervezésében, egyesületének, zarándoklatot, közelmúltban, zarándokokat, 2020-as budapesti, fatimai magyar, országért Mária, zarándoklat lényegéhez, hétköznapok szürkeségéből, fizikai próbatétel, ország távoli, háromezer kilométerre, második világháború, elhanyagolt keresztutat, alapítólevelet külföldi, aláírók felkértek, nemzetünk megmentéséért, kanadai magyarok, fatimai kálvária, leiriai püspök, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Misszió Tours Utazási Iroda, Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért, Egri Egyházmegyéből, Kardos Illés, Szent István, Fatimai Magyar Kálvária Bizottság, Győrfy Albert, Egyesült Államokban, Kondor Lajos, Szent István-kápolna, Golgota Marek László, Palánki Ferenc, Kiss-Rigó László, Halmai Miklós, Pirityiné Szabó Judit, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, Deák Ernő, Portugál Magyar Együttműködési Egyesület, Kuzmányi István, Kardos Illésért, Kondor Lajosért, Lukács Antoinette-ért, Homíliájában Palánki, Szent Fiának, Szent István-templomba, Santarémből Fatimába, Fatimai Magyar Kálvária, Bókay Lászlór, Bókay László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Isten hűségének mértéke  Jó nap volt  Magamnak  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Különleges  Jó éjszakát  Szép estét  ajándék, mellyel meglepem  Sorsunk miatt...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  39 ígéret  Vidámság  Magamnak  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Sorsunk miatt...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vidámság  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Jó nap volt  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Különleges  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul Éluard - És egy mosoly  Annyira tisztelem a szabadságo...  39 ígéret  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanácsok egy pszichológustól  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 13  jó reggelt  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Bornyi Veronika haiku verse  Bársony székben  Robert Merle tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  József Attila - Kopogtatás nél...  Szívek  Latinovits Zoltán tollából  Walter Chrysler mondta  Jó nap volt 
Bejegyzés Címkék
2020-as budapesti, fatimai magyar, országért Mária, zarándoklat lényegéhez, hétköznapok szürkeségéből, fizikai próbatétel, ország távoli, háromezer kilométerre, második világháború, elhanyagolt keresztutat, alapítólevelet külföldi, aláírók felkértek, nemzetünk megmentéséért, kanadai magyarok, fatimai kálvária, leiriai püspök, magyar keresztutat, tizennégy stáció, lisszaboni szobrász, keresztút fontos, fatimai zarándoklatnak, úton indult, magyar zarándokcsoport, stációk előtti, zarándokokat kísérő, szentmisére eljött, napokban Fatimában, zarándoklat vezetője, szentmise előtt, szentmisét Palánki, közelmúltban elhunyt, portugáliai magyarok, kápolnát létrehozták, püspök azért, fatimai kálváriát, szentmisét követően, zarándokok megnézték, 1247-ben történt, féltékeny asszonnyal, átváltoztatott szentostyát, asszony szentáldozáshoz, szentostyát kivette, fejét fedő, szentostya rendkívül, asszony beteg, tiszta vászonkendőbe, plébános vitte, oltár fölött, zarándokcsoport részt, dokumentumok tükrében, közel százhatvan, magyarok otthon, oltáriszentséget, megvalósításának, spanyolországban, főcelebrálásával, nemzetpolitikai, javasasszonyhoz, keresztútjárást, figyelmeztetett, zarándokcsoport, szentáldozáshoz, megkoszorúzásán, eucharisztikus, megszervezését, kongresszusért, átváltoztatott, alapítólevelet, hárommilliónál, egyházmegyéből, képviseletében, együttműködési, elkészülhetett, zarándoklatnak, imádkozhatnak, megmentéséért, elzarándokolt, építészmérnök, vászonkendőbe, zarándokútján, szürkeségéből, köszöntőjében, közbenjárását, szervezésében, egyesületének, zarándoklatot, közelmúltban, zarándokokat, családjukért, megyéspüspök, barcelonában, homíliájában, imádkozzanak, jelenlétében, országunkért, koncelebrált, tiszteletére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 464
  • e Hét: 11526
  • e Hónap: 24202
  • e Év: 257949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.