Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Márton-napi ünnepi felvonulás Óbudán
  2019-11-13 08:52:34, szerda
 
  Segítsünk egymásnak.
Évszázados német hagyományt elevenítenek fel az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola alsós diákjai, mikor lámpásaikkal iskolájuktól a Szentháromság-templomhoz vonulnak, ahol Szent Márton életét ismertető előadást mutatnak be. November 11-én csatlakoztunk menetükhöz.
...... .........


Messziről kitűnik a Vörösvári úti tízemeletes házak homlokzatai közül az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola vörös téglás épülete. A századfordulón, a főváros nagyszabású iskolaépítési programja keretében emelt épület udvarán az őszi alkonyatban teázó-beszélgető csoportok gyülekeznek. Az iskola egyik legerősebb hagyománya az 1995 óta minden évben megtartott Márton-napi ünnepség, mellyel Óbuda német ajkú lakosságának a 19. század második fele óta élő szokását elevenítik fel.
Kiürülnek a poharak, elfogy a libazsíros kenyér, a gyerekek tanítóikkal felsorakoznak. Mindenki kezében a saját maga készítette lampion, a felvonulás elengedhetetlen kelléke. A sokaságot lovasok vezetik fel, középen lovagol a Szent Mártont megjelenítő fáklyás alak. Indul a menet. Közben a város éli megszokott hétfő kora esti életét. Csúcsforgalom van, de a járdán mi erről nem veszünk tudomást. A gyerekek a hagyományos német Márton-napi dalokat éneklik, az autóáradat láthatólag a lovakat sem zavarja. Kerülővel jutunk az iskolával átellenben álló Szentháromság-templomhoz.
A kis templom teljesen megtelik. Itt van minden alsós osztály, a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel. A jelenlévőket Fetterné Szőnyi Éva köszönti. Elmondja, az iskola mindenkori negyedik osztálya és a kórus ad ünnepi műsort. Már tanév elején megkezdődött a készülődés: a gyerekek színes lampionokat készítettek, korhű díszleteket terveztek, német nyelvű dalokat, verseket tanultak, legendákat olvastak Szent Márton életéről. Minden évben új darabot adnak elő. A mindenkori negyedikesek tanítóikkal és némettanáraikkal együtt írják és viszik színpadra a Márton-napi jelenetet. Mindezt német nyelven, zenével és énekkel színesítve.
Fetterné Szőnyi Éva feleleveníti Szent Márton életét, középpontba állítva a hozzá köthető csodákat, rávilágítva az ünnep üzenetére: Márton életpéldája arra hív mindannyiunkat, hogy segítsünk egymásnak, keressük meg és támogassuk a rászorulókat. Elmondja, az iskola gyűjtést indított rászoruló és beteg gyermekek javára, kéri a családokat az adakozásra.
Végül a Márton-nap még egy hagyományos kelléke megjelent: a gyerekek szépen díszített libakalácsot - liba alakú mézeskalácsot - kaptak emlékül.
Az ünnepi eseményen részt vett Neubrandt Istvánné, az óbudai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Bajzáth Ferenc, az óbuda-hegyvidéki Szentháromság-templom plébániai kormányzója.
*
- A Márton-napi felvonulás hagyománya
Az első feljegyzések Márton-napi felvonulásról 1867-ből származnak, a Rajna vidékéről. A leírás szerint a polgárok zenekarral, sok-sok énekkel kísérve vonultak fel a városokban. A menet élén, lovon haladó, Szent Mártont megszemélyesítő szereplő megjelenése későbbi fejlemény. Eredetileg főpásztori ornátust viselt, 1905-től pedig katonaruhába öltöztették. A 20. század elejétől a Márton-napi felvonulások Németország sok részén megjelentek. Magyarországon, így Óbudán is a betelepült németek révén vált ismertté. Az újkori felvonulásnak korábbi előzményei is vannak: a középkorban koldusok jártak házról házra élelemért. Később már csak gyerekek és diákok kopogtattak be az ajtókon, és köszönték meg a finomságokat énekkel az adakozónak.

Miért készül lámpás Szent Márton-napra?
A néprajzosok véleménye megoszlik a kérdésben. Az egyik, sokak által osztott vélemény szerint a következő evangéliumi szakaszhoz kapcsolódik: ,,Senki sem gyújt világot azért, hogy elrejtse, vagy véka alá tegye, hanem a tartóra, hogy aki csak belép, lássa fényét." De lehetséges magyarázat az is, hogy nagy ünnepeken gyakorta tartottak fáklyás-gyertyás körmenetet. A zárt lampionok a 19. század folyamán jelentek meg a Márton-napi felvonuláson. Először répát és tököt vájtak ki erre a célra, később kínai mintára papírlámpásokat készítettek.
...... ......



...... ..............



Honnan ered a libakalács?
A karácsonyt megelőző negyvennapos böjtben nemcsak a hús, hanem minden állati eredetű étel fogyasztását tiltották. A tojás-, tej- és zsírkészletet lehetőség szerint Márton-nap környékéig fel kellett élni, így az ünnepre különböző süteményeket is kínáltak.

Hogyan lett Márton a gyerekek kedvelt szentje?
Felvonulás, lampionkészítés, énekek - Szent Miklós-napján kívül nincs még egy egyházi ünnep annyira a gyerekekre szabva, mint német nyelvterületen Szent Mártoné. Kezdetben csak a felnőttek ünnepe volt, a személyéhez kötődő dalok és hagyományok később szólították meg a kisebbeket. A felvonulások kimondottan alkalmasak arra, hogy a felnövekvő nemzedékkel is megéreztessék az ünnep misztériumát.

Fotó: Lambert Attila
Trauttwein Éva/Magyar Kurír 2019. november 12
 
 
0 komment , kategória:  Márton napi  
Címkék: némettanáraikkal, megszemélyesítő, papírlámpásokat, elengedhetetlen, lampionkészítés, századfordulón, nagyszüleikkel, mindannyiunkat, nyelvterületen, magyarországon, szentháromság, mézeskalácsot, csúcsforgalom, csatlakoztunk, felvonulásról, felvonulásnak, zsírkészletet, megéreztessék, iskolaépítési, felsorakoznak, feleleveníti, felvonuláson, süteményeket, libakalácsot, negyvennapos, fogyasztását, jelenlévőket, feljegyzések, megkezdődött, önkormányzat, negyedikesek, finomságokat, lámpásaikkal, elevenítenek, lakosságának, misztériumát, főváros nagyszabású, őszi alkonyatban, iskola egyik, libazsíros kenyér, gyerekek tanítóikkal, saját maga, felvonulás elengedhetetlen, sokaságot lovasok, hagyományos német, autóáradat láthatólag, iskolával átellenben, gyerekek szüleikkel, jelenlévőket Fetterné, iskola mindenkori, gyerekek színes, mindenkori negyedikesek, Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Szent Márton, Szent Mártont, Fetterné Szőnyi Éva, Neubrandt Istvánné, Német Nemzetiségi Önkormányzat, Bajzáth Ferenc, Szent Márton-napra, Szent Miklós-napján, Szent Mártoné, Lambert Attila, Trauttwein Éva, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Nem látom őket  Boldogság  Facebookon kaptam  Esti kép  Várnai Zseni - Éveim  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Benedek Elek - Virágvasárnap  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Apu  Sonka vásár  Facebookon kaptam  Sárkány  Karinthy Frigyes: Almafa  Boldog virágvasárnapot minden...  képre írva  2004-es kivégzés után  Alvó kutyák  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Ratkós beszületései a szereplő...  Haja van  Szép estét  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  Maci az északi fény alatt  Alvó kisfiú  Hibáztam már  Márciuzs 24.  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Mire jók ?  A szeretetről  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  üdvözöllek!  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Öröknek hinni . . .  képre írva  Egy hét kihagyás  Sárkány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Jó éjszakát  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Graffiti bölcsesség  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  üdvözöllek!  Maci az északi fény alatt  Rács mögé  Kövesd a vezetőt  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  A nagy természet  Az út  A nagy természet  Jó éjszakát  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Apu  Vérnyomáscsökkentés 
Bejegyzés Címkék
főváros nagyszabású, őszi alkonyatban, iskola egyik, libazsíros kenyér, gyerekek tanítóikkal, saját maga, felvonulás elengedhetetlen, sokaságot lovasok, hagyományos német, autóáradat láthatólag, iskolával átellenben, gyerekek szüleikkel, jelenlévőket Fetterné, iskola mindenkori, gyerekek színes, mindenkori negyedikesek, hozzá köthető, ünnep üzenetére, iskola gyűjtést, hagyományos kelléke, gyerekek szépen, ünnepi eseményen, óbudai Német, első feljegyzések, leírás szerint, polgárok zenekarral, menet élén, betelepült németek, újkori felvonulásnak, középkorban koldusok, finomságokat énekkel, néprajzosok véleménye, következő evangéliumi, zárt lampionok, karácsonyt megelőző, ünnepre különböző, gyerekek kedvelt, egyházi ünnep, gyerekekre szabva, felnőttek ünnepe, személyéhez kötődő, felvonulások kimondottan, felnövekvő nemzedékkel, ünnep misztériumát, némettanáraikkal, megszemélyesítő, papírlámpásokat, elengedhetetlen, lampionkészítés, századfordulón, nagyszüleikkel, mindannyiunkat, nyelvterületen, magyarországon, szentháromság, mézeskalácsot, csúcsforgalom, csatlakoztunk, felvonulásról, felvonulásnak, zsírkészletet, megéreztessék, iskolaépítési, felsorakoznak, feleleveníti, felvonuláson, süteményeket, libakalácsot, negyvennapos, fogyasztását, jelenlévőket, feljegyzések, megkezdődött, önkormányzat, negyedikesek, finomságokat, lámpásaikkal, elevenítenek, lakosságának, misztériumát, felvonulások, iskolájuktól, rászorulókat, katonaruhába, megjelentek, megjelenítő, kapcsolódik, kormányzója, középkorban, németország, evangéliumi, tanítóikkal, kopogtattak, díszleteket, megjelenése, gyülekeznek, nagyszabású, alkonyatban, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 885
  • e Hét: 6576
  • e Hónap: 27259
  • e Év: 230172
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.