Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar szentek és boldogok
  2019-11-13 09:12:21, szerda
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből -
Akiket Isten megigazultakká tett, azokat meg is dicsőítette.
Testvéreim!
Gyöngeségünkben segítségünkre siet a Lélek, hisz mi még azt sem tudjuk, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. A Lélek azonban maga könyörög bennünk, emberi szóval ki nem fejezhető fohászkodással. Isten pedig, aki a szíveket vizsgálja, tudja, hogy mit kíván bennünk a Lélek, mert ő Isten tetszése szerint jár közben a szentekért.
Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket. Akiket ugyanis előre ismert, azokat eleve arra rendelte, hogy Fiának képmását öltsék magukra. Így lesz ő elsőszülött a sok testvér között.
Akiket előre erre rendelt, azokat meg is hívta, akiket meghívott, azokat igazzá tette, akiket pedig igazzá tett, azokat meg is dicsőítette.
Ez az Isten igéje. Róm 8,26-30

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyben.
Abban az időben Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
,,Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben."
Ezek az evangélium igéi. Mt 5,1-12a

*
- Wikipedia oldalon: Szentek listája
...... ........... .....


Itt olvasható: Link

- Magyar kurír oldalon 2019. november 13 Link
Mindenható, örök Isten, te megadtad, hogy egy napon ünnepeljük a magyar szentek és boldogok dicsőségét. Kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra áraszd bőven reánk nagy irgalmadat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

- Katolikus egyház Link

- Kultúra oldalon:
A magyar szentek és boldogok emléknapja
A magyar katolikus egyház november 13-án tartja a magyar szentek és boldogok emléknapját, mindazokét, akiknek ereklyéit magyar templomokban tisztelik, akik magyar földön születtek vagy Magyarországhoz kötődnek.
A kanonizált szentek és boldogok mellett a hétköznapok azon ismeretlen hőseiről, szentjeiről, vértanúiról is megemlékeznek ezen a napon, akiknek nincs külön ünnepük.
Eredetileg november 6-án volt az egyházmegye ereklyéinek ünnepe, majd 1984-ben - a II. Vatikáni zsinat liturgikus rendelkezései nyomán - a Magyar Katolikus Püspöki Kar határozott a november 13-i ünnep bevezetéséről. Ez tulajdonképpen egy külön magyar Mindenszentek ünnep. A statisztika 237 magyar szentet, szentéletű személyt, boldogot, boldogemlékűt, tiszteletre méltót tart számon. Ahogy Balanyi György Magyar szentek, szentéletű magyarok című kötetében írja: “Bízvást mondhatjuk, hogy nincs még egy középkori dinasztia, mely az életszentségnek és az erkölcsi szépségnek annyi és oly vonzó példáját hímezte volna nemzete történetébe, mint a keresztény Árpádfiak egymást követő nyolc-tíz nemzedéke a miénkbe. Hiszen középkori szentjeinknek és boldogjainknak jó fele belőlük, illetve oldalági leszármazottjaikból kerül ki." A középkorban az Árpád-ház adta a legtöbb szentet az európai uralkodó házak között, de később viszonylag kevés magyart avattak hivatalosan szentté. A kommunizmus bukása után II. János Pál pápa által adatott meg boldog Hedvig, boldog Kinga és a kassai vértanúk szentté avatása, valamint Apor Vilmos vértanú püspök, Romzsa Tódor vértanú püspök, Batthyány-Strattmann László, “a szegények orvosa" és IV. (Habsburg) Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár boldoggá avatása. A kommunista diktatúrával szembeni keresztény tanúságtétel és mártíromság példái voltak: Mindszenty József (1892 - 1975) bíboros, hercegprímás, Márton Áron (1896 - 1980) erdélyi püspök, Scheffler János nagyváradi püspök - az ő boldoggá avatásuk folyamata megkezdődött. Ugyancsak folyamatban van Kaszap István (1916-1935) jezsuita novícius és Bogner Mária Margit (1905-1933) vizitációs apáca, a magyar Kis szent Teréz boldoggá avatása. Meszlényi Antal Münchenben megjelent Magyar szentek, szentéletű magyarok című könyve összefoglalja mindazon neves szentéletű személyeket, akiket a névtelenekkel együtt ünnepelnek november 13-án. Török József egyháztörténész professzor A magyar föld szentjei című műve (Ecclesia-Korda, Kecskemét, 1997.) 45 szentet, illetve boldogot sorol fel, életrajzi ismertetéssel. A világegyházban az új római naptár szerint a következő néhány ismert magyar szenteket ünneplik: Árpád-házi Szent István királyt augusztus 16-án; Kapisztrán Szent Jánost október 23-án; Árpád-házi Szent Erzsébetet (Elisabeth Hungariae) november 17-én.

- Ady Endre: Szent Margit LEGENDÁJA
Vallott nekem a Nyulak-szigete Regék halk éjén. Íme, a titok: Királyi atyja klastromba veté Legendák szűzét, fehér Margitot.

Álom-leány volt: egy fojtott sikoly. Ájulva hullt egy durva szó miatt. S robogtak a királyi udvaron Hajrázó, vad, bozontos férfiak.

Nyugatról várt sokáig valakit. Nem vadbajszú, lármás, mokány nagyúr, Dalos, törékeny, halk fiú legyen, Asszonyos, kósza, könnyes trubadúr.

Már régen várt s megbénult szive. Zúgott a vár, prüszkölő kún lovak Hátán érkeztek hetyke magyarok. Ő nem jött: egy csöndes álom-lovag.
Ő nem járt a Duna táján soha, Egy halk dalú és halk csóku legény. És Jézusnak áldozák Margitot, Ki ott halt meg a Nyulak-szigetén

*
- Mindszenty alapítvány Link

- Az Árpád - ház Szentjei Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: életszentségnek, gyöngeségünkben, magyarországhoz, békességszerzők, közbenjárásukra, elhatározásából, egyháztörténész, tulajdonképpen, megigazultakká, boldogjainknak, fohászkodással, világegyházban, szentjeinknek, megemlékeznek, szentlélekkel, segítségünkre, rendelkezései, bevezetéséről, boldogemlékűt, mindenszentek, összefoglalja, névtelenekkel, ismertetéssel, megkezdődött, hercegprímás, gonoszsággal, tanúságtétel, vigasztalást, templomokban, diktatúrával, kielégítést, hivatalosan, tiszteletre, tanítványai, irgalmaznak, személyeket, szíveket vizsgálja, időben Jézus, lélekben szegények, mennyek országa, tiszta szívűek, evangélium igéi, napon ünnepeljük, magyar szentek, magyar katolikus, kanonizált szentek, hétköznapok azon, egyházmegye ereklyéinek, november 13-i, külön magyar, középkori dinasztia, erkölcsi szépségnek, SZENTLECKE Szent Pál, Akiket Isten, EVANGÉLIUM Szent Máté, Jézus Krisztus, Magyar Katolikus Püspöki Kar, Ahogy Balanyi György Magyar, János Pál, Apor Vilmos, Romzsa Tódor, Batthyány-Strattmann László, Mindszenty József, Márton Áron, Scheffler János, Kaszap István, Bogner Mária Margit, Meszlényi Antal Münchenben, Török József, Árpád-házi Szent István, Kapisztrán Szent Jánost, Árpád-házi Szent Erzsébetet, Elisabeth Hungariae, Szent Margit LEGENDÁJA, Nyulak-szigete Regék,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Nagy Feró megmondta?  Idővel az ember megérti, hogy ...  Válaszok a halál után  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  képre írva  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy Feró megmondta?  Hibáztam már  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Játékos kis cicák  képre írva  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Inkább ad  Facebookon kaptam  képre írva  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Ne hagyd  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Nem hazudnak  A szeretetről  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Nárcisz  képre írva  Graffiti bölcsesség  Szép estét kedves látogatóimna...  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Rács mögé  Jó éjszakát  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Rács mögé  Nárcisz  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Sárkány  Táplálékok a máj egészségének ...  Az út  A jó kedv a világon  Idővel az ember megérti, hogy ...  Ratkós beszületései a szereplő...  Táplálékok a máj egészségének ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Apu  Az erdőterápia egészségre gyak...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Öröknek hinni . . .  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Várnai Zseni - Éveim  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Esti kép  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  képre írva  Idővel az ember megérti, hogy ...  Leereszkedés és olvadás  Apu  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Sárkány  képre írva  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szíveket vizsgálja, időben Jézus, lélekben szegények, mennyek országa, tiszta szívűek, evangélium igéi, napon ünnepeljük, magyar szentek, magyar katolikus, kanonizált szentek, hétköznapok azon, egyházmegye ereklyéinek, november 13-i, külön magyar, középkori dinasztia, erkölcsi szépségnek, keresztény Árpádfiak, legtöbb szentet, európai uralkodó, kommunizmus bukása, kassai vértanúk, szegények orvosa&#8221, utolsó magyar, kommunista diktatúrával, névtelenekkel együtt, magyar föld, következő néhány, fojtott sikoly, királyi udvaron, csöndes álom-lovag, halk dalú, életszentségnek, gyöngeségünkben, magyarországhoz, békességszerzők, közbenjárásukra, elhatározásából, egyháztörténész, tulajdonképpen, megigazultakká, boldogjainknak, fohászkodással, világegyházban, szentjeinknek, megemlékeznek, szentlélekkel, segítségünkre, rendelkezései, bevezetéséről, boldogemlékűt, mindenszentek, összefoglalja, névtelenekkel, ismertetéssel, megkezdődött, hercegprímás, gonoszsággal, tanúságtétel, vigasztalást, templomokban, diktatúrával, kielégítést, hivatalosan, tiszteletre, tanítványai, irgalmaznak, személyeket, ujjongjatok, történetébe, választotta, elsőszülött, dicsőítette, kommunizmus, hétköznapok, vértanúiról, egyházmegye, ereklyéinek, szeretőknek, középkorban, statisztika, folyamatban, mindörökkön, emléknapját, mártíromság, szentjeiről, nagyváradi, mindenható, ünnepeljük, mindszenty, szentéletű, münchenben, evangélium, vizitációs, rómaiakhoz, keresztény, mondhatjuk, emléknapja, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1015
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 27389
  • e Év: 230302
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.