Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító
  2019-11-15 08:41:49, péntek
 
  ...... .....


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Betölti őt a bölcsesség és értelem lelkével.
Aki Istent féli, jót cselekszik, és aki kitart az igazság mellett, el is nyeri azt. Az igazság elébe siet, mint tiszteletreméltó anya, és mint ifjú hitves, úgy fogadja őt.
Táplálja őt az élet és értelem kenyerével, és a bölcsesség üdvöt adó vizével itatja. Az istenfélő támaszra talál a bölcsességben, és meg nem inog, benne reménykedik és meg nem szégyenül. A bölcsesség felmagasztalja őt az emberek előtt.
Amikor megnyitja száját a gyülekezetben, betölti őt a bölcsesség és az értelem, és a dicsőség ruháját adja reá. Elárasztja örömmel és ujjongással, és örök hírnévvel ajándékozza meg.
Ez az Isten igéje. Sir 15,1-6]

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Minden írástudó kincseiből újat és régit hoz elő.
Abban az időben ezt mondta Jézus a tömegnek:
A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Értitek-e mindezt?
,,Igen!" - felelték. Erre így folytatta: Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint egy családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,47-52

*
- Magyar kurír oldalon 2019. november 15.
...... ........... ........... .......


Nagy Szent Albert (,,Albertus Magnus") életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.
Albert a bajorországi Lauingenben született 1193 körül Albert Graf von Bollstädt néven. 1223-ban Padovában lépett be a domonkos rendbe, s ezzel kezdetét vette pihenést nem ismerő lázas tevékenysége, melyet mint szerzetes és pap, tanár és író, provinciális és regensburgi püspök, prédikátor folytatott haláláig.
Padovában találkozott Szász Jordánnal (Jordan von Sachsen), a domonkos rend generálisával, aki később az Alpokon túlra, Kölnbe küldte Albertet, abba a nagy német városba, amely Északnyugat-Európa nagy útjainak találkozási pontjában feküdt. Kölnből indulva Albert későbbi útjai során bejárta az akkor ismert világ felét. Rendje megbízásából több városban megszervezte a domonkos főiskolát: Hildesheimben, Freiburg im Bresgauban, Regensburgban és Strassburgban. Ezután érkezett meg Párizsba, ahol az egyetemen elsőként kapott katedrát nem francia domonkosként.
Kölni katedrája köré húsz nemzet növendékei sereglettek, köztük Aquinói Szent Tamás, akinek nagysága előtt később a mester, Albert is meghajolt.
...... ........... ........... .........


Albert leginkább természettudósként ismert. A természet csodái és rejtélyei először Itáliában tárultak föl előtte, és később a természettudomány majd minden ágával foglalkozott: orvostudománnyal, fiziológiával, állattannal, növénytannal, fizikával, kémiával, földrajzzal, geológiával, ásványtannal, csillagászattal. A növény- és állatvilágot páratlanul ismerte, jó megfigyelőképességéhez tudományos pontosság társult. Legnagyobb eredménye az, hogy fölfedezte Arisztotelész filozófiai írásait, és termékennyé tette őket a teológia számára. Amikor IV. Sándor pápa a 77 éves Albertet arra szólította, hogy vegye át a regensburgi püspökség vezetését, nem szívesen mondott igent, de a pápa szava számára Isten akaratát közvetítette. Egy tönkrement egyházmegyét kellett ismét életképessé tennie. Két évvel később, mikor a rábízott feladatot végrehajtotta, alázatosan kérte a pápát, engedje, hadd éljen ismét egyszerű szerzetesként. S mikor a pápa beleegyezését adta, abban is Isten akaratát látta.
,,Te magad menj Istenhez. Hasznosabb ez neked, mint ha az összes égben lévő szentet Hozzá küldenéd" - Albert e mondata az emberi lélek és Isten közti közvetlen kapcsolatot hangsúlyozza, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni.
Albert 1270-től ismét Kölnben élt. Itt dolgozott általános tisztelettől övezve 1280. november 15-én bekövetkezett haláláig.
1622-ben engedélyezték tiszteletét, XI. Piusz 1931-ben szentté és egyben egyháztanítóvá avatta. 1941-ben a természettudósok védőszentje lett.
Istenünk, Nagy Szent Albert püspök a te nagy ajándékodból megmutatta az isteni hit és az emberi tudás összhangját. Add, hogy ragaszkodjunk az ő tekintélyével képviselt tanításhoz, és a tudományok haladása a te mélyebb ismeretedre és szeretetedre vezessen. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír

*
- Hajnal szép sugara oldalon Link

- Domonkosok oldalon Link

- Katolikus oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: tiszteletreméltó, természettudósok, orvostudománnyal, csillagászattal, fogcsikorgatás, egyháztanítóvá, helyettesíteni, felmagasztalja, arisztotelész, generálisával, bekövetkezett, engedélyezték, fiziológiával, gyülekezetben, beleegyezését, ragaszkodjunk, regensburgban, szentlélekkel, szerzetesként, strassburgban, bölcsességben, végrehajtotta, hildesheimben, tekintélyével, ajándékodból, kiválogatják, tevékenysége, növénytannal, ásványtannal, bajorországi, hangsúlyozza, elválasztják, provinciális, megszervezte, szeretetedre, egyházmegyét, igazság mellett, igazság elébe, bölcsesség üdvöt, istenfélő támaszra, bölcsesség felmagasztalja, emberek előtt, dicsőség ruháját, mennyek országa, tengerbe vetik, mindenféle halat, partra vonják, javát edényekbe, hitványát pedig, világ végén, gonoszokat elválasztják, mennyek országáról, Nagy Szent Albert, OLVASMÁNY Sirák, EVANGÉLIUM Szent Máté, Albertus Magnus”, Albert Graf, Szász Jordánnal, Aquinói Szent Tamás, Amikor IV, Jézus Krisztus, Diós István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sárkány  Manna OWell tollából  Szívet megérintő . . .  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sadhguru idézet  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó baby  A szeretetről  Facebookon kaptam  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Alvó cica  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  képre írva  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sadhguru idézet  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Karinthy Frigyes: Almafa  képre írva  Játékos kis cicák  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Képes idézet !  A nagyhét eseményei  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Öröknek hinni . . .  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  A haj állapotának javítása egy...  Válaszok a halál után  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Szívet megérintő . . .  Graffiti bölcsesség  Az erdőterápia egészségre gyak...  Amikor még kicsi voltál...  Szép estét  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  képre írva  Facebookon kaptam  Szívet megérintő . . .  Szép álmokat!  Mire jók ?  Alvó cica  Ne hagyd  Kékfestőről pár szóban  Humor is meg nem is szerinted?  A haj állapotának javítása egy...  Alvó baby  Facebookon kaptam  A nagy természet  Nem jár  Alvó cica  Virágvasárnap a húsvét előtti  Öröknek hinni . . .  Szívet megérintő . . .  Rács mögé  Várnai Zseni - Éveim 
Bejegyzés Címkék
igazság mellett, igazság elébe, bölcsesség üdvöt, istenfélő támaszra, bölcsesség felmagasztalja, emberek előtt, dicsőség ruháját, mennyek országa, tengerbe vetik, mindenféle halat, partra vonják, javát edényekbe, hitványát pedig, világ végén, gonoszokat elválasztják, mennyek országáról, evangélium igéi, bajorországi Lauingenben, domonkos rendbe, domonkos rend, nagy német, akkor ismert, domonkos főiskolát, egyetemen elsőként, természet csodái, természettudomány majd, teológia számára, regensburgi püspökség, pápa szava, tönkrement egyházmegyét, rábízott feladatot, pápa beleegyezését, összes égben, emberi lélek, természettudósok védőszentje, emberi tudás, tudományok haladása, szentek élete, tiszteletreméltó, természettudósok, orvostudománnyal, csillagászattal, fogcsikorgatás, egyháztanítóvá, helyettesíteni, felmagasztalja, arisztotelész, generálisával, bekövetkezett, engedélyezték, fiziológiával, gyülekezetben, beleegyezését, ragaszkodjunk, regensburgban, szentlélekkel, szerzetesként, strassburgban, bölcsességben, végrehajtotta, hildesheimben, tekintélyével, ajándékodból, kiválogatják, tevékenysége, növénytannal, ásványtannal, bajorországi, hangsúlyozza, elválasztják, provinciális, megszervezte, szeretetedre, egyházmegyét, tisztelettől, foglalkozott, domonkosként, megbízásából, állatvilágot, közvetítette, reménykedik, tiszteletét, ajándékozza, életképessé, sereglettek, kapcsolatot, ujjongással, regensburgi, védőszentje, emléknapján, termékennyé, lauingenben, összhangját, állattannal, földrajzzal, geológiával, találkozott, találkozási, északnyugat, ismeretedre, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.