Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
János napi borszentelés:
  2019-12-28 11:36:39, szombat
 
  A mise végén pedig a papjukkal és egymással koccintanak az emberek. Merthogy ez a nap a János áldás, a borszentelés napja.
A János áldás hagyománya már régóta él szőlőtermesztő területeken, azoknál a családoknál, akik ezt a foglalkozást űzik
Igyunk ma egy pohárral, egészséget hoz.
...... ..........


- Már nemcsak a borvidéken visznek bort a templomba szentelésre. A bortermő területeken viszont minden hordóba belecseppentettek a szentelt borból, ami hitük szerint elősegítette a következő évi jó bortermést. Emellett a néphit szerint gyógyító ital is a János-bor, valamint távol tartja a rossz szellemeket, segít a házasságban, az egészségben, növeli a szépséget. Másrészt a Jánosáldás az utolsó pohár bor elfogyasztását jelenti búcsúzás előtt, amit egyfajta áldásnak tekintenek: Szent János áldása maradjon a hajlékon is, meg az elmenőkön is!

- Ősi szokás a szeretet apostolának ünnepén.
December 27.: véget ér a karácsony és mégsem. Az ünnep folytatódik. Karácsony nyolcadában vagyunk, Újév napjáig Jézus születésének, a szeretet győzelmének örömhíre járja át a világot - és ha vigyázunk rá, még utána is.
Ami a 27-ét illeti, ezúttal a Szent János apostolt ünnepeljük, aki talán a legközelebb állt a tanítványok közül Jézushoz. A kereszten rá bízza édesanyját, Máriát Krisztus és János apostolhoz fűződnek a Szentírás legfontosabb részei: János evangéliuma, benne Jézus búcsúlevelével és a szemtanúként megírt János-passióval. Mindehhez hozzá jönnek János gyönyörű levelei, amelyek szintén a Biblia részei lettek.
December 27. János apostol, a szeretett tanítvány ünnepe. Csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. Jánosé a nagy szó: Isten a szeretet
Megannyi férfi és asszony ezen a napon is részt vesz a szentmisén - sokan egyetlen napot sem hagynak ki az évben és a reggelt a templomban kezdik. Így él édesanyám is, látszik is a tettein, az életén.
*
- Szent János-napi borszentelés a 13. században Németországból terjedt el, majd hazánkban főleg a Nyugat-Dunántúlon és a német ajkú városokban lett népszerű.
A pannonhalmi főapátságban régi időktől kezdve szokásban volt a borszentelés, s az újbort e naptól itták. A megszentelt bort fül- és fogfájás, rontás ellen használtak.
A néprajzi lexikon szerint a János áldás nemcsak december 27-hez kötődik. A Nyitra vidéki magyar falvak lakodalmaiban vacsora után vagy a lakodalom napját követő reggel, mielőtt a vendégek hazamentek volna, énekelték a ,,Szent János áldása szálljon mireánk..." kezdetű lakodalmas dalt.
Szegeden a halotti torban, Jászladányban az új ház felszentelésekor énekelték. Nagyécsfaluban a borral együtt almát is szenteltettek s torokfájás ellen használták A szentelt almából a vályúba is tettek s erről itatták meg az állatokat, hogy egészségesek legyenek. A néprajzi lexikon megerősíti, hogy a búcsúzáskor megivott pohár bort is szokás Szent János áldása nevén emlegetni.
Igyuk meg Szent János áldását!

- Pál Sándor 1910 zenekar. - János áldás. videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: felszentelésekor, nagyécsfaluban, szőlőtermesztő, búcsúlevelével, németországból, elfogyasztását, lakodalmaiban, jászladányban, szenteltettek, tekintetében, egészségesek, borszentelés, elősegítette, születésének, szemtanúként, főapátságban, legfontosabb, foglalkozást, területeken, gondolkodás, fogékonyság, folytatódik, egészségben, pannonhalmi, megszentelt, házasságban, szellemeket, nyolcadában, apostolának, győzelmének, szentelésre, legközelebb, evangéliuma, koccintanak, búcsúzáskor, tanítványok, mise végén, borszentelés napja, foglalkozást űzik, borvidéken visznek, templomba szentelésre, bortermő területeken, szentelt borból, néphit szerint, rossz szellemeket, utolsó pohár, szeretet apostolának, ünnep folytatódik, szeretet győzelmének, világot –, 27-ét illeti, legközelebb állt, Szent János, Máriát Krisztus, Csak Szent Pál, Szent János-napi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki belekortyol  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Apu  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Devecsery László - Húsvét  képre írva  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  A csend aranyat ért  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Ha nyitott vagy  Az izmaink nem csak testmozgás...  Az út  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Alvó cica  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Óraállítás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  képre írva  Várnai Zseni - Éveim  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kékfestőről pár szóban  Inkább ad  Szép estét kedves látogatóimna...  Manna OWell tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívet megérintő . . .  Alvó cica  Az idegen országok éghajlata  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Esti kép  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívet megérintő . . .  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A tavasz nem csak önmagában sz...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Az út  Soli Deo gloria  A nagyhét eseményei  Az erdőterápia egészségre gyak...  képre írva  A máj egészségét biztosító és ...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Szép estét kedves látogatóimna...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Haja van  Alvó kutyák  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
mise végén, borszentelés napja, foglalkozást űzik, borvidéken visznek, templomba szentelésre, bortermő területeken, szentelt borból, néphit szerint, rossz szellemeket, utolsó pohár, szeretet apostolának, ünnep folytatódik, szeretet győzelmének, világot &#8211, 27-ét illeti, legközelebb állt, tanítványok közül, szemtanúként megírt, szeretett tanítvány, teológiai gondolkodás, szentmisén &#8211, templomban kezdik, német ajkú, pannonhalmi főapátságban, megszentelt bort, néprajzi lexikon, lakodalom napját, vendégek hazamentek, halotti torban, borral együtt, szentelt almából, búcsúzáskor megivott, felszentelésekor, nagyécsfaluban, szőlőtermesztő, búcsúlevelével, németországból, elfogyasztását, lakodalmaiban, jászladányban, szenteltettek, tekintetében, egészségesek, borszentelés, elősegítette, születésének, szemtanúként, főapátságban, legfontosabb, foglalkozást, területeken, gondolkodás, fogékonyság, folytatódik, egészségben, pannonhalmi, megszentelt, házasságban, szellemeket, nyolcadában, apostolának, győzelmének, szentelésre, legközelebb, evangéliuma, koccintanak, búcsúzáskor, tanítványok, családoknál, hagyománya, használtak, édesanyját, városokban, megerősíti, hazamentek, dunántúlon, templomban, apostolhoz, szentmisén, tekintenek, ünnepeljük, torokfájás, bortermést, egészséget, használták, lakodalmas, jánosáldás, borvidéken, lakodalom, században, édesanyám, karácsony, szépséget, szentírás, szokásban, emlegetni, papjukkal, elmenőkön, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 683
  • e Hét: 6374
  • e Hónap: 27057
  • e Év: 229970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.