Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A világ gyászol, II. János Pál pápa elhunyt
  2020-01-08 19:08:17, szerda
 
  A világ gyászol - eltávozott Őszentsége II. János Pál pápa
2005.04.03 07:49, Forrás: MTI

Karol Wojtyla szülőhazájában, Lengyelországban félárbocra eresztették a zászlókat és nemzeti gyászt rendeltek a kormány rendkívüli ülésén. Marek Belka miniszterelnök nem részletezte, hogy a pápa temetésének napjáig tartó intézkedés mit von maga után, de hangoztatta, hogy a lengyelek jól tudják, hogy ilyenkor mit kell tenniük.
Aleksander Kwasniewski elnök első reagálásában leszögezte: a lengyeleknek hatalmas adósságuk van a pápával szemben, hiszen a lengyel pápa nélkül most nem lenne szabad Lengyelország. Kwasniewski a vezető lengyel politikusok társaságában jelent meg vasárnap hajnalban a varsói televízióban. Az államfő hangoztatta: "a szentatya mindannyiunk - hívők és nem hívők - atyja is volt".
A Lengyelországgal szomszédos, ugyancsak mélyen katolikus hitű Szlovákia elnöke, Ivan Gasparovic hangoztatta: II. János Pál pápa a kommunizmus európai bukásának jelképévé vált. Az államfő emlékeztetett arra is, hogy Szlovákiában rendkívüli tisztelet övezte a pápát, akit most az egész ország sirat.
Latin-Amerikában, ahol mély gyökereket eresztett a spanyol és portugál hódítókkal együtt érkező hittérítők által ötszáz éve elterjesztett katolikus hit, a társadalmi igazságosság szószólóját és a szegények védelmezőjét gyászolták a szombaton este elhunyt pápa személyében politikusok, papok és a hétköznapi emberek.
A térséget, ahol a világ egymilliárdos római katolikus közösségének több mint a fele lakik, mélyen megrázta II. János Pál halála. Számos országban nemzeti gyászt rendeltek el: Costa Ricán négy napig, Chilében három napig, Brazíliában egy hétig gyászolják a néhai egyházfőt.
A világ egyik legnagyobb katolikus országának számító, 125 milliós Brazília elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva - maga is hitét gyakorló katolikus - közleményben hangsúlyozta: országát mélységesen lesújtotta annak a embernek az elvesztése, aki "jelentősen és kedvező módon befolyásolta a modernkori történelem menetét". Az államfő hangsúlyozta azt is, hogy a pápa gazdag és sokoldalú tevékenységet fejtett ki, erősítve az igazságos világ és a szabadság iránti reményt. A pápa egyik lehetséges utódaként emlegetett Claudio Hummes brazil bíboros azt hangoztatta, hogy olyan érzése van: a pápa személyében "egy atyát, egy barátot, egy fivért és egy olyan bölcs útmutatót veszített el, aki mindig hallgatott püspökeire".
II. János Pál érdemeit még a kommunista vezetésű Kubában is méltatták, a szigetország barátjának nevezték az elhunyt egyházfőt, és hivatalosan három napos gyászt rendeltek, töröltek minden kulturális és sporteseményt erre az időszakra. Jaime Ortega bíboros a havannai kormányzat kivételes gesztusaként a pápa halála előtt engedélyt kapott arra, hogy a televízióban felszólítsa a híveket: mondjanak imát a haláltusáját vívó egyházfőért.
Mexikóban a pápa halálhírét véve ezrek indultak a guadalupei Miasszonyunk székesegyházba, amely előtt a pápa bronzból emelt szobra díszeleg. A 106 millió lakosú - és gyakorlatilag ugyanennyi katolikus hívőt számláló - Mexikóban országszerte a polgárok családostul vonultak a templomokba, hogy imát mondjanak az országukat többször is felkereső néhai pápa lelki üdvéért.
II. János Pál 26 éves pápasága alatt gyakran utazott Latin-Amerikába. A Brazíliába négyszer, Mexikóba ötször is ellátogató egyházfő nagy népszerűségnek örvendett a térségben, bár időnként ellentmondásos személyiségnek tűnt. Elhallgattatta például azokat a radikális beállítottságú papokat, akik a múlt század 80-as éveiben a szegények oldalára álltak az elnyomó kormányokkal szembeni küzdelemben. A Vatikán nem pártolta a latin-amerikai felszabadítási teóriát sem, annak egy mérsékeltebb változatát tette magáévá. Némi visszatetszést keltett a latin-amerikaiak körében az is, hogy a pápa mereven ellenezte a fogamzásgátlást, pedig a térségben sok szegény, sokgyermekes család nagy nehézségek árán tudja csak eltartani magát.
Megdöbbent hívők gyűltek össze és virrasztanak vasárnapra virradóra a katolikus egyház két kiemelt európai kegyhelyénél a portugáliai Fatimában és a franciaországi Lourdes-ban.
A Lisszabontól 130 kilométerre északra lévő településen mintegy ezer zarándok vett részt a megjelenés kápolnájában celebrált misén. Egy megvilágított kereszt és a Szűz Máriát ábrázoló szobor előtt imádkoztak a hívők. A portugál városka mellett 1917-ben három pásztorgyermek előtt állítólag többször is megjelent a Szűzanya. A három unokatestvér tagjai közül utolsóként, Lucia nővér, karmelita apáca február közepén hunyt el 97 éves korában.
Lourdes-ban harangkondulás jelezte a pápa halálát, majd mélységes csönd következett, a zarándokok némán imádkoztak a szentatyáért. A délnyugat-franciaországi város is azért vált a katolikusok egyik legfontosabb zarándokhelyévé, mert egy barlangban 1858-ban ugyancsak megjelent a Szűzanya egy Bernadette Soubirous nevű kislány előtt. II. János Pál mindkét helyen többször is járt. Lourdes-ba utoljára - már nagybetegen - tavaly augusztusban zarándokolt el.

Elhunyt II. János Pál pápa szombaton este - jelentette be a Vatikán. A katolikus egyházfő 84 éves volt
A halálhírt Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő jelentette be röviddel este tíz előtt, amikor a Szent Péter téren csaknem félszázezer ember virrasztott és imádkozott a pápáért. Az apostoli palota pápai lakosztályában előzőleg minden ablakban kigyúltak a fények, mintegy előre sejtetve a gyászhírt.
A szombat esti szóvivői közlés szerint "a Szentatya elhunyt ezen az este 21 óra 37 perckor, magánlakosztályában. A II. János Pál által 1996. február 22-én kiadott Universi Dominici gregis apostoli konstitúció által előírt minden szükséges eljárás megkezdődött".
E konstitúció szabályozza a Szent Péter trónjának megüresedése esetén szükséges teendőket és az új pápa megválasztását is. A katolikus egyház camerlengója (kamarása), Eduardo Martinez Somalo spanyol bíboros győződött meg a pápa elhunytáról, a halottban hivatalosan azonosítva II. János Pál pápát. A kiszenvedett Karol Wojtyla ujjáról lehúzták a pápai gyűrűt, amely az elhunyt pápa uralkodásának végét hivatott jelezni.


II. János Pál pápa temetése
2005. április 8., péntek 16:05
II. János Pál pápáért zúgtak Rómában a Szent Péter-bazilika harangjai. A teret és környékét eddig soha nem látott, milliós hívősereg töltötte meg, akik búcsúzni jöttek szeretett pápájuktól. Joseph Ratzinger bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be a Szent Péter téren a Szentatya temetési gyászmiséjét, amelyet megelőzően a bazilikában ünnepélyes lezárták a pápa földi maradványait tartalmazó koporsót. A Szentatya holttestét ciprusfából készült egyszerű koporsóba helyezték, amelyet csak egy kereszt és egy M betű díszített, utalva II. János Pál pápai címerére.
A koporsó lezárása előtt Piero Marini érsek, a pápa szertartásmestere és Stanislaw Dziwisz érsek, a Szentatya magántitkára, fehér selyemből készült szemfedőt helyezett a Szentatya arcára. Ezt követően Martinez Somalo camerlengo bíboros szenteltvízzel hintette meg a pápa holttestét, majd Marini érsek a koporsóba helyezte a pápaság emlékérmeit, valamint azt a latin nyelvű okiratot, amely röviden összefoglalja a Szentatya életét.
koporsóra egy nyitott Evangéliumos könyvet helyeztek, amelynek oldalait a szertartás idején erősen fújó szél ide-oda lapozta, végül a vastag könyvtábla ellenére, teljesen becsukta. A hívek jelképnek érezték a szertartásnak ezt a mozzanatát is: a Szentatya egész élete nyitott könyv volt, még betegsége, legnagyobb szenvedése idején is mindvégig övéivel kívánt lenni, az utolsó szerda délelőtti általános kihallgatásig, amikor már nem tudott megszólalni, csak áldását adta híveire.
A hatalmas tömeg, mély áhítattal követte a szertartást, tapssal fejezve ki a Szentatya iránti szeretetét. A gyászszalagos zászlók legtöbbje piros-fehér színű volt, de a világ minden része képviseltette magát. A hívek a szertartás során többször is ritmusosan skandálták: ,,santo, santo" - szent, szent - mint ahogy hatalmas feliratokon hirdették kívánságukat: subito santo - azaz II. János Pált avassák azonnal szentté. Ez volt a visszatérő jelszava annak a csütörtök esti ifjúsági fáklyás felvonulásnak is, amelyet II. János Pál pápa iránti kegyeletből tartottak több ezer résztvevővel, és amelynek első sorában szintén óriási fehér transzparensen olvashattuk: II. János Pál - szent.
Ratzinger bíboros szentbeszéde és a szentmise áldozati része után következett a végső ajánlás és búcsúvétel szertartása. Felhangzott a Mindenszentek litániája is. A szentmise római latin rítus szerint zajlott le. Sztephanosz Gattasz alexandriai pátriárka vezette az énekelt keleti imádságot, amelybe a katolikus keleti szertartású pátriárkák mellett bekapcsolódott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus ortodox pátriárka, Chrisztodoulosz athéni ortodox metropolita és Rowan Williams anglikán prímás is.
Ezután Ratzinger bíboros szenteltvízzel hintette meg a koporsót, miközben a kórus a régi gregorián éneket énekelte: ,,Hiszem, hogy Megváltóm él, és az utolsó napon fel fogok támadni a földből. És testemben látom meg Üdvözítő Istenemet. Őt látom meg én, őt és nem mást, és szemeim megpillantják majd őt. Ez a remény szívembe van rejtve".
Ratzinger bíboros könyörgése után hangzottak fel az ősi temetési ének sorai: ,,Mennyországba vezessenek az angyalok téged, várjanak ott rád a szentek, a mennyei Jeruzsálembe vigyenek ők be téged!"
Ezután Mária öröméneke, a Magnificat hangjai csendültek fel, és kevéssel fél 1 után a Szentatya egyszerű ciprusfa koporsója megkezdte utolsó útját. A bazilika lépcsőin még egyszer a nép felé fordították - így vehettek az egybegyűltek végső búcsút a Szentatyától. Hatalmas, szűnni nem akaró taps volt a válasz. Egyre hangosabb volt a kiáltás: ,,Szent, szent!", ,,Azonnal szent!". Az egyház hívőserege ősi szokást elevenített fel: akklamálta, közfelkiáltással erősítette meg: az eltávozott pápát szentként tiszteli, szentnek tartja.
Ami ezután következett, azt már csak kevesen láthatták: a cinkkoporsóba helyezés és annak lehegesztése, végül a harmadik, a tölgyfából készült koporsó leszögezése, földbe bocsátása zárt körben történt. Mostantól kezdve II. János Pál teste Szent Péter sírjától nem messze nyugszik, boldog XXIII. János korábbi nyugvóhelyén, közel a Magyarok Nagyasszonya kápolnához. De a hazamenni nem akaró, ünneplő tömeg, a mozdulni nem akaró milliók hirdették: itt több történt, mint egy test temetése. Az Egyház hálát adott és ünnepelt. Ünnepelte Isten kegyelmét, amely hatalmas dolgokra teszi képessé az embert. Ünnepelték Krisztust, akinek evangéliumos könyve most bezárult a Szentatya koporsóján, de örökké nyitva marad mindazok szívében, akiknek II. János Pál hirdette az evangéliumot. VR/MK

Ősi hagyomány szerint II. János Pál pápa koporsójában okiratot helyeztek el, amely röviden összefoglalja életét és érdemeit. (Okirat Őszentsége II. János Pál jámbor haláláról.) Obitus, Depositio et Tumulatio Joannes Pauli secundum Sanctae Memoriae - II. János Pál pápa temetése, elhelyezése és elhantolásának szent emlékezete - ez a címe az okiratnak.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: közfelkiáltással, lengyelországban, konstantinápolyi, lengyelországgal, zarándokhelyévé, fogamzásgátlást, chrisztodoulosz, franciaországi, beállítottságú, elhallgattatta, miniszterelnök, személyiségnek, harangkondulás, felszabadítási, bekapcsolódott, szenteltvízzel, ellentmondásos, transzparensen, pásztorgyermek, megválasztását, lakosztályában, visszatetszést, népszerűségnek, székesegyházba, szülőhazájában, elhantolásának, felvonulásnak, mindenszentek, tevékenységet, emlékeztetett, gyászszalagos, képviseltette, cinkkoporsóba, megvilágított, egymilliárdos, elterjesztett, világ gyászol, kormány rendkívüli, pápa temetésének, lengyeleknek hatalmas, pápával szemben, lengyel pápa, vezető lengyel, varsói televízióban, államfő hangoztatta, szentatya mindannyiunk, kommunizmus európai, államfő emlékeztetett, egész ország, társadalmi igazságosság, szegények védelmezőjét, szombaton este, János Pál, Őszentsége II, Karol Wojtyla, Marek Belka, Aleksander Kwasniewski, Ivan Gasparovic, Costa Ricán, Luiz Inacio Lula, Claudio Hummes, Jaime Ortega, Szűz Máriát, Bernadette Soubirous, Elhunyt II, Joaquín Navarro-Valls, Szent Péter, Universi Dominici, Eduardo Martinez Somalo, Szent Péter-bazilika, Joseph Ratzinger, Bíborosi Kollégium, Piero Marini, Stanislaw Dziwisz, Martinez Somalo, János Pált, Sztephanosz Gattasz, Rowan Williams, Ezután Ratzinger, Üdvözítő Istenemet, Ezután Mária, Magyarok Nagyasszonya, Ünnepelte Isten, Ünnepelték Krisztust, Okirat Őszentsége II, Tumulatio Joannes Pauli, Sanctae Memoriae,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó kutya  Esti Ima !  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Reményik Sándor: Itt most virá...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Mi van, ha?  Hibáztam már  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam  Esti kép  Virágvasárnap a húsvét előtti  Amikor még kicsi voltál...  Inkább ad  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Leereszkedés és olvadás  Az út  A jó kedv a világon  Alvó baby  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Alvó baby  képre írva  Szívet megérintő . . .  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Az angyali üdvözlet  Esti Ima !  Az erdőterápia egészségre gyak...  Nem hazudnak  Szép estét kedves látogatóimna...  Leereszkedés és olvadás  A jó kedv a világon  Alvó cica  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Facebookon kaptam  Szép estét  Haja van  Paul David Tripp Március 25  Esti kép  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A szeretetről  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Márciuzs 24.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Esti képek  Aki belekortyol  Ne hagyd  Kövesd a vezetőt  Heltai Jenő: Március  A máj egészségének javítása te...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leereszkedés és olvadás  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Agárdi Gábor gondolata  Ne hagyd  Ha nyitott vagy  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  2004-es kivégzés után  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Inkább ad  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ... 
Bejegyzés Címkék
világ gyászol, kormány rendkívüli, pápa temetésének, lengyeleknek hatalmas, pápával szemben, lengyel pápa, vezető lengyel, varsói televízióban, államfő hangoztatta, szentatya mindannyiunk, kommunizmus európai, államfő emlékeztetett, egész ország, társadalmi igazságosság, szegények védelmezőjét, szombaton este, hétköznapi emberek, világ egymilliárdos, fele lakik, hétig gyászolják, néhai egyházfőt, világ egyik, modernkori történelem, államfő hangsúlyozta, pápa gazdag, igazságos világ, szabadság iránti, pápa egyik, pápa személyében, olyan bölcs, kommunista vezetésű, szigetország barátjának, elhunyt egyházfőt, havannai kormányzat, pápa halála, televízióban felszólítsa, haláltusáját vívó, pápa halálhírét, guadalupei Miasszonyunk, pápa bronzból, polgárok családostul, országukat többször, radikális beállítottságú, múlt század, szegények oldalára, elnyomó kormányokkal, latin-amerikai felszabadítási, mérsékeltebb változatát, latin-amerikaiak körében, pápa mereven, katolikus egyház, portugáliai Fatimában, franciaországi Lourdes-ban, megjelenés kápolnájában, megvilágított kereszt, portugál városka, három unokatestvér, pápa halálát, zarándokok némán, katolikusok egyik, barlangban 1858-ban, katolikus egyházfő, halálhírt Joaquín, apostoli palota, szombat esti, pápa elhunytáról, halottban hivatalosan, kiszenvedett Karol, pápai gyűrűt, elhunyt pápa, bazilikában ünnepélyes, pápa földi, koporsó lezárása, pápa szertartásmestere, pápa holttestét, koporsóba helyezte, pápaság emlékérmeit, latin nyelvű, nyitott Evangéliumos, szertartás idején, vastag könyvtábla, hívek jelképnek, utolsó szerda, hatalmas tömeg, gyászszalagos zászlók, világ minden, szertartás során, visszatérő jelszava, csütörtök esti, szentmise áldozati, végső ajánlás, szentmise római, énekelt keleti, katolikus keleti, régi gregorián, utolsó napon, remény szívembe, angyalok téged, mennyei Jeruzsálembe, bazilika lépcsőin, egybegyűltek végső, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.