Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bukarestben mutatott be magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter
  2020-01-13 10:49:58, hétfő
 
   
  Magyar nyelvű szentmisét mutatott be január 12-én Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik a közös ünneplés nagyszerűségét.
Az ünnepi szentmisét a bíboros a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább ,,barátok temploma"-ként ismert bukaresti belvárosi istenháza magyar közösségének meghívására celebrálta.
Erdő Péter kiemelte, a szeptember 13. és 20. között zajló budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyszerű alkalom lesz, hogy a résztvevők ,,együtt és szentségi módon" könyörögjenek Istenhez az Egyházért, azért, hogy a ,,közöttünk csírázó isteni élet valódi képviselői és terjesztői legyünk". A főpásztor hozzátette, a kongresszus alkalmából az egyéni és közösségi életben való megújulásért kell imádkozni; a megújulás egyedül Isten csodálatos működésének eredményeként lehetséges, hiszen a szervező bizottság ezt a megújulást nem tudja megtervezni. A bíboros elmondta, Bukarestből is várnak híveket a budapesti eseményre.
Erdő Péter szombaton részt vett Aurel Percă új bukaresti érsek-metropolita ünnepélyes beiktatásán a Szent József-székesegyházban. Az új főpásztor eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, Ferenc pápa őt nevezte ki novemberben Ioan Robu leköszönő bukaresti érsek utódául, aki a kánonjog szerint életkora miatt nyújtotta be lemondását.
A bíboros kifejtette, nagy örömmel tett eleget az ünnepre való meghívásnak; viszonozni akarta Ioan Robunak azt, hogy 2003-ban hosszú utat vállalt téli időjárásban azért, hogy részt vegyen Esztergomban az ő érseki beiktatásán. Erdő Péter hangsúlyozta, ki akarta fejezni ezáltal az összetartozást, a katolikus testvériséget, és azt, hogy mindannyian a hívek közösségét szolgálják. Megtiszteltetésnek nevezte a főpásztor a magyar szentmisére való meghívást, hiszen - mint elmondta - nagyapja Bukarestben született, családi házuk is volt itt. Az MTI kérdésére a főpásztor elmondta: többször járt már a román fővárosban, de először mutatott be itt magyar nyelven szentmisét.


Forrás: MTI
Fotó: Tarcsay Péter/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
...... ........... .........


Magyar Kurír

*
- Beiktatták az új bukaresti érseket - Erdő Péter és Veres András is jelen volt az ünnepi szertartáson.
A bukaresti Szent József-székesegyházban január 11-én beiktatták érseki hivatalába Aurel Percă püspököt, akit Ferenc pápa november 21-én nevezett ki a bukaresti főegyházmegye érsek-metropolitájává a 75. életévét betöltött Ioan Robu utódjául. Az ünnepi szentmisén jelen volt Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.
Az új érsek-metropolita beiktatásán együtt ünnepelt két bíboros, huszonnégy püspök, több mint kétszáz pap és több ezer hívő; részt vettek a szertartáson az ortodox egyház és a zsidó hitközség vezetői, a román polgári és politikai élet képviselői, közöttük Ludovic Orban miniszterelnök.
Az ünnepi szentmise keretében Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius olvasta fel Ferenc pápa kinevező bulláját.
...... ............


- Ferenc püspök, Isten szolgáinak szolgája
Tiszteletre méltó testvérének, Aurel Percă eddigi maurianai c. püspöknek és a jászvásári egyházmegye segédpüspökének, Bukarest kinevezett érsek-metropolitájának üdvözlet és apostoli áldás.
Minden nemzetnek és népnek mennyei, igaz békét és az Úrban tiszta szeretetet kívánva, Szent Péter küldetésétől vezetve az egész Egyházat kormányozva kifejezett figyelemmel törekszünk arra, hogy tehetséges pásztorokat nevezzünk ki minden katolikus közösség élére. Annak okán, hogy nemrég a Bukaresti Érsekség törvényes pásztor nélkül maradt, miután tiszteletre méltó testvérünk, Ioan Robu, aki majdnem harminc éven keresztül buzgalommal vezette ezt a nyájat az üdvösség felé, lemondott ennek vezetéséről, igyekszünk egy új elöljárót kinevezni a főegyházmegye élére, hogy az semmiben ne szenvedjen kárt. Mivel te, tiszteletre méltó testvérünk, húsz éven keresztül a jászvásári egyházmegyében szorgalmasan láttad el püspöki feladataidat, emberi és papi értékekkel bőségesen felvértezettnek mutatkozol, alkalmasnak találunk arra, hogy rád bízzuk ezt a fontos szolgálatot. Ezért meghallgatva a Püspöki Kongregáció véleményét, apostoli hatalmunkkal téged felmentünk eddigi püspöki és segédpüspöki kötelezettségeid alól és bukaresti érsek-metropolitává nevezünk ki, megadva az ezen hivatalhoz fűződő jogokat és kötelességeket az erre vonatkozó egyházjogi előírások szerint.
Legyen gondod arra, hogy a klérussal és a hívőkkel megfelelő módon megismertesd ezen kinevezésedet, azért, hogy téged elismerjenek és mint törvényes pásztorukat fogadjanak el, jó cselekedetekkel, de legfőképpen imáikkal segítsenek abban, hogy apostoli küldetésed beteljesítsd. Következtetésképpen tiszteletre méltó testvér, arra buzdítunk, hogy az Istenszülő Boldogságos Szűz Mária és Anton Durcovici, Veronica Antal és Vladimir Ghica boldogok közbenjárására folytonosan imádkozz a rád bízott nyájért, és arra tanítsd, hogy szeretettel őrizzék az isteni parancsolatokat, az isteni Tanítót kövessék minden nap, mert ő irgalmas, felüdít mindenkit, aki fáradt és aki terheket hordoz (vö. Mt 11,28-30).
Kelt Rómában, Szent Péternél, az Úr 2019. esztendejében, november 21-én, pápaságunk hetedik évében. -

Ezt követően Ioan Robu emeritus érsek átnyújtotta a pásztorbotot Aurel Percănak, majd az új főpásztor elfoglalta érseki székét; a főegyházmegye segédpüspöke, papjai, az egyházmegye területén szolgáló szerzetespapok egyenként eléje járultak, és békeköszöntéssel (kézfogással) kifejezték engedelmességüket és tiszteletüket. Ünnepi homíliájában Aurel Percă metropolita érsek a pásztorbotról mint a püspöki szolgálat jelképéről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a pásztorbot nemcsak a püspöki szolgálat, hanem az Úr Jézus jelképe is, aki mint Jó Pásztor vezeti híveit.
Ubi episcopus, ibi Ecclesia, azaz ahol a püspök, ott az egyház, mondták régebben, de ma is igaz ez, hisz ahol a püspök, ott lesz jelenvalóvá Krisztus misztikus teste - mondta az új főpásztor, majd felidézte 1999-ben történt püspökszentelését is, a felszentelő imát, melyben a szentelő püspök a Szentlélek segítségét kéri az újonnan felszenteltre azért, hogy méltóképpen végezhesse szolgálatát.
Aurel Percă kiemelte: amikor átvette Ioan Robu nyugalmazott érsektől a pásztorbotot, akkor érezte azt, hogy ezennel átveszi az egyházmegye vezetésének minden örömét és nehézségét. Kijelentette: szentbeszédében nem akarja püspöki szolgálatának pasztorális terveit ecsetelni, hanem meg szeretné ismerni a reá bízottakat és velük együtt akar munkálkodni az örömhír terjesztésében.
A képen (balról jobbra haladva): Iosif Păuleţ iași-i megyéspüspök, Erdő Péter bíboros, Aurel Percă bukaresti érsek, Petru Gherghel emeritus iași-i megyéspüspök
...... .........


A szentmise végén az új érsek megköszönte Ferenc pápának a kinevezést, mindenkinek a jelenlétet és Szent Ágoston gyakran idézett gondolatát elevenítette fel: ,,Veletek vagyok keresztény, értetek vagyok püspök." Ioan Robu emeritus érsek köszöntötte az új főpásztort, majd Claudiu Pop balázsfalvi kuriális segédpüspök tolmácsolta Lucian Mureșan balázsfalvi görögkatolikus bíboros-nagyérsek, a Romániai Püspöki Konferencia alelnöke köszöntő szavait.

Aurel Percă 1951. augusztus 15-én született a jászvásári püspökséghez tartozó Săbăoaniban (Szabófalva, Neamț megye). Az elemi iskolát (1965) és a líceumot (1969) szülőfalujában végezte. Jászvásáron 1973-ban elvégezte a kántoriskolát, majd 1979-ben a teológiát. Jakab Antal püspök a jászvásári egyházmegye számára szentelte pappá 1979. június 29-én. Papságának eddigi negyven éve alatt több pasztorális és vezető tisztséget is betöltött. 1979-1980-ban a bákói Szent Miklós-plébánián volt segédlelkész. 1980-ban Rómában folytatta tanulmányait, ahol patrisztikából bakkalaureátust szerzett (1983) a Pápai Keleti Intézetben, 1985-ben pedig morális teológiából abszolvált a Pápai Szent Alfonz Akadémián. Hazatérve a jászvásári püspökségen volt irodaigazgató, a teológián pedig erkölcstant és patrisztikát tanított. 1989 és 1994 között a Jászvásári Szent József Szeminárium rektora, 1994. augusztus 1-jétől az egyházmegye általános helynöke volt, emellett továbbra is tanított a teológián.
1999. szeptember 29-én II. János Pál pápa maurianai címzetes püspökké és a jászvásári egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Püspökké 1999. december 8-án szentelte Petru Gherghel megyéspüspök, Jean-Claude Périsset apostoli nuncius és Ioan Robu bukaresti érsek a jászvásári székesegyházban. Püspöki jelmondata: In caritate radicati et fundati - Verjetek gyökeret és vessetek alapot a szeretetben (vö. Ef 3,17).
A Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye Románia déli részén fekszik, 17 megyét és Bukarestet foglalja magába, területe 91 951 négyzetkilométer. Az egyházmegyét XIII. Leó pápa alapította az akkori bukaresti kormány szorgalmazására 1883. április 27-én a Praecipuum munus kezdetű apostoli levelével, a püspökség központjaként pedig a fővárost jelölte meg. Első püspöke a passzionista szerzetes, Ignatius Paoli volt. A legutóbbi, 2018-as összesítés szerint a bukaresti érsekséghez megközelítőleg 60 ezer hívő tartozik, 68 plébániája van, 97 pap és 39 szerzetes pap szolgál a főegyházmegye területén.
Képen Aurel Percă püspök
...... ..........
Forrás és fotó: Angelus Communication - a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye sajtószolgálata; RomKat.ro
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: békeköszöntéssel, metropolitájának, kötelezettségeid, négyzetkilométer, szorgalmazására, székesegyházban, metropolitájává, szentbeszédében, bakkalaureátust, segédpüspökének, parancsolatokat, cselekedetekkel, felvértezettnek, sajtószolgálata, görögkatolikus, közbenjárására, patrisztikából, eucharisztikus, megközelítőleg, kötelességeket, összetartozást, egyházmegyében, szerzetespapok, segédpüspökévé, szülőfalujában, nagyszerűségét, miniszterelnök, terjesztésében, könyörögjenek, communication, szolgálatának, kántoriskolát, főegyházmegye, központjaként, eredményeként, kinevezésedet, őszi budapesti, közös ünneplés, ünnepi szentmisét, résztvevők „, főpásztor hozzátette, kongresszus alkalmából, megújulás egyedül, szervező bizottság, bíboros elmondta, budapesti eseményre, jászvásári egyházmegye, kánonjog szerint, bíboros kifejtette, ünnepre való, katolikus testvériséget, hívek közösségét, Erdő Péter, Bukarestben Erdő Péter, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Minden Kegyelmek Édesanyjáról, Aurel Percă, Szent József-székesegyházban, Ioan Robu, Ioan Robunak, Tarcsay Péter, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Magyar Kurír, Veres András, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Ludovic Orban, Miguel Maury Buendía, Szent Péter, Bukaresti Érsekség, Püspöki Kongregáció, Istenszülő Boldogságos Szűz Mária, Anton Durcovici, Veronica Antal, Vladimir Ghica, Kelt Rómában, Szent Péternél, Aurel Percănak, Iosif Păuleţ, Petru Gherghel, Szent Ágoston, Claudiu Pop, Lucian Mureș, Romániai Püspöki Konferencia, Jakab Antal, Szent Miklós-plébánián, Pápai Keleti Intézetben, Pápai Szent Alfonz Akadémián, Jászvásári Szent József Szeminárium, János Pál, Jean-Claude Périsset, Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye Románia, Ignatius Paoli, Képen Aurel Percă, Angelus Communication, Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Tegnapunk múlttá változott  Rizs  Kun Magdolna: A te nagymamád  Kék adamit kristály  Png nő  Kis barátok.....  A jóság  Kellemes teázást  Tulipán csokor  Kellemes, szép napot!  Nagyon szép.......  Mindent jobban  Facebookon kaptam  Boldog Valentin napot!  Kellemes teázást  Manganita ásvány  Facebookon kaptam  Romantikus, szép estét!  Harmónia......  Köszönet!  Png virág  Facebookon kaptam  Rizs  Facebookon kaptam  A gyümölcsöt nem akkor élvezhe...  Kellemes délutánt!  Png tulipànok  Kávézó nő  Állatvilág....  Kalcit kristály  Köszönet!  Kellemes, szép napot!  Lila beril ásvány  Facebookon kaptam  2764 az új fertőzött  Sötéték arbatit kristály  Kálcium volframát  Kalcit kristály  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Ennyit a szófogadó téli szunyo...  Kellemes napot és hetet kíván...  4326 fővel emelkedett a beazon...  Mit csináljak  2764 az új fertőzött  Ólálkodik  Várnai Zseni: A bagoly és a ci...  Facebookon kaptam  Kaledonit kristályok  Csak gyermekeknek  Facebookon kaptam  Spárga  Március - Böjtmás hava - tavas...  Tulipànok  Fű, tört virág  2. nagyböjti hét hétfő 03.01  Tiszta lap  Nincs Cím  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Megállították a „templom...  Zen bölcsesség  Köszöntelek kedves szép márciu...  Várnai Zseni: Száguldó idő  Szép estét, jó éjt!  Nő kalapban  József Attila: MINDENT HAGYOK  Kellemes kávézást  Kellemes délutánt!  TAVASZ VAN! GYÖNYÖRŰ!Tavasz va...  Nem szabadna hagyni  Folytassuk utunkat, bízzunk  Png rózsa csokor  Egyszerre  Kiskertemben  Png tulipànok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit csináljak  Női tenisz  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Kávézó nő  Boldog Valentin napot!  Kellemes napot és hetet kíván...  Mai harmónia kártyám  József Attila: MINDENT HAGYOK  Aranyosi Ervin: Miért jövünk a...  Ferenc pápa üzenete 02.28  Facebookon kaptam  Itt a tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét!  Március  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Üdvözöllek március  Kalcit kristály 
Bejegyzés Címkék
őszi budapesti, közös ünneplés, ünnepi szentmisét, résztvevők &#8222, főpásztor hozzátette, kongresszus alkalmából, megújulás egyedül, szervező bizottság, bíboros elmondta, budapesti eseményre, jászvásári egyházmegye, kánonjog szerint, bíboros kifejtette, ünnepre való, katolikus testvériséget, hívek közösségét, magyar szentmisére, főpásztor elmondta, román fővárosban, ünnepi szertartáson, bukaresti Szent, bukaresti főegyházmegye, ünnepi szentmisén, ortodox egyház, zsidó hitközség, román polgári, ünnepi szentmise, egész Egyházat, üdvösség felé, főegyházmegye élére, jászvásári egyházmegyében, fontos szolgálatot, ezen hivatalhoz, erre vonatkozó, hívőkkel megfelelő, isteni parancsolatokat, isteni Tanítót, pásztorbotot Aurel, főegyházmegye segédpüspöke, egyházmegye területén, pásztorbotról mint, püspöki szolgálat, pásztorbot nemcsak, felszentelő imát, szentelő püspök, újonnan felszenteltre, egyházmegye vezetésének, örömhír terjesztésében, szentmise végén, jászvásári püspökséghez, elemi iskolát, bákói Szent, jászvásári püspökségen, teológián pedig, egyházmegye általános, jászvásári székesegyházban, egyházmegyét XIII, akkori bukaresti, püspökség központjaként, fővárost jelölte, passzionista szerzetes, bukaresti érsekséghez, főegyházmegye területén, békeköszöntéssel, metropolitájának, kötelezettségeid, négyzetkilométer, szorgalmazására, székesegyházban, metropolitájává, szentbeszédében, bakkalaureátust, segédpüspökének, parancsolatokat, cselekedetekkel, felvértezettnek, sajtószolgálata, görögkatolikus, közbenjárására, patrisztikából, eucharisztikus, megközelítőleg, kötelességeket, összetartozást, egyházmegyében, szerzetespapok, segédpüspökévé, szülőfalujában, nagyszerűségét, miniszterelnök, terjesztésében, könyörögjenek, communication, szolgálatának, kántoriskolát, főegyházmegye, , ,
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 665 db bejegyzés
Összes: 47386 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 480
  • e Hét: 5520
  • e Hónap: 3984
  • e Év: 238277
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.