Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A szemét tudja csak mozgatni, mégis az élet szépségét .....
  2020-02-09 14:52:06, vasárnap
 
  A szemét tudja csak mozgatni, mégis az élet szépségét zengi az olasz Paolo
Paolo egy éve tud ismét beszélni, mégpedig a szemével mozgatott beszédszintetizátor segítségével. Szereti az életet és szeretné élvezni, feltalált például egy cukorkát, amit az ,,élet ízének" nevezett el: ha a szájába veszi, érzi a kedvenc ételei ízét, a tiramisuét, a garnélarákét... miközben szonda táplálja.
...... .........


Olaszország leghíresebb fesztiválját, a sanremói dalfesztivált mintegy tízmillió néző követi. A közkedvelt és új énekesek mellett különleges tanúságtevők is megjelennek a színpadon, érzékenyítve a közönséget a társadalmi problémák iránt. Idén a nők bántalmazásának témája került a fókuszba, de nagy hatást váltott ki a mozgásképtelen 22 éves Paolo Palumbo is, aki dalában az életet dicsőítette.
Paolo tizenhét évesen vette észre először, hogy kiesik a kezéből a merőkanál és a kés, a munkaeszközei, hiszen szenvedélyesen séfnek készült. Európában ő az, akit legfiatalabb korában sújtott az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegség.
Egy éve tud ismét beszélni, mégpedig a szemével mozgatott beszédszintetizátor segítségével. Szereti az életet és szeretné élvezni, feltalált például egy cukorkát, amit az ,,élet ízének" nevezett el: ha a szájába veszi, érzi a kedvenc ételei ízét, a tiramisuét, a garnélarákét... miközben szonda táplálja. 130 ezer követője van a közösségi hálón: ,,Nem pénzt keresek ezzel, hanem az emberek szeretetét nyerem meg, ami táplál engem."
Ami pedig megtartja, az a hite. Erről így vallott az Avvenire riporterének: ,,Ez a legnagyobb ajándék, amelyet betegségem érkezésekor kaptam, és ami a legnehezebb pillanatokban megmentette a lelkemet. Mélyen hiszek és mindennap imádkozom. Imádkozom, hogy erőfeszítéseimnek értelme legyen az emberiség számára. Imádkozom a szeretteimért. Önző dolog lenne ebben a helyzetben a saját gyógyulásomért imádkozni: Istennek terve van mindannyiunkkal, és konkrét oka van annak, hogy én ebben a helyzetben vagyok, és nekem elég, hogy ezt tudom."
A dal, melyet maga írt és zenésített meg, rap műfajban, nem jutott ugyan be a döntőbe, de a műsorvezető Amedeust annyira meghatotta, hogy vendégként mégis meghívta a fesztiválra Paolót.
A fiatal szárd férfi szüleivel és testvérével, Rosarióval, valamint a tőle elválaszthatatlan kutyájával együtt érkezett, hogy megjelenjen a színpadon a speciális ágyban, gyomorszondával, lélegeztetőgéppel és a pupillája mozgására reagáló hangképző berendezéssel, és a Stephen Hawkingéhoz hasonlító géphangon elmondott megrendítő gondolataival ámulatba ejtse fél Olaszországot. ,,Az élet himnuszát akartam elénekelni" - nyilatkozta.
...... ...........


A fesztivál első napján éjjel 11 órakor tolták be a színpadra Paolót, aki szemének mozgatásával irányította a hangképző gépet. A műsor nézettsége hirtelen megugrott, bizonyítva, milyen nagy szükség van a pozitív hangokra, a bátorságról szóló történetekre, olyan emberekre, harcosokra, akik a szenvedés mélyéről képesek szólni az emberek szívéhez, képesek felrázni a gyakran közönyös társadalmunkat.
Az Én Paolóval vagyok című dalban, amelyet Christian Pintus énekelt el, elmondja a történetét: ,,Ha egy kis remény is van, meg akarom élni. A testem börtönné vált, a szememmel és a képzeletemmel túllépek a korlátokon... Reményt adok a betegeknek... Én vagyok a hegy, aki elmegy Mohamedhez, bár ágyhoz vagyok kötve, de a szememmel repülhetek... Hiszek és imádkozom a rózsafüzért, ami megment engem."
,,Én vagyok Paolo" - kezdte tanúságtételét, amelyben elmondta, hogy megtanulta, az időnk kevés és értékes, intenzíven kell élni, szeretve és másokkal törődve: ,,Ti a legjobban használtátok ki az időt? Ti már kimondtátok annyiszor, hogy »szeretlek«, ahányszor akartátok?"
,,Ez egy olyan fiú története, aki nem adta fel... Amikor azt mondják nektek, hogy az álmokat nem lehet megvalósítani, gondoljatok arra, hogy a korlátok bennünk vannak. Az élet nem sétagalopp, a lehető legnagyobb energiával, lelkesedéssel kell szembenéznünk a kihívásokkal, amiket elénk állít... A legjobb részeteket adjátok a világnak, és meglátjátok, hogy a dolgok jobbra fordulnak, mert ahol a leginkább szükségünk van a változásra, az a gondolkodásunk, ahol a legveszélyesebb fogyatékosságok poshadnak, mint az empátia és a tolerancia hiánya" - buzdította Paolo a meghatódott közönséget.
A családjának, a bátyjának köszönte szeretetüket, önfeláldozásukat: ,,A szeretetüknek köszönhetően olyan belső erőt fedeztem fel, amiről nem is tudtam, hogy bennem van, és ezt szeretném továbbadni nektek, mert meg vagyok győződve róla, hogy mindenkiben benne van, ha nem is vesszük észre..." Paolo mellett volt a bátyja, akiről elmondta a dalban, hogy mindent elhagyott érte, hogy lába és keze lehessen az életben. Története nem a szerencsétlenség szomorú története volt, hanem egy hús-vér hős eposzba illő kalandja, aki képes ,,csendben is zajt csapni".
Paolo figyelmeztetett, hogy mindenkit utolérhet a baj, nem függ attól, melyik társadalmi rétegbe tartozunk, mennyire vagyunk jók, milyen terveink vannak: ,,Kis világotokban tegyetek meg mindent, amit csak tudtok, hogy segítsetek másoknak. Ne dobjátok el az életeteket, és amikor egy problémával szemben úgy érzitek, nem tudjátok leküzdeni, hallgassátok meg újra és újra a dalomat, mutassátok meg azoknak is, akiket szerettek, és gondoljatok rám, és minden harcosra, akik minden pillanatban megküzdenek az életükért."
Paolo tanúságtétele olyan volt a közönségnek, mint Nátán próféta szavai Dávidnak: arcul csapása a lustaságunknak, reményvesztettségünknek, erőteljes felhívás az élet tiszteletére. Képes volt rámutatni legmélyebb félelmeinkre. Emlékeztetett arra, hogy az élet akkor is szép, amikor nehéz. Elmondta, mennyi erőt kap a rózsafüzér imádkozásából, az egyszerű emberek imájából. A ,,Miért szenved az ártatlan?" örök kérdése előtt ez a nagyon fiatal ember a szenvedés és a remény katedrájáról az élet himnuszát zengte.

- Sanremo 2020 - Christian Pintus e Paolo Palumbo: "Io sono Paolo"
Videó Link

Az idei sanremói fesztiválon egészen különös tanúságtételek hangzottak el. Rula Jebreal palesztin származású újságírónő a nők bántalmazása kapcsán édesanyja történetét osztotta meg, akit tizenhárom éves korában megerőszakolt egy családtag (egy olyan férfi, akinek ,,kulcsa volt a lakáshoz") és aki egész életében hordozta ezt a sebet, míg öngyilkos nem lett. Rula ötéves volt ekkor, árvaházban nőtt fel. Arra kért mindenkit, küzdjön érte, hogy ne lehessen hibáztatni a meggyalázott nőket, és megdöbbentő számadatokat sorolt a bántalmazásokról, nők meggyilkolásáról.
Egy albán műsorvezetőnő köszönetet mondott népe nevében a fesztiválért, ami az albánoknak ugyanolyan kedves, mint az olaszoknak, és azért, hogy Olaszország befogadta őt.
A harmadik estén fellépett Aeham Ahmad szíriai palesztin menekült zongorista, aki öt évvel ezelőtt arról lett ismert, hogy egy Damaszkusz melletti palesztin menekülttáborban az utcán zongorázott. Amikor zongoráját megsemmisítették és több embert meggyilkoltak körülötte, megértette, hogy menekülnie kell. Németországban él családjával, koncerteken lép fel.


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Avvenire Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: bántalmazásokról, szerencsétlenség, meggyilkolásáról, menekülttáborban, önfeláldozásukat, megsemmisítették, fogyatékosságok, bántalmazásának, gyomorszondával, figyelmeztetett, mindannyiunkkal, legveszélyesebb, társadalmunkat, mozgásképtelen, tanúságtételek, lustaságunknak, németországban, szenvedélyesen, gyógyulásomért, gondolkodásunk, tanúságtételét, megvalósítani, lelkesedéssel, imádkozásából, szembenéznünk, emlékeztetett, gondolataival, műsorvezetőnő, tanúságtétele, munkaeszközei, szeretteimért, pillanatokban, berendezéssel, dalfesztivált, megerőszakolt, szeretetüknek, szemét tudja, élet szépségét, olasz Paolo, szemével mozgatott, szájába veszi, kedvenc ételei, sanremói dalfesztivált, társadalmi problémák, életet dicsőítette, amiotrófiás laterálszklerózis, közösségi hálón, emberek szeretetét, legnagyobb ajándék, legnehezebb pillanatokban, emberiség számára, saját gyógyulásomért, Paolo Palumbo, Stephen Hawkingéhoz, Christian Pintus, Rula Jebreal, Aeham Ahmad, Thullner Zsuzsanna, Avvenire Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Irgalom és ítélet  Nagyi telefonál  Png kislány  Éretlen vers  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  képre írva  Adakozás  Nem tudhatod  Irgalom és ítélet  Png kutya  Kaffka_Margit  Julian Brass gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Nagyi telefonál  Png virág  Facebookon kaptam  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Png virág  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png nő  Facebookon kaptam  Reggel van  Png telefon  Egy lelki imádság  Szép napot kívánok  Németh László tollából  Makszim Gorkij gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Őrizkednünk kell...  Idő  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Az engedelmesség miért nem vál...  Png rózsa csokor  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sokan azt tartják  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einsteinről  Png cica  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors 
Bejegyzés Címkék
szemét tudja, élet szépségét, olasz Paolo, szemével mozgatott, szájába veszi, kedvenc ételei, sanremói dalfesztivált, társadalmi problémák, életet dicsőítette, amiotrófiás laterálszklerózis, közösségi hálón, emberek szeretetét, legnagyobb ajándék, legnehezebb pillanatokban, emberiség számára, saját gyógyulásomért, helyzetben vagyok, műsorvezető Amedeust, fesztiválra Paolót, fiatal szárd, tőle elválaszthatatlan, speciális ágyban, pupillája mozgására, élet himnuszát, fesztivál első, színpadra Paolót, hangképző gépet, műsor nézettsége, pozitív hangokra, bátorságról szóló, szenvedés mélyéről, emberek szívéhez, gyakran közönyös, testem börtönné, képzeletemmel túllépek, szememmel repülhetek&#8230, időnk kevés, legjobban használtátok, korlátok bennünk, lehető legnagyobb, legjobb részeteket, dolgok jobbra, leginkább szükségünk, legveszélyesebb fogyatékosságok, tolerancia hiánya&#8221, meghatódott közönséget, bátyjának köszönte, szeretetüknek köszönhetően, szerencsétlenség szomorú, problémával szemben, élet tiszteletére, élet akkor, rózsafüzér imádkozásából, egyszerű emberek, nagyon fiatal, remény katedrájáról, idei sanremói, olyan férfi, meggyalázott nőket, albán műsorvezetőnő, albánoknak ugyanolyan, harmadik estén, utcán zongorázott, bántalmazásokról, szerencsétlenség, meggyilkolásáról, menekülttáborban, önfeláldozásukat, megsemmisítették, fogyatékosságok, bántalmazásának, gyomorszondával, figyelmeztetett, mindannyiunkkal, legveszélyesebb, társadalmunkat, mozgásképtelen, tanúságtételek, lustaságunknak, németországban, szenvedélyesen, gyógyulásomért, gondolkodásunk, tanúságtételét, megvalósítani, lelkesedéssel, imádkozásából, szembenéznünk, emlékeztetett, gondolataival, műsorvezetőnő, tanúságtétele, munkaeszközei, szeretteimért, pillanatokban, berendezéssel, dalfesztivált, megerőszakolt, szeretetüknek, meggyilkoltak, olaszországot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 4730
  • e Hónap: 37884
  • e Év: 271631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.