Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor Péter sírt... - Bach nagyböjti zeneimája
  2020-03-22 08:15:41, vasárnap
 
  Március 21. a zene nagy ünnepe: 1685-ben e napon született Johann Sebastian Bach. Zenéje az imával rokon, emel, vigasztal, békét ad. A Máté-passió híres áriáját hallgatom, mely Péter apostol mellé állít, vele mondani: Könyörülj rajtam, Istenem!
A nagyböjt tehát lényege szerint a szeretet legmélyebb titkaiba való beavatás. A halál burka alatt itt érik a legvakítóbb fény, Isten és ember közös hajnala." Két mondat Pilinszky Jánostól 1968 márciusából. Tőle is segítséget kérek, miközben a szavakkal kifejezhetetlenen gondolkodom.
Az Erbarme dich kezdetű áriát a hegedűművész Yehudi Menuhin, aki II. János Pál pápának is eljátszhatta, a valaha hegedűre írt legszebb zenének tartotta, a lengyel író, költő Adam Zagajewski pedig az európai zene középpontjának és szintézisének nevezte.
- Bach: Erbarme dich, mein Gott (Matthäuspassion) - Galou (Roth) videó Link
Péter apostolhoz visz ez az ária - a hajnalba, amikor Péter sírt. Ha vállalom és ott maradok mellette, ha ott bírok maradni, abban a rettenetes órában, akkor esélyt kapok, hogy a nagyböjt a szívszaggató bűnbánat és a gyógyító feloldozás ideje legyen, beavatás a szeretet legmélyebb titkaiba. Ahogy az apostol rettenetes éjszakája is fénybe fordul.
,,Miközben Péter kinn ült az udvaron, odalépett hozzá egy cselédlány és megjegyezte: Te is a galileai Jézussal voltál. De ő mindnyájuk hallatára tagadta: Nem értem, mit beszélsz. Mikor aztán kifelé készült a kapun, meglátta őt egy másik cselédlány és szólt az ott lévőknek: Ez is a názáreti Jézussal volt. Megint tagadta, most már esküvel: Nem ismerem azt az embert. Röviddel ezután az ott állók körülfogták Pétert és bizonygatták: De bizony, közéjük tartozol te is, hiszen kiejtésed is elárul. Erre már átkozódni és esküdözni kezdett:Nem ismerem azt az embert!« Akkor mindjárt megszólalt a kakas. Péternek ekkor eszébe jutott Jézus szava: »Mielőtt a kakas szól, háromszor tagadsz meg engem.« Kiment és keserves sírásra fakadt." (Mt 26,69-75)
E keserves sírásban imádság születik: egy hegedű zokog, az ének megtörten Istenhez kiált. Az ember összeroskad a bűn mérhetetlen súlya alatt. A dallamívek ezeket a kétségbeesett föl-fölkiáltásokat és az egyre mélyebbre hullást érzékeltetik. De a földöntúli szépség, ami árad és körülfon közben, jelzi a hajnalt, az irgalmat, a megbocsátást.

Erbarme dich, mein Gott,
Um meiner Zähren willen!
Schaue hier, Herz und Auge
Weint vor dir bitterlich.
Erbarme dich, mein Gott.

Bach olyan zenével emeli elképzelhetetlen magasságokba ezt a verset, hogy a hangokban - Albert Schweitzert, az evangélikus teológust, orvost, orgonaművészt idézve - a szövegnek ,,nemcsak a teste, hanem a lelke is kifejeződik". ,,...Bach a szavakban kimondott egész vad és fájó, tépő bűntudatot kifejezésre akarja juttatni." És a zene legnagyobb mestere számára nincs lehetetlen. Kifejezi azt is, amire a szavak már képtelenek. Mindezt úgy, hogy kérdezhetjük ismét csak Albert Schweitzerrel: ,,Nem tudjuk, mi a csodálatra méltóbb: ennek a zenei nyelvnek az egyszerűsége vagy a világossága?"

- Most ismét Pilinszky szól: ,,A remekmű magja mindenkor egy magasrendű valóság, melynek napjába nézve elvakul a kutató szem, de boldogan melegednek az áhítattal közelítő századok." A költő is kereste a szavakat, amikor erről a zenéről gondolkodott. Ő sem zene-esztétaként, csak megrendült hallgatóként. ,,Johann Sebastian Bach egyszemélyben volt szenvedő ember, könyörtelen diagnoszta és gyógyító orvos. [...] Korunk [...] fokozódó szomjúsággal csodálja a már-már titokzatosnak tűnő bachi mélységet és boldogságot. Örökös alászállását a szív szakadékába és örökös megérkezését az atyai házba." Az Erbarme dich ária megrázó példája ennek. Imádság. Aki ezt a zenét írta, az ismerte a szenvedést. És ismerte a feloldozást is. Gyógyít ez a zene. Bűnbánatra és bűnbevallásra hív Isten elé, és egymás felé, az ember felé, aki ellen akarva-akaratlanul vétettünk.

Az evangéliumi történet és az ária az irodalomban így szólal meg - a francia író, François Mauriac Jézus élete című művében:
- ,,Megint megszólalt a kakas. S ebben a szegény szívben hajnalodott. Minden kibukkant az éjszakából, minden megvilágosodott benne, ugyanabban a pillanatban, mikor a palota és a házak tetőzete, az Olajfák csúcsa, és a legmagasabb pálmák. Ekkor ajtó nyílt. Egy ember jelent meg, összekötözött kezekkel, a börtön és a bitófa zsákmánya, poroszlók taszigálták előre. Rátekintett Péterre. A szeretet és a megbocsátás véghetetlen kincsét mutatta meg ebben a tekintetben. Az apostol döbbenten nézte ezt az arcot, amely már megdagadt az ökölcsapásoktól. Két tenyerébe rejtette arcát, kiment, s egész életében együttvéve nem sírt annyi könnyet, mint amennyit ezen a hajnalon hullatott."

- Péter sírt. A tékozló fiú áll atyja előtt és csak sírni képes. Tudja a szavakat, de oly nehéz kimondani őket: ,,Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened." A mai evangéliumban hallottuk a vámos kiáltását: ,,Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek!" A Bach-ária is ebben a sorban áll, ahogy kapcsolódik a Jézus-imához is. A keleti egyház imájának párja a nyugati művészetben.

Könyörülj rajtam, Istenem,
könnyeimért kérlek.
Tekints rám. A szív és a szem
keserűen sír előtted.
Könyörülj rajtam, Istenem.

- Pilinszky számára Bach zenéje Isten-bizonyíték és mennyország-érv volt. Egy, a Bartók rádióban hallott történet szerint Kocsis Zoltán egyszer Mozart G-dúr zongoraversenyének második tételét játszva, a végén, a kadencia előtt elmosolyodott. S mikor egy barátja megkérdezte, mit jelentett az a különös mosoly, így válaszolt: ,,Láttam a túlpartot, és nem volt félelmetes." Bachot hallgatva ugyanígy megtörténhet - ha odaadjuk magunkat.
Visszatérek Péterhez. Pilinszky írta: ,,...az öreg Mauriacban még ott fáj a kitépett és kiszakadt bűnök gyökereinek a helye, vérző nyoma, ettől olyan emberi a vallomása. Mindenféle bűnt elkövetett, vallja, méghozzá úgy, hogy ismerte a jót. S mégis, itt rejlik egyetlen reménye is. Mert bár bűnösen élt, soha el nem árulta Őt. Vallomásainak utolsó soraiban is ezt a képet idézi: úgy ül kandallója tüzénél, mint hajdan Péter apostol, csakhogy ő sokkalta vétkesebben élt Péternél. Mégis, ha most őt szólítanák, vajon ismerte-e a Názáretit, ezt a meggyalázott és megkínzott embert - szeretné hinni, hogy így felelhetne: minden leírt szavam arról vall, hogy ismerem őt, ő a mi Istenünk, akit nem érdemeltünk meg."
Az idei nagyböjt legfájdalmasabb hetei következnek, olyan böjt, amilyet eddig soha nem kellett megélnünk. Éhezni és szomjazni fogunk. A művészet - a zene, az irodalom erős menedék. Ne hagyjon el a remény. Hogy Tibériás tavánál is ott lehessünk majd Péterrel, és mondhassuk: ,,Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek téged."



Képek: Leipzigdetails.de; Wga.hu Itt meg nézhető Link

Borsodi Henrietta/Magyar Kurír 2020.03.21
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Címkék: elképzelhetetlen, megvilágosodott, legfájdalmasabb, ökölcsapásoktól, fölkiáltásokat, leipzigdetails, középpontjának, schweitzerrel, szintézisének, vallomásainak, elmosolyodott, egyszemélyben, orgonaművészt, bűnbevallásra, összekötözött, titokzatosnak, evangéliumban, kétségbeesett, szomjúsággal, alászállását, kérdezhetjük, meggyalázott, hegedűművész, magasságokba, megtörténhet, megérkezését, szívszaggató, gondolkodott, eljátszhatta, egyszerűsége, bizonygatták, érzékeltetik, megbocsátást, hallgatóként, kapcsolódik, márciusából, zene nagy, imával rokon, nagyböjt tehát, szeretet legmélyebb, halál burka, legvakítóbb fény, szavakkal kifejezhetetlenen, hegedűművész Yehudi, valaha hegedűre, európai zene, ária –, rettenetes órában, szívszaggató bűnbánat, gyógyító feloldozás, apostol rettenetes, galileai Jézussal, Amikor Péter, Johann Sebastian Bach, Pilinszky Jánostól, Yehudi Menuhin, János Pál, Adam Zagajewski, Miközben Péter, Albert Schweitzert, Albert Schweitzerrel, François Mauriac Jézus, Rátekintett Péterre, Kocsis Zoltán, Mozart G-dúr, Visszatérek Péterhez, Hogy Tibériás, Borsodi Henrietta, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Otthon  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 13  Azért kaptad  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Megígért békesség  Minden tavaszból őrizz..  39 ígéret  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Ott van  Erdei gyöngyvirág  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Hamvas Béla  40 felett  Reményik Sándor: Pierrot &...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Kertem  Vidámság  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jázmin  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó nap volt  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  IGEN így  Bársony székben  Vidámság  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Paul David Tripp Április 12  Paul David Tripp Április 12  Müller Péter tollából  Martin Buber, A haszidim meséi  Jázmin  Magamnak  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Csend  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  József Attila – Keresek ...  Szép estét  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Az ember  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Töröld le  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zene nagy, imával rokon, nagyböjt tehát, szeretet legmélyebb, halál burka, legvakítóbb fény, szavakkal kifejezhetetlenen, hegedűművész Yehudi, valaha hegedűre, európai zene, ária &#8211, rettenetes órában, szívszaggató bűnbánat, gyógyító feloldozás, apostol rettenetes, galileai Jézussal, másik cselédlány, názáreti Jézussal, kakas szól, hegedű zokog, ének megtörten, ember összeroskad, dallamívek ezeket, egyre mélyebbre, földöntúli szépség, hangokban &#8211, evangélikus teológust, szövegnek &#8222, szavakban kimondott, zene legnagyobb, csodálatra méltóbb, zenei nyelvnek, egyszerűsége vagy, remekmű magja, magasrendű valóság, kutató szem, áhítattal közelítő, zenéről gondolkodott, már-már titokzatosnak, szív szakadékába, atyai házba, zenét írta, ember felé, evangéliumi történet, szegény szívben, házak tetőzete, legmagasabb pálmák, ember jelent, bitófa zsákmánya, megbocsátás véghetetlen, apostol döbbenten, hajnalon hullatott, vámos kiáltását, keleti egyház, nyugati művészetben, kadencia előtt, barátja megkérdezte, öreg Mauriacban, képet idézi, idei nagyböjt, művészet &#8211, irodalom erős, elképzelhetetlen, megvilágosodott, legfájdalmasabb, ökölcsapásoktól, fölkiáltásokat, leipzigdetails, középpontjának, schweitzerrel, szintézisének, vallomásainak, elmosolyodott, egyszemélyben, orgonaművészt, bűnbevallásra, összekötözött, titokzatosnak, evangéliumban, kétségbeesett, szomjúsággal, alászállását, kérdezhetjük, meggyalázott, hegedűművész, magasságokba, megtörténhet, megérkezését, szívszaggató, gondolkodott, eljátszhatta, egyszerűsége, bizonygatták, érzékeltetik, megbocsátást, hallgatóként, kapcsolódik, márciusából, gyökereinek, visszatérek, vétkesebben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3935
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 27673
  • e Év: 261420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.