Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa krizma szentelési miséje
  2020-04-09 11:54:29, csütörtök
 
  Forrás: Vatican rádió 2019.04.18
Önmagunkat szétosztva kenjük fel Isten népét
...... ........


Nagycsütörtök délelőtt tíz órakor mutatta Ferenc pápa a krizma szentelési misét a Szent Péter bazilikában egyházmegyéje papsága jelenlétében. Ez a szentmise különleges alkalom a papság számára, hogy püspökük köré gyűlve együtt újítsák meg szentelési fogadalmaikat és hűségüket lelkipásztori szolgálatuk iránt. Ferenc pápa a szentmise során megszentelte az olajokat: a keresztelendők olaját, a bérmálás és papszentelés kenetét és a betegek erősítő olaját. Homíliájában a Krisztus-követés három kegyelmi mozzanatáról elmélkedett: a követés, a rácsodálkozás és a megkülönböztetés kegyelméről.
Jézus soha nem vesztette el a közvetlen kapcsolatot a néppel
Jézus názáreti zsinagógában mondott beszéde önmagára alkalmazza Izajás próféta szavait, a nép pedig rászegezett szemmel figyel. Ebből a képből indult ki Ferenc pápa homíliájában. Az Egyház mindig Jézusra, a Felkentre szegezi tekintetét, hallgat a Szavára. Jézus pedig soha nem vesztette el a közvetlen kapcsolatot a néppel, mindig közel maradt hozzájuk egész nyilvános működése során, kezdve az idős álmodozók, Hanna és Simeon templomi látogatásától, egészen a keresztig menően, amikor mindeneket magához vonzott, köztük Veronikát, Cirenei Simont, a latrokat, a századost. Az őt körülvevő és követő sok ember, a tömeg nem személytelen, névtelen és közömbös csoport, hanem olyan sereglet, mely a Jézussal való találkozás során átalakul. Átformálódik, mert Jézus a közvetlen kapcsolat során a követés, a rácsodálkozás és a megkülönböztetés kegyelmét nyújtja nekik.

A követés kegyelme
Az evangélista leírása szerint a tömeg keresi, követi Jézust, körülötte tolong, körülveszi, hogy hallgassa és lássa őt. A népnek ez a Jézus követése túllép minden számítgatáson, feltétel nélküli, tele van szeretettel. Ez a követés szemben áll az apostolok nyomorúságával, mely a kenyérszaporításkor el akarja bocsátani a tömeget. A pápa ebben a mozzanatban látja a klerikalizmus kezdetét, melyet azzal a paranccsal zúz szét, hogy ők adjanak enni a tömegnek. (vö Mk 6,37).

A rácsodálkozás kegyelme
A rácsodálkozás örömteli kegyelmét akkor kapja meg a tömeg, amikor követi Jézust. Elcsodálkozik a csodáin, de leginkább a Személyén, hiszen szívesen köszöntötték őt az út során, áldását kérték tőle, mint az az asszony, aki áldottnak mondja az Anyját. Az Úr a maga részéről csodálta a nép hitét, örvendett neki és nem mulasztott el alkalmat, hogy ezt szóvá tegye - hangsúlyozta a pápa.

A megkülönböztetés kegyelme
A Jézustól kapott harmadik kegyelem a megkülönböztetés képessége. Amikor megtudja, hogy Jézus merre ment, a tömeg utána indul, követi őt. Elcsodálkozik a tanításán, mert ő tekintéllyel tanít. Krisztus, Isten testben eljött Igéje a népben a megkülönböztetés karizmáját szítja föl. Ez a megkülönböztetés azonban nem a vitás kérdések specialistáinak a megkülönböztetése. Az írástudókkal folytatott vitáiban a tömeg Jézus tekintélyét ismeri föl, mert tanításának ereje a szívbe hatol és még a gonosz lelkek is engedelmeskednek neki. Azokat pedig, akik álnok párbeszédet kezdenek vele, egyszerűen szó nélkül hagyja.

A tömeg evangéliumi szemlélete
Ferenc pápa Lukács evangéliumából megnevezte az Úr kenetének ,,kedvezményezett címzettjeit". Ők a szegények, a bebörtönzöttek, a vakok és az elnyomottak. Általánosságban szerepelnek először, ám az Úr életében egyre inkább konkrét arcot öltenek, és konkrét nevet viselnek. A ,,magában foglaló kedvezményben részesítés" révén egyes személyek és csoportok a Lélek akciója révén kegyelmet és karizmát nyernek, mindenki javára. Ferenc pápa ezek után sorra elemezte a kedvezményezettek csoportját, akik az említett szegények, bebörtönzöttek, vakok és elnyomottak.

A szegény özvegyasszony két kezével fölkeni az alamizsnáját
A szegények a meghajlottak, olyanok, mint a koldusok, akik hajlongva kéregetnek - értelmezte őket a pápa. De a kétfilléres szegény özvegyasszony is közéjük tartozik, sőt két kezével fölkeni az alamizsnáját, melyet nem vesz észre más, csak Jézus. Vele az Úr teljességre viszi a szegényeknek hirdetett evangéliumi misszióját. Az sem számít, hogy maga a szegény asszony erről mit sem tud, hogy bekerül az evangéliumba.

A vak Bartimeusnak gyógyulása után van szeme arra, hogy kövesse Jézust
A vakok az evangélium legrokonszenvesebb arcait mutatják, mint Bartimeus, aki visszanyeri a látását és ettől kezdve van szeme arra, hogy kövesse Jézust. Íme, a tekintet fölkenése! Szemeinknek Jézus tudja megadni azt a csillogást, melyre csak az ingyenes szeretet képes és amit napról napra elrabolnak tőlünk az érdekes vagy éppen banális képek, amivel teli van a mai világ.

Az irgalmas szamaritánus a megrázkódtatás helyeire, a sebekre önti rá az irgalom olaját
Az elnyomottak megnevezésénél Lukács a görög trauma szót használja, mely valamilyen megrázkódtatást jelent. Ennek bemutatására elegendő felidézni az irgalmas szamaritánus történetét, hiszen a megrázkódtatás helyeire, a sebekre önti rá az irgalom olaját. Íme, Krisztus teste sebeinek a felkenése!

A modern rabszolgaságtól csak a saját kultúránk kenete óv meg
Az utolsó csoport a háborús foglyoké, akiket lándzsaheggyel vezetnek a börtönbe. Jézus is használja ezt a szót, amikor Jeruzsálem, szeretett városa lakosainak száműzetéséről beszél. Ma a lándzsahegyek alatt az ideológiai gyarmatosítás finomabb eszközei értendők - pontosított a pápa. Ettől a modern rabszolgaságtól csak a saját kultúránk kenete óv meg, melyet a munka és őseink művészete teremtett meg egykor. Végül Ferenc pápa arra intette egyházmegyéje papjait, hogy ehhez a tömeghez kaptak ők küldetést, aminek a felkenéséhez önmagukat kell szétosztani.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megkülönböztetés, engedelmeskednek, kedvezményezett, általánosságban, megrázkódtatást, rabszolgaságtól, specialistáinak, keresztelendők, bebörtönzöttek, lándzsaheggyel, megnevezésénél, nyomorúságával, száműzetéséről, megrázkódtatás, evangéliumából, fogadalmaikat, lelkipásztori, elcsodálkozik, egyházmegyéje, lándzsahegyek, gyarmatosítás, rácsodálkozás, kedvezményben, klerikalizmus, látogatásától, nagycsütörtök, özvegyasszony, számítgatáson, szegényeknek, köszöntötték, homíliájában, mozzanatáról, alamizsnáját, írástudókkal, evangéliumba, szamaritánus, krizma szentelési, szentmise különleges, papság számára, szentmise során, keresztelendők olaját, betegek erősítő, megkülönböztetés kegyelméről, közvetlen kapcsolatot, képből indult, idős álmodozók, keresztig menően, közvetlen kapcsolat, megkülönböztetés kegyelmét, követés kegyelme, evangélista leírása, tömeg keresi, Szent Péter, Cirenei Simont, Szemeinknek Jézus, Végül Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Mai harmónia kártyám  s immár én is felragyogva, ért...  Hiányzik  Reggel van  Popper Péter szavai  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Png telefon  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Tanuld meg ezt a versemet  Illyés Gyula - Milyen hamar.  George Byron - Ahogy itt jár -...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 21  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png férfi  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép álmokat!  Alázat  Szép estét  Próbálj meg ...  A kételkedés kezelése  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Soha ne kedvezz...  Nevem  Akarat  Szép álmokat!  Alvó cicák  Elköszönt  Alázat  Éretlen vers  Kerüld el az evangélium örömén...  A Megváltó szolgálatában  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Egy lelki imádság  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Soha ne kedvezz...  A boldog családok mind hasonló...  A sors  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép álmokat!  Paul David Tripp Április 21  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Png ház  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reménység és erő Krisztustól e...  Radikális szeretet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Boldog születésnapot a ma ünne...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  Paul David Tripp Április 19  Fekete István - Akác  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
krizma szentelési, szentmise különleges, papság számára, szentmise során, keresztelendők olaját, betegek erősítő, megkülönböztetés kegyelméről, közvetlen kapcsolatot, képből indult, idős álmodozók, keresztig menően, közvetlen kapcsolat, megkülönböztetés kegyelmét, követés kegyelme, evangélista leírása, tömeg keresi, követés szemben, apostolok nyomorúságával, pápa ebben, mozzanatban látja, klerikalizmus kezdetét, rácsodálkozás kegyelme, rácsodálkozás örömteli, maga részéről, megkülönböztetés kegyelme, megkülönböztetés képessége, tömeg utána, megkülönböztetés karizmáját, megkülönböztetés azonban, vitás kérdések, írástudókkal folytatott, tömeg Jézus, szívbe hatol, gonosz lelkek, tömeg evangéliumi, kedvezményezettek csoportját, említett szegények, szegény özvegyasszony, kétfilléres szegény, szegényeknek hirdetett, szegény asszony, tekintet fölkenése, ingyenes szeretet, érdekes vagy, irgalmas szamaritánus, megrázkódtatás helyeire, sebekre önti, irgalom olaját, elnyomottak megnevezésénél, görög trauma, modern rabszolgaságtól, saját kultúránk, utolsó csoport, háborús foglyoké, lándzsahegyek alatt, ideológiai gyarmatosítás, tömeghez kaptak, felkenéséhez önmagukat, megkülönböztetés, engedelmeskednek, kedvezményezett, általánosságban, megrázkódtatást, rabszolgaságtól, specialistáinak, keresztelendők, bebörtönzöttek, lándzsaheggyel, megnevezésénél, nyomorúságával, száműzetéséről, megrázkódtatás, evangéliumából, fogadalmaikat, lelkipásztori, elcsodálkozik, egyházmegyéje, lándzsahegyek, gyarmatosítás, rácsodálkozás, kedvezményben, klerikalizmus, látogatásától, nagycsütörtök, özvegyasszony, számítgatáson, szegényeknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 493
  • e Hét: 6294
  • e Hónap: 39448
  • e Év: 273195
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.