Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Márk evangélista 04.25
  2020-04-25 08:23:14, szombat
 
  Márk életéről Az apostolok cselekedeteiből és Szent Péter első leveléből tudunk.
Péter ,,elment Máriának, a Márknak nevezett János anyjának házába, ahol sokan együtt voltak és imádkoztak". Vannak tudósok, akik valószínűnek tartják, hogy ugyanebben a házban volt az utolsó vacsora, és itt készültek az apostolok pünkösd ünnepére is. A Getszemáni-kert is Márk anyjáé lehetett, így alhatott itt Márk az Úr elfogatásának éjjelén. Amikor ugyanis az Urat elfogták, és minden tanítványa elmenekült, ,,egy ifjú követte, meztelen testét csak egy gyolcslepel fedte. Amikor meg akarták fogni, otthagyta a gyolcsleplet, és meztelenül elfutott" (Mk 14,51-52).
A feltámadás után Márk anyjának háza lett Péter szállása, s az ifjú Márk az elsők között lehetett, akik Jeruzsálemben megkeresztelkedtek. Péter ezért mondhatja őt a fiának (1Pét 5,13).
Az apostolok cselekedeteiben három néven is találkozunk vele: előfordul mint ,,Márknak nevezett János" (12,12.25), mint ,,János" (13,5.13) vagy egyszerűen mint ,,Márk" (15,39). Ugyanolyan kettős névvel állunk itt szemben, mint Saul-Pál és Simon-Péter nevénél. János a zsidó, Márk a görög neve annak a tanítványnak, aki három apostolnak is - Barnabásnak, Pálnak és Péternek - segítőtársa volt
A legszorosabb kapcsolat Péterhez fűzte, annyira, hogy a hagyomány úgy beszél Márkról, mint ,,Péter tolmácsáról". Ezzel függ össze evangéliuma is. A rómaiak ugyanis, látván, hogy Péter megöregedett, kérték Márkot, foglalja írásba az evangéliumot, amelyet Péter hirdetett nekik. Márk ezt meg is tette. 50-60 között írta evangéliumát, melyet Szent Péter prédikációiból állított össze.
Ha Szent Márk evangéliumát olvassuk, nem nehéz meghallani Péter szavát, aki a részt vevő szemtanú elevenségével mondja el a Keresztelő Szent János keresztségétől a mennybemenetelig történt dolgokat. Ezért találhatunk apró részleteket Márknál - és csak nála -, amelyek csak szemtanútól származhatnak. Például: Kafarnaumban az egész város ott tolongott az ajtó előtt (Mk 1,33), vagy Jézus a hajó végében egy párnán aludt (4,38)..
A hagyomány Márkot az alexandriai egyház alapítójaként és vértanújaként tiszteli. Ő volt a város első püspöke, és valószínűleg Traianus császár idejében (98-117) szenvedett vértanúságot. Velencei kereskedők 828-ban megszerezték ereklyéit, és az arabok pusztítása elől Velencébe vitték. Ettől kezdve Szent Márk Velence védőszentje.
Ünnepét a keleti egyház kezdettől fogva, Róma pedig a 11. századtól április 25-én üli meg. Márk evangélista ikonográfiai attribútuma a szárnyas oroszlán.
.


Egy 8. századi legendagyűjtemény a következőket beszéli el Szent Márk evangélistáról:
Márk először Líbiában és Egyiptomban hirdette az evangéliumot és az Úr Krisztus második eljövetelét, majd Alexandriába ment. Amikor beért a városba, elszakadt a saruja. Ő ezt intő jelnek vette, hogy vándorlása véget ért, de keresett egy cipészt, hogy megcsináltassa a sarut. Az, amikor munkába fogta a lábbelit, megsebesítette a kezét. Márk nyállal sarat csinált, rákente a sebre és meggyógyította az embert. Az megkérdezte, honnan van csodatévő ereje. Márk akkor tanítani kezdett Krisztusról, és a cipész egész házanépével megtért. Ő lett az első hívő Alexandriában, Anianusnak hívták.
Márkot húsvét napján, a mi naptárunk szerint április 25-én liturgia közben az oltárnál támadták meg és fogták el. Kötelet kötöttek a nyakára, és úgy vonszolták a sziklás ösvényeken. Vére megfestette a sziklákat. De nem halt meg, ezért bedobták egy börtönbe, hogy megtanácskozzák, másnap miképp végezzenek vele.
Éjfélkor földrengés támadt, megjelent az Úr angyala, és így szólt hozzá: ,,Márk, Isten szolgája, aki az Egyiptomba rendelt szent hírnökök fejedelme vagy, íme, a neved fölvétetett az élet mennyei könyvébe, és emlékezeted nem halványul el soha. Mert társa lettél az égi erőnek, amely lelkedet az égbe vezérli, és részed lesz az örök világosságban." E látomás vigasztalásával a szívében Márk égre tárt karokkal így imádkozott: ,,Uram, Jézus, hálát adok neked, mert nem hagytál magamra, hanem szentjeid közé számláltál engem. Kérlek, Uram, Jézusom, békességben vedd magadhoz a lelkemet, és ne engedd, hogy kegyelmedtől elszakadjak!" Amikor ezt kimondta, megjelent neki az Úr, úgy, ahogy tanítványai között járt szenvedése előtt, és így szólt hozzá: ,,Békesség veled, Márk, mi evangélistánk!" Ő pedig így válaszolt: ,,Uram, Jézus Krisztusom!" - azzal az Úr elment tőle.
Másnap reggel összegyűlt a város népe. Kihozták a börtönből, ismét kötelet kötöttek a nyakára, s közben gúnyolódtak: ,,Vezessétek a marhát Bucoliba!" Márk, miközben a földön vonszolták, így fohászkodott: ,,Uram, a kezedbe ajánlom a lelkemet!" - és kilehelte lelkét. A pogányok nagy máglyát raktak, s el akarták égetni, de hirtelen fergeteges szélvész és felhőszakadás támadt, úgyhogy az áradó víz elől menekülniük kellett. Akkor jöttek a keresztények, és eltemették.

Istenünk, te Szent Márk evangélistát kiválasztottad az evangélium hirdetésének fönséges hivatására. Kérünk, nevelj minket tanításával, hogy hűségesen kövessük Krisztus példáját. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
* * *
Egyházunk Szent Márk ünnepéhez kapcsolódóan végzi a búzaszentelést. Régen körmenetben vonultak a határba, és ott került sor a vetések megáldására. A néphit, mint minden más szentelménynek, a megszentelt búzaszálaknak is különös erőt tulajdonított. Búzaszenteléskor a templomi zászlókra és a körmeneti keresztre búzakoszorút kötöttek. Tápén a búzakoszorúkat nyolc nap után levették, és a szántóföld négy sarkába helyezték jégverés ellen. Bálint Sándor gyűjtéseiből tudjuk, hogy a koszorúkat a betegek feje alá is helyezték, gyógyító erőt tulajdonítva a szentelt búzának.
A bukovinai székelyek a megszentelt búza főzetét lábfájás ellen tartották foganatosnak. A szegedi kenyérsütögető asszonyok Szent György-napi harmatot és szentelt búzaszálat tettek a kovászba, hogy a kenyér szépen keljen. Nógrádban, Hevesben mindenki tépett egy-egy szálat, és a férfiak a kalapjuk mellé tűzték, az asszonyok imakönyvükbe préselték
...... ...........



Forrás
Diós István: A szentek élete
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium I.
Magyar néprajzi lexikon
Magyar Kurír 2020.04.25
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: mennybemenetelig, búzaszenteléskor, megtanácskozzák, vigasztalásával, cselekedeteiből, cselekedeteiben, megcsináltassa, keresztségétől, kenyérsütögető, prédikációiból, evangélistáról, kiválasztottad, megsebesítette, meggyógyította, szentelménynek, búzaszentelést, búzakoszorúkat, elevenségével, alexandriában, felhőszakadás, tulajdonított, alapítójaként, jeruzsálemben, szentlélekkel, evangélistánk, származhatnak, elfogatásának, világosságban, vértanújaként, búzaszálaknak, fohászkodott, keresztények, evangéliumát, megöregedett, tanítványnak, kapcsolódóan, apostolok cselekedeteiből, házban volt, utolsó vacsora, apostolok pünkösd, ifjú követte, gyolcslepel fedte, feltámadás után, ifjú Márk, elsők között, apostolok cselekedeteiben, görög neve, legszorosabb kapcsolat, rómaiak ugyanis, részt vevő, mennybemenetelig történt, egész város, Szent Márk, Szent Péter, Keresztelő Szent János, Szent Márk Velence, Jézus Krisztusom, Egyházunk Szent Márk, Bálint Sándor, Szent György-napi, Diós István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Rátalálsz  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Zilahy Lajos gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép estét kedves látogatóimna...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig jusson idő nevetni  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nem tudhatod  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Ágai Ágnes – Csendélet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png fotel  Tavaszi kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einstein gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Fekete István - Akác  A kételkedés kezelése  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png telefon  Mindig jusson idő nevetni  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Alvó cicák  A másik dolog,  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  A másik dolog,  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Fekete-erdő desszert  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy maradéktalanul uralt világ  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  képre írva  Facebookon kaptam  Hiányzik  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
apostolok cselekedeteiből, házban volt, utolsó vacsora, apostolok pünkösd, ifjú követte, gyolcslepel fedte, feltámadás után, ifjú Márk, elsők között, apostolok cselekedeteiben, görög neve, legszorosabb kapcsolat, rómaiak ugyanis, részt vevő, mennybemenetelig történt, egész város, ajtó előtt, hajó végében, párnán aludt, hagyomány Márkot, alexandriai egyház, város első, arabok pusztítása, keleti egyház, szárnyas oroszlán, következőket beszéli, cipész egész, első hívő, oltárnál támadták, sziklás ösvényeken, neved fölvétetett, élet mennyei, égbe vezérli, örök világosságban, szívében Márk, város népe, marhát Bucoliba, földön vonszolták, kezedbe ajánlom, pogányok nagy, evangélium hirdetésének, vetések megáldására, megszentelt búzaszálaknak, templomi zászlókra, körmeneti keresztre, búzakoszorúkat nyolc, szántóföld négy, betegek feje, szentelt búzának, bukovinai székelyek, megszentelt búza, szegedi kenyérsütögető, kenyér szépen, kalapjuk mellé, asszonyok imakönyvükbe, szentek élete, mennybemenetelig, búzaszenteléskor, megtanácskozzák, vigasztalásával, cselekedeteiből, cselekedeteiben, megcsináltassa, keresztségétől, kenyérsütögető, prédikációiból, evangélistáról, kiválasztottad, megsebesítette, meggyógyította, szentelménynek, búzaszentelést, búzakoszorúkat, elevenségével, alexandriában, felhőszakadás, tulajdonított, alapítójaként, jeruzsálemben, szentlélekkel, evangélistánk, származhatnak, elfogatásának, világosságban, vértanújaként, búzaszálaknak, fohászkodott, keresztények, evangéliumát, megöregedett, tanítványnak, kapcsolódóan, tulajdonítva, gyűjtéseiből, búzakoszorút, legszorosabb, valószínűleg, hirdetésének, evangélistát, foganatosnak, evangéliumot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6977
  • e Hét: 18607
  • e Hónap: 51761
  • e Év: 285508
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.