Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jakubinyi György emlékezése Szent II. János Pál pápára
  2020-05-21 11:41:14, csütörtök
 
   
  Aki mindenki nyelvén akart szólni
Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó II. János Pál pápa születésének 100. évfordulójára írt személyes hangú visszaemlékezését olvashatják. Az érsek felidézi többek között az általa a Szentatyának adott ,,nyelvleckéket": román kiejtésre Kassán, magyarra pedig Bukarestben ,,tanította" a szent pápát.
Szent II. János Pál korunk legnagyobb pápája volt. A római Szentek Ügyeinek Kongregációja (és elődjei) 1588-tól intézi a boldoggá és szentté avatásokat. Azóta nem volt még ilyen eset, hogy egy pápát halála után hat évvel, 2011. május 1-jén boldoggá, és halála után kilenc évvel, 2014. április 27-én szentté avassanak. Sőt, már érkeznek a javaslatok, hogy avassák egyházdoktorrá is, továbbá azt is kezdeményezik többen, hogy Európa társvédőszentjének is nyilvánítsák. Most, amikor századik születésnapját ünnepeljük (Wadowice, Lengyelország, 1920. május 18.), érthető, hogy mindenki visszagondol arra, hogy milyen kapcsolatban is állt a ,,Nagy"-nak is nevezett pápával.
Ezt illetően érdemes megjegyeznünk, hogy a 266 pápa között az Annuario Pontificio (Pápai Évkönyv) 2019. évi kiadásának listájában csak háromnak van ,,nagy" jelzője: Nagy Szent Leó (440-461), Nagy Szent Gergely (590-604) és Nagy Szent Miklós (858-867).
- Szent II. János Pál pápa pápasága 27 éve alatt (1978. október 16. - †2005. április 2.) huszonegyszer vettem részt általános pápai kihallgatáson (audientia generalis). Ebből tíz alkalommal a szerdai általános audiencián a Szent Péter téren vagy a VI. Pál (Nervi) audienciapalota nagytermében. A magyarországi első látogatása (1991) és a romániai bukaresti látogatása (1999) alkalmával többször is találkoztam vele.
Természetesen idetartoznak a püspöki konferenciák (CER, Conferentia Episcoporum Romaniae, azaz a Romániai Püspökök Konferenciája) ötévenként kötelező római ad limina (az apostolfejedelmek sírjai ,,küszöbéhez") zarándoklatai alkalmával 1991-ben, 1996-ban és 2003-ban megvalósult találkozások. Ezek mellett 27 alkalommal voltam ,,magánkihallgatáson" a Szentatyánál, egyszerűen kézcsókra, rövid köszöntéssel, vagy a három ad limina látogatáskor egy-egy negyedórai időkeretben, négyszemközt, Bálint Lajos érsek kíséretében vagy Tamás segédpüspökkel.
Számon tartom, hogy 22 alkalommal koncelebrálhattam a szent pápával, először még tanárkoromban, 1979. június 10-én, Krakkóban, Jakab Antal segédpüspököt kísérve. Püspökként az előbb említett alkalmakkor misézhettem vele, utoljára a harmadik ad liminán, 2003. március 1-jén.
Még azt is megemlítem, hogy részt vettem öt olyan római boldoggá avatáson, amelyekben II. Szent János Pál pápa húsz személyt avatott boldoggá. Ezek között szerepel Boldog Apor Vilmos vértanú püspök, az első székely boldog, Batthyány Strattmann László herceg és IV. Károly utolsó koronás magyar apostoli királyunk boldoggá avatása. Két magyar vonatkozású szentté avatáson is jelen lehettem az ő idejében: Kassán három személyt, köztük Pongrácz István jezsuitát és Ószandecben (Lengyelország) Árpád-házi Szent Kingát avatta szentté Szent II. János Pál.
Minden alkalom külön élmény volt. Nem tudnék választani, hogy tartsam magam a visszaemlékezés keretéhez. De azért, hogy egészen személyes legyen - amiről újságok, mások nem tudnak beszámolni -, csak két esetet írok le, amikor a Szentatyának ,,nyelvleckét adtam". Gondolom, ezt a kijelentésemet nagyzolásnak veszi a kedves olvasó, tényleg az is, mert csak néhány percről volt szó, de a ,,nyelvlecke" megnevezés mégis kijár az esetnek. Lássuk, miért.
- Az első alkalommal román nyelvleckét adtam a Szentatyának Felvidéken! 1995. július 2-án, vasárnap a Szentatya a kassai repülőtéren misézett 10 órakor, és szentté avatta a három kassai vértanút, köztük Erdély első hivatalosan szentté avatott szentjét, Pongrácz István jezsuitát, aki Alvincen született 1582-ben. A másik kettő: a horvát, de esztergomi kanonok, Körösi Márk (Marek Križevčanin) és a sziléziai lengyel Grodecz Menyhárt SJ (Melchior Grodzieczki). Bethlen Gábor erdélyi fejedelem hadvezére, Rákóczi György hajdúi kínozták halálra őket Kassa elfoglalásakor, 1619. szeptember 7-én, mert nem voltak hajlandók hitüket megtagadni. A két jezsuita tábori lelkész volt a császári hadseregben. Mivel a három vértanú születési és működési helye alapján ma Szlovákia, Magyarország, Románia, Horvátország és Lengyelország illetékes, ezeknek az államfőit is meghívták a szentté avatásra. A repülőtéren a szabadtéri oltár mellett volt a Szentatya sátra, külön sátor a püspököknek, a papok a szabadban öltözködtek (kb. nyolcvan püspök volt jelen, és legalább ezernyi pap). Amikor öltözködtünk, berohant a püspöki sátorba egy pápai kísérő, és elkiáltotta magát: ,,Van-e itt valaki Romániából?" John Bukovsky SVD verbita érsek, aki 1990 és 1994 között volt nunciusunk, hozzám vezette. Azonnal leültetett, papírt tett elém és írószert, hogy fordítsak két mondatot románra, mert jött román miniszteri delegáció (Liviu Maior tanügyminiszter, kísérővel), de nem voltak bejelentve, és a Szentszék nem készült köszöntésükre. Elmondta a két olasz mondatot: ,,Szívélyesen köszöntöm a szentté avatásra Romániából érkezett küldöttséget. Gondolataimat ezen nemzet felé is irányítom, minden jót kívánva neki." Amikor leírtam románul, megfogott a püspök, és elvitt a Szentatya sátrába, amelyben állva egy asztalra könyökölt, hangosan olvasta a magyar államiakat köszöntő szövegét, mellette egy palóc kiejtésű szlovákiai magyar diakónus javította. A püspök félretolta a diakónust, a Szentatya elé tette a papírt a román szöveggel. A Szentatya azt mondta: ,,Olvasd fel, fiam", ő pedig lengyel írásjeleket tett a szövegbe. Majd ő olvasta fel, nagyszerű kiejtéssel. Nem is kellett javítanom. Erre a püspök már félre is vont, és mehettem vissza a püspöki sátorba, negyedóra múlva kezdődött a szentmise.
A másik alkalom a Szentatya romániai látogatásakor volt. 1999. május 9-én, húsvét hetedik vasárnapján Bukarestben, a Parcul Izvor téren misézett délután 5 órakor (17 bíboros, 38 püspök és számtalan pap koncelebrált). Mi, püspökök már a szabadtéri pápai oltár két oldalán lépcsőzetesen ültünk, amikor háromnegyed 5-kor odarohant a pápai sátorból egy püspök, és felkiáltott: ,,Jakubinyi gyulafehérvári érsek fáradjon a Szentatya sátrához!" Lementem. A Szentatya az oltár háta mögött felállított sátor ajtajában állt (bent ugyanis nem volt világítás, délután pedig már sötét volt ott), az asszisztencia már előtte állott, indulásra készen. Odavittek a Szentatyához. Azt mondta, hogy szeretné köszönteni a magyar zarándokokat is. ,,Fiam, légy szíves, olvasd fel ezt a két mondatot magyarul, majd én megismétlem, és javítsd a kiejtési hibákat." Képzelni lehet, hogy meg voltam hatódva... Magyar nyelvleckét adni a Szentatyának Bukarestben! Amikor olvasta, egy kis hibát ejtett. Kijavítottam. Újra kiejtette, de ismét a kis hibával. Erre már mennie kellett, én pedig oldalt visszamentem a helyemre. A Szentatya a beszéde végén, amit románul is felolvastak, ő maga olvasta be magyarul és németül a két mondatot, amellyel köszöntötte a romániai magyar és német zarándokokat. Sajnos volt olyan pap, aki nem vette észre, hogy a Szentatya most hozzánk szól, minket köszönt a két magyar mondattal... Ráadásul a Szentszék félhivatalos olasz napilapja, a L'Osservatore Romano úgy számolt be a Szentatya beszédéről, hogy ,,a végén anyanyelvükön köszöntötte, magyarul és németül, a Magyarországról és Németországból érkezett zarándokokat", vagyis nem minket köszöntött... Ez annyira bántott engem, hogy amikor 2003. február 24-én az ad limina látogatáskor Tamás püspök úrral [Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye azóta nyugalmazott segédpüspöke - bent voltunk a Szentatyánál a negyedórás négyszemköztin, szóvá tettem. Rögtön megbántam, mert a beteg Szentatya a még ép kezét emelgette, és azt mondta: ,,Fiam, most mentek a Kongregációkhoz. Ott mondd el, mert ezt ők intézték!" Ma is bánom, hogy bánatot okoztam a Szentatyának, hiszen már úgysem lehetett a megtörténten változtatni, de olyan őszintén kérdezte, hogy bánt-e valami minket, hogy én is őszintén elmondtam.
Szent II. János Pál pápa nevezett ki segédpüspöknek, örmény apostoli kormányzónak, majd érseknek is. Hálából elmentem a temetésére is Rómába 2005. április 8-án.
Szent János Pál pápa, könyörögj érettünk, erdélyi papjaidért és híveidért!
Jakubinyi György
nyugalmazott érsek, örmény apostoli kormányzó

Magyar Kurír 2020.05.19
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: visszaemlékezés, kongregációkhoz, magyarországról, audienciapalota, tanügyminiszter, négyszemköztin, németországból, elfoglalásakor, gyulafehérvári, születésnapját, segédpüspöknek, kijelentésemet, segédpüspökkel, egyházdoktorrá, lengyelország, zarándoklatai, látogatásakor, konferenciája, évfordulójára, köszöntésükre, asszisztencia, megjegyeznünk, kongregációja, tanárkoromban, természetesen, nyelvleckéket, anyanyelvükön, segédpüspököt, kihallgatáson, lépcsőzetesen, gondolataimat, huszonegyszer, főegyházmegye, magyarországi, kezdeményezik, nyilvánítsák, érsek felidézi, szent pápát, római Szentek, pápát halála, szerdai általános, magyarországi első, romániai bukaresti, püspöki konferenciák, apostolfejedelmek sírjai, szent pápával, előbb említett, első székely, visszaemlékezés keretéhez, kijelentésemet nagyzolásnak, kedves olvasó, első alkalommal, Jakubinyi György, Szent II, János Pál, Szentek Ügyeinek Kongregációja, Annuario Pontificio, Pápai Évkönyv, Nagy Szent Leó, Nagy Szent Gergely, Nagy Szent Miklós, Szent Péter, Conferentia Episcoporum Romaniae, Romániai Püspökök Konferenciája, Bálint Lajos, Jakab Antal, Szent János Pál, Boldog Apor Vilmos, Batthyány Strattmann László, Pongrácz István, Árpád-házi Szent Kingát, Szentatyának Felvidéken, Körösi Márk, Marek Križevčanin, Grodecz Menyhárt SJ, Melchior Grodzieczki, Bethlen Gábor, Rákóczi György, John Bukovsky SVD, Liviu Maior, Parcul Izvor, Szentatyának Bukarestben, Osservatore Romano, Tamás József, Gyulafehérvári Főegyházmegye, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
05.28. 07:11 Elfogták az angyalföldi emberölés elkövetőjét
05.28. 07:05 Szállás.hu: megduplázódott a pünkösdi hosszú hétvégére megtett foglalások s...
05.28. 07:04 Koronavírus - Az Egyesült Államokban már több mint százezer halottja van a ...
05.28. 07:04 Trump az igazságügyi tárca és az FBI vizsgálatát kérte a Minneapolisban meg...
05.28. 07:04 Az amerikai képviselőház szankciós törvénytervezetet fogadott el Kína ellen...
05.28. 07:04 Washington visszavonja a szankciós felmentéseket azoktól, akik együttműködn...
05.27. 23:33 A rossz idő miatt mégsem indultak amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomás...
05.27. 22:13 Labdarúgó NB I - A Ferencváros megint Boli góljával győzte le az Újpestet
05.27. 21:53 Koronavírus - Franciaország a korlátozások újabb enyhítésére készül
05.27. 21:43 Koronavírus - Moszkva hétfőtől megnyitja a parkokat, megszorításokkal enged...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Isteni erőnk - Ébredés az álom...  Maci szívvel  Kellemes délutánt  Coffos kislány  Üdvözítő hit  Kislány kutyussal  Mindazokért...  Szent Antal  Találkozás régi énemmel  részlet - Anthony de Mello: Ne...  A barátság........  Csokor vázában  Mire vágynak a nők......  Facebookon kaptam  Hittanóra Csaba testvérrel- A ...  Facebookon kaptam  Végtelen  Facebookon kaptam  Baby napszemüvegben  Kereszt a szakadék felett  Vezettem közel 600 kiométert -...  Facebookon kaptam  Hazafelé . . .  Hintázó kislány  Harmónia......  Pipacsok  Vezettem közel 600 kiométert -...  Tavaszi képek  Szemeretelepi Szent István Kir...  Hittanóra Csaba testvérrel- A ...  Facebookon kaptam  Baby napszemüvegben  A Mária Út zarándokblogot indí...  Kellemes délutánt kívánok  Már lényegesen többen gyógyult...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Délutáni mosoly.......  A vizenjáró Jézus  Szeicz János dr. versei  Evangélium  Néri Szent Fülöp tanácsai  Ismerd meg Pio atya gondolatai...  részlet - Anthony de Mello: Ne...  Facebookon kaptam  Amerikai palacsinta  Facebookon kaptam  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Fényben  Facebookon kaptam  Szent Teréz imája  Az első vezeték nélküli ....  Ebben az országban nincs jövőn...  Holnap új nap, új ragyogás  Kislány virággal  Egy nap munka, egy nap pihenő  Hit...  Boldog Pietrelcinai Pio számár...  Istennek legyen hála.... nyiln...  Kereszt a szakadék felett  Szeicz János dr. versei  Nő virágos fejdísszel  Piros rózsák  Kellemes kávézást  Uram dicsérlek  Facebookon kaptam  Az első vezeték nélküli ....  Szállj reám Lélek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A megváltó óra  Facebookon kaptam  Páduai Szent Antal  Merj élni........  Facebookon kaptam  Kereszt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fantázia kép  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Kislány kalapban  Fekete macska  Szèp napot kívánok  Maci szívvel  Szép napot kívánok mindenkinek...  Ismerd meg Pio atya gondolatai...  Pipacsok  Macsek  Facebookon kaptam  Virágos csendélet  Ne aggódjatok!  Coffos kislány  3793 főre nőtt a beazonosított...  A Mária Út zarándokblogot indí...  Nő virágos fejdísszel  Baby rózsával  Kellemes délutánt 
Bejegyzés Címkék
érsek felidézi, szent pápát, római Szentek, pápát halála, szerdai általános, magyarországi első, romániai bukaresti, püspöki konferenciák, apostolfejedelmek sírjai, szent pápával, előbb említett, első székely, visszaemlékezés keretéhez, kijelentésemet nagyzolásnak, kedves olvasó, első alkalommal, kassai repülőtéren, három kassai, másik kettő, sziléziai lengyel, császári hadseregben, három vértanú, szentté avatásra, szabadtéri oltár, szabadban öltözködtek, püspöki sátorba, pápai kísérő, asztalra könyökölt, magyar államiakat, palóc kiejtésű, püspök félretolta, román szöveggel, másik alkalom, szabadtéri pápai, pápai sátorból, oltár háta, magyar zarándokokat, kiejtési hibákat, beszéde végén, romániai magyar, végén anyanyelvükön, negyedórás négyszemköztin, beteg Szentatya, megtörténten változtatni, visszaemlékezés, kongregációkhoz, magyarországról, audienciapalota, tanügyminiszter, négyszemköztin, németországból, elfoglalásakor, gyulafehérvári, születésnapját, segédpüspöknek, kijelentésemet, segédpüspökkel, egyházdoktorrá, lengyelország, zarándoklatai, látogatásakor, konferenciája, évfordulójára, köszöntésükre, asszisztencia, megjegyeznünk, kongregációja, tanárkoromban, természetesen, nyelvleckéket, anyanyelvükön, segédpüspököt, kihallgatáson, lépcsőzetesen, gondolataimat, huszonegyszer, főegyházmegye, magyarországi, kezdeményezik, nyilvánítsák, idetartoznak, szentatyához, kapcsolatban, öltözködtünk, zarándokokat, küldöttséget, koncelebrált, négyszemközt, látogatáskor, szentatyának, köszöntéssel, visszagondol, nagytermében, konferenciák, találkozások, születésének, szentatyánál, , ,
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 514 db bejegyzés
e év: 2945 db bejegyzés
Összes: 43439 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10066
  • e Hét: 20820
  • e Hónap: 188164
  • e Év: 915725
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.