Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A lengyel pápa magyarok legjobb barátja
  2020-05-26 20:27:32, kedd
 
  Szabó Ferenc jezsuita a száz éve született II. János Pálra emlékezik. Jegyzetében közreadja a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
Szabó Ferenc SJ a száz éve született II. János Pálra emlékezik felidézve a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
Szabó Ferenc SJ a száz éve született II. János Pálra emlékezik, közreadva a szent pápa egy rögtönzött beszédét, amit az 1991-es magyarországi látogatása során mondott.
...... ..........


,,Ne féljetek! Nyissátok ki, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztusnak! Nyissátok meg az államok határait, a gazdasági és politikai rendszereket, a kultúra, civilizáció és haladás tágas birodalmát az ő megmentő hatalmának! Ne féljetek!"
II. János Pál pápa első üzenete az Egyháznak és a világnak maradandó, halála után is időszerűnek bizonyul, amikor az emberiség, az egyesülő Európa, benne hazánk jövőjének távlatait kutatjuk. Az 1978. október 16-án pápává választott krakkói bíboros érsek ünnepélyes beiktatására október 22-én került sor a zsúfolásig megtelt Szent Péter téren. E szentmisén mondott homíliájában hangzottak el ezek a szavak.
Lényegében ezt az üzenetet hangoztatta II. János Pál a nagyvilágot bejárva, apostoli zarándoklatai során, beszédeiben, enciklikáiban is. Ezt üzente a magyaroknak kevéssel megválasztása után, 1978. december 2-án kelt levelében, amelyet Luigi Poggi érsek nyújtott át Lékai László bíborosnak. Elsősorban a püspökökhöz szólt: ,,Meg vagyok győződve arról, hogy a Katolikus Egyház, amely oly nagy szerepet játszott Magyarország történetében, továbbra is alakítja hazátok lelki arculatát, elvíve gyermekeinek Krisztus evangéliumának világosságát, mely századokon át megvilágította honfitársaitok életét."
1991. augusztus 16. és 20. közötti első magyarországi látogatása során is az új evangelizálás, az ország erkölcsi ,,feltámadása" volt beszédeinek fő témája: miként hajdan a tatárjárás után, a négy évtizedes ateista diktatúra után elsősorban az erkölcsi értékek továbbadása, a nevelés megújítása a sürgető feladat Magyarországon, de egész Európában is. Ahogy a pápa a Budapestre delegált diplomatákhoz szólva hangoztatta: világszolidaritásra és együttműködésre van szükség Kelet és Nyugat, Észak és Dél között, hiszen az emberiség a maga nagy változatosságában is egyetlen családot alkot. A püspökökhöz szólva - miután felvázolta az új evangelizálás feladatait - reménységre hangolt, a Filippiekhez írt levélre (3,13-15) utalva: ,,Futunk, »elfelejtve a múltat«. Amikor a hitélet megújulását várjuk, nem kell a letűnt korok iránti nosztalgiába esnünk. Isten műve sohasem ismétlődik meg, ő mindig új formákat talál vándorló népe számára. (...) Fontos tehát, hogy hasztalan siránkozás nélkül a Lélekre hallgassunk, és kitartó következetességgel »nekirugaszkodjunk a jövőnek«.

Személyes élményem 1991 nyaráról
II. János Pál 2014. április 27-i szentté avatása alkalmával világszerte felidézték a lengyel pápa életét, péteri szolgálatának főbb mozzanatait. Mi, magyarok több alkalommal megtapasztaltuk irántunk érzett rokonszenvét: megnyilatkozásaiban kifejezetten is hivatkozott a hagyományos lengyel-magyar barátságra, jól ismerte a történelemből a közös uralkodókat, szenteket. Mindezt személyesen is megtapasztalhattam, amikor 1991-es magyarországi látogatása előtt sokszor találkoztam vele a Vatikánban a szerdai kihallgatások előtt, hogy a magyar zarándokoknak anyanyelvükön felolvasandó szöveg kiejtését gyakoroljuk. Minden alkalommal emlékeztetett a lengyel-magyar közös történelem valamelyik mozzanatára. A magyarországi látogatás előtt dokumentációt is adtam a Szentatyának, hogy tájékozódjék a magyar múltról és jelenről, az egyházi-kulturális helyzetről.
Az 1991-es látogatásra készülve a Vatikáni Rádió francia munkatársával összeállítottuk a Missi című képes francia folyóirat Magyarországról szóló különszámát. Ezt is átadtam a pápának. Amikor 1991. augusztus derekán Castel Gandolfóban vele ebédelhettem, evés közben nézte, forgatta a lapot, és kérdezgetett. Szóba került az 1956-os magyar forradalom is. Valamit tudott róla; említette, hogy lengyel egyetemisták jöttek Budapestre vért adni. De akkor tőlem hallotta először, hogy a szabadságharc - a poznańi eseményekre válaszul - a lengyelekkel való együttérzésünk jeléül szimpátiatüntetésként kezdődött. Elmondtam, hogy először mi, egyetemisták a Bem-szoborhoz vonultunk, elmeséltem, ki volt Bem apó, és hogy miként taposták el a szovjet tankok szabadságharcunkat. Wojtyła pápa figyelte elbeszélésemet, és jól megjegyezte, mert amit tőlem hallott 1956-ról, megismételte egy héttel később a magyar főpásztoroknak.
1991. augusztus 20-án délben a magyar püspököknek olaszul rögtönzött beszéde tanúsítja ezt. A Vatikáni Rádió olasz technikusa rögzítette e beszédet, aztán leírtuk hangszalagról. Mivel ez a rögtönzés nem szerepel az 1991-es pápalátogatás beszédeinek hivatalos gyűjteményében (csak a püspököknek szóló hivatalos beszéd), most közzéteszem magyar fordításomban.
II. János Pál rögtönzött beszéde a lengyel-magyar barátságról
Évek óta vártam erre a magyarországi napra; főleg amikor Lengyelországba látogattam, tudva azt, hogy Lengyelország és Magyarország között századokon át és a legutóbbi időkben is szorosak voltak a kapcsolatok. Mindig arra gondoltam, vajon mikor nyílik lehetőség arra, hogy Magyarországra menjek, és most ez valóra vált. Köszönetet mondok ezért a lehetőségért az isteni Gondviselésnek, hogy így irányította a dolgokat, annyi emberi tényezőn keresztül, és főleg a Fatimai Szűz révén megnyilvánult irgalmasságáért, mert emberileg szólva ennek a pápának tíz éve nem kellett volna élnie már, több mint tíz éve... Ha nem élt volna, nem jöhetett volna Magyarországra! Ha tehát él, a Madonnának köszönheti, ennek a csodálatos és titokzatos Madonnának, aki irányítja az emberek és a népek sorsát. [Itt néhány mondatban utalt Częstochowára, az oda összesereglett fiatalokra, ugyanis a pápa onnan érkezett Magyarországra.] Tehát mindez kapcsolódik Magyarországhoz. Számomra a magyar hagyomány átfog ezer évet, és vannak benne kiváltságos, sajátos mozzanatok. Biztosan ilyen pillanat volt, amikor Lengyelországba jött Lajos király leánya; Lajos rokonsági kapcsolatban volt a Piast családdal, és e család kihalása után Lajos egy ideig Lengyelország királya volt, egyszerre Magyarország és Lengyelország királya. Lengyelországban a trón örököse tizenkét éves leánya, Hedvig lett. Ez a Hedvig a kellő pillanatban Krakkóba jött, és Isten nagy áldását hozta magával, nem csupán új országa, új hazája számára, hanem annyi nép, főleg Litvánia számára, továbbá azoknak a népeknek, amelyek ebben a korszakban a mongol, tatár iga alatt éltek. Biztosan új korszakot nyitott lengyel népünk és Európa számára. Azután meg kell említenünk egy Erdélyből jött nagy királyt: Báthory Istvánt, aki Lengyelország egyik legnagyobb királya volt, de csak tíz évig uralkodott. Az oroszok nem szívesen emlékeznek rá, mivel győzni tudott, és a saját követelményeit szabta ki rájuk.
Íme, a történelemnek oly sok mozzanata eleven emlékezetemben, de ezeket nem mondom el nyilvánosan, nehogy túlságosan lengyel pápa legyek, de elmondom barátok között, akik jobban tudják. A 19. században volt egy lengyel tábornok, Bem tábornok, egyike a magyar nemzeti hősöknek. A mi századunkban, 1956-ban történt: előbb az első forradalom a lengyelországi Poznańban, majd a híres októberi forradalom Magyarországon - nagyon éreztük a kapcsolatot. Jól emlékezem az eseményekre, mert már nemcsak pap voltam, hanem professzor is: fiatal egyetemisták mentek Magyarországra, vért vittek, hogy segítsék magyar testvéreiket a nehéz helyzetben, a kórházakban vérátömlesztéssel. Nagyon hosszú és gazdag tehát [közös] múltunk. Az előzményekről, a középkorról beszéltünk. Tegnap láttuk [a Népstadionban] a szép színrevitelt, a művészi szempontból nagyon szép balettet, amely felidézte a tatárjárást [Szent Margit alakját]. Ugyanabban a történeti időszakban, a 13. században Lengyelországot is megszállták a tatárok. Ebben a korszakban a herceg, nem volt király, a krakkói herceg egy magyar lányt vett nőül, Kinga Kunigundát, aki férje halála után Lengyelországban maradt, klarissza apáca lett, és a lengyel nép emlékezetében mint anya maradt meg. Ezek a kapcsolatok tehát több évszázadosak, mindig kedvezők, testvériek voltak; ezért igen nagy vágyat éreztem, hogy Magyarországra jöjjek, régóta vágytam erre. Egy kis akadályt jelentett a magyar nyelv. (...)
Ez a nap, Szent István napja számotokra állami ünnep is; a kommunisták ugyan meg akarták szüntetni, de másképpen nevezve megtartották, mert nem tudtak változtatni az erős hagyományon. A hagyomány erősebb volt, mint az ideológia; nem régóta ismét Szent István ünnepe. Szent István elhozta saját ünnepére a pápát is, előbb Esztergomba, azután Budapestre. Nem tudom nem csodálni mindezért az isteni Gondviselést, aki így írja az előre láthatatlanokat: ,,Quod non est possibile apud homines, est possibile apud Deum." Mondjunk köszönetet az isteni Gondviselésnek és a Magyarok Nagyasszonyának a mai napért és e találkozásért!


Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05.25
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: lengyelországban, magyarországhoz, együttműködésre, lengyelországba, lengyelországot, összeállítottuk, nagyasszonyának, megtapasztaltuk, magyarországról, irgalmasságáért, láthatatlanokat, gondviselésnek, magyarországra, követelményeit, főpásztoroknak, magyarországon, emlékezetemben, gyűjteményében, lengyelországi, elbeszélésemet, együttérzésünk, honfitársaitok, megvilágította, evangéliumának, összesereglett, enciklikáiban, magyarországi, szolgálatának, megválasztása, lengyelország, anyanyelvükön, zarándoklatai, előzményekről, népstadionban, történelemnek, találkozásért, szent pápa, rögtönzött beszédét, 1991-es magyarországi, kapukat Krisztusnak, államok határait, világnak maradandó, egyesülő Európa, zsúfolásig megtelt, üzenetet hangoztatta, nagyvilágot bejárva, magyaroknak kevéssel, püspökökhöz szólt, ország erkölcsi, tatárjárás után, négy évtizedes, erkölcsi értékek, Szabó Ferenc, János Pálra, Szabó Ferenc SJ, János Pál, Szent Péter, Luigi Poggi, Lékai László, Katolikus Egyház, Vatikáni Rádió, Castel Gandolfóban, Fatimai Szűz, Báthory Istvánt, Szent Margit, Kinga Kunigundát, Szent István, Magyarok Nagyasszonyának, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Vidámság  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Az ember  Szép estét kedves látogatóimn...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Kertem  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  A felvilágosodás...  Jázmin  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Magyar költészet napja  Esterházy Péter: Harmonia c...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ma van a magyar költészet napj...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Minden tavaszból őrizz..  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Dóró Sándor: Embernek maradni  A sorsod  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Anyámról való emlékek  Otthon  Szép estét kedves látogatóimna...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  képre írva  Bársony székben  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Latinovits Zoltán tollából  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jan Twardowski - Siessünk  Ismeretlen: Ikarusz monda  Tanmese  Alvó cica  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
szent pápa, rögtönzött beszédét, 1991-es magyarországi, kapukat Krisztusnak, államok határait, világnak maradandó, egyesülő Európa, zsúfolásig megtelt, üzenetet hangoztatta, nagyvilágot bejárva, magyaroknak kevéssel, püspökökhöz szólt, ország erkölcsi, tatárjárás után, négy évtizedes, erkölcsi értékek, nevelés megújítása, sürgető feladat, maga nagy, püspökökhöz szólva, hitélet megújulását, letűnt korok, lengyel pápa, hagyományos lengyel&#8211, közös uralkodókat, szerdai kihallgatások, magyar zarándokoknak, magyarországi látogatás, magyar múltról, 1991-es látogatásra, 1956-os magyar, szabadságharc &#8211, poznańi eseményekre, lengyelekkel való, szovjet tankok, héttel később, magyar főpásztoroknak, magyar püspököknek, 1991-es pápalátogatás, püspököknek szóló, magyarországi napra, legutóbbi időkben, isteni Gondviselésnek, népek sorsát, pápa onnan, magyar hagyomány, ideig Lengyelország, trón örököse, kellő pillanatban, saját követelményeit, lengyel tábornok, magyar nemzeti, első forradalom, lengyelországi Poznańban, híres októberi, nehéz helyzetben, kórházakban vérátömlesztéssel, középkorról beszéltünk, szép színrevitelt, művészi szempontból, történeti időszakban, krakkói herceg, magyar lányt, kapcsolatok tehát, magyar nyelv, kommunisták ugyan, erős hagyományon, hagyomány erősebb, isteni Gondviselést, előre láthatatlanokat, lengyelországban, magyarországhoz, együttműködésre, lengyelországba, lengyelországot, összeállítottuk, nagyasszonyának, megtapasztaltuk, magyarországról, irgalmasságáért, láthatatlanokat, gondviselésnek, magyarországra, követelményeit, főpásztoroknak, magyarországon, emlékezetemben, gyűjteményében, lengyelországi, elbeszélésemet, együttérzésünk, honfitársaitok, megvilágította, evangéliumának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.