Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karol – Az ember, aki pápa lett
  2020-06-18 15:55:24, csütörtök
 
   
  Karol - Az ember, aki pápa lett (olasz-lengyel történelmi film, I-II. rész, 188 perc)
Rendezte: Giacomo Battiato
A forgatókönyvet Gian Franco Svidercochi Történetek Karolról - II. János Pál ismeretlen élete című művéből írta: Giacomo Battiato
Főbb szereplők:
Karol Wojty³a: Piotr Adamczyk
Hanja: Malgorzata Bela
Kordek: Hristo Sopov
*
Film I. rész Videó Link Lejátszási idő másfél óra

Film II. rész videó Link Lejátszási idő másfél óra
A film végén megválasztják pápává Karol Wojty³át.
*
- Magyar kurír - kultúra 2007. december
A kétrészes, több mint háromórás film Karol Wojty³a életét meséli el, bemutatva az egyetemista korától 1978-ig, pápává választásáig terjedő, csaknem negyven esztendőt.
A film kezdetén 1939 szeptemberében vagyunk, a II. világháború kitörésének idején, amikor a náci Németország lerohanja Lengyelországot. Megkezdődik a zsidók és az ellenállók elhurcolása, fegyveres náci katonák masíroznak, tankok kíséretében, a levegőben bombázógépek cirkálnak, megszórják a kétségbeesetten menekülő lakosságot, mindenütt a pusztulás és a rombolás képei, a megszálló hatalom képviselőiből hiányzik az irgalomnak a szikrája is, maximálisan érvényesül az alá- és fölérendeltség, tobzódik a gátlástalan gonosz, s úgy látszik, nincs erő, amely képes lenne a megfékezésére.
Karol Wojty³a még nincs húszéves, egyetemre jár, Hanjával, szerelmével együtt. Évfolyamtársaikkal együtt keresik a lehetőségét, hogyan állhatnának ellen a gonosznak. A többség a fegyveres harcot választja, s noha kezdetben Karol is azt tervezi, hogy belép a seregbe, végül Hanjával együtt egy földalatti, hazafias műveket előadó színház tagja lesz. Vallja, hogy a jövőt csak úgy építhetik fel újra, ha megőrzik a lengyel nép kulturális múltjának értékeit. Közben Karol ápolja a beteg apját, Hanja pedig bújtatja az üldözött zsidó ismerőseit, élelmet visz nekik, irgalmas szamaritánusként viseli gondjukat. Az erőszak ellen azonban semmit nem tehet. A távolból, egy ablaküveg mellől, zokogva nézi végig, ahogy a németek megtalálják a zsidó család búvóhelyét, s koncentrációs táborba hurcolják őket. A pályaudvaron egy náci katona arra kényszerít egy tiszta tekintetű, szép arcú zsidó lányt, hogy hegedüljön, miközben a deportáltak tömege a marhavagonokra vár. A lány gyönyörű dallamokat varázsol elő a hegedűjéből, a kegyetlen hatalom képviselői és a kiszolgáltatott deportáltak is elbűvölve hallgatják, de a megérkező vonat zakatolása mindennek véget vet, a brutális valóság széttöri az idilli képet, a katona lelövi a lányt, miközben a kápók durván tuszkolják a nekik kiszolgáltatott zsidókat a vagonokba. A zokogó Hanja belemélyeszti tenyerét a félig kitört ablaküvegbe, arca meggyötört, lelkileg átérzi a pusztulásra ítéltek szenvedését, akikért azonban semmit nem tehet.
A gátlástalan erőszak által elkövetett szörnyűségeket látva Karolban és Hanjában is egyre több kérdés fogalmazódik meg. Hanja kétségbeesetten kérdezi, ,,Miért, miért ismétlődnek meg ezek a rémségek, és miért egyre borzalmasabbak?... Mi teszi a szívet, a szemet képtelenné az irgalomra?... Nincsenek nekik anyjuk, apjuk, gyerekeik?... Õket is a saját képére teremtette az Isten? Hol van az Isten?" A kérdés a levegőben marad, Karol nem tud válaszolni, tele van ő is kétségekkel. A gyötrelmes valóság látványa, átélése révén azonban egyre közelebb kerül Istenhez. Az egymással ellentétes irányból érkező rossz és jó hatások meghatározóak lesznek egész későbbi életére, papi, főpásztori, majd pápai szolgálatára.
Karolra óriási hatással van gyerekkori barátja, Tomas atya, aki a németek lengyelországi megszállásának első pillanatától kezdve az üldözöttek, a kiszolgáltatottak, zsidók és ellenállók oldalára áll, azok mellé, akik mindenüket elvesztették. Õ az, aki rögtön a film kezdetén figyelmeztet: ,,Ha a világ a gonoszok hatalmába kerül, elnémul a hangunk, nem maradnak könnyeink. Nem veszíthetjük el a reményt." Karol nem érti, hogyan gyóntathatja meg és oldozhatja fel Tomas az egész Lengyelországot pusztulásba taszító náci Németország tisztjeit. Tomas azt válaszolja, hogy a történelem rettenetes választások elé állítja az embert, vannak akik lelki roncsokká silányodnak, de a segítségre nekik van legnagyobb szükségük. Tomas belenézett a birodalmi főkormányzó, Hans Frank szemébe, ,,és a gonoszt láttam benne, leplezetlenül. Ocsmány volt, ölni tudtam volna, de egy pap nem gyűlölhet, meg kell mutatnunk, hogy a szeretet, csakis a szeretet tarthat vissza attól, hogy belehulljunk ebbe a mélységbe. Sokkal inkább vagyok értük, mint érted" - mondja a kétségeivel küszködő Karolnak. Eszünkbe juthatnak erről Jézus szavai: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek... Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket." (Mt 9,12-13) Tomas az, aki megerősíti Karolt abban a vágyában, hogy pap legyen. Karol az élet alapvető, súlyos kérdéseire szeretne választ kapni, s úgy érzi, ez már nem lehetséges a művészet révén: ,,A színháznak, életem álmának vége... Lehet, hogy Isten szólít?" - kérdezi, Tomas pedig János evangéliumára hivatkozik, amikor Jézus azt mondja az utolsó vacsorán: ,,Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket." (15,16) ,,Az ajtó nyitva áll, tied a döntés" - teszi hozzá Tomas atya. Õ az, aki a válságos pillanatokban lelket önt Karolba: ,,Soha ne veszítsd el a reményt, ne veszítsd el az élet és a szeretet értelmét."
Életre szólóan meghatározó hatással van Karolra Jan, az idős szabómester, aki arra figyelmezteti, hogy a mindig más és más formában újratermelődő rosszat csak a szeretet lelkeket átalakító erejével lehetséges legyőzni: ,,A szeretettel győzünk, nem fegyverekkel. A náciknak végük lesz, mert a rossz felfalja önmagát. De ha a szeretet nem győz..." A mondat második részét az ifjú Karol folytatja: ,,Akkor a nácik visszatérnek, csak más formában. Ezt akarta mondani?"
Történelmi tény, s a film is bemutatja, hogy ez következett be a náci Németország bukását követően, Kelet-Közép-Európa népei egy másik totalitarizmus, a kommunista uralom elnyomását szenvedték meg, több mint negyven esztendőn keresztül.
Az említett hatások révén a jóra és szépre alapvetően hajló Karol Wojty³a belső meggyőződésévé válik, hogy a szeretet, a Krisztusba vetett sziklaszilárd hit, a remény és a derű a legfontosabbak ahhoz, hogy legyen erőnk ellenállni a gonosznak. Az olyan emberrel szemben, akinek ezek a fogalmak a vezérlőelvei, a hatalom tehetetlen, még akkor is, ha fizikailag, anyagilag totális az erőfölénye. Ezt ismeri fel Julian Kordek, a lengyel titkosszolgálat egyházi ügyeket irányító osztályvezetője, aki a film egyik jelenetében azt mondja: nem szereti Karol Wojtyla mindig optimista mosolyát, sokkal jobban tart a belőle áradó derűtől, mintha politikai fanatikus lenne. S hogy ekkora lelkierővel senki nem rendelkezik, még Stefan Wyszynszki bíboros sem, a lengyel egység és hazafiság, az egyházi ellenállás szimbolikus alakja. Kordek élete fő céljának tekinti, hogy leleplezze Karol Wojty³át. Megbízza Adamot, a művészettörténésznek tanuló egyetemistát, hogy figyelje minden lépését Wojty³ának, hallgassa le a beszélgetéseit, még a gyónásait is, ha szükséges, találjon ki róla valótlan dolgokat, de hiába. Karol Wojty³a a lublini egyetem etika tanszékének professzoraként, papként, püspökként, majd krakkói érsekként sem beszél soha politikáról, mindig csak a szeretetről, Krisztus követéséről, arról, hogy soha nem szabad félni, nem szabad feladni a jövőbe vetett hitet, reményt. A film egyik legdrámaibb jelenetében Karol Wojty³a krakkói érsekként hatalmas tömeg előtt megáldja a nowa huta-i munkásvárosba tervezett templom alapkövét, háttérben a hatalmas, égbe meredő kereszttel. A rendőri készültség óriási, a hatalom erőszakszervezete bármelyik pillanatban feloszlathatja a tömeget. Krakkó érseke azonban itt is a szeretetről beszél, Krisztus megváltói hatalmáról, a vallásszabadság alapvető, elidegeníthetetlen jógáról, s hogy az erőszakhoz folyamodó hatalom önmagát pusztítja el. Arról, hogy ezt a várost Isten nélkül akarták felépíteni, de mégis az összegyűlt hívők akarata győzött, ,,Ne féljetek!" - hangzik el már akkor a pápaként később oly sokszor kimondott biztatás Karol Wojty³a szájából. Kordek felismeri, hogy ha az emberek nem fognak félni, az hamarosan elvezet a szocialista rendszer bukásához, s követeli, hogy a kivezényelt rendőrök parancsnoka oszlassa fel a tömeget. Õ azonban Kordeket viteti el. Érezni, hogy Karol Wojty³a határozott, de a krisztusi szeretet mindenekfölöttiségét hirdető prédikációja mélyen megérintette a rendőrparancsnok lelkét, s úgy érezte, nem válaszolhat erőszakkal. Karol Wojty³a hitet, reményt, szeretetet adott az embereknek, a legnehezebb időszakokban is, megalkuvás nélkül hirdetve a megváltó Krisztus dicsőségét.
Igen érzékletesen ábrázolja a film Karol Wojty³a jellemének egyik legjellemzőbb vonását, azt a ritka képességét, hogy azonnal képes volt megtalálni a hangot mindenkivel, a kőtörő munkással éppúgy, mint az egyetemi hallgatóval, de még az őt mániákusan leleplezni akaró Kordekkel is, hiszen elérte nála, hogy a kommunista hatalom helyi központi épületében két emelet visszakerüljön az egyház tulajdonába. A filmben világosan elkülönülnek egymástól a gonosz, illetve Jézus követői, valamint a sokáig tévelygők, de végül megtért bűnösök. A náci rendszerben a hitét az életáldozattal megpecsételő Tomas a jó pásztor, aki életét adja a juhokért, s ebbe a kategóriába tartozik Hanja, Karol volt szerelme, aki ugyancsak élete veszélyeztetése árán próbálja menteni zsidó ismerőseit. Különleges emberi nagyságról tesz tanúbizonyságot Karol egyik tanára, a filológia professzora, Wojciech, aki a kultúra, a szellemi érték őrzője a legválságosabb időszakokban is, és bátran ellene mond a gonosznak. A szocialista rendszerben a tanárnő, Maria, Karol volt tanítványa missziós munkát végez a templomot nélkülöző munkásnegyedben. Hanja férje, Pavel pedig rendíthetetlenül küzd a szólásszabadság megteremtéséért.
A Gonoszt testesíti meg a film első részében Hans Frank, birodalmi főkormányzó. Öntelt, egész lényét betölti a görög drámák némely hőseire jellemző mérhetetlen gőg, a hübrisz bűnébe esik, számára a zsidók, a leigázott lengyel nép élete a nullánál is kevesebbet ér, előbbieket degeneráltaknak, utóbbiakat kultúra nélküli szláv barbároknak nevezi, minden megnyilvánulásából érezni, hogy rendíthetetlenül hisz abban, hogy a nácik embertelen hatalma soha nem ér véget, élet és halál teljhatalmú urai lesznek az idők végezetéig. A szocialista Lengyelországban az imént említett Julian Kordek az, aki minden eszközt megengedhetőnek tart, hogy eltegye az útból Karol Wojty³át, még a gyilkosságtól sem riadna vissza. Látva, hogy tervei sorra kudarcot vallanak, gyűlölete már-már eszelőssé válik, lelkét betölti az irracionális fanatizmus. A Moszkvában tanult Kordek azonban nemcsak Karol Wojtylát akarja ellehetetleníteni, hanem az egész lengyel papságot, mivel pontosan tudja, hogy a kommunista ideológia legnagyobb ellenfele az egyház. Ezért meg kell semmisíteni. ,,A németek kiirtották a papság egyharmadát, de még maradtak sokan. Velük nekünk kell végeznünk" - fogalmaz az egyik jelenetben.
A megtérő bűnös kategóriájába tartozik a náci katonatiszt, akinek lelkét megérinti a Tomas atyából áradó jóság és szelídség, az, hogy szörnyűséges bűnei ellenére hajlandó meggyóntatni. Különböző lépcsőfokokon jut el a megvilágosodásig. Először csak megdöbbenését fejezi ki, amikor Hans Frank arra inti embereit, hogy a lengyel papokkal is olyan módszeresen kellene végezniük, mint a zsidókkal. Másodszor kórházba viteti Karolt, akit elüt egy villamos, noha német tisztként ebből baja származhat, hiszen figyelmen kívül hagyva a birodalmi kormányzó utasításával, irgalmat gyakorol egy alattvalóval. Végül pedig megtagad egy embertelen, a saját lelkiismeretének ellentmondó parancsot, s családos emberként, három gyermek apjaként, vállalja az életáldozatot. Magatartása párhuzamba vonható azzal, amikor a Karol Wojty³át éveken át figyelő és lehallgató Adam lelkiismerete szólal meg, a krakkói érsekből áradó krisztusi lelkület, és a mélyen katolikus hívő, Maria iránti szerelem hatására, lelkileg összeomolva vallja be, hogy hosszú időn keresztül rendszeresen súlyosan vétkezett ellene. Karol Wojty³a lelki nagyságról tesz itt tanúságot, megbocsát Adamnak, kiválasztottnak nevezi. Adam élete pedig gyökeres fordulatot vesz ezt követően, Saulusból Paulusszá változva vállalja az üldöztetést, a hivatalvesztést az igazságért, a szabadságért.
A film Karol Wojty³a pápává választásával ér véget, az eredeti dokumentumfelvételen a ma már történelmi jelentőségű, a XX. század egyik legtöbbet bejátszott és szimbolikus erejűvé emelkedett képsorok láthatók, ahogy az újonnan megválasztott, mosolygós arcú pápa, II. János Pál a Vatikán erkélyéről köszönti az ujjongó, több százezres tömeget. Giacomo Battiato filmje egy ifjúkorától mélyen érző, a mások szenvedései iránt nyitott lelkű, Istent szenvedélyesen kereső és végül megtaláló személyiség fejlődését mutatja be, akit a körülötte zajló borzalmak döbbentenek rá arra, hogy a világban egyedül a krisztusi szeretet szétsugárzása akadályozhatja meg, hogy a történelemben időről időre megismétlődjenek a XX. században megtörtént rettenetes események.

*
- Krakkó, 1939. A németek támadása megindul a város ellen. A lakosság menekül, szeretné elérni a lengyel hadsereg által még ellenőrzött vonalakat. A menetben ott van a fiatal egyetemista Karol Vojtyla is, aki elhatározta, hogy maga is fegyvert fog a támadók ellen. Szerelme, Hanja a családjával Vadovicébe menekül. De már nincs hova menni. A menetet német repülők sorozatlövései tarolják le. Karol és Hanja sorstársaikkal együtt napról napra élik meg a megszállás iszonyatát, a kegyetlenkedéseket, a nyomort, a kiszolgáltatottságot. Karol minden erejével azt keresi, miként találhatna kivezető utat a mély kétségbeeséséből.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Címkék: szamaritánusként, megvilágosodásig, rendőrparancsnok, lelkiismeretének, megismétlődjenek, rendíthetetlenül, kétségbeeséséből, lengyelországban, professzoraként, kiválasztottnak, megengedhetőnek, osztályvezetője, hivatalvesztést, vallásszabadság, degeneráltaknak, lengyelországot, tanúbizonyságot, munkásnegyedben, kétségbeesetten, megteremtéséért, szólásszabadság, veszélyeztetése, titkosszolgálat, kiszolgáltatott, egészségeseknek, legválságosabb, szeptemberében, lengyelországi, forgatókönyvet, életáldozattal, akadályozhatja, borzalmasabbak, meggyőződésévé, legfontosabbak, marhavagonokra, sorstársaikkal, forgatókönyvet Gian, film végén, életét meséli, egyetemista korától, film kezdetén, náci Németország, ellenállók elhurcolása, levegőben bombázógépek, kétségbeesetten menekülő, rombolás képei, megszálló hatalom, gátlástalan gonosz, fegyveres harcot, jövőt csak, beteg apját, üldözött zsidó, Giacomo Battiato, Gian Franco Svidercochi Történetek Karolról, János Pál, Karol Wojty³, Piotr Adamczyk, Malgorzata Bela, Hristo Sopov, Film, Film II, Közben Karol, Hans Frank, Karolra Jan, Julian Kordek, Karol Wojtyla, Stefan Wyszynszki, Megbízza Adamot, Karol Wojtylát, Saulusból Paulusszá, Karol Vojtyla,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elalvást segítő ételek és ital...  Harmonia.......  A képzelet szárnyán  Az IBS tüneteinek megszüntetés...  Mindenki életében van, Néhány ...  Facebookon kaptam  Vörös Judit versei 2.  A Dudás-per  Kisróka  Az emlékek kapujából . . .  A fájdalom súlya alatt más emb...  A nyár lassan tovaszáll A nyár...  Vörös Judit versei 2.  Maradj velem .  Harmonia.......  Búbos vöcsök  Életem morzsái  Szóbeli bántalmazás  Vándor vagyok - e Földön . . ...  Facebookon kaptam  Csak még egy napot!  Érintés  Pirkadat Ma még a Nap fénye ra...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mindenki életében van, Néhány ...  Egy szerzetes úgy dönt, hogy e...  Szentjánosbogarak az erdőben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Létezik az őszben  Istenem add, hogy tudjak megpi...  Drága Jézusom !  Facebookon kaptam  Pásztorgém  Sziklán  Szentjánosbogarak az erdőben  Nagyon sok ember bűntudatban é...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Istenem add, hogy tudjak megpi...  Két szék között  Vándor vagyok - e Földön . . ...  Feltámadt Jézusomnak szolgálok  Zöld tsavorit  Nyunyóka  Pirkadat Ma még a Nap fénye ra...  Az őszhöz........  Jó reggelt  Gyárfás Endre - Gesztenyéző  Lumma  Reményik Sándor - Őszi rózsa  Lecke a vadludaktól  Érintés  Facebookon kaptam  A játszma  Búbos vöcsök  Szép estét kedves látogatóimna...  Pirkadat Ma még a Nap fénye ra...  A nyár lassan tovaszáll A nyár...  Egy angyalnak nincs neve  Szép estét  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Szóbeli bántalmazás  Füles bagoly  Szép estét  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Trombitás sivatagi pinty  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs ildikótó...  Rövid hétvége  Az eskü és a hazugság  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Az eskü és a hazugság  Magnetit  Balatoni Hajózás Napja - szep...  Minden szónak a helyén kell le...  Gondolkoztál már azon, hogy mi...  Drága Jézusom !  Béke ül a tájra .  Facebookon kaptam  Maradjatok énbennem, és én tib...  Lehullanak lassan a rózsák szi...  Oly régóta szerettem volna elm...  A Nyár szépségeiből jó lenne v...  Rodokrozit és kvarc  Reményik Sándor - Őszi rózsa  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Harmonia.......  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
forgatókönyvet Gian, film végén, életét meséli, egyetemista korától, film kezdetén, náci Németország, ellenállók elhurcolása, levegőben bombázógépek, kétségbeesetten menekülő, rombolás képei, megszálló hatalom, gátlástalan gonosz, fegyveres harcot, jövőt csak, beteg apját, üldözött zsidó, erőszak ellen, ablaküveg mellől, németek megtalálják, zsidó család, náci katona, tiszta tekintetű, deportáltak tömege, lány gyönyörű, kegyetlen hatalom, kiszolgáltatott deportáltak, megérkező vonat, brutális valóság, idilli képet, katona lelövi, kápók durván, nekik kiszolgáltatott, zokogó Hanja, félig kitört, pusztulásra ítéltek, gátlástalan erőszak, szemet képtelenné, saját képére, levegőben marad, gyötrelmes valóság, egymással ellentétes, németek lengyelországi, gonoszok hatalmába, egész Lengyelországot, történelem rettenetes, segítségre nekik, birodalmi főkormányzó, gonoszt láttam, szeretet tarthat, kétségeivel küszködő, egészségeseknek kell, igazakat jöttem, élet alapvető, művészet révén, utolsó vacsorán, ajtó nyitva, válságos pillanatokban, szeretet értelmét, idős szabómester, szeretet lelkeket, szeretettel győzünk, náciknak végük, rossz felfalja, mondat második, ifjú Karol, nácik visszatérnek, másik totalitarizmus, kommunista uralom, említett hatások, belső meggyőződésévé, legfontosabbak ahhoz, olyan emberrel, hatalom tehetetlen, lengyel titkosszolgálat, film egyik, belőle áradó, lengyel egység, egyházi ellenállás, jövőbe vetett, krakkói érsekként, nowa huta-i, rendőri készültség, hatalom erőszakszervezete, szeretetről beszél, vallásszabadság alapvető, erőszakhoz folyamodó, várost Isten, összegyűlt hívők, pápaként később, hamarosan elvezet, szocialista rendszer, kivezényelt rendőrök, krisztusi szeretet, rendőrparancsnok lelkét, legnehezebb időszakokban, megváltó Krisztus, film Karol, jellemének egyik, ritka képességét, hangot mindenkivel, kőtörő munkással, , ,
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1648
  • e Hét: 3270
  • e Hónap: 41259
  • e Év: 597488
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.