Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa katekézise: 08.05
  2020-08-06 06:54:37, csütörtök
 
  Kérdezzük meg, hogyan tudjuk segíteni a világ gyógyulását!
Augusztus 5-én, az egy hónapos szünet után, a Szentatya ismét tartott katekézist a vatikáni Apostoli Palota könyvtárából. Különleges és aktuális témát választott ma kezdett elmélkedéssorozata tárgyául, ez pedig a világ gyógyítása.

Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.
Kedves testvérek, jó napot kívánok!
A világjárvány továbbra is mély sebeket okoz, felfedve sebezhetőségünket. Sok a halott, nagyon sok a beteg minden földrészen. Megannyi ember és család él bizonytalanságban a társadalmi-gazdasági problémák miatt, melyek különösen a legszegényebbeket sújtják.
Ezért szemünket szilárdan Jézusra szegezve kell tartanunk (vö. Zsid. 12,2), és ezzel a hittel be kell fogadnunk Isten országának reményét, melyet maga Jézus hoz nekünk (vö. Mk 1,5; Mt 4,17; KKK 2816). Ez a gyógyulás és üdvösség országa, amely már jelen van köztünk (vö. Lk 10,11). Ez az igazságosság és béke országa, amely a szeretet jótetteiben nyilvánul meg, melyek növelik a reményt és erősítik a hitet (vö. 1Kor 13,13). A keresztény hagyományban a hit, a remény és a szeretet sokkal többet jelent érzelmeknél vagy attitűdöknél. Ezek a Szentlélek kegyelme által belénk ültetett erények (vö. KKK 1812-1813): olyan ajándékok, amelyek gyógyítanak és gyógyítókká tesznek bennünket, olyan ajándékok, amelyek új horizontokat nyitnak meg előttünk, még ha korunk nehéz vizein evezünk is.
A hit, a remény és a szeretet evangéliumával való új találkozás kreatív és megújult gondolkodásmód kialakítására szólít bennünket. Ily módon képesek leszünk megváltoztatni testi, lelki és társadalmi gyengeségeink gyökereit. Képesek leszünk gyökereiknél meggyógyítani az egymástól elválasztó igazságtalan struktúrákat és pusztító gyakorlatokat, melyek az emberiség családját és a bolygót fenyegetik.
Jézus szolgálata számos példát kínál a gyógyításra: amikor meggyógyítja azokat, akiknek magas a láza (vö. Mk 1,29-34), akik leprások (vö. Mk 1,40-45), bénultak (vö. Mk 2,1-12); amikor visszaadja a látást (vö. Mk 8,22-26; Jn 9,1-7), a beszédkészséget vagy a hallást (vö. Mk 7,31-37), valójában nemcsak testi betegséget gyógyít, hanem az egész embert gyógyítja. Ily módon visszasegíti őt a közösségbe, immár gyógyultan; kiszabadítja elszigeteltségéből, mert hiszen meggyógyította.
Gondoljunk csak a kafarnaumi béna meggyógyításáról szóló gyönyörű elbeszélésre (vö. Mk 2,1-12), melyet a [mostani, délelőtti] kihallgatás elején hallottunk. Miközben Jézus a ház bejáratánál prédikál, négyen elhozzák béna barátjukat Jézushoz; de mivel nem tudnak bemenni, mert akkora volt a tömeg, lyukat csinálnak a tetőn, és leeresztik a hordágyat a prédikáló Jézus elé. ,,Hitüket látva Jézus így szólt a bénához: »Fiam, bocsánatot nyertek bűneid!«" (Mk 2,5). Aztán látható jelként hozzátette: »Kelj fel, fogd a hordágyad, és menj haza!«" (Mk 2,11).
Milyen csodálatos példa a gyógyításra! Krisztus cselekedete közvetlen válasz ezeknek az embereknek a hitére, a feléje táplált reményükre, az egymás iránt tanúsított szeretetükre. Jézus gyógyít, de nemcsak a bénulást gyógyítja, hanem mindent gyógyít, megbocsátja a bűnöket, megújítja a bénának és barátainak az életét. Mondhatni újjászületést ad nekik. Testi-lelki gyógyulás ez, együttesen, egy személyes és társas találkozás eredménye. Képzeljük csak el, mennyire nőtt ez a barátság és a házban jelenlévők hite Jézus tettének köszönhetően! Gyógyító találkozás Jézussal!
Kérdezzük meg hát magunktól, hogyan tudjuk segíteni ma a világ gyógyulását! Az Úr Jézus tanítványaiként, aki a testek és lelkek orvosa, folytatnunk kell az ő ,,gyógyító és megváltó munkáját" (KKK 1421) testi, társas és lelki értelemben.
Az Egyház, bár továbbadja Krisztus gyógyító kegyelmét a szentségeken keresztül, és bár egészségügyi szolgáltatásokat nyújt a bolygó legtávolabbi pontjain, nem szakértő egy világjárvány megelőzésében vagy kezelésében. Konkrét társadalmi-politikai útmutatásokat sem ad (vö. Szent VI. Pál: Octogesima adveniens apostoli levél, 1971. május 14., 4.). Ez a politikai és társadalmi vezetők feladata. Mindazonáltal az évszázadok során és az evangélium fényében az Egyház megfogalmazott néhány alapvető társadalmi elvet (vö. Az egyház társadalmi tanításának kompendiuma, 160-208.), melyek segíthetik az előrehaladást, segíthetnek, hogy olyan jövőt készítsünk elő, amilyenre szükségünk van. Csak a legfontosabbakat említem meg, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz: a személy méltóságának elve, a közjó elve, a szegények előnyben részesítésének elve, a javak egyetemes rendeltetésének elve, a szolidaritás elve, a szubszidiaritás elve, közös otthonunk gondozásának elve. Ezek az alapelvek segítik a társadalom vezetőit a fejlődés előrevivésében, de - mint most, a világjárvány idején - a személyes és társadalmi kapcsolatok gyógyításában is. Ezek az alapelvek - bár eltérő módon - a hit, a remény és a szeretet erényeit fejezik ki.
A következő hetekben arra hívlak benneteket, hogy foglalkozzunk együtt a válság által felszínre hozott sürgető kérdésekkel, különösen a társadalmi betegségekkel. Ezt az evangéliumnak, a teológiai erényeknek és az Egyház társadalmi tanítása alapelveinek fényében fogjuk tenni. Közösen fogjuk megvizsgálni, hogy katolikus társadalmi hagyományunk miként segítheti az emberiség családját e súlyos betegségekkel küzdő világ gyógyításában. Azt szeretném, ha a gyógyító Jézus követőiként együtt gondolkodnánk és dolgoznánk, hogy egy jobb világot építsünk, mely reményteli a jövő nemzedékek számára (vö. Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 2013. november 24., 183.).


Fordította: Tőzsér Endre SP
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: meggyógyításáról, szolgáltatásokat, legfontosabbakat, rendeltetésének, beszédkészséget, szubszidiaritás, tanítványaiként, előrevivésében, megváltoztatni, meggyógyította, megfogalmazott, evangéliumával, részesítésének, gondolkodásmód, foglalkozzunk, kialakítására, betegségekkel, előrehaladást, gondolkodnánk, újjászületést, katekézisének, gyógyításában, gyengeségeink, megelőzésében, útmutatásokat, mindazonáltal, evangéliumnak, gyakorlatokat, meggyógyítani, gondozásának, hagyományban, attitűdöknél, szeretetükre, köszönhetően, igazságosság, megvizsgálni, világ gyógyulását, vatikáni Apostoli, világ gyógyítása, világjárvány továbbra, beteg minden, legszegényebbeket sújtják, szeretet jótetteiben, keresztény hagyományban, szeretet sokkal, szeretet evangéliumával, egymástól elválasztó, emberiség családját, bolygót fenyegetik, beszédkészséget vagy, egész embert, kafarnaumi béna, Apostoli Palota, Miközben Jézus, Szent VI, Tőzsér Endre SP, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jézus amikor fölment a hegyre,...  2004-es kivégzés után  Reményik Sándor: Itt most virá...  Isten . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Táplálékok a máj egészségének ...  képre írva  Nagyhétfő:  képre írva  A tavasz nem csak önmagában sz...  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Fényvarázslat  Alvó cica  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Varázskönyv  Szép estét  Facebookon kaptam  Isten . . .  Manna OWell tollából  Szimbólumok  Öröknek hinni . . .  Könyvek  Öröknek hinni . . .  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Alvó baby  képre írva  Harang ( gif )  Fülpontok  Esti Ima !  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Görgess  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Szép estét  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kövesd a vezetőt  Szeretettel !  A máj egészségének javítása te...  Szép álmokat!  Tibeti harangvirág  Facebookon kaptam  Könyvek  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  J. Donald Walters  képre írva  Galaktikus kapcsolat  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Egy hét kihagyás  A Víz Világnapja.  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam  A jó lelkek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó cica  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Esti kép  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  A jó lelkek  Kinyílni egy beteg világban: v...  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Könyvek  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Kezdjük annak a megértésével,....  Virág lány  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nárcisz  Facebookon kaptam  Könyvek 
Bejegyzés Címkék
világ gyógyulását, vatikáni Apostoli, világ gyógyítása, világjárvány továbbra, beteg minden, legszegényebbeket sújtják, szeretet jótetteiben, keresztény hagyományban, szeretet sokkal, szeretet evangéliumával, egymástól elválasztó, emberiség családját, bolygót fenyegetik, beszédkészséget vagy, egész embert, kafarnaumi béna, prédikáló Jézus, feléje táplált, egymás iránt, bénulást gyógyítja, házban jelenlévők, szentségeken keresztül, bolygó legtávolabbi, világjárvány megelőzésében, évszázadok során, evangélium fényében, egyház társadalmi, legfontosabbakat említem, személy méltóságának, közjó elve, szegények előnyben, javak egyetemes, szolidaritás elve, szubszidiaritás elve, alapelvek segítik, társadalom vezetőit, fejlődés előrevivésében, világjárvány idején, alapelvek &#8211, szeretet erényeit, következő hetekben, válság által, társadalmi betegségekkel, teológiai erényeknek, gyógyító Jézus, jobb világot, jövő nemzedékek, meggyógyításáról, szolgáltatásokat, legfontosabbakat, rendeltetésének, beszédkészséget, szubszidiaritás, tanítványaiként, előrevivésében, megváltoztatni, meggyógyította, megfogalmazott, evangéliumával, részesítésének, gondolkodásmód, foglalkozzunk, kialakítására, betegségekkel, előrehaladást, gondolkodnánk, újjászületést, katekézisének, gyógyításában, gyengeségeink, megelőzésében, útmutatásokat, mindazonáltal, evangéliumnak, gyakorlatokat, meggyógyítani, gondozásának, hagyományban, attitűdöknél, szeretetükre, köszönhetően, igazságosság, megvizsgálni, alapelveinek, hagyományunk, elbeszélésre, gyökereiknél, világjárvány, igazságtalan, struktúrákat, meggyógyítja, visszasegíti, kiszabadítja, legtávolabbi, szentségeken, horizontokat, méltóságának, egészségügyi, kapcsolódnak, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1849
  • e Hét: 5439
  • e Hónap: 26122
  • e Év: 229035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.