Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
gondok a basiábránd nagy magyar összeszerelő üzemben
  2018-01-28 09:45:10, vasárnap
 
   
 


"Kést rántott a gépsor mellett" - drámai helyzetkép a magyar járműiparból


Miközben a járműipar újabb technológiai trendjei egyre több szakértelmet követelnek, addig Magyarországon ezzel ellentétesen, egyre inkább "leértékelődik" a munkaerő minősége. Az óriási fluktuáció közepette a tapasztalt emberek hátrányt szenvednek, miközben a vendégmunkások beilleszkedésével is akadnak problémák. Mindennek akár súlyos végkifejlete is lehet Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke szerint.


K. Kiss Gergely, 2018. január 24. szerda, 07:08A multicégek által uralt magyar járműipar körülbelül 10 százalékos arányban tarthat igényt magasan képzett szellemi alkalmazottakra, nagy többségében viszont alacsony szaktudást igénylő betanított munkaköri feladatokat kínál - becsülte a Napi.hu-nak Kozma.
Tömegek mondanak fel a magyar munkahelyeken - Elvadult a helyzet

Katasztrófa vár a régióra, még az életünkbenEnnek ellenére a vállalatok pr-csoportjai képtelenek relevánsan szólni ehhez a réteghez, amit már rögtön az álláshirdetések is jól tükröznek. A "folyamatos szakmai kihívás", "változatos tevékenységi kör", "remek, összetartó csapat" és egyebek ígérete után, amikor a munkavállaló a felvételt követően szembesül a monoton feladatokkal, a 3-4 műszakrendű, heti 50-60 órás munkavégzéssel, az éjjel-nappal rendelkezésre állás követelményével, a sok túlórával és a nem családbarát, tervezhetetlen munkarenddel, akkor finoman szólva nem annyira lesz kedve dolgozni - vélekedett.

Miközben sok szó esik az állami szférából való elvándorlásról, nincs reflektorfényben, hogy gazdaság húzóágazatát jelentő járműipar munkahelyeinek népszerűsége milyen nagyot zuhant.

A multinacionális vállalatok összeszerelő-üzemei az 1990-es évek második felében és a 2000-es évek elején azt a munkavállalói csoportot tudták fölvenni, amely a saját szakmájában nem tudott elhelyezkedni, illetve a foglalkozása a járműiparénál alacsonyabb jövedelmet biztosított számára - magyarázta Kozma. Sokak közt asztalosok, esztergályosok, vendéglátósok, bolti eladók, hentesek és pékek érkeztek a gyártósorok mellé, miközben a multik körülbelül 30 százalékkal magasabb bért biztosítottak nekik a hivatásukhoz képest.

Ma inkább az Aldi, a Lidl és a Tesco a cél

Az elvándorlás trendje az elmúlt néhány évben megfordult: a jelentős kereskedelmi, építő-, illetve vendéglátóipari béremeléseknek köszönhetően most már az ottani kis- és középvállalatok is kezdik utolérni az iparág bérszínvonalát - főként a sori összeszerelő operátorok szintjén.

Ennek következményeként a "régi" dolgozók nagy többsége visszatért az eredeti szakmájához. Ők még akkor is elmennek, ha ott tízezer forinttal kevesebbet kapnak, hiszen akár árufeltöltőként is könnyebb munkát végeznek, nem szalag mellett dolgoznak és nyolctól fél ötig tartó "normál" munkarendben dolgoznak, így elkerülhetik az éjszakázást és nem kell adott esetben 1-1,5 órát a céges busszal oda és vissza utazniuk.

Mindezt megfejelik még a "kizsákmányolásra alkalmas jogszabályok", hiszen a számos autóipari cég és beszállító esetében a munkaidő-keretre vonatkozóan az Munka Törvénykönyve csak azt írja elő, hogy 12 órás napi munkavégzési idő mellett, minimum havi egy vasárnapot kötelező csak kiadni.

A szakember szerint a dolgozók most már nem csak fizetési számokban, hanem "csomagban" gondolkoznak: például milyen a munkarend az adott helyen, mennyi pihenőnapjuk lenne, kiadják-e abban az évben a szabadságot, agyon vannak-e dolgoztatva, vagy sem és egyéb tényezők. A járműszektor régi munkásaira ezért már nem jellemző, hogy a multik között vándorolnak. Aki ismeri és egyszer otthagyja ezt a vállalati kultúrát, az jellemzően nem megy vissza még egyszer - tapasztalja az érdekképviseleti vezető.

A "bődületes" munkaerőhiány következményei

Az elmúlt években a járműiparban 13-18 százalék közötti béremelések voltak átlagosan - az erősebb multiknál sikerült megállapodni két évre leosztott 30 százalék körüli bértömeg-emelkedésben. Ennek oka, hogy olyan mértékű a létszám-elvándorlás, a fluktuáció, hogy most már nem az a kérdés, hogy tudnak-e újoncokat toborozni, hanem hogy miként tudják megtartani, illetve elcsábítani a konkurenciától az embereket.

Sok esetben fejvadász cégeket fogadnak, amelyek a saját gyárkapujuk elől próbálják "levadászni" a munkavállalókat. Emiatt óriási feszültséget is okoz, hogy a kezdőbérek az átlagos béreknél jóval nagyobb ütemben emelkednek.

Az évtized közepéig a nagyobb ágazati vállalatok politikája arra épült, hogy munkaerő-kölcsönzőkön keresztül hoznak utánpótlást, például Ózdról vagy Nyírbátorból, és azt gondolták, hogy ezek az emberek kifogyhatatlanok. Ám ez a munkaerő-hátország lényegében tovatűnt - mostanra a kölcsönzött dolgozók elfogytak.

Vendégmunkások: kicsit sem a legjobbak jönnek

A vállalatok szükségintézkedéseinek - illetve a kormányzat hathatós támogatásának - köszönhetően ma már nagyon sok helyen dolgoznak elsősorban ukrán, másodsorban szerb és román munkavállalók.

A korábbi években jellemzően Nyugat-Ukrajnából hoztak munkásokat - akik valamennyire beszélték, vagy törték a magyar nyelvet -, ám abban az országrészben elfogytak az emberek, főként a lengyel és a cseh munkaerőpiac felszívó hatásának köszönhetően.

A magyarországi cégek így most már kénytelenek a fejletlenebb Kelet-Ukrajnából hozni dolgozókat, ahol viszont más a munkakultúra: nincs meg az intenzitás és a kommunikáció is sokkal nehezebb velük. Mi több, a kelet-ukrajnai munkavállalók közül rendszerint azok jönnek hozzánk, akiket Szlovákiába nem vesznek fel. Ezzel a jobb képességű munkavállalókat a szlovák cégek "lefölözik".

Az ukránokkal szemben nagyon vegyesek a tapasztalatok: van ahol könnyen bekapcsolódtak a munkába, de elterjedt vélekedés, hogy a szakmai színvonaluk nem üti meg az elvárt szintet. Egyes cégeknél nagyon komoly problémák vannak, mind a munkavégzésüket, mind a habitusukat illetően.

Ismétlődő panasz, hogy a fizetés utáni napokon 2-3 napig "hullarészegen" fekszenek, így akkor a munkában használhatatlanok. Egyes szállásokon dulakodásokról érkezett hír, volt olyan üzem, ahol a lopások szaporodtak meg, másutt pedig a WC-ben "használati utasítást" kellett kihelyezni, mert a dolgozók dohányoznak és összetörik az ülőkéket.

A gép mellet dolgozóknak pedig "szoknia kell", hogy probléma esetén a szerbek kiabálni kezdenek, ahelyett, hogy elmondanák a bajukat. Nem tipikus, de volt olyan eset is, hogy két szerb dolgozó összeszólalkozott, mire az egyik kést rántott és azzal kezdett fenyegetőzni. Akadtak egészségügyi problémák is, az egyik kolléga például rühes volt - sorolta a kirívó eseteket.

Nem beilleszkedni akarnak, hanem továbbállni

Kozma nem állítja, hogy minden vendégmunkással baj lenne, a gond inkább szerinte abban gyökerezik, hogy a hozzánk érkezők ittlétét nem az határozza meg, hogy be akarnak illeszkedni és le akarnak telepedni, hanem a nyugatra való továbbállást fontolgatják. Így sokan mindössze néhány hétig, vagy hónapig maradnak nálunk és ilyen a hozzáállásuk is.

Ez a fajta munkaerő-leértékelődés valamelyest kiküszöbölhető lenne, ha a bérszínvonal tekintetében legalább Szlovákiával és Csehországgal szemben be tudnánk hozni a lemaradást - értékelt.

Felborult az értékrend a vállalatoknál

A munkaerőhiány a járműiparban "kitermelte", hogy a legtöbb cégnél működik dolgozói ajánló program. Ennek keretében, ha a régi dolgozó beajánl egy újat, aki ott is marad bizonyos ideig - általában 3-6 hónapig-, akkor pluszpénzt kap érte. Ez a legutóbbi időkig rendszerint egy jelképes 100 eurós fejpénz volt, amelyet most drasztikusan fölemeltek 1000 euróra.

Ám a dolog itt nem áll meg, hiszen az új kollégát rendszerint jutalmazzák is: egyhavi pluszbért kap, ha 3 hónapig ott van és nem hiányzik öt napnál többet. Ezt a pénzt viszont a régi kollégák nem kaphatják meg.

A cég jellemzően úgy gondolkodik, hogy ez még akkor is megéri, ha százból csak öt ember marad három hónapig, hiszen a legnagyobb fluktuáció az újaknál van, ugyanis körülbelül a 80 százalékuk elmegy. A törzsgárdánál viszont visszatetszést kelt, hogy miért adnak plusz egyhavi bért 3 hónap után annak, aki csupán kezdő, s az adott időszakban az értékteremtő képessége minimális.

A legnagyobb feszültség gyökere azonban az, hogy a belépő fizetéseket általában a régi dolgozók bérszintjére emelik. Például a régi kolléga ezer forintos órabéren van, a "gyakornoki" díj pedig 800 forint volt korábban, de mivel ennyiért már nem találnak embert, kénytelenek fölemelni a belépő bért is ezer forintra.

Az 3-5-10 éve ott dolgozók tömege viszont azt érzi, hogy "az én munkám leértékelődött, hiszen tíz év tapasztalat után ugyanazt a bért kapja egy kezdő is, kevésbé hatékony munkavégzés okán" - mondta Kozma.

Egy tapasztalt ember magasabb hozzáadott értéket termel, hiszen jóval több munkafolyamatot ismer, több feladatkörre "berakható" - például tud kábelt konfekcionálni, csatlakozókat rögzíteni -, az új ember viszont csak azt tudja, amit éppen betanult, és ez hónapokig nem változik. Mivel a régi dolgozó sok mindenhez ért, adott esetben minden héten más munkára küldik, "dobálják", miközben az új mindig ugyanott lehet. A legkönnyebb munkákat ajánlják nekik: például olyan cégeknél is, ahol többnyire az állómunka jellemző, ülőmunkát kínálnak nekik, csak nehogy távozzon.

Veszély: rossz válaszokat adnak a cégek

Gyakorivá vált hozzáállás, hogy az újoncok kiváltságokat élveznek. Például pár évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy valakit igazolatlan hiányzás mellett ne bocsássanak el, ámde ma már bevett, hogy az újak ezt megtehetik. Van, hogy valaki három-négy napig nem jön, utána megjelenik, mégsem küldik el. Próbaidős és táppénzre megy, mégsem küldik el, csak jöjjön vissza - magyarázta Kozma.

A vállalat üzenete pusztán annyi, hogy "kedves régi dolgozó, én akkor tudlak tehermentesíteni, hogy ne kelljen rengeteget túlóráznod, hogy ha képesek vagyunk fölvenni a piacról új embereket". A régi dolgozó viszont joggal érzi, hogy nincs megbecsülve.

Kozma Zsolt szerint az ilyen lépések abból erednek, hogy a multik magyar leányainak cégkultúrájába nem épült be, hogy a jelenlegihez hasonló válságos helyzeteket munkavállaló-barát módon kezeljék. A dolgozók "csereszabatosságához" szoktak hozzá, most pedig hirtelen ad-hoc, kaotikus húzások követik egymást.

Mindent meghatároz, hogy alapvetően függnek az anyavállalatuktól, akik meghatároznak egy 2-3 éves pénzügyi tervet, amit kötelező hozni. A rendelkezésre álló költségből, vagy minimálisan túllépve kell megoldaniuk mindent. Amit tehet, hogy az anyacéghez fordul és pénzért "könyörög", amit igen nehéz megindokolni, miközben egész Kelet-Európában létszámgondokkal küzdenek a vállalatok.

Az ágazat egyre bonyolultabb - az oktatás ezt nem követi le

Az autóipar nemzetközi folyamatainak megfelelően a csúcsgyártók egyre bonyolultabb technológiájú termékeket hoznának ide. Ehhez kvalifikáltabb munkavállalóknak kellene rendelkezésre állnia - ezzel szemben mégis egyre gyengébb munkaerővel szembesülnek Magyarországon. Így a fő csapásirány, hogy a multik azon gondolkoznak, hogy miként lehetne egy bonyolult termék gyártástechnológiáját egyre jobban "lebutítani", hogy azt gyengébb képességű munkavállalók is el tudják végezni.

Ám, ha egy technológia le van butítva, az egyben azt is jelenti, hogy azt a folyamatot, amit egy német munkás el tud végezni, ahhoz Magyarországon három munkavállaló kell. De még így is alig van munkavállaló, hogyan lesz akkor három? - tette fel Kozma Zsolt a költői kérdést.

A munkaerőhiány miatt túl vannak hajtva az emberek, így nincs idejük képezni magukat, még ha szándékuk, lehetőségük lenne is. (Korábban a dolgozóknak tanulmányi szerződés nélkül is lehetett érettségit szerezni, amelyhez kellett adni bizonyos mennyiségű munkaidő kedvezményt, ezt a rendelkezést azonban kivették a Munka Törvénykönyvéből 2012-ben.)

Mire lehet számítani ezek után?

Kozma Zsolt szerint az iparágban most az fog racionalizálódni, hogy minden cég a meglévő munkavállalói létszámához igazítja a termelési volument és várhatóan nem fog több munkát idehozni. Magyarország "orrvérzésig" tolta az új munkahelyteremtő projekteket, és most már jól látszik, hogy a tervek túlzóak voltak, mert nincs hozzájuk elegendő ember.

A csúcsvállalatok az új munkafolyamatokat Romániába, Albániába, Moldáviába stb. vihetik - főleg a legalacsonyabb hozzáadott-értékű folyamatok esetén. Másik opció, hogy egyáltalán nem hoznak Kelet-Európába termelést, mondván, nincs biztosítva ehhez a szakértelem.


https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kest_rantott_a_gepsor_mellett_dramai_helyze tkep_a_magyar_jarmuiparbol.655293.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elképzelhetetlen, tehermentesíteni, kifogyhatatlanok, törvénykönyvéből, munkahelyteremtő, racionalizálódni, munkavállalóknak, kizsákmányolásra, érdekképviseleti, létszámgondokkal, reflektorfényben, követelményével, csúcsvállalatok, munkavállalókat, munkafolyamatot, vendégmunkással, árufeltöltőként, multinacionális, alkalmazottakra, munkavégzésüket, álláshirdetések, vendéglátóipari, középvállalatok, elvándorlásról, cégkultúrájába, visszatetszést, dulakodásokról, magyarországon, bekapcsolódtak, munkahelyeinek, kvalifikáltabb, tervezhetetlen, munkavégzéssel, legalacsonyabb, vendégmunkások, következményei, gépsor mellett, magyar járműiparból, járműipar újabb, munkaerő minősége, óriási fluktuáció, tapasztalt emberek, vendégmunkások beilleszkedésével, multicégek által, magyar munkahelyeken, vállalatok pr-csoportjai, felvételt követően, monoton feladatokkal, éjjel-nappal rendelkezésre, állami szférából, multinacionális vállalatok, 1990-es évek, Kozma Zsolt, Lear Munkavállalók Szakszervezetének, Kiss Gergely, Munka Törvénykönyve, Munka Törvénykönyvéből,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
06.06. 10:21 Koronavírus - Montenegróban már nem kötelező a védőmaszk használata, Szerbi...
06.06. 10:01 Jövőre ismét eredeti formájában rendezik meg a pécsi Zsolnay Fényfesztivált
06.06. 09:51 Koronavírus - Meghalt három beteg és 3990-re emelkedett a fertőzöttek száma...
06.06. 09:41 Koronavírus - Fél évvel később lépnek hatályba a drónokkal kapcsolatos unió...
06.06. 09:21 Új vásárcsarnok nyílt Tatán
06.06. 09:11 Dunai hajóbaleset - Jogász: felháborító, hogy a szállodahajó üzemeltetője n...
06.06. 08:51 Klingl Béla filmje is szerepel a Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál v...
06.06. 08:51 Koronavírus - Megszűnt a határellenőrzés a szlovák és az osztrák határon
06.06. 08:11 Cofidis-kutatás: jobban spórolnak a magyarok a járványhelyzetben
06.06. 07:41 Várakozniuk kell Nagylaknál a Magyarországra érkezőknek
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Borsos Miklós Balatoni szél c....  Útravaló – 2020. június ...  Facebookon kaptam  Trianonról mandadb oldalon  Horváth Jenő: A Milleniumtól T...  Magyarország az egyetlen olyan...  Várunk... Az idő múlik... De m...  Vörös rózsa......  Nyári kép  Trianon 100 – Határtalan...  Emléktábla a temető ravatalozó...  Csodás reggel  Június első vasárnapja pedagóg...  Nyári kép  Emléktábla a temető ravatalozó...  Gerbera  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam  Úttalan utakon  Megérteni  Sajátos dolog  Szent Bonifác püspök és vértan...  A szív memóriája  Virág pillangóval  Magyarország az egyetlen olyan...  Katolikus ma oldalon Trianonró...  Élvezd a természet közelségét!  Álommanók jöjjetek . . .  Páva......  9. évközi hét péntek 06.05  Facebookon kaptam  Png gyümölcsök  Olyan kultúrában élünk, mely a...  Karjaidban újra boldogságra le...  Aranyosi Ervin: Megbocsátó man...  Vízcseppes virág  Öreg szívem, mint vén hegedű h...  A jó dolgok azért vannak  Facebookon kaptam  Az értelem....  Becsüld meg a percet......  Számolhatok vele  Öreg szívem, mint vén hegedű h...  Az anyaföld tanít-e minket?  Facebookon kaptam  Lila virág  Mai napi mosoly Nektek ..........  A csend világa  Magyarország  Kék rózsa  A jó dolgok azért vannak  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Orchideák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsaszín rózsák  Kis naiv  Facebookon kaptam  Lámpás angyal  Vörös rózsa......  Trianonról mandadb oldalon  Olyan kultúrában élünk, mely a...  Trianon 100 – Határtalan...  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Élvezd a természet közelségét!  Mezei virágok  Lila virág  Hűség az emberekhez  Angyal  Nyári kép  Róth Márta: Pedagógusnapi kösz...  Karjaidban újra boldogságra le...  Virág pillangóval  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Róth Márta: Pedagógusnapi kösz...  Aki vigyáz ránk  Kellemes délutánt kívánok  Trianon 100 – Bíró Lászl...  Facebookon kaptam  Horváth Jenő: A Milleniumtól T...  Etosba Nemzeto Park Namíbia  Ez nem annak az időszaka...  Pipacsok  Magyarország az egyetlen olyan...  Útravaló – 2020. június ...  Magyarország  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai napi mosoly Nektek ..........  Facebookon kaptam  A csend világa  Kávé  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Horváth Jenő: A Milleniumtól T...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gépsor mellett, magyar járműiparból, járműipar újabb, munkaerő minősége, óriási fluktuáció, tapasztalt emberek, vendégmunkások beilleszkedésével, multicégek által, magyar munkahelyeken, vállalatok pr-csoportjai, felvételt követően, monoton feladatokkal, éjjel-nappal rendelkezésre, állami szférából, multinacionális vállalatok, 1990-es évek, 2000-es évek, munkavállalói csoportot, saját szakmájában, járműiparénál alacsonyabb, gyártósorok mellé, multik körülbelül, hivatásukhoz képest, elvándorlás trendje, elmúlt néhány, jelentős kereskedelmi, ottani kis-, iparág bérszínvonalát, sori összeszerelő, eredeti szakmájához, céges busszal, számos autóipari, munkaidő-keretre vonatkozóan, vasárnapot kötelező, szakember szerint, dolgozók most, adott helyen, járműszektor régi, multik között, vállalati kultúrát, érdekképviseleti vezető, elmúlt években, járműiparban 13-18, erősebb multiknál, saját gyárkapujuk, átlagos béreknél, évtized közepéig, nagyobb ágazati, emberek kifogyhatatlanok, kölcsönzött dolgozók, legjobbak jönnek, kormányzat hathatós, korábbi években, magyar nyelvet, országrészben elfogytak, cseh munkaerőpiac, magyarországi cégek, fejletlenebb Kelet-Ukrajnából, kelet-ukrajnai munkavállalók, jobb képességű, szlovák cégek, ukránokkal szemben, szakmai színvonaluk, elvárt szintet, habitusukat illetően, fizetés utáni, munkában használhatatlanok, lopások szaporodtak, dolgozók dohányoznak, szerbek kiabálni, egyik kést, egyik kolléga, kirívó eseteket, gond inkább, hozzánk érkezők, nyugatra való, bérszínvonal tekintetében, legtöbb cégnél, régi dolgozó, legutóbbi időkig, pénzt viszont, régi kollégák, legnagyobb fluktuáció, törzsgárdánál viszont, adott időszakban, értékteremtő képessége, legnagyobb feszültség, belépő fizetéseket, régi dolgozók, régi kolléga, belépő bért, bért kapja, tapasztalt ember, legkönnyebb munkákat, állómunka jellemző, újoncok kiváltságokat, vállalat üzenete, ilyen lépések, multik magyar, jelenlegihez hasonló, rendelkezésre álló, , ,
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2018
  • e Hét: 25644
  • e Hónap: 21865
  • e Év: 383848
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.