Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Inkább több bért fizet, de nem Magyarországon fejleszt az au
  2018-01-30 16:38:10, kedd
 
  Inkább több bért fizet, de nem Magyarországon fejleszt az autóipari multi


A Napi.hu értesülése szerint a Continental egy több száz munkahelyet teremtő autótechnikai gyártósor felépítését helyezte kilátásba veszprémi üzemében, ám végül mégis leállította a projekt tervezését és úgy döntött, inkább belgiumi egységéhez viszi a beruházást. Az ok: a társaság biztonságosabbnak látja a termelést Nyugat-Európában, mint Magyarországon.


K. Kiss Gergely, 2018. január 30. kedd, 07:08

A Continental 2017 végén vette fontolóra, hogy egy új gyártási folyamatot hoz hazánkba, amely a tervezés-fejlesztést és a végtermék előállítást is felöleli - tudta meg a Napi.hu, a cég egyik munkatársától. A projektben többféle munkakör szerepelt: a mérnöki munkától kezdődően a folyamattervezésig - ezen belül betanított munkát, szakmunkát, technikai támogató munkát is igényel. Ezzel a társaság mintegy 200 új munkahely létrehozását helyezte kilátásba.
Nőtt a Continental nyeresége

"Kést rántott a gépsor mellett" - drámai helyzetkép a magyar járműiparból

A projekt az úgynevezett start-stop rendszerekhez kötődik, amelyek ma már számos autóban alapfelszerelésként vagy extraként jelen vannak. A szoftveres, illetve szenzoros háttérrel működő eljárás- leegyszerűsítve - a motor megállítását, illetve újraindítását könnyíti meg, például a piros lámpával történő találkozás során. Az új gyártósor egy ehhez kapcsolódó rendszert állítana elő.

Egy ideig biztosnak tűnt, hogy a céges tendert a veszprémi üzem fogja elnyerni: a fejlesztőmérnökök már elkezdték tervezni az egyik egység átépítését, amely a projekt gyártási területe lett volna, ám a folyamatot leállították. Az anyacég végül azt a döntést hozta, hogy a gyártósort nem itt, hanem a belgiumi Mechelenben lévő üzemben hozza létre.

Az ügyben kerestük a vállalat sajtóosztályát, amelytől a következő választ kaptuk: "A Continental hazai menedzsmentje folyamatosan dolgozik azon, hogy új projektek kerüljenek Magyarországra. Az információval kapcsolatban nincs közölni valónk."

Mi történt?

Forrásunk szerint a veszprémi üzemegység jelentős létszámhiánnyal küzd és a sok megrendelés miatt terhelhetősége határait feszegeti. Mostanában előfordult, hogy elmaradtak a meghatározott gyártási darabszámokkal.

Az egységnél - akárcsak az egész magyar járműiparban - igen nagy a fluktuáció, amely bizonytalanságot okoz a termelés minőségében és bizonytalanná teszi a kiszállítás pontosságát is. Például az emberek állandó cserélődésének következménye, hogy drágább a betanítás, amely után még hónapokba telik, amíg az új dolgozó megszerzi azt az ismeretanyagot - például helyismeretet, folyamatismeretet - melynek birtokában már minőségi munkát tud végezni.

A cégvezetés nem volt bérérzékeny, mert a gyártásbiztonságot, a kiszállításbiztonságot fontosabb tényezőnek ítélte - ezért inkább Belgium mellett döntött. (Összehasonlításképpen: az óránkénti bruttó munkaerő-költségek Magyarországon 8,3 eurót, míg Belgiumban 39,2 eurót tettek ki az Eurostat 2016-os adatai szerint.)

Arról nincs információnk, hogy a cég a beígért körülbelül 200 munkahely létrehozásának fejében kapott-e állami támogatást, úgy tudjuk viszont, hogy valamilyen formában meg akarja teremteni ezeket az új állásokat Magyarországon.

A veszprémi egységében ugyanakkor automatizálást is kezdeményeztek bizonyos szenzorokhoz kötődő munkafolyamatoknál.
Másutt viszont bővítenek
A Continental Automotive Hungary Kft. igen jelentős beruházónak számít hazánkban - az elmúlt években több tízmilliárd forint értékben telepített új projekteket magyarországi üzemeibe. A vállalathoz tartozó ContiTech ipari beszállító legutóbb január 23-án jelentette be, hogy 6 milliárd forintot ruház be a nyíregyházi gyáregységbe, ezzel egyebek közt egy új kaucsuk-keverő gyártósort hoztak létre, amely a járművek fűtő- és hűtő tömlőrendszerének gyártását biztosítja.
A magyar kormány több mint 2 milliárd forinttal támogatta a beruházást, ezzel több mint 200 új munkahely létesült. Amennyiben az új berendezések elérték a teljes termelési kapacitásukat, akkor az elkövetkező két-három évben további 250-300 új munkahelyre lehet számítani - írta a társaság közleményében.

A közgazdászok vakarhatják a fejüket

Bár Magyarországon elterjedt nézet, hogy a nagy nemzetközi cégek kiváltképp az alacsony bérszínvonal miatt hozzák ide gyártóegységeiket, a valóság ennél árnyaltabb.

Nagyvállalati környezetben általános, hogy a leánycégek folyamatosan versenyeznek az új projektekért, az anyavállalat ilyenkor a különböző telephelyek "kompetenciáit" vizsgálja, illetve figyeli, hogy hol, milyen megtérülési rátákkal, haszonkulccsal tudnának bizonyos termékeket gyártani.

A tendereztetés során a bér fontos kérdés, de nem mindig meghatározó: gyakran a például a minőség, illetve a megfelelő munkaerő-ellátottság sokkal meghatározóbb lehet, mint az, hogy x százalékkal alacsonyabb a munkaerő ára.

A Continental egyébként hazánk mellett több kelet-európai országban - köztük Romániában is - működtet gyártóegységeket. A magyar leánycég 2016-os beszámolójából kiderül, hogy termékeit 32 országba exportálja - miközben az exportárbevétel legnagyobbrészt Németországból származik, második helyen pedig éppen Belgium, míg a harmadikon a szomszédos Franciaország áll. Ez alapján feltételezzük, hogy a célpiacok közelsége is szerepet játszhatott a beruházási döntésben.
A német gyökerű Continental konszern a világ ötödik legnagyobb autóipari-beszállítója az Automotive News 2017-es ranglistája szerint. Tevékenysége rendkívül széleskörű, egyebek között autógumik, fékrendszerek, autóbiztonsági berendezések, erőátviteli és alváz alkatrészek gyártását végzi.
A Continental Automotive Hungary Kft. 2016-ban mintegy 230 milliárd forintnyi árbevételt produkált, amely 4 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Adózott eredménye közel 6 milliárd forint volt, ami 8,3 százalékos növekedést tükröz. A társaság magyarországi telephelyein több mint 8000 alkalmazottat foglalkoztat.

Hogyan lesz ebből kiút?

A Continental helyzete persze korántsem egyedi, a Napi.hu tudomása szerint a vezető magyarországi autógyártók körében jelenleg óriási a tanácstalanság, hogy a kilátásba helyezett, több ezer munkahelyet ígérő beruházásaikat hogyan lesznek képesek emberekkel feltölteni.

Erre a kérdésre a gazdaságpolitikának sincsenek komolyan vehető válaszai jelenleg. Sőt, a diskurzus ehelyett inkább arról folyik, hogy a Tesla Motors vajon hazánkban valósítja-e majd meg tervezett gyárberuházását.

Nemrég a G7.hu írta meg, hogy miközben 2005 és 2010 között összesen 112,8 milliárd forint kormányzati támogatást adtak a kormányok a nagyvállalati szektornak, addig 2011 és 2016 között már 163,6 milliárd forint volt ez az érték. Összességében a kabinet 2010 és 2017 augusztusa között 228 milliárd forintnyi állami támogatást adott a nagyvállalati szektornak, miközben a cégeknél 31 741 új állás létesült. Egy újonnan létrejövő állásért tehát átlagosan 7,2 millió forintot fizettek.

Bár körülbelül 2014 második fele óta az ország egyre súlyosbodó munkaerőhiánnyal küzd, a kabinet rendületlenül duzzasztja a munkahely-teremtő beruházások támogatásait. S, miközben "futószalagon" gyártják a megoldásokat a 2000-es években, illetve a 2010-es évek kezdetén jellemző problémákra és elvárásokra, továbbra sem született olyan átfogó foglalkoztatási-, bér-, illetve oktatási stratégia, amely legalább kísérletet tenne a munkaerőhiány megoldására.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/inkabb_tobb_bert_fizet_de_nem_magyarorszago n_fejleszt_az_autoipari_multi.655654.html

--------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------

"kepezni meg nem tudnak a szetbaszott iskolarendszer miatt"
Meg nincs is értelme mert ha nem fizetik meg elhúz...

Ez az elhúzás dolog nem újkeletű. Az előző vezetés meg is mondta, hogy el lehet húzni... A 2010-es gengszterváltás óta pedig csak romlik a helyzet. Nade ha azért nem képzünk, mert 10-ből 7 elhúz, akkor elvesztjük azt a maradék 3-at is... Az a maradó 3 se lesz a legélesebb kés a fiókban...de legalább itt marad és termelne egy kis GDP-t, egy kis ellopható tőkét, de politikát ez nem érdekli, mert addigra megszedi magát aki a fazék közelében van, a többi meg nyalhat akárhogy azok csak bűnbaknak vannak ott, ha egyszer beütne a sz@r...de addig legalább jól élnek, magánrepülőznek, buliznak mintha nem lenne holnap...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonytalanságot, munkaerőhiánnyal, gyártóegységeket, gengszterváltás, exportárbevétel, gyárberuházását, létszámhiánnyal, foglalkoztatási, leegyszerűsítve, legnagyobbrészt, magánrepülőznek, terhelhetősége, haszonkulccsal, darabszámokkal, cserélődésének, beszámolójából, németországból, magyarországon, autóbiztonsági, magyarorszagon, kezdeményeztek, sajtóosztályát, automatizálást, beruházásaikat, magyarországra, létrehozásának, tanácstalanság, ismeretanyagot, iskolarendszer, kapacitásukat, magyarországi, közleményében, munkatársától, tendereztetés, nagyvállalati, kompetenciáit, autóipari multi, több száz, projekt tervezését, társaság biztonságosabbnak, termelést Nyugat-Európában, végtermék előállítást, projektben többféle, mérnöki munkától, társaság mintegy, gépsor mellett, magyar járműiparból, úgynevezett start-stop, motor megállítását, piros lámpával, ehhez kapcsolódó, ideig biztosnak, Kiss Gergely, Continental Automotive Hungary Kft, Automotive News, Tesla Motors,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  IGEN így  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagy és kis csodák  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép estét  Dóró Sándor: Embernek maradni  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Mindig lesz olyan  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Magyar költészet napja  A hagyma antibakteriális hatás...  Walter Chrysler mondta  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Szép estét  Sík Sándor - Ha jő a perc  Müller Péter tollából  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Isten hűségének mértéke  Esterházy Péterre emlékezünk  IGEN így  képre írva  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Vidámság  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Alvó kislány  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  képre írva  Márai Sándor tollából  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Szép estét  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szívek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Jázmin  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Spenót fasírttal  Anyámról való emlékek  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  39 ígéret  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmaga ellenére  Szeretem ujjad karcsuságait,  Csend  Alvó cica  különleges  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Pitypang szökőkút  40 felett  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
autóipari multi, több száz, projekt tervezését, társaság biztonságosabbnak, termelést Nyugat-Európában, végtermék előállítást, projektben többféle, mérnöki munkától, társaság mintegy, gépsor mellett, magyar járműiparból, úgynevezett start-stop, motor megállítását, piros lámpával, ehhez kapcsolódó, ideig biztosnak, céges tendert, veszprémi üzem, egyik egység, projekt gyártási, folyamatot leállították, anyacég végül, döntést hozta, belgiumi Mechelenben, ügyben kerestük, vállalat sajtóosztályát, következő választ, információval kapcsolatban, veszprémi üzemegység, meghatározott gyártási, egész magyar, termelés minőségében, kiszállítás pontosságát, emberek állandó, óránkénti bruttó, beígért körülbelül, veszprémi egységében, elmúlt években, vállalathoz tartozó, nyíregyházi gyáregységbe, járművek fűtő-, magyar kormány, teljes termelési, elkövetkező két-három, társaság közleményében, közgazdászok vakarhatják, nagy nemzetközi, alacsony bérszínvonal, valóság ennél, leánycégek folyamatosan, anyavállalat ilyenkor, különböző telephelyek, tendereztetés során, magyar leánycég, exportárbevétel legnagyobbrészt, szomszédos Franciaország, célpiacok közelsége, beruházási döntésben, német gyökerű, világ ötödik, előző évhez, társaság magyarországi, vezető magyarországi, kilátásba helyezett, diskurzus ehelyett, nagyvállalati szektornak, kabinet 2010, újonnan létrejövő, ország egyre, kabinet rendületlenül, munkahely-teremtő beruházások, 2000-es években, 2010-es évek, munkaerőhiány megoldására, szetbaszott iskolarendszer, elhúzás dolog, előző vezetés, 2010-es gengszterváltás, maradék 3-at, fazék közelében, bizonytalanságot, munkaerőhiánnyal, gyártóegységeket, gengszterváltás, exportárbevétel, gyárberuházását, létszámhiánnyal, foglalkoztatási, leegyszerűsítve, legnagyobbrészt, magánrepülőznek, terhelhetősége, haszonkulccsal, darabszámokkal, cserélődésének, beszámolójából, németországból, magyarországon, autóbiztonsági, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 3871
  • e Hónap: 7616
  • e Év: 161112
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.