Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újságírók, be a karámba!
  2018-02-04 10:04:52, vasárnap
 
  Újságírók, be a karámba!

PETHŐ TIBOR

2018. február 3., szombat 20:13




Sajtókamarával fenyegeti az újságíró-társadalmat egy, a választások után élesíteni kívánt tervezet. Bár kiötlői elvileg a külföldi médiatulajdonosok elleni érdekvédelemmel indokolják a szakmai szervezet felállítását, egyrészt mára a magyar média jó része hazai kézbe került, másrészt nem tűnik teljesen légből kapottnak az a félelem, hogy az önkényes szabályozás az egyes médiumok megregulázására is lehetőséget kínálhat. Az elképzelés nem előzmény nélküli, hiszen régen is létezett sajtókamara. Kérdés, hogyan és mennyire szolgál jó példaként.



A szalámitaktika jegyében született új (természetesen a győztesen megvívott választások utánra elspájzolt), egyébként meglehetősen képlékeny tervezettel a Népszava jóvoltából ismerkedhettünk meg. A kiszivárgott információk szerint a kormány 2019-ig egy karámba terelné az újságíró-társadalmat. Az eddig megismert részletek szerint ,,országos médium" (a fogalom e tekintetben egyelőre meglehetősen homályos) csak az az újság, rádió, televízió lehetne, amelynek minden munkatársa, de kiadóhivatala, sőt maga a cég is tagja a ,,sajtókamarának".




Az olvasónak elsősorban persze a névazonosság miatt feltételes reflexként eszébe juthat az Országos Magyar Sajtókamara, a kis híján nyolcvan éve az Imrédy-kormány rendeletére életre hívott, majd 1939 nyarán megalakult hajdani, rossz emlékű névrokon. Az államhatalom célja akkor is a már korlátozott sajtószabadság további megnyirbálása volt. A kamara megteremtésével párhuzamosan számtalan napilapot, időszaki újságot számoltak fel, leglátványosabban pedig 1939 őszén pénzügyi-adóügyi intézkedések bevetésével szétverték a liberális és befolyásos Est konszernt. (Az alapító tulajdonos Miklós Andor özvegyének, Gombaszögi Frida színésznőnek havi háromezer pengő járadék és néhány papírgyári részvény fejében át kellett engednie az államnak a sajtóbirodalmat. A legidősebb magyar napilapot, a Pesti Naplót megszüntették, a Magyarországból és a Pestre átnevezett Az Estből pedig kormányt támogató újságokat fabrikáltak.)



Hogy a korabeli szituáció, az atmoszféra mennyire idézi napjainkat, azt könnyűszerrel megítélhetjük Apponyi Györgynek, a Polgári Szabadságpárt képviselőjének a kamaráról zajló parlamenti vitában egykor elhangzott szavaiból: ,,Az újságírók másoknál kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnek, mert elvesztik szerzett jogukat. Egy idő óta mindenért a sajtót teszik felelőssé. Legutóbb egy külföldi lapban magyar forrás alapján azt a hírt olvastam, hogy a baloldali sajtó pánikhangulatot teremtett."

A helyzet persze, a szándékot illetően, ma részben más. 1939-ben a kamara arra kellett elsősorban, hogy a zsidótörvények nyomán zsidónak bélyegezetteket kiszorítsák a pályáról, hat százalékban szabva meg arányukat. A felvételi ismérveket ehhez képest - mintha maguk is szégyellnék a mögöttes indítékot - rendkívül szemérmesen fogalmazták meg: ,,A sajtókamarába felvehető minden magyar állampolgár, aki 21. életévét betöltötte, aki legalább középiskolai érettségi vizsgát tett vagy ezzel egyenértékű képesítést szerzett, aki a felvétel évére járó tagsági díj negyedének megfelelő összeget a felvétel kérésekor befizeti, akivel szemben kizáró ok nem áll fenn."

Nem csak a zsidókat hagyták ki egyébként a csúcsszervből. Ahogy a Népszava 1939. július 17-én panaszolta: ,,A tagfölvételeknél, tehát ott, ahol - ha a sajtó szempontjait és érdekeit veszik csak figyelembe - a rátermettségnek, az elhivatottságnak, a tehetségnek kellene a döntő és egyedüli szempontnak lennie, mindent inkább néztek, mint a felvételre jelentkezett hírlapírók és írók tehetségét. [...] Igen sok kitűnő újságírót azon a címen rekesztettek ki a kamarai tagok sorából, és tették lehetetlenné számukra mesterségük folytatását, hogy sajtópörökből kifolyóan bizonyos időn belül el voltak ítélve."


Egy országos, privilégiumokkal rendelkező sajtókamara természetéből adódóan zár ki arra érdemeseket a tagok sorából. A felvételi szabályokat ugyanis képtelenség lenne pontosan megfogalmazni, hiszen minden újságíró ,,külön történet" eltérő érdemekkel, változó tapasztalattal, végzettséggel és íráskészséggel. Aki 1939-ben nem került be, az nem dolgozhatott főállású újságíróként. A kívül rekedőket most látszólag enyhébb módszerrel lehetetlenítenék el. Papíron maradhatnának hivatásos újságírók, ám jelenlétük az egész szerkesztőséget megakadályozná abban, hogy a kamarához csatlakozzon. (A kamarába belépni szándékozó médiumok számára feltétel lenne, hogy valamennyi alkalmazottjuk tag legyen.)

Hogy milyen feltételek szerint bírálnák el a jelentkezőket? Állítólag a végzettség, illetve a tapasztalat számítana. A kettő azonban ellentmond egymásnak, ezért önkényesen (jó- és rosszhiszemű megoldásokat eredményezve) is alkalmazható. Taggá válhat-e például ,,szakmai tapasztalat" címén annak a kormányszolgálatban álló internetes portálnak a főszerkesztője, aki nem rendelkezik diplomával? Ki lehet-e rekeszteni egy ellenzéki lapnál dolgozó, tehetséges (nota bene, diplomás), ám kenyerét csupán egy éve újságíróként megkereső kollégát?

Az ötlet apostolának számító Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságíró-szövetség elnöke érdekesen reagált a leendő kamarát érintő bírálatokra. Közlésének egyik fontos eleme az volt, hogy a kérdés ,,most nem aktuális". Hogy a ,,most" alatt mit értett, az nem egészen világos, hiszen azt is elmondta, hogy ugyanakkor (másik fontos elem) ,,foglalkoznak az üggyel".

Az esetleges csúcsszerv (amelynek kebelén belül lenni nyilván számtalan előnnyel, anyagi könnyebbséggel járna) életre hívását csak az újságíró-társadalom egységes szolidaritása akadályozhatná meg. Ennek azonban, csak a közelebbi történelmi példákat alapul véve, valószínűleg nincs különösebb realitása. 1939-ben a zsidó munkatársak kirekesztését nagyobb tiltakozások nélkül (olykor egyéni kompromisszumok megkötésével) simán végre lehetett hajtani. Ne felejtsük el azt sem, hogy 1944-ben éppen a sajtókamara feje, Kolosváry-Borcsa Mihály nyírta ki kormánybiztosi minőségében a németellenes újságokat a szélsőjobboldali kollégák lelkendezése közben. Egy évvel később, egészen más politikai helyzetben, szintén újságírók közreműködésével szorították másodrendű szerepbe a polgári és egyházi orgánumokat. 1949-ben a magyar sajtó bolsevik gleichschaltolásában (erőszakos egyformává tétel) megint csak alaposan közreműködtek a (kommunista) zsurnaliszták, akik ettől kezdve hivatalos ellenőrként figyelték pártonkívüli kollégáik esetleg gyanúra okot adó tevékenységét. Már azokét persze, akik a pályán maradhattak, hiszen számos tollforgatót szorítottak ki akkoriban a sajtó világából. 1956 után szintén újságírókból álló igazolóbizottságok tessékelték ki a szerkesztőségekből a ,,kompromittálódott" újságírókat.

Változott-e valami a rendszerváltozás óta? A mélyben biztosan nem. 2004-ben a Népszabadság látványosan nem vállalt szolidaritást (ellentétben a többi napilappal) a megszűnés szélére sodródott balliberális Magyar Hírlappal. Amikor pedig a Népszabadságot számolta fel a hatalom, a kormánysajtó egy része kezdett lelkes ünneplésbe. A helyzet 2010 óta folyamatosan romlik (egyre inkább az ,,élni kell" szavát, a félelem parancsát követve) a szolidaritás reményét illetően. Hogy ,,karámba terelés" esetén közös tiltakozást és fellépést elvárni illúzió, azt nyilván pontosan tudják a terelők. Hiszen ők is újságírók.


https://mno.hu/hetvegimagazin/ujsagirok-be-a-karamba-2444557?utm_source=hirlevel_ MN_altalanos&utm_medium=email
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tagfölvételeknél, elhivatottságnak, közreműködésével, szélsőjobboldali, rendszerváltozás, lehetetlenítenék, privilégiumokkal, kompromisszumok, érdekvédelemmel, megregulázására, ismerkedhettünk, bélyegezetteket, szerkesztőséget, pánikhangulatot, magyarországból, megteremtésével, rátermettségnek, sajtóbirodalmat, hetvegimagazin, könnyebbséggel, főszerkesztője, alkalmazottjuk, sajtókamarával, zsidótörvények, kormánybiztosi, kedvezőtlenebb, tapasztalattal, sajtókamarának, íráskészséggel, sajtószabadság, megakadályozná, akadályozhatná, képviselőjének, szalámitaktika, népszabadságot, megítélhetjük, választások után, külföldi médiatulajdonosok, szakmai szervezet, magyar média, önkényes szabályozás, egyes médiumok, szalámitaktika jegyében, győztesen megvívott, kiszivárgott információk, kormány 2019-ig, karámba terelné, eddig megismert, olvasónak elsősorban, névazonosság miatt, államhatalom célja, kamara megteremtésével, PETHŐ TIBOR, Országos Magyar Sajtókamara, Miklós Andor, Gombaszögi Frida, Pesti Naplót, Apponyi Györgynek, Polgári Szabadságpárt, Szöllősi György, Nemzeti Sport, Magyar Sportújságíró-szövetség, Kolosváry-Borcsa Mihály, Magyar Hírlappal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Március 26  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Alvó baby  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Most - segíts meg Mária ,  Benedek Elek - Virágvasárnap  A nagyhét eseményei  Alvó baby  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Galaktikus kapcsolat  Szép estét  Boldogság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét  Esti kép  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Az út  Szép estét kedves látogatóimna...  Nárcisz  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Nagy Feró megmondta?  képre írva  Facebookon kaptam  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Alvó baby  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Benedek Elek - Virágvasárnap  Boldogság  Sonka vásár  Esti kép  Facebookon kaptam  Szeretettel !  A Víz Világnapja.  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Sonka vásár  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A Víz Világnapja.  Maci az északi fény alatt  képre írva  képre írva  Esti kép  Varázskönyv  Jó éjszakát  képre írva  Paul David Tripp Március 26  Fülpontok  Facebookon kaptam  képre írva  Sonka vásár  J. Donald Walters  Várnai Zseni - Éveim  Leereszkedés és olvadás  Az út  Facebookon kaptam  Isten . . .  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Öröknek hinni . . .  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Virágos mező  Könyvek  A Víz Világnapja.  Áldott, békés, szép Virágvasár...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Alvó kutya  A jó lelkek  Nárciszok  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
választások után, külföldi médiatulajdonosok, szakmai szervezet, magyar média, önkényes szabályozás, egyes médiumok, szalámitaktika jegyében, győztesen megvívott, kiszivárgott információk, kormány 2019-ig, karámba terelné, eddig megismert, olvasónak elsősorban, névazonosság miatt, államhatalom célja, kamara megteremtésével, alapító tulajdonos, legidősebb magyar, korabeli szituáció, atmoszféra mennyire, kamaráról zajló, újságírók másoknál, sajtót teszik, külföldi lapban, hírt olvastam, baloldali sajtó, helyzet persze, szándékot illetően, kamara arra, zsidótörvények nyomán, felvételi ismérveket, mögöttes indítékot, sajtókamarába felvehető, felvétel évére, felvétel kérésekor, zsidókat hagyták, sajtó szempontjait, tehetségnek kellene, felvételre jelentkezett, címen rekesztettek, kamarai tagok, tagok sorából, felvételi szabályokat, kívül rekedőket, egész szerkesztőséget, kamarához csatlakozzon, kamarába belépni, tapasztalat számítana, kettő azonban, ellenzéki lapnál, ötlet apostolának, leendő kamarát, kérdés &#8222, esetleges csúcsszerv, közelebbi történelmi, zsidó munkatársak, sajtókamara feje, németellenes újságokat, szélsőjobboldali kollégák, évvel később, magyar sajtó, pályán maradhattak, sajtó világából, mélyben biztosan, többi napilappal, megszűnés szélére, része kezdett, helyzet 2010, félelem parancsát, szolidaritás reményét, tagfölvételeknél, elhivatottságnak, közreműködésével, szélsőjobboldali, rendszerváltozás, lehetetlenítenék, privilégiumokkal, kompromisszumok, érdekvédelemmel, megregulázására, ismerkedhettünk, bélyegezetteket, szerkesztőséget, pánikhangulatot, magyarországból, megteremtésével, rátermettségnek, sajtóbirodalmat, hetvegimagazin, könnyebbséggel, főszerkesztője, alkalmazottjuk, sajtókamarával, zsidótörvények, kormánybiztosi, kedvezőtlenebb, tapasztalattal, sajtókamarának, íráskészséggel, sajtószabadság, megakadályozná, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 602
  • e Hét: 2260
  • e Hónap: 19053
  • e Év: 151970
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.