Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 33. vasárnap 11.15
  2020-11-15 13:49:59, vasárnap
 
   
  OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
A derék asszony mindent beszerez ügyes kézzel.
Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje egész szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig javára van, sohasem kárára, életének minden napján. Előteremti a gyapjút és a kendert, és mindent beszerez ügyes kézzel. Kinyújtja karját a guzsaly után, és kezével megfogja az orsót. Kiterjeszti kezét az elnyomott fölé, a szűkölködőnek meg karját nyújtja. Csalfa dolog a báj, a szépség mulandó, de az istenfélő asszony dicséretet érdemel. Magasztaljátok keze munkájáért, és a városkapuknál dicsérjétek tetteit.
Ez az Isten igéje. Péld 31,10-13.19-20.30-31

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a tesszaloniki hívekhez írt első leveléből
Ne lepjen meg titeket az a nap, mint a tolvaj!
Testvéreim!
Ami az Úr eljövetelének idejét és óráját illeti, arról nem szükséges írnom. Hiszen jól tudjátok ti is, hogy az Úr napja úgy érkezik el, mint éjjel a tolvaj. Amikor azt mondogatják: ,,Béke és biztonság", akkor éri őket hirtelen a pusztulás, akárcsak a várandós asszonyt a fájdalom. És nem lesz menekvés számukra!
De ti, testvérek, nem jártok sötétségben, hogy az a nap tolvaj módjára meglephetne titeket. Hiszen mindnyájan a világosság és a nappal fiai vagytok. Nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé. Ne aludjunk hát, mint a többiek, hanem legyünk éberek és józanok!
Ez az Isten igéje. 1Tessz 5,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Aki öt talentumot kapott, menten elkezdett vele kereskedni, és másik ötöt nyert rajta. Ugyanígy az is, aki kettőt kapott: másik kettőt szerzett. Az pedig, aki csak egyet kapott, elment, ásott egy gödröt, és elrejtette a földbe urának ezüstjét.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött az, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!" Jött az is, aki két talentumot kapott, és így szólt: ,,Uram, két talentumot adtál nekem, nézd, másik kettőt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Végül jött az is, aki csak egy talentumot kapott. Így szólt: ,,Uram! Tudtam, hogy kemény ember vagy, ott is aratsz, ahová nem vetettél, és onnan is szüretelsz, ahová nem ültettél. Félelmemben elmentem hát és elástam a földbe a talentumodat. Nézd, ami a tied, visszaadom neked!" Válaszul az úr ezt mondta neki: ,,Te gonosz és lusta szolga! Ha tudtad, hogy aratok ott is, ahová nem vetettem, és szüretelek onnan is, ahová nem ültettem, ezüstjeimet a pénzváltóknak kellett volna adnod, hogy ha megjövök, kamatostul kapjam vissza! Vegyétek csak el tőle a talentumot és adjátok oda annak, akinek tíz talentuma van! Mert akinek van, annak még adnak, hogy bővelkedjék; és akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van! Ezt a hasznavehetetlen szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre! Ott sírás lesz és fogcsikorgatás!"
Vagy rövidebb forma:
EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Mivel a kevésben hű voltál, menj be Urad örömébe!
Abban az időben Jézus a következő példabeszédet mondta tanítványainak: Egy ember egyszer idegenbe készült, ezért összehívta szolgáit és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.
Hosszú idő elteltével megjött a szolgák ura, és számadást tartott velük. Jött, aki öt talentumot kapott: hozott másik ötöt is, és így szólt: ,,Uram, öt talentumot adtál nekem, nézd, másik ötöt nyertem rajta." Az úr így válaszolt: ,,Jól van, te derék és hűséges szolga! A kevésben hű voltál, sokat bízok rád: Menj be urad örömébe!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 25,14-30 rövidebb: Mt 25,14-15.19-21
...... ........... .....Imádság
Mindenható Istenünk! Te megbízol bennünk és arra kérsz minket, hogy talentumainkat helyesen használjuk fel. Segíts, hogy felelősségünk tudatában minden talentumunkkal, képességünkkel és adottságunkkal a te dicsőségedet szolgáljuk, és segítsük mások és magunk örök üdvösségét! Te nem kívánsz lehetetlent tőlünk, csupán azt, hogy munkatársaid legyünk, fedezzük fel magunkban talentumainkat és akaratod szerint éljünk azokkal. Adj nekünk bölcsességet, önzetlenséget és szelídséget, hogy a teremtett világot jobbá tegyük! Segíts minket, hogy minden adottságunkkal önmagunk és mások üdvösségét segítsük, s ezáltal dicsőséget szerezzünk neked.

Elmélkedés
Amit Istentől kapunk
A talentumokról szóló evangéliumi történetet jól ismerjük. Egy úr rábízza vagyonát a szolgákra, hogy kamatoztassák azt távollétében. Egyesek vállalják a kereskedés kockázatát és kétszer annyit tudnak visszafizetni az úr visszatérésekor. A harmadik szolga azonban, aki félelmében inkább elásta a pénzt, csak ugyanannyit tudott visszaadni. Az úr, aki tőle is azt várta, hogy kamatoztassa a rábízottat, haragjában megbüntette őt, a többiek pedig jutalomban részesültek.
Könnyen felismerjük, hogy Jézus példabeszéde valójában nem a pénzről szól, és nem arra vonatkozóan ad nekünk tanácsot, hogy jól nézzük meg, kire bízzuk pénzünk kezelését. A példabeszéd Jézus azon beszédeinek sorába illeszkedik, amelyek a végső időkről, az Emberfia eljöveteléről szólnak. Korábban Jézus arról tanított, hogy milyen jelei lesznek második eljövetelének, milyen megpróbáltatások várják tanítványait. Figyelmeztetett, hogy senki sem tudja előre az eljövetel időpontját. A hű és a hűtlen szolgáról, valamint a bölcs és az oktalan szüzekről szóló példázatok az állandó éberségre és a készenlétre hívták fel figyelmünket az elmúlt vasárnapokon. A talentumokról szóló mai beszéd az Úr visszatéréséről és az elszámolásról szól, amelyet az irgalmasság cselekedeteinek a részletezése követ, amelyről a jövő vasárnap, Krisztus Király ünnepén fogunk hallani.
Jézus mennybemenetele óta a Krisztust váró korban élünk. Olyan időben, amikor Krisztus dicsőséges második eljövetelét várjuk. Ez a várakozás jellemzi az Egyházat és minden hívőt. Erről a várakozásról soha nem szabad elfeledkeznünk, hiszen akkor a hűtlen szolgákhoz hasonlítanánk, akiket meglepetésként és felkészületlenül ér az úr érkezése. Várakozásunk nem tétlenséget jelent, hanem azt, hogy szem előtt tartva a ránk váró ítéletet, felelősséggel használjuk mindazt, amit Isten ránk bízott. Nem elegendő a hagyományok őrzése és az azokhoz való ragaszkodás, hanem fejlődnünk és növekednünk kell. A vallási életben, a lelki életben szüntelenül fejlődnünk kell. Az Úr eljövetelét próbatételek előzik meg, amelyek magát az Egyházat és annak tagjait is érintik. Az Egyház szüntelenül várja Krisztus jövetelét, amely a történelem bármelyik pillanatában bekövetkezhet, de előbb át kell mennie a próbatételeken. Az ítéletig együtt növekszik a konkoly a búzával, a rossz a jóval. A próbatételek közepette se veszítsük el reményünket! Krisztus eljövetele ítéletet jelent az emberek számára, tehát mindenkinek számot kell adnia hitéről. Őrizzük meg hitünket, hogy Krisztus eljövetelekor fel tudjuk azt mutatni!
Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mindannyian kaptunk jó képességeket, tulajdonságokat Istentől. Lehet, hogy nem vagyunk világhírű énekesek, nem vagyunk világbajnok sportolók, nem vagyunk sikeres sztárok, de mégis mindannyiunknak adott Isten valamilyen talentumot. A példabeszéd szerint a gazda elvárja, hogy szolgái kamatoztassák a rájuk bízott talentumokat. Ugyanígy Isten elvárja tőlünk, hogy használjuk és fejlesszük mindazokat a jó tulajdonságokat, szellemi képességeket vagy testi adottságokat, amelyekkel megáldott minket. Azt is elvárja tőlünk, hogy ne csak a magunk javára használjuk ezeket, hanem lehetőleg állítsuk embertársaink szolgálatába. Amit Istentől kapunk, azzal neki kell elszámolnunk.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: megpróbáltatások, felkészületlenül, hasznavehetetlen, tulajdonságokat, figyelmeztetett, elgondolkodnunk, mennybemenetele, mindannyiunknak, cselekedeteinek, visszatérésekor, visszatéréséről, magasztaljátok, tanítványainak, talentumainkat, meglepetésként, fogcsikorgatás, adottságunkkal, talentumunkkal, elfeledkeznünk, próbatételeken, képességünkkel, rátermettsége, bekövetkezhet, embertársaink, elszámolásról, hasonlítanánk, városkapuknál, példabeszédek, eljövetelének, pénzváltóknak, felelősséggel, eljövetelekor, visszafizetni, példabeszédet, kamatoztassák, önzetlenséget, derék asszony, gyöngyét messze, guzsaly után, elnyomott fölé, szépség mulandó, istenfélő asszony, városkapuknál dicsérjétek, tesszaloniki hívekhez, várandós asszonyt, nappal fiai, időben Jézus, következő példabeszédet, ember egyszer, másiknak kettőt, harmadiknak pedig, földbe urának, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Mindenható Istenünk, Amit Istentől, Korábban Jézus, Krisztus Király, Ugyanígy Isten, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak az évek mentek el . . .  777 offline: riport Fábri Korn...  Hittan imacsoport  Most a kedvem úgy kívánja . ...  Reménységünk az Úr, az Isten  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ezredvégi beszélgetések - Dobs...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nap halvány sugarát . . .  Ferenc pápa katekézise 01.13  A bölcs emberek mindenkit megb...  Mintha este menne le a nap  Varga József versei  Aranyosi Ervin: Szeressük jobb...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az istentisztelet  Facebookon kaptam  A leprás gyógyulása biztos, ho...  Baltasar Gracián - A Lélek Bá...  Tenisz Babos Tímea főtáblás az...  Kellemes délutánt kívánok  Hadd menjek, Istenem, mindig f...  Bényei József: Végrendelet  Hagyd a lelkednek meg, ezt a p...  Nő kalapban  Poser tube  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Varga József versei  Kellemes délutánt  Útravaló – 2021. január ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Találkozás a Reagan házaspárra...  Mátraszentistván  A vadregényes bércek mögül ....  Jó kívánságom !  Tél van  Facebookon kaptam  Png kutya  Hallod? Énekelnek.  Az érett személy elfogadja mag...  Egy aprócska hópihe Kíváncsi l...  A vadregényes bércek mögül ....  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa  Mága Zoltán Újévi koncertjei  Fekete István -Tél  Kellemes napot kívánok!  Pulykapénz  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  A tánc vége  Png nő  Facebookon kaptam  Tenisz Babos Tímea főtáblás az...  Kellemes teázást  A nap halvány sugarát . . .  A járványhelyzet kihozta  A járványhelyzet kihozta  Facebookon kaptam  777 offline: riport Fábri Korn...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok !.......  A fehér szarvas Dokumentum fi...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  2020 év sportolója gála műsor ...  Mátraszentistván  Havacska  Útravaló – 2021. január ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Png kutya  Otthoni gyógymódok savtúltengé...  Benedek Elek - Az erdő télen  Esti beszélgetés- Böjte Csaba ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mátraszentistváni séta  Png nő  Hű, de hideg ez a virág  A természet változásával  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Dvorák - Symphony No. 9  Egy aprócska hópihe Kíváncsi l... 
Bejegyzés Címkék
derék asszony, gyöngyét messze, guzsaly után, elnyomott fölé, szépség mulandó, istenfélő asszony, városkapuknál dicsérjétek, tesszaloniki hívekhez, várandós asszonyt, nappal fiai, időben Jézus, következő példabeszédet, ember egyszer, másiknak kettőt, harmadiknak pedig, földbe urának, talentumot kapott, pénzváltóknak kellett, hasznavehetetlen szolgát, külső sötétségre, evangélium igéi, teremtett világot, talentumokról szóló, kereskedés kockázatát, harmadik szolga, többiek pedig, pénzről szól, példabeszéd Jézus, végső időkről, eljövetel időpontját, hűtlen szolgáról, oktalan szüzekről, állandó éberségre, készenlétre hívták, elmúlt vasárnapokon, elszámolásról szól, irgalmasság cselekedeteinek, részletezése követ, jövő vasárnap, várakozás jellemzi, várakozásról soha, hűtlen szolgákhoz, ránk váró, hagyományok őrzése, azokhoz való, vallási életben, lelki életben, történelem bármelyik, ítéletig együtt, próbatételek közepette, emberek számára, példabeszéd szerint, gazda elvárja, rájuk bízott, magunk javára, megpróbáltatások, felkészületlenül, hasznavehetetlen, tulajdonságokat, figyelmeztetett, elgondolkodnunk, mennybemenetele, mindannyiunknak, cselekedeteinek, visszatérésekor, visszatéréséről, magasztaljátok, tanítványainak, talentumainkat, meglepetésként, fogcsikorgatás, adottságunkkal, talentumunkkal, elfeledkeznünk, próbatételeken, képességünkkel, rátermettsége, bekövetkezhet, embertársaink, elszámolásról, hasonlítanánk, városkapuknál, példabeszédek, eljövetelének, pénzváltóknak, felelősséggel, eljövetelekor, visszafizetni, példabeszédet, kamatoztassák, önzetlenséget, felelősségünk, ráhagyatkozik, , ,
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 12 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 238 db bejegyzés
Összes: 46959 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 42920
  • e Hónap: 97454
  • e Év: 97454
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.