Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2020. november 15
  2020-11-15 14:22:55, vasárnap
 
  A példázatban egy ember talentumokat adott szolgáinak, mielőtt elutazott. A talentumok ezüstpénzt jelentettek. Egy talentum 43-44 kilogramm ezüstpénzösszeg lehetett. Fontos megjegyzés, hogy mindegyik a képességéhez mérten kapott. Az is lényeges, hogy csupán egyetlen talentum is akkora összeg, hogy ezt is be lehetett volna fektetni, gyarapodjon. A példázat szerint, amikor a szolgák ura visszatért, számadásra szólította szolgáit.
Ez azt jelenti, hogy minden embernek egyszer meg kell majd jelennie Krisztus ítélőszéke előtt. Látjuk tehát, hogy a talentumokról szóló példabeszéd igazi tartalma nem az anyagiak, nem is a befektetés, hanem a krisztusi kegyelem. Ebből a kegyelemből mindenki személyre szólóan kap, és az elszámolás is ennek megfelelően történik. Érdekes fölfigyelni rá, hogy Jézus az Isten országáról egy befektetési hasonlatot használ, csakúgy, mint a kincsről és a gyöngyről szóló példabeszédben (Mt 13,44-46). Tudja, hogy a pénz, a vagyon és a befektetések milyen közel állnak hozzánk, és mennyire alkalmasak egy mélyebb igazság feltárására.
Egy angol pap barátom az egyházközség egyik oszlopos tagjának temetésekor a következőket mondta: A föld, ami a tied, 1×2 méter, 2,5 méter mélyen, és ennyi.
Akinek van egy kis pénze, azon gondolkodik, hogy el ne veszítse az értékét, hogy el ne koptassa az infláció. Töri a fejét, hogy megmaradjon az értéke, és ha lehet, a pénze pénzt teremjen. Így a pénznek olyan funkciója is van, ami kiemeli értékmérő rendeltetéséből, és önálló életre kelti. Eddig a kölcsönbe adott árucikkért, szerszámért a kölcsönadó felszámított némi használati díjat. A pénz meg arra való volt, hogy átjárhatóságot hozzon létre a csizma és az alma között. Egy kiló alma 500 valami csoda és egy pár csizma 40 ezer valami csoda, akkor a valami csodát elnevezzük mondjuk forintnak, és ettől a perctől az ár nemcsak az alma és a csizma közötti arányosság kifejezésére alkalmas, hanem meghatározható vele a tökmag és az alma, vagy a tökmag és a Suzuki autó értéke is. Attól a perctől fogva, amikor ez a tökmag és az autó közti arányosság elkezd önálló életet élni, a használatért szedett díj, a kamat lesz az értékmérő: vagyis a pénz elveszíti az összehasonlító funkcióját: ebből lesz a pénz a pénzért. A befektetés művelete önmagában tehát nem a munkát díjazza, hanem azt jutalmazza, akinek pénze van. Minél több van, annál jobban.
Innentől kezdve ez a történet keserű szájízt hagy az olvasókban, és nem is tudjuk, miért kerülhetett ilyen gyanús, a kizsákmányolást és az igazságtalanságot felmagasztaló példabeszéd az evangéliumba. Figyeljük meg, hogy a ,,gazda" milyen nagylelkű. Minden vagyonát a szolgái kezébe adja. A többi szolga elkezdi hasznosítani.
A gazda az Isten. A talentumokat hagyományosan az emberi képességeknek szokták nevezni, pedig nem azok. Talentum a gazda vagyona, az Isten gazdagságának része; elosztásának aránya a gazdának a szolgáiról, a hívőkről, az emberekről alkotott képét tükrözi. Az Isten gazdagsága nem a királyok gazdagságához mérhető: olyan szellemi, lelki jóról van szó, ami gyarapodni rendeltetett. Az ő gazdagsága az Isten országa. Isten ezt az országot az emberekkel való kapcsolatán keresztül építi. A keresztény Egyházhoz tartozó tagok - Jézus követői - lehetnek ennek az országnak építői. Ezért Isten rájuk bízza országát.
Mit tesznek vele? Mit teszünk vele? Formulák mögé rejtjük, megóvjuk, vagy tant csinálunk belőle? Körülbástyázzuk Isten országának titkát? A történet szerint éppen ez az elítélt magatartás. Isten országának titkát, ezt a gazdagságot meg kell mutatni az embereknek. Isten országa és szeretete ugyanis nem csökken, ha megosztjuk, hanem növekszik.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: körülbástyázzuk, kizsákmányolást, ezüstpénzösszeg, rendeltetéséből, összehasonlító, átjárhatóságot, példabeszédben, meghatározható, felmagasztaló, képességeknek, gazdagságához, hagyományosan, gazdagságának, talentumokról, rendeltetett, felszámított, evangéliumba, képességéhez, talentumokat, hasznosítani, befektetések, elosztásának, egyházközség, következőket, használatért, kifejezésére, példázatban, feltárására, gyarapodjon, kapcsolatán, példabeszéd, megmaradjon, fölfigyelni, jelentettek, gazdagságot, megfelelően, ember talentumokat, talentumok ezüstpénzt, talentum 43-44, képességéhez mérten, példázat szerint, talentumokról szóló, krisztusi kegyelem, kegyelemből mindenki, befektetési hasonlatot, gyöngyről szóló, befektetések milyen, mélyebb igazság, egyházközség egyik, következőket mondta, pénze pénzt, pénznek olyan, Ezért Isten, Körülbástyázzuk Isten, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csendes éjszakán  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Facebookon kaptam  Egyet értesz?  Alvó baby  A kávé  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Talpra vándor  Üdvözöllek az oldalamon  Rőzsehordó nő szobra  Törött csészék  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Por  Alvó cica  Március  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Ne engedd el kezem!  Nagy László - Szerelem emléke  Por  Rejtő Jenő versei  Az ünnepről  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Szép álmokat!  Az élet  Szép estét kedves látogatóimna...  Evan Esar tollából  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A gyász  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  Szent Pio atya!  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Keresd azt a valakit,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Alvó cica  Törött csészék  Facebookon kaptam  Nemzeti  Facebookon kaptam  Az élet  Március 15-re emlékve  Rőzsehordó nő szobra  Csörög a telefonom  Jóga férfiaknak  Nem kell ide békemenet  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Szabó Norbert – Szabadsá...  Mindig tud adni ,  Esti kép  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Intelem  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  William Shakespeare-től idéze...  Csörög a telefonom  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Magyarország ilyen hely.  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  A Mindenható Istenben bízva  Rőzsehordó nő szobra  Szép álmokat! 
Bejegyzés Címkék
ember talentumokat, talentumok ezüstpénzt, talentum 43-44, képességéhez mérten, példázat szerint, talentumokról szóló, krisztusi kegyelem, kegyelemből mindenki, befektetési hasonlatot, gyöngyről szóló, befektetések milyen, mélyebb igazság, egyházközség egyik, következőket mondta, pénze pénzt, pénznek olyan, kölcsönbe adott, kölcsönadó felszámított, alma között, kiló alma, valami csodát, csizma közötti, perctől fogva, autó közti, használatért szedett, kamat lesz, pénz elveszíti, összehasonlító funkcióját, befektetés művelete, munkát díjazza, történet keserű, igazságtalanságot felmagasztaló, szolgái kezébe, többi szolga, talentumokat hagyományosan, emberi képességeknek, gazda vagyona, emberekről alkotott, királyok gazdagságához, emberekkel való, keresztény Egyházhoz, országnak építői, történet szerint, elítélt magatartás, körülbástyázzuk, kizsákmányolást, ezüstpénzösszeg, rendeltetéséből, összehasonlító, átjárhatóságot, példabeszédben, meghatározható, felmagasztaló, képességeknek, gazdagságához, hagyományosan, gazdagságának, talentumokról, rendeltetett, felszámított, evangéliumba, képességéhez, talentumokat, hasznosítani, befektetések, elosztásának, egyházközség, következőket, használatért, kifejezésére, példázatban, feltárására, gyarapodjon, kapcsolatán, példabeszéd, megmaradjon, fölfigyelni, jelentettek, gazdagságot, megfelelően, befektetési, kegyelemből, gondolkodik, temetésekor, kerülhetett, szerszámért, gazdagsága, arányosság, ítélőszéke, funkcióját, magatartás, elszámolás, országának, olvasókban, befektetés, gyarapodni, embereknek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1306
  • e Hét: 4896
  • e Hónap: 25579
  • e Év: 228492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.