Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csöndes adventi imaiskola Pilinszky Jánossal 1.
  2020-11-28 16:41:00, szombat
 
  Magyar kurír NÉZŐPONT - 2018. december 1., szombat
Egy nagy csöndben telt október után, adventet várva a Pilinszky-publicisztikákat kezdtem lapozgatni. Az olvasás gondolatokra indított, az imáról. Fölfedeztem, hogy az 1981-es esztendő, a költő halálának éve felé haladva mind többször bukkan fel nemcsak a szövegekben, de a címekben is az imádság szó. Bár az írások mindegyikét sokszor olvastam már korábban, ez az ív most először ragyogott ki. Élethelyzeteink, kérdéseink, azt hiszem, mindig megkapják a válaszokat valamilyen formában - ha jól figyelünk, és ha bízunk.
Ezt olvasom egy helyen: ,,Amikor imádkozunk, visszatalálunk a bizalomba." Máshol pedig így fogalmaz a költő: ,,Az imádság az Istenben való bizalom helyreállításának az útja és eszköze." S ugyanitt, valamivel lejjebb: ,,Minden vágyunk, ami legmélyén nem az Istenre való tökéletes ráhagyatkozást tartalmazza, lényege szerint távolodást jelent az atyai háztól, és minden lépésünk, legyen bármi is az, mit az Istenre való ráhagyatkozás vágya vezérel, lényege szerint mindig közeledés."
Számomra az imádság: belépni Isten csöndjébe. A lélek szomjazik Isten után, vágyunk az ő házába. Pilinszky szerint ,,minden imádkozó ember az evangéliumi atyai ház ajtaján kopogtat". Itt, a földön a csöndben találjuk meg Istent, az az ő háza, Isten végtelen, nagy birodalma. ,,Csendesülj el az Úrban és várd őt" - biztat a zsoltáros. ,,A szív a földről áthelyezi szállását az imádság magaslatára, a földön hagyva »megoldhatatlan problémáit«, hogy egyedül a magaslat csendjére hallgasson - szólalnak meg ismét Pilinszky János mondatai. - A hallgató szív hallgatja a mindenség csendjét és azon is túl Isten »hallgatását«. De e néma párbeszéd, aminek nyelve szükségszerűen két hallgatás és meghallgatás párbeszéde: már nem párbeszéd többé, hanem imádság, imádkozás a neve."
A két hallgatás találkozása misztérium. Szavakkal aligha kifejezhető. Csönd találkozik a csönddel. És ebből a csöndből és hallgatásból meghallgatás lesz és szeretet. Itt, ebben a tartományban a szavaknak nincs többé értelmük. A csönd segít belépni Isten jelenlétébe. Annak jelenlétébe, akinek, bár mindenható, mégis a legfőbb, s talán az egyetlen hatalma, hogy csöndben szeret. Izajásnál, Hiszkija hálaénekében találjuk ezt a gyönyörű képet: ,,hátad mögé dobtad minden vétkemet". Háta mögé veti vétkeinket, és nem néz hátra többé. Így szeret minden embert az Atya, aki a csöndben várakozik ránk, ilyen alázattal, ilyen végtelenül. Ő, a rejtőzködő Isten, akit az imádság, az imádás csöndjében mégis szemlélhetünk. ,,Isten elrejtőzködött, Deus Absconditus, fátyollal van beborítva, amelyet egyedül a csönd tud résnyire ellebbenteni. A csönd homálya lehetővé teszi az embernek, hogy kitartóan nézze Istent" - mondja Robert Sarah bíboros. A csönd tehát az a hely, ahol olykor fellebben a fátyol, áttetszővé válik az az áthatolhatatlannak hitt fal, amely a földön élő ember elől eltakarja Isten arcának ragyogását. Sok időt adok Istennek az imádságban, hallgatom a csöndjét - ott vagyok, és ott maradok jelenlétében, hogy alakíthasson, formálhasson, szándéka szerint. Ha megtörtént a találkozás, akkor az imádkozó ember számára ez a hely, az ima és a csönd, Isten és a lélek találkozásának helye lesz az igazi valóság.
,,A hívő számára az ima jelenti a teljes valóságot. Rettenetes a súlya, de nem szabad félni tőle: Jézus az imában rakja ránk édes igáját" - szól újra Pilinszky. Legyen meg a te akaratod! És segíts elfogadni azt, add békédet, Uram! Ennyi elég. ,,Nem járok nagy dolgok után, erőmet meghaladó csodák után, hanem megnyugtattam és elcsöndesítettem lelkemet" (Zsolt 131). A békességre jutott lélek csöndje imádság, mutat rá Jeges Mirjam kármelita, s ő figyelmeztet arra is, hogy az ima nem választható el az élettől; a csöndes ima nem lehetséges, ha az ember életét ,,nem jelöli meg az egyszerűség és a csend íze". Mekkora szüksége van a léleknek a csöndre és az imára, a kegyelmi pillanatokra: a fátyolon túli világba vetett pillantásokra!
,,Csodálatos erőtere és szótlan csöndje van az imádságnak. Igen, imádkozni annyi, mint eljutni Isten csöndjébe - erősíti meg tapasztalásomat a szeretett költő -, abba a néma közegbe, amely ugyanakkor a tiszta beszéd Isten és ember, ember és minden ember között." Mert ,,az imádság nem megfutamodás Istenhez az emberek elől, hanem ellenkezőleg: egész lényünk közlését és mindenkinek maradéktalan megértését, meghallgatását jelenti abban a »csöndben«, amit Isten ajándékoz nekünk, amikor vele beszélünk." Az imádságban Isten elé visszük azokat, akiket szeretünk, odahelyezve elé szeretetünk tökéletlenségét, irgalmába és oltalmába ajánljuk őket. Valahogy úgy cselekszünk, ahogy a néma karthauzi szerzetesek: ,,Nálunk a ki nem mondott szavak imádsággá válnak. Ebben van a mi erőnk, és csak a csönd hatalmas eszközével tudunk bármi jót tenni. Istennel beszélünk azokról, akikhez nem szólunk."
Csöndes napok jönnek. Sötét hajnalok, roráték ideje. A várakozás hetei. Sötétben botorkálunk, de biztosan tudjuk, hogy megérkezünk a fénybe, és eljön, akit várunk. Meg akarom ragadni a megszentelt időt, bele szeretnék kapaszkodni a csöndbe, hallgatni Isten hallgatását. Segítse a csöndbe való belépést Pilinszky János imája: ,,Add, Istenem, hogy a világ kisimuljon és elcsendesedjen bennem és mindenkiben. Hogy az éjszaka csöndjében asztalodhoz ülhessek, ahhoz az asztalhoz, ami mellől senki se hiányozhat. Ahhoz az asztalhoz, hol a Nappal és a csillagokkal együtt a hétköznapok is kialszanak, s egyedül a te békéd világít. Igen, hogy helyet foglalhassak már most egy rövid időre annál az eljövendő asztalnál, amit egy öröklétre megígértél, s aminek egyedül a te békéd a lámpása, eledele és terítéke. (...) Add, hogy imámban ne kérjek semmit, de annál inkább hallhassalak és hallgassalak Téged." Ámen.

Borsodi Henrietta
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Címkék: elcsöndesítettem, publicisztikákat, tökéletlenségét, élethelyzeteink, tapasztalásomat, meghallgatását, találkozásának, elcsendesedjen, ráhagyatkozást, megoldhatatlan, elrejtőzködött, visszatalálunk, szükségszerűen, ráhagyatkozás, megnyugtattam, szemlélhetünk, pillantásokra, meghallgatás, foglalhassak, hálaénekében, maradéktalan, csillagokkal, ellebbenteni, pillanatokra, tartományban, hallgatásból, alakíthasson, jelenlétében, hallgassalak, ellenkezőleg, formálhasson, hallhassalak, figyelmeztet, megfutamodás, gondolatokra, magaslatára, nagy csöndben, olvasás gondolatokra, 1981-es esztendő, költő halálának, írások mindegyikét, válaszokat valamilyen, atyai háztól, lélek szomjazik, evangéliumi atyai, csöndben találjuk, földről áthelyezi, imádság magaslatára, földön hagyva, magaslat csendjére, hallgató szív, mindenség csendjét, Pilinszky Jánossal, Pilinszky János, Deus Absconditus, Robert Sarah, Jeges Mirjam, Borsodi Henrietta,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Óraállítás  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Itt most virá...  Szép estét  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Sok ember olyan,  Nem azt látja  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam Krisztinától  Maci az északi fény alatt  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Szép estét  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam  Apu  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Apu  Esti kép  Kövesd a vezetőt  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sok ember olyan,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Rács mögé  képre írva  Nem jár  Jó éjszakát  A nagyhét eseményei  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Esti Ima !  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem azt látja  Aki belekortyol  Alvó kutyák  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Esti kép  Heltai Jenő: Március  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Alvó cica  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ne hagyd  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti Ima !  Alvó baby  Rács mögé  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Heltai Jenő: Március  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét 
Bejegyzés Címkék
nagy csöndben, olvasás gondolatokra, 1981-es esztendő, költő halálának, írások mindegyikét, válaszokat valamilyen, atyai háztól, lélek szomjazik, evangéliumi atyai, csöndben találjuk, földről áthelyezi, imádság magaslatára, földön hagyva, magaslat csendjére, hallgató szív, mindenség csendjét, szavaknak nincs, csönd segít, egyetlen hatalma, gyönyörű képet, csöndben várakozik, rejtőzködő Isten, imádás csöndjében, csönd homálya, csönd tehát, csöndjét &#8211, imádkozó ember, lélek találkozásának, igazi valóság, hívő számára, teljes valóságot, imában rakja, békességre jutott, ember életét, csend íze&#8221, kegyelmi pillanatokra, fátyolon túli, szeretett költő, néma közegbe, tiszta beszéd, emberek elől, imádságban Isten, néma karthauzi, csönd hatalmas, várakozás hetei, megszentelt időt, csöndbe való, világ kisimuljon, éjszaka csöndjében, csillagokkal együtt, rövid időre, eljövendő asztalnál, öröklétre megígértél, elcsöndesítettem, publicisztikákat, tökéletlenségét, élethelyzeteink, tapasztalásomat, meghallgatását, találkozásának, elcsendesedjen, ráhagyatkozást, megoldhatatlan, elrejtőzködött, visszatalálunk, szükségszerűen, ráhagyatkozás, megnyugtattam, szemlélhetünk, pillantásokra, meghallgatás, foglalhassak, hálaénekében, maradéktalan, csillagokkal, ellebbenteni, pillanatokra, tartományban, hallgatásból, alakíthasson, jelenlétében, hallgassalak, ellenkezőleg, formálhasson, hallhassalak, figyelmeztet, megfutamodás, gondolatokra, magaslatára, cselekszünk, absconditus, hallgatását, megérkezünk, egyszerűség, hétköznapok, botorkálunk, megszentelt, szerzetesek, kifejezhető, mindenkinek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1378
  • e Hét: 7069
  • e Hónap: 27752
  • e Év: 230665
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.