Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Feljelentettük az Erzsébet-utalványokat forgalmazó céget, m
  2018-05-03 20:59:07, csütörtök
 
 
2018-05-03

Írta ErdélyiK

Feljelentettük az Erzsébet-utalványokat forgalmazó céget, mert a jogerős ítélet ellenére sem adta ki a reklámköltéseit






2013 óta próbáljuk kinyomozni, hogy mennyiért reklámozzák az Erzsébet-utalványokat. 2014-ben még elvesztettük az elsőfokon megnyert perünket egy, az adatkérésünkre szabott törvénymódosítás miatt, de azóta előbb az Alkotmánybíróság, majd azt követve a rendes bíróságok gyakorlata is a közpénzekre és a közvagyonra vonatkozó adatok szélesebb nyilvánossága irányába változott. Így 2017-ben újra nekiveselkedtünk az ügynek, és idén februárban végre jogerősen megnyertük a pert. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. azonban a jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki az adatokat, ezért büntetőfeljelentést tettünk.


Adj SZJA 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

kormanypropaganda_2018_800



2013 óta szeretnénk megtudni, hogy mennyiért reklámozzák az Erzsébet-utalványokat. 2013 tavaszán elsőfokon megnyertük az utalványokat kibocsátó és forgalmazó, állami tulajdonban álló cég elleni adatpert, de néhány nappal később az Országgyűléshez kormánypárti törvényjavaslat érkezett, aminek elfogadása után a pert 2014-ben másodfokon elvesztettünk.

Előzmény

Az Erzsébet-utalvány reklámköltségei: így született meg a Lex Átlátszó 2.

A kérdés az ügyben végig az volt, hogy az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) köteles-e egyáltalán közérdekű adatigényléseket megválaszolni, azaz az Infotörvény hatálya alá tartozik-e. 2013-ig a rá vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvény még tartalmazott egy olyan rendelkezést, amely egyértelművé tette, hogy az EUF a program működtetéséért felelős Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által alapított, annak 100%-os tulajdonában álló cégként maga is közfeladatot lát el akkor, amikor az alapítvány közfeladatainak ellátásában közreműködik. Ez azért volt fontos, mert az Infotörvény alapján a közfeladatot ellátó szervek kezelésében lévő adatok minősülnek közérdekű adatoknak.

A 2013-ban elfogadott törvénymódosítás viszont ezt a rendelkezést úgy módosította az Erzsébet programról szóló törvényben, hogy az EUF-nak - és a program más közreműködőinek - a tevékenysége, ahogy a módosítás indokolása ki is mondta, immár ,,nem keletkeztet közfeladat-ellátási kötelezettséget". Ugyan ez a módosítás feltehetőleg nem erősítette a kormány érveit az utalványrendszert is érintő, végül a jogsértés megállapításával zárult kötelezettségszegési eljárásban, de arra akkor tökéletesen alkalmas volt, hogy az adatpert másodfokon a cég megfordítsa, így a jogerős ítélet alapján nem ismerhettük meg a reklámszerződések adatait.

Azóta sem hagyott viszont minket nyugodni a kérdés, hogy vajon mi lehetett az utalványforgalmazó szerződéseiben, amit törvénymódosítással kellett eltitkolni. Közben ráadásul - alapvetően az Alaptörvény közpénzügyi rendelkezéseinek köszönhetően - megfordult a szél a jogalkalmazásban.

Az Alaptörvény 39. cikk (2) bekezdésének a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekűségét kimondó szabályát alkalmazva az Alkotmánybíróság ugyanis előbb a 3026/2015. (II. 9.) AB határozatban (a Margit-híd felújításával kapcsolatos indexes adatperben az alkotmányjogi panaszt elutasítva) kimondta, hogy márpedig a közpénz felhasználásával kapcsolatos adatok kiadásáért közfeladatot el nem látó szervek is perelhetőek.

Majd jött a kifejezetten a ,,közpénzjelleg elvesztését" tagadó, azaz a közfeladatot ellátó szervek által alapított gazdasági társaságok és alapítványok költéseinek átláthatóságát kimondó 8/2016. (IV. 6.) AB határozat a jegybanktörvény módosításával kapcsolatos elnöki vétó után.

Ezek a döntések más, ezekkel összhangban álló alkotmánybírósági határozatokkal együtt mára egyértelművé tették a bírósági gyakorlatban is, hogy a közfeladatnak és az Infotörvény hatályának nem alkotmányos az a szűkítő értelmezése, amit a 2014-es jogerős ítéletünk még tükrözött.

Az EUF, mint ezt közben ismételt adatigénylésekkel teszteltük, ennek ellenére továbbra is azt gondolta, hogy az Infotörvény szerint a cég nem kötelezhető közérdekű adatok közlésére. Végül érzékelve, hogy más adatigénylőkhöz, így például a Transparency International-hez és a Magyar Narancshoz, illetve a Magyar Nemzethez hasonlóan nem megyünk semmire per nélkül még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság segítségével sem, újra bepereltük egy 2017 júniusában benyújtott közadatigénylés elutasítása miatt az EUF-ot. Ekkor éppen azért nem adták ki a 2010 eleje és 2016 vége között kötött reklámszerződések listáját, mert “az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., illetve az általa kezelt adatok nem tartoznak az Infotv. hatálya alá".

Az elsőfokú tárgyalás 2017. november 16-án volt, ott megnyertük a pert. A Fővárosi Törvényszék az általunk kért szerződéslista kiadására kötelezte az EUF-ot. A bíróság helyt adott keresetünknek, és kimondta, hogy az EUF-ot, illetve jogelődjét, a Nemzeti Üdülési Szolgáltató Kft.-t (NÜSZ) a közpénzből működő, közfeladatot ellátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) alapította. A törvényszék szerint ezért az EUF-tól általunk kért adatok egyértelműen közérdekűek, és kötelezte a céget, hogy adja ki őket.

Az EUF azonban az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Ebben többek között egy MNB-alapítványos érveléssel próbálkoztak: Igaz, hogy az MNÜA hozta létre a céget, de az szerintük önálló jogi személy, és önálló vagyonnal rendelkezik.

A másodfokú tárgyalás idén február 9-én volt, ott a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú döntést, és szintén az adatok kiadására kötelezte az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-t.

Az ítélőtábla az elsőfokon eljáró bírósághoz hasonlóan szintén megállapította, hogy az MNÜA közfeladatot lát el, és közpénzt kezel. Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy az MNÜA által létrehozott EUF is közfeladatot végez az Erzsébet-utalványok forgalmazásával, az általunk kért összesítés pedig ehhez a tevékenységhez kapcsolódik, tehát közérdekű adat. Ezért az ítélőtábla is a reklámszerződések listájának kiadására kötelezte a céget.





A másodfokú ítéletet március közepén kaptuk meg írásban, a törvény szerint az ítélet alperes általi kézhezvételétől számítva 15 napon belül meg kellett volna kapnunk a kért adatokat. A cég azonban a jogerős ítélet ellenére sem küldte meg részünkre a kért adatokat. Ugyanúgy jártunk tehát eddig, mint tavaly a szűkebb adatkör tekintetében - a Habony Árpád tulajdonában lévő cégekkel kötött szerződések adataira - szintén jogerősen pert nyerő, de adatot ennek ellenére nem kapó Transparency International.

Ugyanúgy is folytatjuk az ügyet: visszaélés közérdekű adattal bűncselekmény miatt az ügyben feljelentést tettünk. Hiszen sok galádságot lehet adatkérési ügyekben büntetlenül megtenni, de az adatok meghamisítása és az adatkezeléssel kapcsolatos hazudozás mellett a jogerős ítélet nemteljesítése az a harmadik eset, amivel az adatkezelő munkatársai és vezetői már bűncselekményt követnek el.

Erdélyi Katalin - Sepsi Tibor



https://blog.atlatszo.hu/2018/05/feljelentettuk-az-erzsebet-utalvanyokat-forgalma zo-ceget-mert-a-jogeros-itelet-ellenere-sem-adta-ki-a-reklamkolteseit/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: jogalkalmazásban, adatigényléseket, felhasználásával, megállapításával, alkotmánybíróság, törvénymódosítás, nekiveselkedtünk, rendelkezéseinek, adatigénylőkhöz, reklámköltségei, forgalmazásával, kötelezettséget, országgyűléshez, törvényjavaslat, kézhezvételétől, közadatigénylés, közreműködőinek, jegybanktörvény, reklamkolteseit, reklámköltéseit, közfeladatainak, bűncselekményt, szerződéslista, nemteljesítése, feljelentettuk, átláthatóságát, adatkezeléssel, közérdekűségét, szerződéseiben, működtetéséért, megállapította, határozatokkal, adatkérésünkre, tevékenységhez, feljelentettük, bűncselekmény, jogerős ítélet, elsőfokon megnyert, adatkérésünkre szabott, rendes bíróságok, közvagyonra vonatkozó, jogerős bírósági, utalványokat kibocsátó, pert 2014-ben, ügyben végig, olyan rendelkezést, program működtetéséért, alapítvány közfeladatainak, közfeladatot ellátó, 2013-ban elfogadott, módosítás indokolása, módosítás feltehetőleg, Írta ErdélyiK, Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, Transparency International-hez, Magyar Narancshoz, Magyar Nemzethez, Nemzeti Adatvédelmi, Információszabadság Hatóság, Fővárosi Törvényszék, Nemzeti Üdülési Szolgáltató Kft, Fővárosi Ítélőtábla, Habony Árpád, Transparency International, Erdélyi Katalin, Sepsi Tibor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A sorsod  A sorsod  Magamnak  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Magamnak  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Paul Éluard - És egy mosoly  Hamvas Béla  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Megígért békesség  József Attila - Kopogtatás nél...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  A sorsod  Sík Sándor - Ha jő a perc  Nevelőszülőkhöz adták,  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó éjszakát  Gebhardt Nóra versei II.  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy párkányon  Vannak emberek  Zilahy Lajos mondta  Szép álmokat!  Azért kaptad  Bornyi Veronika haiku verse  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  képre írva  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Vannak emberek  Szép estét  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Vidámság  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szép estét  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Annyira tisztelem a szabadságo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  40 felett  Pitypang szökőkút  Szép estét  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ember emlékekből áll  Egy párkányon  A Magyar Költészet napja alkal...  "Ez egy csoda"  Alvó cicák  Anyámról való emlékek  A pitypang legendája  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Paul David Tripp Április 15  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Magyar költészet napja  Szeretem ujjad karcsuságait, 
Bejegyzés Címkék
jogerős ítélet, elsőfokon megnyert, adatkérésünkre szabott, rendes bíróságok, közvagyonra vonatkozó, jogerős bírósági, utalványokat kibocsátó, pert 2014-ben, ügyben végig, olyan rendelkezést, program működtetéséért, alapítvány közfeladatainak, közfeladatot ellátó, 2013-ban elfogadott, módosítás indokolása, módosítás feltehetőleg, kormány érveit, jogsértés megállapításával, adatpert másodfokon, reklámszerződések adatait, nemzeti vagyonra, alkotmányjogi panaszt, közpénz felhasználásával, jegybanktörvény módosításával, bírósági gyakorlatban, 2014-es jogerős, 2017 júniusában, 2010 eleje, általa kezelt, elsőfokú tárgyalás, általunk kért, bíróság helyt, közpénzből működő, törvényszék szerint, elsőfokú ítélet, szerintük önálló, másodfokú tárgyalás, elsőfokú döntést, adatok kiadására, elsőfokon eljáró, ítélőtábla kimondta, tevékenységhez kapcsolódik, reklámszerződések listájának, másodfokú ítéletet, törvény szerint, ítélet alperes, kért adatokat, szűkebb adatkör, ügyben feljelentést, adatok meghamisítása, adatkezeléssel kapcsolatos, adatkezelő munkatársai, jogalkalmazásban, adatigényléseket, felhasználásával, megállapításával, alkotmánybíróság, törvénymódosítás, nekiveselkedtünk, rendelkezéseinek, adatigénylőkhöz, reklámköltségei, forgalmazásával, kötelezettséget, országgyűléshez, törvényjavaslat, kézhezvételétől, közadatigénylés, közreműködőinek, jegybanktörvény, reklamkolteseit, reklámköltéseit, közfeladatainak, bűncselekményt, szerződéslista, nemteljesítése, feljelentettuk, átláthatóságát, adatkezeléssel, közérdekűségét, szerződéseiben, működtetéséért, megállapította, határozatokkal, adatkérésünkre, tevékenységhez, feljelentettük, bűncselekmény, keresetünknek, nyilvánossága, elvesztettünk, alkotmányjogi, felújításával, helybenhagyta, közpénzjelleg, megválaszolni, international, módosításával, meghamisítása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 649
  • e Hét: 4413
  • e Hónap: 8158
  • e Év: 161654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.