Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter advent első vasárnapján 11.29
  2020-11-30 18:11:01, hétfő
 
  Erdő Péter bíboros advent első vasárnapján elhangzott homíliáját olvashatják
Krisztus, az igazi világosság képes elűzni ezt a homályt
November 29-én, advent első vasárnapján délelőtt 11 órakor Erdő Péter bíboros, prímás Budapesten a Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában mutatott be szentmisét.
A bíboros bevezető szavai a szentmisén:
Advent első vasárnapja van. Új egyházi évet kezdünk. Máskor is homályos és borongós ennek az őszvégi, télbe hajló bűnbánati időszaknak a kezdete. De az idén különösen is nagy a homály. Sokan nem látják még ennek a járványos időnek a végét. Nem csak az egészségünket, a teherbíró képességünket, az anyagi helyzetünket, de a hangulatunkat és az emberi kapcsolatainkat is megterheli valami, aminek most éppen a Covid-járvány lehet a neve, de aminek a mélyén egész emberi mivoltunk, kiszolgáltatatott, sebzett életünk valósága áll. Mintha valami lepel hullt volna a dolgokra, egész világunkra. A Biblia ennek a foghatatlan rossznak az okát a bűnben jelöli meg. Ebből a sötétségből világítanak szikraként az ószövetségi próféták jövendölései. Ezt a homályt képes elűzni Krisztus, aki az igazi világosság. Az ő születésének ünnepére készülünk. Ezért gyújtunk meg hétről-hétre egyre több gyertyát az adventi koszorúkon is.
*
Erdő Péter bíboros homíliáját az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:
Krisztusban kedves testvérek!
1. ,,Elrejtetted előlünk arcodat, és kiszolgáltattál minket bűneink hatalmának" (Iz 64,6). Így hallottuk ezt a mai szentmise ószövetségi olvasmányában. Mintha rólunk szólna ez a mondat. Mintha az adventi várakozás idején, mikor azokra a hosszú évezredekre emlékezünk, amikor tudva vagy tudattalanul várta az emberiség a Megváltót, a mi saját korunk képét látnánk.

2. Sokan beszélnek ma arról, hogy kereszténység utáni időkben élünk. De hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, abba ritkán borzadunk bele.
Nem régiben olvastam az interneten egy alapos és jószándékú tanulmányt. A szerző kimutatja, hogy az idős generáció, a nyugdíjasok nemzedéke mennyibe kerül a társadalomnak, és mennyi hasznot termel forintban kifejezve. Igaz, hogy például az orvosi és gyógyszeres ellátásukra fordítandó összeg nagyobb, de sokan még nyugdíj mellet hivatalosan dolgoznak is, sokan ingyenes, önkéntes munkát végeznek az élet különböző területein, ha ebben a járványos időszakban talán kevésbé is, de általában ők vigyáznak a gyerekekre, sőt a saját családjukon belül nagy szerepük van a többi idős és betegek házi gondozásában is. Sorolhatnák még a példákat. Az eredmény világos. Ennek a nemzedéknek is sokkal több az anyagi haszna, mint a ráfordítás, amit igényel. A válasz frappáns. A válasz meggyőző. De mi az a kérdés, amire válaszol? Mi lenne akkor, ha az eredmény az volna, hogy többe kerül az idősek eltartása, mint amennyi a haszon belőlük? Akkor mit kellene csinálni? Kinek a hasznához viszonyítjuk az egész kérdést? Ki az alany és ki a tárgy?

3. De ne azt higgyük, hogy ilyen ordas gondolatok csak idősekkel kapcsolatban merülnek fel. Németországban olvastam egy cikket, ahol a közgazdász szerző azt fejtegeti, hogy a gazdaságnak hasznosabb, ha a fiatal nemzedék olyan országokban nevelkedik fel, ahol a költségek alacsonyak és aztán beáll dolgozni a magas költségekkel működő, úgynevezett fejlett társadalmakba. Milyen költségek optimalizálásáról van itt szó és kihez képest, mihez képest keressük a legjobb megoldást?
Nem volt idegen ez a mentalitás a kereszténység előtti korokban sem. A római jog szövegei tanúsítják, hogy volt, aki az idős vagy beteg alkalmazottját, szolgáját, rabszolgáját egyszerűen kitette az utcára mondván, hogy neki hasznot már nem hoz, terhet ne jelentsen. És rendelkezni kellett arról, hogy aki egy ilyen kitett, szerencsétlen embert mégis magához vesz, az utána nem válik az embernek a tulajdonosává. Hát ilyen volt a világ a kereszténység előtt és ilyen vonások kezdenek kirajzolódni annak a világnak az arcán, amely magát - szinte büszkén - kereszténység utáninak nevezi.

4. Nem hiába beszél Ferenc pápa legújabb enciklikájában újra arról, hogy senki embert nem szabad hulladéknak tekinteni. Senkit nem szabad kidobni, mint haszontalant, vagy lejárt szavatosságú árucikket. Hanem másképpen kell nézni az embert! Fel kell fedeznünk minden egyes ember örök méltóságát, mert a kinyilatkoztató Isten - ahogyan a Teremtés könyvében olvassuk (Ter 1,26-27) - saját képére és hasonlatosságára alkotta az embert. Miben hasonlítunk mi a Mindenhatóra? Magának Krisztusnak a tanítása szerint abban, hogy értelmes lényként szabadon dönthetünk és halhatatlan lelkünk van, vagyis örök életre kaptunk hivatást. De Jézus ezt a hasonlóságot gazdagabban is kifejezi, amikor azt mondja, hogy törekedjünk olyan tökéletesek lenni, mint a Mennyei Atya és példát is felhoz erre: ahogyan Isten felkelti napját jókra és rosszakra egyaránt, úgy mi is az ajándékozó szeretetben kövessük őt.

5. Minden minket körülvevő homály ellenére is biztosak vagyunk abban, hogy Krisztus világossága nem olyan, mint egy szikra, amely feltűnik a történelem egén, de aztán újra elhamvad és elfoglalja a helyét a sötétség. Mert a prófétai ígéret is így szól: ,,akik a halál országának árnyékában laknak, azoknak világosság támad". Krisztus a világ világossága. Róla írja János evangéliuma, hogy ,,a világosság a világba jött, de a sötétség nem fogta fel... akik azonban befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten fiai legyenek".
Krisztus hozta meg az örömöt. Ő adja most is a reményt, ő mutatja meg és végül is ő érvényesíti majd és nagy nyilvánvaló módon az ember méltóságát.
A vele való találkozása készülünk az idei adventben. Ámen.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
...... .......


Magyar Kurír 2020.11.29

Közvetítés belföldi, Római katolikus szentmise közvetítés a Szent István Bazilikából
Videó Duna tv Link
Képek a Duna TV adásról
...... .............


Nagyobb kép Link
...... ........... ..............



...... ........... ......


Nagyobb kép Link
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Címkék: hasonlatosságára, kinyilatkoztató, kapcsolatainkat, kiszolgáltattál, enciklikájában, németországban, alkalmazottját, kereszténység, társadalmakba, tulajdonosává, szerencsétlen, képességünket, hangulatunkat, egészségünket, társadalomnak, olvasmányában, terjedelmében, születésének, gondozásában, kapcsolatban, hasonlóságot, tudattalanul, kápolnájában, mindenhatóra, gyakorlatban, szavatosságú, viszonyítjuk, haszontalant, rabszolgáját, jövendölései, költségekkel, helyzetünket, kirajzolódni, érvényesíti, világossága, elrejtetted, igazi világosság, bíboros bevezető, idén különösen, járványos időnek, teherbíró képességünket, anyagi helyzetünket, emberi kapcsolatainkat, mélyén egész, foghatatlan rossznak, bűnben jelöli, sötétségből világítanak, ószövetségi próféták, homályt képes, adventi koszorúkon, alábbiakban teljes, adventi várakozás, Erdő Péter, Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában, Magának Krisztusnak, Mennyei Atya, Máthé Zoltán, Magyar Kurír, Szent István Bazilikából, Videó Duna, Duna TV,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zilahy Lajos gondolata  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Vannak emberek  jó reggelt  Ott van  Egyszerű  Zilahy Lajos gondolata  Vito Giaquinto gondolata  A Magyar Költészet napja alkal...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Eduardo Sacheri gondolata  jó reggelt  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Hamvas Béla  különleges  Jó éjszakát  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Alvó cica  Magamnak  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Spenót fasírttal  Egy párkányon  James Allen  Csend  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Gebhardt Nóra versei II.  Nevelőszülőkhöz adták,  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  A hagyma antibakteriális hatás...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  József Attila – Keresek ...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
igazi világosság, bíboros bevezető, idén különösen, járványos időnek, teherbíró képességünket, anyagi helyzetünket, emberi kapcsolatainkat, mélyén egész, foghatatlan rossznak, bűnben jelöli, sötétségből világítanak, ószövetségi próféták, homályt képes, adventi koszorúkon, alábbiakban teljes, adventi várakozás, hosszú évezredekre, szerző kimutatja, idős generáció, nyugdíjasok nemzedéke, élet különböző, járványos időszakban, saját családjukon, többi idős, eredmény világos, anyagi haszna, válasz frappáns, válasz meggyőző, idősek eltartása, haszon belőlük, hasznához viszonyítjuk, egész kérdést, közgazdász szerző, gazdaságnak hasznosabb, fiatal nemzedék, költségek alacsonyak, magas költségekkel, legjobb megoldást, kereszténység előtti, idős vagy, utcára mondván, ilyen kitett, kereszténység előtt, kinyilatkoztató Isten, tanítása szerint, hasonlóságot gazdagabban, ajándékozó szeretetben, történelem egén, prófétai ígéret, halál országának, világ világossága, világba jött, ember méltóságát, vele való, idei adventben, hasonlatosságára, kinyilatkoztató, kapcsolatainkat, kiszolgáltattál, enciklikájában, németországban, alkalmazottját, kereszténység, társadalmakba, tulajdonosává, szerencsétlen, képességünket, hangulatunkat, egészségünket, társadalomnak, olvasmányában, terjedelmében, születésének, gondozásában, kapcsolatban, hasonlóságot, tudattalanul, kápolnájában, mindenhatóra, gyakorlatban, szavatosságú, viszonyítjuk, haszontalant, rabszolgáját, jövendölései, költségekkel, helyzetünket, kirajzolódni, érvényesíti, világossága, elrejtetted, krisztusban, nyilvánvaló, evangéliuma, törekedjünk, úgynevezett, ószövetségi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.