Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krisztus megkeresztelkedése Giotto festményén
  2021-01-10 21:11:51, vasárnap
 
  Jézus fejére aranyfény csorog a Lélekből, három irányban szétnyílva: ez a Szentháromság - az Egyszülöttjét küldő Atya, az alázatos emberségre ereszkedő Szentlélek és az imádkozó Isten Fia - titka.
Balról a sziklaparton angyalok állnak, ketten Jézus ruháját tartják: a vöröset, melyet János is visel, a vértanúságig menő emberség öltözetét, és a kéket, mely a mennyek országának a színe. Jézus Isten és ember, egyszerre mindkettő, valóságosan és véglegesen.
...... .........


Ma ünnepeljük Krisztus megkeresztelkedésének ünnepét. Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar adásának főszerkesztője ennek apropóján idézi fel Giotto Krisztus megkeresztelkedését ábrázoló alkotását, amely a padovai Scrovegni-kápolnában található.
A karácsonyi ünnepkör és az azt követő évközi időszak kezdete Krisztus-epifániák (jelenések) sora: a Szűz Máriától született Gyermek életének kezdeti eseményeiben föltáruló misztériumra figyeltek az angyalok, a pásztorok, a bölcsek, maga Keresztelő János is, de leginkább a mennyei Atya. Nem is hagyja szó nélkül.
Megkeresztelkedésekor Jézus maga szótlan, csupán az előfutár jogos észrevételét hárítja el. A vízbe merült názáreti Jézust a meghasadt égből lehajló Atya szava avatja fel meghallgatandó Szóvá. Az Örök Logosz most emberi beszéd lesz, de szava immár az Atya szeretett Fiának az Igéje. Innét Kánába érve, valójában az ,,emberiség menyegzőjére", szava erővel telten borrá teremti a vizet.
Akit az angyalok megénekelnek Betlehemben, aki miatt a pásztorok dicsérik és magasztalják az Istent, akit messze földek bölcsei leborulva imádnak, Mária egyszülöttét most a Jordán folyóban e gyermek Örök Atyja sajátjának mondja: ,,Íme az én szeretett Fiam". Az Atya öléből a vízben megmártózottra ereszkedik a Szentlélek, Istennek pedig ,,kedve telik benne".
Giotto ezt a fölséges titkot, a fiúi alázat és az atyai örvendezés misztériumát festette meg a padovai Scrovegni nevű nemesember Mária-kápolnája falán, a tizenkét éves Jézus templomi tanítása és az említett kánai borcsoda jelenetei között.
A toszkán mester 1303-1305 között festette meg huszonkét képben Jézus, fölötte pedig tizenkét jelenetben Szűz Mária életét. V alakban megnyíló sziklák közt folyik a Jordán vize, ebben áll derékig Jézus. Keresztelő János valójában nem keresztel, még csak be sem meríti Jézust a folyó vizébe, hanem jobbjának beszélő gesztusával (adlocutio) ,,Isten bárányának" jelenti ki. Jézus - ahogy Lukács gondosan megjegyzi - kezeit kitárva ,,éppen imádkozik". Az ő imádsága szótlan beszéd az Atyjával, aki megjelenik a csodálatos mennyei kék mező közepén. Giotto az éppen csak bontakozó új látásmód jegyében ,,rövidülésben" mutatja az Atyát, aki hatalmas lendülettel, fehér fényözönben behajol a térbe, erős karjával Fiára mutat. A hétszáz éves freskón sajnos csak sejteni lehet az Atya és Fiú közt a kitárt, fehérszárnyú galambként ábrázolt Szentlelket. Jézus fejére aranyfény csorog a Lélekből, három irányban szétnyílva: ez a Szentháromság - az Egyszülöttjét küldő Atya, az alázatos emberségre ereszkedő Szentlélek és az imádkozó Isten Fia - titka.
Giotto képét lírai realizmus jellemzi, egy kivétellel. A víz! A víz nem vízszintes, s ez nem a mester vagy segédje hanyagsága, hanem üzenet.
Nem Jézus keresztelkedik meg, hanem ő kereszteli meg a vizet, mely a vízözön és a Vörös-tenger fáraópusztító, halált hozó ereje.
Mi azért merülünk a vízbe, hogy elpusztítsa bennünk a bűnt. A katakombák keresztényei ,,folyékony sírnak" tekintették. De itt nem az! A színe sem víztiszta kék, hanem zöld, az élet színe. Mint a korábbi képeken Joachim és József zölden viruló vesszeje, pünkösd Szentlelkének a színe, aki ha árad, ,,megújítja a föld színét". És itt a folyó árad, dagad, nemcsak szeméremből takarja derékig Jézus testét, hanem jele a feltörő új Életnek. ,,Benne Élet volt" - írja a szeretett tanítvány -, ami most megnyilvánult és feltárult.
Nos, ez a víz, most már így megkeresztelten, az Élet vize. Benne Élet van. Nézd csak meg! Giotto Jézus lába mellé egy halat festett, mely tátott szájjal, csodálkozva-imádkozva Jézushoz úszik, Teremtőjéhez, Mesteréhez. Nem, ez nem csak jelkép! A parton, Keresztelő János és András apostol mögött egy fiatalember áll. Egyedül ő nem visel glóriát. Egyedül ő nem visel még glóriát, amíg el nem éri őt is az a víz. Az életadó keresztvíz. Az apostollal együtt az Egyház képe. Azok közössége, akik már megtisztultak és akik még a keresztség adta istengyermekségre várnak.

Forrás: Vértesaljai László/Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2021.01.10
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Címkék: megkeresztelten, meghallgatandó, keresztelkedik, megmártózottra, főszerkesztője, szentháromság, szentlelkének, egyszülöttjét, fáraópusztító, megnyilvánult, megtisztultak, egyszülöttét, rövidülésben, menyegzőjére, észrevételét, misztériumát, sziklaparton, keresztényei, fehérszárnyú, teremtőjéhez, eseményeiben, vértanúságig, misztériumra, magasztalják, megénekelnek, gesztusával, fényözönben, elpusztítsa, szentlelket, vértesaljai, lendülettel, tekintették, valóságosan, szeméremből, csodálkozva, betlehemben, alázatos emberségre, imádkozó Isten, sziklaparton angyalok, vértanúságig menő, mennyek országának, karácsonyi ünnepkör, mennyei Atya, előfutár jogos, vízbe merült, meghasadt égből, angyalok megénekelnek, pásztorok dicsérik, vízben megmártózottra, fölséges titkot, fiúi alázat, atyai örvendezés, Isten Fia, Jézus Isten, Vértesaljai László, Vatikáni Rádió, Giotto Krisztus, Szűz Máriától, Keresztelő János, Megkeresztelkedésekor Jézus, Örök Logosz, Innét Kánába, Örök Atyja, Szűz Mária, Benne Élet, Giotto Jézus, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 13  Vannak emberek  Robert Merle tollából  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kertem  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Alvó cica  Az ember emlékekből áll  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jó éjszakát  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Hogyan válunk hűségesekké?  Paul David Tripp Április 14  Mindig lesz olyan  Pitypang szökőkút  IGEN így  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  A sorsod  József Attila - Kopogtatás nél...  Otthon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  "Ez egy csoda"  Egyszerű  Kertem  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Magamnak  Kedvenc felismerésem az imádsá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Esterházy Péterre emlékezünk  A sorsod  Emlékezz  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Pitypang szökőkút  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  jó reggelt  Robin Wight pitypang szobra  Paul David Tripp Április 13  Van néhány kérdés, amin gondol...  Alvó cica  képre írva  Zilahy Lajos mondta  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jázmin  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Azért kaptad  képre írva  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Önmaga ellenére  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
alázatos emberségre, imádkozó Isten, sziklaparton angyalok, vértanúságig menő, mennyek országának, karácsonyi ünnepkör, mennyei Atya, előfutár jogos, vízbe merült, meghasadt égből, angyalok megénekelnek, pásztorok dicsérik, vízben megmártózottra, fölséges titkot, fiúi alázat, atyai örvendezés, padovai Scrovegni, tizenkét éves, említett kánai, toszkán mester, folyó vizébe, csodálatos mennyei, éppen csak, hétszáz éves, mester vagy, katakombák keresztényei, élet színe, korábbi képeken, föld színét&#8221, folyó árad, szeretett tanítvány, halat festett, életadó keresztvíz, apostollal együtt, keresztség adta, megkeresztelten, meghallgatandó, keresztelkedik, megmártózottra, főszerkesztője, szentháromság, szentlelkének, egyszülöttjét, fáraópusztító, megnyilvánult, megtisztultak, egyszülöttét, rövidülésben, menyegzőjére, észrevételét, misztériumát, sziklaparton, keresztényei, fehérszárnyú, teremtőjéhez, eseményeiben, vértanúságig, misztériumra, magasztalják, megénekelnek, gesztusával, fényözönben, elpusztítsa, szentlelket, vértesaljai, lendülettel, tekintették, valóságosan, szeméremből, csodálkozva, betlehemben, fiatalember, keresztvíz, keresztelő, galambként, ereszkedik, emberségre, szentlélek, katakombák, apostollal, örvendezés, keresztség, karácsonyi, szétnyílva, kivétellel, vízszintes, sajátjának, ünnepeljük, hanyagsága, kápolnában, kereszteli, jelenetben, országának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2031
  • e Hét: 3801
  • e Hónap: 16477
  • e Év: 250224
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.